Naročite se na enovice

 http://www.cyberstudio.si/
http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.e-fotografija.si/fotopotepi,1483.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587

Hitri nasveti

 • Fotografija za spomin - Kje in kdaj smo bili?

  Nič vam ne pomaga, če imate v exif datoteki, gps koordinate, napisano lokacijo, datum...
  Če fotografijo predstavljate preko zaslona, projektorja ali tiskovine, mora sama zase povedati kje ste bili!

 • Čiščenje sprednje leče ali filtra

  Izkušeni fotograf pogleda lečo ali filter, da se prepriča ali na njej ni večjih trdnih drobcev. Dahne na lečo ali filter in s čistim robcem, krpico, ali z delom majice očisti umazanijo. To je sicer »kavbojski« nasvet, a preizkušeno deluje. Pa vseeno. Za čiščenje bolj trdovratne umazanije uporabite...

 • Živa (mehka) voda - FotoNAMIG

  Na spletnih galerijah in v revijah, vidimo zanimive fotografije vode, ki so narejene drugače. Slika krajine je ostra, voda zamegljena in deluje mehko ter dinamično.

 • Fotografiranje ob slapu / Pršenje - FotoNAMIG

  Večina pohodnikov se rada ustavi ob slapu in ga fotografira. Če smo mu blizu in piha veter, imamo v nekaj sekundah opazne kaplje na prednji leči objektiva.

 • Portret v protisvetlobi in bliskavica Hitri FotoNAMIG

  Digitalna kamera in "zastonj", takoj viden posnetek za analizo, nam je prinesel možnost hitrega učenja in preizkušanja. Vsaka kamera ima možnost uporabe bliskavice. Za doosvetlitev portreta v protisvetlobi zadostuje že tista vgrajena na kameri.

 • Fotografirajmo zvečer

  V primeru močnejše protisvetlobe je uporaba bliskavice za doosvetlitev motiva še kako dobrodošla. Neizkušeni uporabite slikovno programsko nastavitev s sliko osebe in lučke v ozadju. Kamera v tem primeru naredi prav to. Malo dvigne občutljivost, doda svetlobo bliskavice in čas osvetlitve je okoli 1/15 sekunde.

 • Predvidevanje dogodka - Hitri FotoNAMIG

  Smo pred zanimivim motivom. Ob opazovanju širšega plana smo mnenja, da nam lahko določen element, ki bo, ali prihaja v motiv, še izboljša izrazno moč fotografije.

 • 360 stopinjska panorama z več posnetki

  Poizkusite ta trik sami že doma, še preden vam ideja da željo fotografirati na tak način ob motivu, katerega ne boste več mogli fotografirati.

 • Portert - dveh oseb z dodanim elementom / Hitri FotoNAMIG

  Pri dveh portretih zna biti naš pogled razdvojen in težje se osredotočimo na glavni del motiva. Še toliko bolj, če imamo več motečega ozadja.

 • Prestavimo osebo - Hitri FotoNAMIG

  Dokler fotografiramo samo za naš domači fotoalbum smo premalo pozorni na večje napake. Ko nas drugi opomni na njih, postanemo vse bolj pozorni na njih in ob novih posnetkih naredimo ponovitve.

 • Prikaz - Globine / Velikosti - Hitri FotoNAMIG

  Pri fotografijah za prikaz dimenzij ni nujno potrebna izraznost, zlati rez, ampak predvsem vaja videti in zajeti elemente na želeni način za predstavitev. Ja pri takih fotografijah velja tista, “Vaja dela mojstra!”

 • Bližinska fotografija in globinska ostrina - Hitri FotoNAMIG

  Ko je govora o bližinski in predvsem o makro fotografiji, je globinske ostrine zgolj za vzorec, saj fotografiramo iz neposredne bližine.

 • Več fotografij za isti motiv – Hitri FotoNAMIG

  Smo na zanimivi lokaciji, fotografiramo in fotografiramo. Šele doma ob pregledu fotografij se nam utrne ideja. Oziroma nas preleti, pa zakaj nisem fotografiral drugače.

 • Naše fotonapake pri premikajočih osebah - Hitri FotoNAMIG

  S fotokamero večkrat ulovimo "čudne" trenutke, kar ob proženju niti ne opazimo. Tudi pri teh motivih velja, prožite več. Torej ustrelite več zaporednih posnetkov, saj lahko kasneje izberemo posnetek z manj napak.

 • Portret / več posnetkov za pogled oči - Hitri FotoNAMIG

  Film je bil drag, ni se fotografiralo več posnetkov za isti motiv in kot po Murphyjevemu zakonu smo pritisnili prožilec, ko je oseba zamižala. Danes posnetek ni več strošek. Zato ob fotografiranju portreta le naredite več zaporednih posnetkov.

 • Majhen, a pomemben popravek - Photoshop NAMIG

  Že pred 12 leti sem ob prvih zapisih o programu Photoshop zapisal. Kdor bolje goljufa, boljši je. In model bo z vašo popravljeno sliko krepko bolj zadovoljen in tudi vi, boste v njegvovih očeh "boljši" fotograf.

 • Pravi trenutek v fotografiji

  Nič vam ne pomaga doma imeti "najboljšo" kamero in objektive, če le te v pravi kombinaciji z nastavitvami nimate pri roki, ko se zgodi "pravi" trenutek.

 • Fotografiranje in znana lokacija - Hitri FotoNAMIG

  S fotografijo želimo večkrat predstaviti tudi lokacijo. Tako že fotografija sama pokaže kje smo bili, fotografirali. Ste v Parizu? Brez, da je na fotografiji Eiflov stolp ne bo šlo.

 • Široki kot zajema pri bližnjih motivih I.

  S pomočjo tehnike večih posnetkov, si lahko odlično pomagamo zajeti celoten motiv, čeprav nam objektiv le tega ne zajame z enim posnetkom v celoti.

 • Kalkulator sončnih vzhodov in zahodov

  Ura sončnega vzhoda in zahoda, kjerkoli na svetu ste in v katerem koli dnevu tudi za mesece vnaprej. Da se lažje pripravite in ujamete najlepše svetlobe za fotografijo...

 • Kako narediti izbor fotografij za odlično predstavitev? I. del

  Če ne verjamete kako so lahko predstavitve predolge, če vas točno določen dogodek ali predstavitev ne zanima, si lahko ogledate predstavitvene filme e-Fotografija na strani youtube. Namenjeni so predvsem tistim, ki jih točno določena lokacija zanima, bi na njo z nami šli, oziroma tistim, ki so z nami na njih bili.

 • Barvni »štih« – Svetlobne težave v fotografiji

  Fotografiramo nek nam znan predmet ali recimo portret, takoj vemo kakšno barvo želimo. Problem lahko nastane, ko na predmet ali portret pada še odbita svetloba iz barvno drugačnega motiva in mešanje barv lahko doprinese napako v nam znani barvi.

 • Moje osebno mnenje in nasveti ob fotografijah

  V tem članku vam predstavljam svoj osebni pogled na fotografijo in moj način komentiranj. Moje osebno mnenje nikakor ni tisto, ki je nujno povsem pravilno, ali se ne da narediti še drugače. Je samo vam v pomoč za razmišljanja ali spoznanje, kako je narejeno.                       Matjaž Intihar

 • Domači servis in fotokamera / Kako fotografirati
  Ne malokrat se je zgodilo, da smo ob ponovni inštalaciji namesto 12V v disk namestili 14V napajalnik, itd. Ste že želeli premakniti vaš HiFi ali digitalni TV? Dobro veste, koliko kablov je zadaj, koliko jih morate odklopiti in kasneje, to je tisto pravo vprašanje, priklopiti nazaj.
 • Spominska fotografija - Za vaš boljši spomin (Praktični nasvet)

  Zajemite še eno fotografijo z napisom, ki je kje v bližini ali pa fotografirajte lokacijo na zemljevidu, lahko zapis o našem motivu na prospektu! Verjemite, da si boste pri izboru fotografij, pregledu, predstavitvi ali čez leta še kako hvaležni za ta dodaten posnetek.

 • Fotografiranje na dopustu - osnovni nasveti

  Zmotno je mišljenje, da smo kupili tako dobro kamero, da bi morala znati sama od sebe posneti odlično fotografijo. Proizvajalci se danes trudijo v kamero dodati 100 in 1 rešitev, da bi vam poenostavili pot do kakovosti. Toda motivi so različni in programerji kot kamera preko avtomatskega ostrenja in svetlobne celice ne ve, kaj si želite, da bo dobro videti na fotografiji. Zato je treba za tisto več, marsikdaj poseči po dodatni nastavitvi. Ni težko, boste videli.

 • Fotografiranje ob vodi, snegu, belih površinah... (osvetlitev)
  Kadar fotografirate ob vodi, je veliko odbite svetlobe, ki zmoti svetlomer. Podobno je kadar fotografirate ob belih stenah, v protisvetlobo ali na snegu. Rešitev?
 • Fotokamera – Naš vodič po poteh in ulicah
  Fotografirajte zemljevid na ulici, ali še bolje, že doma si pripravite načrt kje boste potovali, hodili. Pripravite si načrt od letališča do hotela, ali od hotela do izbrane restavracije, muzeja. Lahko tudi do najboljših foto lokacij.
 • Doosvetlitev portreta z naravno odbito svetlobo (odbojnik) / Svetlobne težave v fotografiji
  Z odbojniki usmerimo svetlobo na točno določeni del motiva in poskrbimo za dodatno osvetlitev. Podobno kot z bliskavico, le da je svetloba odbita od odbojnika lahko močnejša.
 • Slika je povsod razumljena beseda / e-FotoPOTEP nasvet

  Poznate tisto, da fotografija pove več kot 1000 besed. Ne samo to. Fotografija je najboljši jezikovni prevajalnik.

 • Najboljša svetloba v prostoru / Svetlobne težave v fotografiji
  Glede pravilne tonske reprodukcije so prav portreti zelo težavni, ker nam je kožni ton poznan in si ne želimo, da ima svoj barvni navdih.
 • Osvetlitev iz ozadja / Svetlobne težave v fotografiji
  Še ne dolgo nazaj smo imeli v hobi fotografiji nepisano pravilo, da se v protisvetlobo ne fotografira. Če je bilo pravilo delno namenjeno portretni fotografiji, je iz današnjega pogleda še razumljivo. Kamere niso imele vgrajene bliskavice, le redki so imeli dodatno, film je bil drag in ni bilo vidno kaj smo posneli.
 • Streseni posnetek / Bodite pozorni na čas osvetlitve
  Še vedno velja nepisana zakonitost, da za ne streseni posnetek iz roke ne uporabljajte daljše čase osvetlitve od 1/60 sekunde. Vsaka kamera nam na zaslonu ali v iskalu pokaže podatek o času osvetlitve. Če je ta daljši od 1/60, dvignite občutljivost (ISO), odprite zaslonko. Vedno pa trdno primite kamero z obema rokama in nežno pritisnite na prožilec, brez hitrega giba prsta. Če uporabljate daljše čase se lahko naslonite na drog, steno, postavite kamero na neki trden predmet…
 • Portret / Kontra luč / Fleš

  Eno večjih svetlobnih težav pri fotografiranju portreta predstavlja direktna vpadna svetloba (kontra luč). Lahko od sonca, svetilke, direktne odbite svetlobe svetlih površin, vode...

 • Fotokamera v vodi - "Kaj je s fotografijami?"

  Če vam kamera pade v sladko vodo, ni nujno, da bo izgubljena. Takoj vzemite baterijo iz kamere in kamero posušite. Kamero kot pomnilno kartico lahko sušite v pečici do 60 stopinj celzija.

 • Nasvet 1 - Osnovne nastavitve preko menija

  Predvsem v kompaktnih kamerah nižjih in srednjih razredov je dobro vedeti, da si lahko določene funkcije poljubno nastavimo, oziroma jih vklopimo ali izklopimo, ali povrnemo na izvorne nastavitve.

 • Registracija v Galerijo in Forum e-Fotografija

  Kako se registrirati v Galerijo ali Forum? Vprašanje, ki je danes večkrat izraženo.

 • Zaščita ohišja zrcalno refleksne kamere

  "Nekatere najbolj izpostavljene dele foto kamere tudi prelimamo s posebnim zaščitnim trakom, da bi njihova mladost, zanesljivost in robustnost trajala kar čim dlje." Takole je v tem zapisu zapisal naš priznani že več kot 20 letni fotograf Formule 1, ki dobro pozna kako se obdrži tehniko v dobri kondiciji. In zakaj je ta članek zanimiv? Kupiti rabljeno kamero na način, da pogledamo samo obrabljenost ohišja je lahko povsem napačen nakup.

 • Fotografske tegobe / Objektiv brez zaščite?

  Mnogi fotografi veselo puščamo objektiv na kameri brez zaščite. Po pogovoru s serviserjem fotografske opreme tega ne počnem več.

 • Pazi! Umazana leča na kompaktni kameri

  Vemo, da je predvsem pri dražjih izmenljivih objektivih pametno na objektiv priviti zaščitni filter.

 • Kupujete fleš - bliskavico? / Kaj pomenijo oznake...

  Kaj pomeni Vodilno število, Slave, FP, Sinhronizacijski čas.

 • Slovarček foto izrazov
  Spoznajte fotografsko izrazoslovje.
 • Zum / Digitalni ali Optični

  Približevanje motiva je večna želja fotografa. Poglejmo, optični ali digitalni zum?

 • "Problemi" z ostrino Canon DSLR EOS kamer

  Veliko se govori in piše o možni neostrini oziroma nepravilnem ostrenju s kamero EOS 10D in sedaj še s EOS 300D. In kaj je res.

 • Moja osebna ocena

  V tej rubriki bom predstavil predvsem svoje osebno mnenje o določeni foto opremi. Vendar moje osebno mnenje je lahko za drugače mislečega napačno ali pa se z njim ne strinja. Zato želim vedno poudariti, za kateri namen je oprema namenjena.

Hitri nasveti

 • Fotografija za spomin - Kje in kdaj smo bili?

  Nič vam ne pomaga, če imate v exif datoteki, gps koordinate, napisano lokacijo, datum...
  Če fotografijo predstavljate preko zaslona, projektorja ali tiskovine, mora sama zase povedati kje ste bili!

  22.03.2017 00:07
 • Čiščenje sprednje leče ali filtra

  Izkušeni fotograf pogleda lečo ali filter, da se prepriča ali na njej ni večjih trdnih drobcev. Dahne na lečo ali filter in s čistim robcem, krpico, ali z delom majice očisti umazanijo. To je sicer »kavbojski« nasvet, a preizkušeno deluje. Pa vseeno. Za čiščenje bolj trdovratne umazanije uporabite...

  08.03.2017 08:30
 • Živa (mehka) voda - FotoNAMIG

  Na spletnih galerijah in v revijah, vidimo zanimive fotografije vode, ki so narejene drugače. Slika krajine je ostra, voda zamegljena in deluje mehko ter dinamično.

  04.03.2017 03:38
 • Fotografiranje ob slapu / Pršenje - FotoNAMIG

  Večina pohodnikov se rada ustavi ob slapu in ga fotografira. Če smo mu blizu in piha veter, imamo v nekaj sekundah opazne kaplje na prednji leči objektiva.

  03.03.2017 14:49
 • Portret v protisvetlobi in bliskavica Hitri FotoNAMIG

  Digitalna kamera in "zastonj", takoj viden posnetek za analizo, nam je prinesel možnost hitrega učenja in preizkušanja. Vsaka kamera ima možnost uporabe bliskavice. Za doosvetlitev portreta v protisvetlobi zadostuje že tista vgrajena na kameri.

  06.02.2017 13:27
 • Fotografirajmo zvečer

  V primeru močnejše protisvetlobe je uporaba bliskavice za doosvetlitev motiva še kako dobrodošla. Neizkušeni uporabite slikovno programsko nastavitev s sliko osebe in lučke v ozadju. Kamera v tem primeru naredi prav to. Malo dvigne občutljivost, doda svetlobo bliskavice in čas osvetlitve je okoli 1/15 sekunde.

  24.12.2016 16:26
 • Predvidevanje dogodka - Hitri FotoNAMIG

  Smo pred zanimivim motivom. Ob opazovanju širšega plana smo mnenja, da nam lahko določen element, ki bo, ali prihaja v motiv, še izboljša izrazno moč fotografije.

  22.11.2016 18:02
 • 360 stopinjska panorama z več posnetki

  Poizkusite ta trik sami že doma, še preden vam ideja da željo fotografirati na tak način ob motivu, katerega ne boste več mogli fotografirati.

  06.09.2016 13:39
 • Portert - dveh oseb z dodanim elementom / Hitri FotoNAMIG

  Pri dveh portretih zna biti naš pogled razdvojen in težje se osredotočimo na glavni del motiva. Še toliko bolj, če imamo več motečega ozadja.

  30.03.2016 11:35
 • Prestavimo osebo - Hitri FotoNAMIG

  Dokler fotografiramo samo za naš domači fotoalbum smo premalo pozorni na večje napake. Ko nas drugi opomni na njih, postanemo vse bolj pozorni na njih in ob novih posnetkih naredimo ponovitve.

  16.03.2016 22:29
 • Prikaz - Globine / Velikosti - Hitri FotoNAMIG

  Pri fotografijah za prikaz dimenzij ni nujno potrebna izraznost, zlati rez, ampak predvsem vaja videti in zajeti elemente na želeni način za predstavitev. Ja pri takih fotografijah velja tista, “Vaja dela mojstra!”

  09.02.2016 10:34
 • Bližinska fotografija in globinska ostrina - Hitri FotoNAMIG

  Ko je govora o bližinski in predvsem o makro fotografiji, je globinske ostrine zgolj za vzorec, saj fotografiramo iz neposredne bližine.

  22.12.2015 14:28
 • Več fotografij za isti motiv – Hitri FotoNAMIG

  Smo na zanimivi lokaciji, fotografiramo in fotografiramo. Šele doma ob pregledu fotografij se nam utrne ideja. Oziroma nas preleti, pa zakaj nisem fotografiral drugače.

  08.10.2015 16:19
 • Široki kot zajema pri bližnjih motivih II.

  Da z enim posnetkom zajameš celoten slap in osebo pred njim, moraš biti od njega dovolj oddaljen. S pomočjo tehnike zajema večih posnetkov in kasnejšega združevanja v programu, je oseba lahko zelo blizu visokega objekta.

  02.10.2015 09:15
 • Naše fotonapake pri premikajočih osebah - Hitri FotoNAMIG

  S fotokamero večkrat ulovimo "čudne" trenutke, kar ob proženju niti ne opazimo. Tudi pri teh motivih velja, prožite več. Torej ustrelite več zaporednih posnetkov, saj lahko kasneje izberemo posnetek z manj napak.

  24.09.2015 11:37
 • Portret / več posnetkov za pogled oči - Hitri FotoNAMIG

  Film je bil drag, ni se fotografiralo več posnetkov za isti motiv in kot po Murphyjevemu zakonu smo pritisnili prožilec, ko je oseba zamižala. Danes posnetek ni več strošek. Zato ob fotografiranju portreta le naredite več zaporednih posnetkov.

  23.09.2015 13:35
 • Majhen, a pomemben popravek - Photoshop NAMIG

  Že pred 12 leti sem ob prvih zapisih o programu Photoshop zapisal. Kdor bolje goljufa, boljši je. In model bo z vašo popravljeno sliko krepko bolj zadovoljen in tudi vi, boste v njegvovih očeh "boljši" fotograf.

  31.08.2015 08:41
 • Pravi trenutek v fotografiji

  Nič vam ne pomaga doma imeti "najboljšo" kamero in objektive, če le te v pravi kombinaciji z nastavitvami nimate pri roki, ko se zgodi "pravi" trenutek.

  27.08.2015 09:50
 • Fotografiranje in znana lokacija - Hitri FotoNAMIG

  S fotografijo želimo večkrat predstaviti tudi lokacijo. Tako že fotografija sama pokaže kje smo bili, fotografirali. Ste v Parizu? Brez, da je na fotografiji Eiflov stolp ne bo šlo.

  26.08.2015 17:41
 • Široki kot zajema pri bližnjih motivih I.

  S pomočjo tehnike večih posnetkov, si lahko odlično pomagamo zajeti celoten motiv, čeprav nam objektiv le tega ne zajame z enim posnetkom v celoti.

  25.08.2015 12:17
 • Kalkulator sončnih vzhodov in zahodov

  Ura sončnega vzhoda in zahoda, kjerkoli na svetu ste in v katerem koli dnevu tudi za mesece vnaprej. Da se lažje pripravite in ujamete najlepše svetlobe za fotografijo...

  18.07.2015 18:53
 • Kako narediti izbor fotografij za odlično predstavitev? I. del

  Če ne verjamete kako so lahko predstavitve predolge, če vas točno določen dogodek ali predstavitev ne zanima, si lahko ogledate predstavitvene filme e-Fotografija na strani youtube. Namenjeni so predvsem tistim, ki jih točno določena lokacija zanima, bi na njo z nami šli, oziroma tistim, ki so z nami na njih bili.

  22.09.2014 11:00
 • Barvni »štih« – Svetlobne težave v fotografiji

  Fotografiramo nek nam znan predmet ali recimo portret, takoj vemo kakšno barvo želimo. Problem lahko nastane, ko na predmet ali portret pada še odbita svetloba iz barvno drugačnega motiva in mešanje barv lahko doprinese napako v nam znani barvi.

  18.09.2014 10:53
 • Moje osebno mnenje in nasveti ob fotografijah

  V tem članku vam predstavljam svoj osebni pogled na fotografijo in moj način komentiranj. Moje osebno mnenje nikakor ni tisto, ki je nujno povsem pravilno, ali se ne da narediti še drugače. Je samo vam v pomoč za razmišljanja ali spoznanje, kako je narejeno.                       Matjaž Intihar

  14.06.2014 18:05
 • HDD disk in voda / Test diska Transcend StoreJet 25

  Test diska sem že opravil. Ker je odlično zaščiten, je bolje odporen na udarce, kot prah. Kaj pa se zgodi, če se naš disk potopi. Oziroma še boljše vprašanje. Če ga otrok zamenja za ladjico in se z njim igra v vodi.

  22.07.2013 10:36
Stran:
 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com