Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Moje osebno mnenje in nasveti ob fotografijah

Avtor:Matjaž Intihar
14.06.2014 20:05

 

Moje osebno mnenje nikakor ni tisto, katero je nujno povsem pravilno, ali se ne da narediti še drugače. Je samo vam v pomoč za razmišljanja kako bi vi naredili, ali spoznanje, kako je narejeno iz moje strani.


Canon AE-1, FD 50mm f/1.8, 1/500sek., f/5.6, Fujichrome 100
Fotografija z naslovom “Domov”, ki sem jo leta 1978 posnel v Banjolah in ob mnogo drugih pošiljal na žiriranje po celem svetu. Še vedno me spominja in vrne na prijetne počitnice v mladosti in udejstvovanja na raznih fotografskih žiriranjih.
Obenem je to fotografija iz mojega prvo posnetega diapozitivnega filma, ki ni bil ORWO. Fujifilm je komaj vstopil na evropski trg in ponudil alternativo Agfachrome, Kodachrome in Ektachrome.
Zame, torej zame osebno je povsem brezpredmetno, razpravljati ali je zgornja fotografija dobra ali ne, katere so tehnične pomanjkljivosti in kaj vse bi lahko naredil drugače. Odboji od leč “flare”, so zame celo odličen spomin na takratno tehniko, slabše antirefleksne premaze, zaslonka je imela samo 5 lamel, da je f/5,6, kaže širok petkotnik. Spomini, časovna oddaljenost in meni osebno všečnost te fotografije iz neke nostalgije so tako močni, da je zame vsaka druga beseda odveč. Dobra je!

 

Dobra fotografija!?

Na fotografskih razstavah, spletnih galerijah, v fotoklubih, ali za domačo mizo ob pregledu naših fotografij s prijatelji, je vedno prisotno večno vprašanje o “dobri”, fotografiji. Dva fotografska mojstra, se na žiriranju prepirata, ker eden bi fotografijo takoj izločil, drugi, bi jo dal med nagrajene.

Kaj hitro spoznamo, da se kakovosti ali všečnosti fotografije ne da izmeriti. Ni tega metra, ki bi veljal za vse enako in na podlagi izmerjenega rekel, “to je dobra fotografija”! Mnenj, katera je dobra fotografija je toliko kot fotografov in žanrov. Bolj ste samostojni, bolj imate izraženo svoje osebno mnenje. Bolj delujete v skupinah, bolj se prilagajate njej kot celoti, ali liderju le te.

Fotografija ni samo ujeti trenutek nekega motiva, ampak tudi zapis, ki nam lahko predstavi dogajanje, emocije, naše videnje in njeno sporočilnost. Obenem imamo toliko različnih žanrov in pogledov na fotografijo, da družinski fotograf niti ne razume, kaj želi s fotografijo pokazati izrazni fotograf in obratno. Izraznemu fotografu so družinske ali popotniške fotografije nekaj, kar najbrž ne bo ocenil kot dobro fotografijo.

Če je fotograf pripravljen s kamero, mu uspe ujeti poseben trenutek. Lahko, da je fotografija zaradi hitrega delovanja fotografa tehnično slabe kakovosti, ali ima preveč dodatnih, celo motečih elementov. Vendar, eni bodo gledali samo sporočilnost trenutka in fotografijo označili za dobro. Tistim, katerim je tehnična kakovost bolj pomembna, jo bodo ocenili za slabo.

Fotografijo gledamo in ocenjujemo ter ji podajamo kritiko iz več smeri in predvsem našega povsem osebnega pogleda na njo. Nismo vsi samo izrazni, športni, družinski fotografi, itd., ki vsako fotografijo iz drugega žanra krepko izpod čela gledajo. Vendar, pri pregledu fotografij delujejo tudi čustva, všečnost barv, poznavanje fotografiranega dogodka, lokacije ali osebe. Razložite mamici, da fotografija njenega otroka ni dobra, da ima mnogo tehničnih napak in, da nasmeh otroka ni ravno posrečen ter, da se barva jopice ne sklada z ozadjem. Za njo je v tej sliki toliko čustev in veselja ob njenem pogledu na fotografijo, da je treba biti ob komentiranju izredno takten. Predvsem pa, če ona tako čuti, je to zanjo ena izmed najboljših fotografij.

Fotograf popotnik bo ves navdušen prikazoval fotografijo iz puščave v jutranji svetlobi. Za izraznega fotografa bo vsak tak posnetek lahko hitro “kič”, ali brez kompozicijskih lastnosti. Za mnoge bo fotografija lep sporočilni moment, ki bo mogoče tudi njih navdihnil za potovanje in fotografiranje. Avtorju je lahko prav ta fotografija lep spomin na potovanje in doživeto svetlobo, mir in čas preživet na kraju samem. Tudi pri drugih fotografskih žanrih je podobno. Fotografija lahko vsakomur, na njegov način razumevanja nudi nekaj več.

Ni iz trte zvit zapis, da "fotografija pove več kot 1000 besed"! (Članek - Slika je povsod razumljena beseda) Vsaka je ujela trenutek, ki se je odvijal pred fotografom, na njemu pa je, ali fotografija tudi drugim pove več. Z dodatnimi elementi kot, tehnična kakovost, prikaz glavnega dela kadra ali trenutka in prikaz navidezne trodimenzionalnosti, ter povsem izraznimi elementi lahko v vsakem fotografskem žanru povemo še več. Ne moremo metati v skupni koš makro fotografijo in športno fotografijo. Prav tako ne, družinsko in reklamno. Na razstavah reporterske fotografije v zadnjem času zmagujejo samo fotografije iz vojnih območij, kjer se kaže trpljenje, smrt. Je to lahko za vse, dobra fotografija? 
Vsaka fotografska zvrst ima svoje zainteresirane gledalce, trende, zakonitosti in še to nepisane, katere se lahko vedno krši ali drugače interpretira. V fotografiji ni pisanega pravila in ga nikoli ni bilo, da mora biti glavni element v zlatem rezu, portret oster, ali celotna pokrajina v popolni globinski ostrini. Avtor fotografije ali ni znal, ali mogel drugače nastaviti kamere, oziroma je prav s kršitvami nepisanih pravil želel pokazati drugačnost, sporočilnost, všečnost. Mu je uspelo, pa zopet iz svojega osebnega pogleda ocenimo drugi!

Skratka! Dobra fotografija je lahko vsaka. Le pogledati jo je treba iz pravega zornega kota. Koliko gledalcev fotografija res prepriča, je že druga tema. Vendar, na vsaki fotografiji se da tudi še kaj dodatno naučiti ali spoznati, da jo naslednjič ob enakem, ali podobnem motivu lahko tudi sami ponovimo, ali dodatno popravimo.

Pri mnogih fotografijah ni pomembna samo fotografija sama. Večkrat ji da tisto pravo noto njen naslov, ali celo dodaten opis. Tudi na ta način imamo lahko različne poglede na fotografijo.

Nič kolikokrat se postavi dilema, ja saj fotografija bi lahko bila boljša, a moral bi splezati na sosednji hrib ali iti do kolen v vodo, oziroma ure in ure sem čakal na ta motiv. To vse skupaj nikogar ne zanima. Predstavili ste fotografijo, kaj vse ste morali storiti zanjo je drugega pomena, ki gledalcu ne pove veliko. Če je pomembno prečkanje reke, fotografirajte le to. Če ste mesec dni čakali na fotografijo, naredite reportažo. Če ste v mrazu zmrzovali in ne naredili najboljšega zadnjega posnetka žal, nihče ne bo vedel, koliko ste se trudili za fotografijo. Torej, predstavite najboljše. Učite se, napredujte, pokažite fotografije in to je to!

V temah "Moj osebni namig in nasvetih ob fotografijah", predstavljam tako moj osebni pogled iz smeri tehnične vrednosti posnetka, kot iz smeri dodatnih izboljšav. Torej nek moj osebni hiter nasvet, ki nam lahko pomaga, da bodo naše naslednje fotografije določenih motivov lahko še boljše. Poudarjam pa še enkrat. Moje osebno mnenje nikakor ni tisto, ki je nujno povsem pravilno, ali se ne da narediti še drugače. Je samo vam v pomoč za razmišljanja ali spoznanje, kako je narejeno. Vedno dopustite možnost, da so si mnenja lahko različna in se iz njih lahko še dodatno učimo.​

Če imate vi zanimivo fotografijo za moje mnenje, ali celo svoje mnenje ob že predstavljenih fotografijah, s katerim lahko predstavite dodaten nasvet, le zapišitega ga in pošljite za objavo na mojo elektronsko pošto (pošlji).

 

Nasveti ob fotografijah po temah (Vstopi)
 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com