Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Zaščita ohišja zrcalno refleksne kamere

30.04.2006 17:55

"Nekatere najbolj izpostavljene dele foto kamere tudi prelimamo s posebnim zaščitnim trakom, da bi njihova mladost, zanesljivost in robustnost trajala kar čim dlje."

Takole je v tem zapisu zapisal naš priznani že več kot 20 letni fotograf Formule 1, ki dobro pozna kako se obdrži tehniko v dobri kondiciji. In zakaj je ta članek zanimiv? Kupiti rabljeno kamero na način, da pogledamo samo obrabljenost ohišja je lahko povsem napačen nakup. Yukio, kot kličejo Veljka, že ve kako se reči streže. Kamere si kupuje sam, marsikdaj si katero tudi sposodi. In ker ve, da je treba kamero vrniti na zunaj v "popolnem" stanju ve, da je treba kamero tudi zaščititi. Če si vi želite ohraniti popolen zunanji videz vaše kamere po nekaj letih delovanja z njo, jo le oblepite na način kot ga uporablja Yukio. Vedite, da se vam že v vaši foto torbi oprema lahko odrgne!

Matjaž Intihar


 

Zaščita ohišja

Preneketeri profiji delajo s svojo opremo zelo grobo, pri uporabi, zamenjevanju objektivov in pri nošenju  so precej brezskrbni – saj profi oprema vendarle mora zdržati vse  tovrstne obremenitve in  celo več. Toda časi stare opreme – ko smo denimo kupili  ohišje F1, F2 ali F3 za celo življenje – so mimo. Tudi takšna vrhunska oprema kot je EOS-1 ali F5 je hitro našla svoje naslednike v digitalnih modelih, ki so postali prav popoprano dragi, a tudi občutljivejši. Tudi med profesionalci se je odnos spremenil: marsikdo na svojo opremo čedalje bolj pazi, saj  je vednost digitalne tehnike precej večja kot je bila prej pri navadnih aparatih, pa tudi objektivi so vse dražji. Že na prvi pogled pa lahko marsikdaj spoznamo ciničnega profija, ki dela za kakšno veliko hišo: tam je oprema dostikrat službena, kupljena na lizing in seveda tudi zavarovana. Seveda pa ima takšen tip lahko tudi kakšne težave sam s sabo ali s svojimi službenimi obvezami ali celo misli da dobi za svoje vrhunsko delo veliko premajhno plačo ali karkoli drugega, pa se nato znaša nad opremo, češ: saj ni moje. Na drugi strani pa imamo ljudi, ki svojo optiko in elektroniko pazijo bolje kot lastne otroke ali ženo, tisti, ki pa iščejo srednjo pot (v odnosu do opreme) pa nekatere najbolj izpostavljene dele aparate tudi prelimajo(mo) s posebnim zaščitnim trakom, da bi njihova mladost, zanesljivost in robustnost trajala kar čim dlje. Sicer pa: le kako lahko z tisto ljubico, ki ti je še kako pri srcu, delaš grobo: pravi možje vendarle svoje srčne izbranke nosijo na rokah. Na srečo je foto oprema dosti lažja za takšno nošenje kot pa ljubice, žene in ostale srčne izvoljenke na dveh nogah.

 

Eden najbolj obremenjenih delov na kameri je okoli prožilca.

 

Kamero večkrat položimo na kakšen trden kovinski, betonski predmet. Brez zaščite lahko zelo hitro naredimo kakšno razo na naši kameri.

 

Predvsem zgornji del kamere je v foto torbi zelo občutljiv na udarce druge opreme v njej.

 

Zaščiten spodnji prožilec.

 

Stari dobri analogni EOS-1n je prav zaradi zaščite na zunaj še vedno kot nov.

 

Če si sposodite kamero za daljše delovanje, jo le zaščitite. Vrnite kamero njenemu lastniku brezhibno ohranjeno in še vam jo bo posodil.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com