Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Doosvetlitev portreta z naravno odbito svetlobo (odbojnik) / Svetlobne težave v fotografiji

Avtor:Matjaž Intihar
14.04.2012 15:44
Stran:

Čisto modro nebo in močno sonce. Danes bodo čudovite fotografije iz našega izleta, si misli marsikateri hobi fotograf. Ne bo šlo! Ti posnetki bodo zadovoljivi samo za domači družinski album. Za več potrebujemo boljšo svetlobo!
Prav prava kombinacija svetlosti (dobro osvetljenih) in temine (manj osvetljenih) pripomore k boljši reprodukciji motiva in njegovi všečnosti.

Kot povsod v fotografiji, pravila naj ne obstajajo! Lahko jih kršimo in predvsem jih goljufamo pred in po posnetku. V moji prvi knjigi (l. 2001) o digitalni fotografski tehniki e-Fotografija (prenosljivi PDF 20MB) sem zapisal, "kdor v digitalni tehniki bolje goljufa, boljši je"!.

Pri naravni svetlobi je goljufanje z njo še kako dobrodošlo. Odbojniki so že eden izmed tistih pripomočkov, ki nam pomagajo do "boljše" osvetlitve. Še celo tako dobro, da nam niti računalniški programi ne omogočajo take enostanosti in moči dodatne osvetlitve.


Portret posnet v visokem močnem soncu, brez dodane svetlobe.
Tipičen primer, ko nam direktna sončna svetloba ponagaja in razlika med kontrasti je enostavno prevelika. Pozornost bolj izražajo osvetljeni zobje, kot oči, ki so v senci.

Toda kako boljšo osvetlitev doseči, ko pa sonce sami ne moremo premikati, niti motiv, kot tudi portret ne postaviti pod bolj difuzno svetlobo.

Kdor večkrat fotografira portrete na prostem, manjše motive kot rože, insekte v makro območju, bo s seboj vedno imel še odbojnik svetlobe. Odvisno od velikosti motiva nam lahko odlično pomaga bel karton, večji kos papirja ali stiropora, oziroma še bolje, uporabljamo kupljene »prave« odbojnike svetlobe.


Odbojniki z različnimi odbojnimi površinami. So zložljivi (v krog) in dobite jih v različno velikih premerih.

Odbojniki so narejeni iz različnih odsevnih materialov in se uporabljajo za odsev ali odboj direktne svetlobe. V večini primerov ima vsaka stran odbojnika drugačno površino. Nekateri odbojniki imajo možnost uporabiti dodatne preveleke z različnimi površinami. Tako imamo na enem odbojniku možnost različnih načinov odseva/odboja svetlobe.


Odbojnikov poznamo več vrst. Nekateri nudijo možnost preobleke različnih odbojnih površin.


 V studio in delu na terenu uporabljamo večje odbojnike. Na potepanjih in izletih pa bolj priročne manjše. Toda odbojniki so složljivi. V zložljivem stanju zasedejo samo 1/4 njegove velikosti.

Odsev / Odboj

Odsev pravimo da je takrat ko ni uporabljena direktna svetloba iz njenega izvora, ampak samo odsevamo v naš del motiva svetlobo, ki je že odbita od drugih predmetov.
Odboj pravimo da je takrat, ko v motiv, ki ga osvetljujemo preusmerjamo direktno svetlobo iz izvora. V tem primeru je lahko iz močno odbojnih materialov odboj svetlobe zelo močan in z njim lahko doosvetljujemo motiv oddaljen tudi 10m.

Če potrebujemo mehko odbito svetlobo uporabimo bel karton, stiropor ali odbojnik z belim mat platnom. V primeru, da potrebujemo več odbite svetlobe uporabimo odbojnik s srebrno ali zlato prevleko. Na odbojnikih je možnost funkcije odboja na obeh straneh. V večini primerov srebrna/zlata ali bela/srebrna in različne druge kombinacije. Zlata obojna površina nam da izredno tople tonske vrednosti, medtem ko srebrna nevtralne.

Nekateri odbojniki nudijo tudi možnost presevanja svetlobe, posledično spustimo na motiv zelo mehko, razpršeno svetlobo.

Kaj pridobimo z odbojniki?

Predvsem možnost doosvetliti del motiva, ki je v senci. Z odbojniki usmerimo svetlobo na točno določeni del motiva in poskrbimo za dodatno osvetlitev. Podobno kot z bliskavico, le da je svetloba odbita od odbojnika lahko močnejša.
Odbojnik lahko uporabimo tudi kot senčnik (slika na naslednji strani med primeri v praksi), saj z njim lahko zaslonimo direktno vpadno svetlobo.


Levo naravna svetloba, desno doosvetljeno z odbojnikom.

Težave pri uporabi odbojnika!

Pri portretiranju je lahko odbita svetloba premočna in slepi portretiranca. Posledično je tudi obrazni del "zategnjen". Če odbijate svetlobo iz bližine portretiranca raje uporabite bel mat odbojnik. Odličen je tudi stiropor. Je velike mat površine in za svoj volumen zelo lahak.

Pri delu z odbojnikom skoraj vedno potrebujemo pomočnika, ki bo z njim usmerjal svetlobo. Za dobro svetlobo potrebujemo različne tipe odbojnikov in se nam z njimi masa kot volumen opazno povečata.

Toda vsekakor je odbojnik odličen pripomoček vsakemu naprednemu fotografu. Profesionalni fotografi brez njega ne gredo na teren, da bi ujeli odlično osvetljen portret, predmet. Seveda s pomočnikom. Ja za boljšo fotografijo se je treba potruditi. Kdor ne more uporabljati odbojnik pa poizkuša z zunanjo bliskavico. Le da je v močni dnevni svetlobi njeno delovanje omejeno, predvsem pa ima svetloba bliskavice zelo trdo direktno svetlobo. Prav zato se v studijih za osvetljevanje s svetlobo bliskavice uporabljajo odsevniki. (Na naslednji strani "primeri - odbojnik v praksi".)


 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com