Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Fotografiranje ob vodi, snegu, belih površinah... (osvetlitev)

Avtor:Matjaž Intihar
04.07.2012 17:18

V dobi filmske fotografije je bilo veliko več družinskih fotografov zadovoljnih s svojimi na počitnicah zajetimi fotografijami ob vodi. Danes imajo zmogljivo digitalno tehnologijo, vendar težave in dvome, le kaj je s kamero narobe, ko pa so bile s poceni analogno posnete kakovostnejše fotografije. Nič ni narobe z digitalno kamero. Vedeti je treba, da smo film odnesli v fotolaboratorij in fotolaborant je vse naše fotografije pravilno obdelal in prenesel na papir. Danes si na zaslonu žal ogledamo ne do všečnosti našega očesa obdelano fotografijo. Če pa boste vašo kartico odnesli v fotolaboratorij, da vam izdelajo slike, ali jih sami popravite v računalniškem programu bo enako kot včasih. Fotografije bodo všečne. Vendar imamo za naše boljše fotografije na razpolago še dodatne trike (fotolaboranta, računalniški program) že kar v naši kameri. Kadar fotografirate ob vodi, je veliko odbite svetlobe, ki zmoti svetlomer. Podobno je kadar fotografirate ob belih stenah, v protisvetlobo ali na snegu. Rešitev?

(za hitrejšo in pravilno spoznavanje fotokamere in njenih nastavitev vam je na voljo nova fotografska knjiga z naslovom FOTOKAMERA)


1. Na vaši kameri poiščite slikovni program za fotografiranje na plaži, ob vodi, na močnem soncu...


Programska slikovna avtomatika za fotografiranje na plaži bo poskrbela, da bo kamera upoštevala korekturo osvetlitve zaradi močnih odbojev od vode, belega peska ali skal.


2. Izkoristite možnost korekture osvetlitve z gumbom (meni) +/-. Korekturo dodajajte v plus (+), po potrebi.


Normalna izbira nastavitev kamere.


Izbrana korektura. EV +1 2/3.
Če delujete v programskih nastvitvah P, S (Tv), A (Av), v primeru fotografiranja ob močni odbiti svetlobi od vode, belega peska, skal, uporabite nastvavitev korekture osvetlitve EV (gumb na kameri ali preko menija).


3. Dodajte svetlobo bliskavice


Če ste blizu motiva (v močnem soncu oddaljeni največ 3 do 4 metre) lahko za doosvetlitev motiva, da se izničijo sence na obrazu uporabite bliskavico na kameri.


Več fotografskih nasvetov na strani... KLIK

  

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com