Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Fotografske tegobe / Objektiv brez zaščite?

30.03.2006 16:06

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Objektiv brez zaščite?

Mnogi fotografi veselo puščamo objektiv na kameri brez zaščite. Po lastni izkušnji in pogovoru s serviserjem fotografske opreme, tega ne počnem več. Čeprav sem članek napisal že leta 2006 na podlagi lastne izkušnje in kasnejšega iskanja informacij, velja tudi za današnje dni. Še toliko bolj ob uporabi brezzrcalnih fotokamer.

Stranka je na servis prinesla pokvarjen objektiv kateri na zunaj ni imel nobenih vidnih napak. Ko je serviser objektiv odprl, je bilo kaj videti. Notranjost objektiva je bila na enem delu ožgana in toliko narebrena, da se goriščnic ni dalo več premikati. Ker objektiv ni bil pokrit s pokrovčkom, je sonce pod določenim kotom s pomočjo leč v objektivu tako močno skoncentriralo svetlobo, da se je trda plastika začela mehčati. Ko se je zopet shladila je bila deformirana. Objektiv je bil uničen. Toliko vsem nam v poduk. Pokrovčke veselo na objektive, kjer jim je mesto. Še bolje in toplo priporočljivo, da vso fotografsko opremo vedno zaščitimo pred daljšim izpostavljanju soncu.

Zgoraj na sliki moja izkušnja! Ko sem fotografiral čiščenje tipala (beri članek "Prah na tipalu"), sem na sliki na desni strani nad zrcalom opazil poškodbo. Kot, da bi nekdo s toploto ožgal ta del. In veste kaj je to? Kamera je bila na soncu brez pokrovčka. Leče so zbrale svetlobo in ta je prežgala tanko plastiko. Pazite da vaša kamera ne bo na soncu, še toliko bolj pazite, da je pokrovček na objektivu. Ta težava se lahko zgodi tudi v notranjosti samega objektiva, kot opisano v prvem delu članka.

 

Brezzrcalne kamere!

Še bolj pozorni bodite pri teh kamerah. Večina njih uporabi zaklop samo za zajem slike, drugače pa je odprt. S tem je tipalo direktno izpostavljeno težavam, med drugim tudi svetlobi, ko ne fotografiramo in se lahko poškoduje samo tipalo.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com