Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nasvet 1 - Osnovne nastavitve preko menija

Avtor:Matjaž Intihar
18.07.2009 10:12

Uporabniki kompaktnih kamer se le redko kdaj poglobijo v nastavitve, ki so možne preko menija. In lahko pride do prvih težav, oziroma do mnenja, da ta kamera ni tisto kar si je fotograf želel. Vedno nas lahko kaj moti, saj do današnje digitalne kamere polne funkcij in nastavitev.
Predvsem v kompaktnih kamerah nižjih in srednjih razredov je dobro vedeti, da si lahko določene funkcije poljubno nastavimo, oziroma jih vklopimo ali izklopimo, ali povrnemo na izvorne nastavitve (za hitrejšo in pravilno spoznavanje fotokamere in njenih nastavitev vam je na voljo nova fotografska knjiga z naslovom FOTOKAMERA)
 

1. Pisk kamere za potrditev izvršitve ostrenja (AF)

Glas lahko izklopimo, korigiramo glasnost ali nastavimo drugačen zvok s prvimi tremi funkcijami (v kamerah različnih proizvajalcev so opisi nastavitev lahko drugačni).

Ob nakupu kamere smo se že kar nekako navadili, da nas kamera s piskom opozori, da je izvršila vse funkcije od merjenja svetlobe in ostrenja in da sedaj lahko prožimo. Toda pisk zna biti tudi moteč, če fotografiramo na kakšni prireditvi. Zato v taki situaciji marsikdo raje ugasne fotokamero in ne fotografira.

Vse digitalne fotokamere nam omogočajo izklopiti potrditveni pisk in na pravilno delovanje opozori samo z oznako na zaslonu ali v iskalu. Če se sprehodite skozi vaš meni, boste v večini primerov v enim izmed zadnjih oken našli funkcijo preko katere lahko povsem utišate zvok, ali ga zmanjšate/povečate na želeno glasnost.
 

2. Moč svetlosti zaslona

V poletnih dneh z močno sončno svetlobo je lahko pogled na sliko slab. Močna zunanja svetloba zaradi vseh možnih odbojev močno vpliva na vidnost slike na zaslonu. Preko menija lahko nastavimo jakost svetilnosti zaslona. To nastavitev lahko fotograf izkoristi za tri možnosti. Kot prvo, si s spremembo jakosti prilagodi zaslon sliki, ki jo kasneje vidi na računalniškem zaslonu. S tem je lahko ocena slike enostavnejša in hitrejša. Druga možnost je da v močni svetlobi dodatno osvetlimo zaslon in bolje vidimo motiv. V temnih prostorih, pa lahko zmanjšamo svetilnost, kar je manj moteče za oči in še hranimo energijo.

Pri zaslonu naj zdaj za poletne mesece omenim še eno možnost, ki lahko sproži vprašanje, kaj je narobe z zaslonom. Ker ob močni sončni svetlobi radi nosimo očala, se nam lahko zazdi, da zaslon ne deluje ali ne deluje pravilno. Če imate očala, ki polarizirajo svetlobo, jo lahko tako močno, da bo skozi očala zaslon izgledal »črn«, brez slike.
 

3. Formatiranje kartice

Pred odhodom na izlet, potovanje, dopust..., prenesite podatke iz kartice na računalniški trdi disk in priporočam, da naredite še dodaten arhiv na DVD medij. Nato pa uporabite preko menija funkcijo FORMAT in ne DELETE. Formatiranje kartice opravi še zapis nove zapisovalne tabele in slike (datoteke), se zapisujejo po vrstnem redu. Fotografu ne priporočam, da po fotografiranju in pregledu fotografij tiste ne všečne briše iz kartice s funkcijo DELETE. Ne malokrat se je že zgodilo, da je zaradi zapisa datoteke na izpraznjena mesta na koncu prišlo do zapisa CARD ERROR, ko smo želeli podatke prenesti v računalnik. Posamezne slike, datoteke brišite le v primeru, če vam zmanjkuje prostora na kartici in ni druge možnosti. Vsekakor pa je vedno priporočljivo, da s seboj vedno vzamete dovolj spomina, t.j. pomnilnih kartic. Danes jih dobimo za zelo razumljivo ceno in ni več opravičila, da nam zmanjka pomnilnika.
 

4. Vrnitev na izvorne nastavitve funkcij menija

Ob nakupu kamere so nam bile vse nastavitve povsem jasne, saj je večina kompaktnih kamer nastavljena za delovanje pod popolno »zeleno« avtomatiko. Ko pa se fotograf malo poglobi v sam meni in začne s premalo vedenja kaj določena funkcija le te tudi prenatsvaljati, lahko pride do prvih težav. Te se lahko odrazijo na kakovosti slike, ali ne delovanju določene funkcije. Še najslabše je, če damo našo kamero v roke drugim in nam le ti ob pregledu menija določene funkcije prenastavijo. Če bi radi čim prej fotografirali in ni časa za iskanje nastavitev, ali jih brez podrobne pomoči navodil niti ne znate, potem si pomagajte s funkcijo RESET. Vrnile se boste na izvorne nastavitve kot ste jih imeli ob nakupu kamere. Zdaj bo lažje prenastaviti tiste, katere si sami želite.

Nasvet: Sam ob prošnji ali mi pokažeš svojo kamero budno pazim in že v naprej opozorim, da se v meniju ne sme nič prenastavljati, oziroma nikakor ničesar brisati ob pregledu slik. Če nimam časa spremljati, pa odstranim baterijo in potem sem miren vedoč, da bo kamera že po nekaj sekundah nazaj v mojih rokah, saj če ni možnosti igranja z nastavitvami s kamero niti nimajo kaj početi.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com