Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Pazi! Umazana leča na kompaktni kameri

Avtor:Matjaž Intihar
24.03.2004 21:05
Objektiv sem moral fotografirati prav pod pravim kotom, da se opazi mali flek od bližnjega srečanja leče in prsta.

Vemo, da je predvsem pri dražjih izmenljivih objektivih pametno na objektiv priviti zaščitni filter. Le ta nam zapre pot umazaniji in prahu na prvo lečo. Ob eventuelnem čiščenju, pa smo lahko tudi manj pozorni in steklo lahko očistimo tudi z bolj grobo tkanino. Zamenjava filtra ni tak strošek kot zamenjava objektiva.

Kako pa na kompaktnih kamerah? Na te kamere velika večina nikoli ne privije zaščitnega filtra. Tudi pri film kompaktnih kamerah so bili zares zelo redki fotografi, ki so zaščitili prvo lečo.  Še ti so imeli dražje vrhunske kompaktne kamere. Tudi noben fotograf se ni pretirano pritoževal nad nekakovostnim posnetkom zaradi prahu na leči, ali drugačne umazanije. Prstnih odtisov pa je tako ali tako povsod zadosti. Tako tudi na leči objektiva. Še ko sem uporabljal film me prstni odtisi na zasčitnem filtru niso motili. Res, da zanalašč leč tudi pacal nisem. Vendar kakšne posebne pozornosti nikoli nisem posvečal temu problemu. Enostavno je slika iz filma kljub mali umazaniji še vedno bila zadovoljivo kakovostna.

In digitalna tehnika?

Zaenkrat kakšnih posebnih problemov še nisem imel. V veliki večini primerov fotografiram s DSLR, tu pa vedno pred zahtevnejšim fotografiranjem očistim filter na objektivu. Pred dnevi pa sem s kompaktno kamero, katero uporabljam za fotografiranje artiklov doživel novo spoznanje. Kompaktno kamero uporabljam zato, ker mi majhne goriščnice prinesejo veliko globinske ostrine. S tem je lažje tudi samo fotografiranje artiklov. Saj se mi ni treba ukvarjati s specjalnimi močnimi lučmi, da bi recimo na makro objektivu zaslonko lahko zapiral do vrednosti 22 in še vedno lahko fotografiral s spodobno kratkimi časi na stojalu. Niti kakovosti DSLR posnetka ne potrebujem. Tako, mi za to zvrst fotografije kompakt dobro služi.

Fotografiram preizkušane kamere in na TFT zaslonu se mi vseskozi dozdeva, da slika na desnem delu slike ni ostra. Kot da bi mi v objektiv uhajala direktna svetloba iz žarnice. Seveda, TFT zaslon ni kakšen kakovosten pokazatelj realne slike. Pa senčim z roko svetlobo, da ne bi padala direktno iz žarnice v objektiv, odmikam kamero in še vedno sem imel tisti čuden občutek, da nekaj ni v redu. Pogledam tudi objektiv. Na njemu je bil en prstni odtis, ampak v prvem trenutku na njega nisem polagal pozornosti. Ko pa sem kasneje obdeloval fotografije, so bile vse na istem delu neostre. Prav opažena je bila razpršenost svetlobe in s tem močne neostrine posnetka. In takoj sem se spomnil prstnega odtisa in spoznal krivca. Ko sem očistil lečo, tudi neostrine ni bilo več.

In zaradi opisanih težav, sem moral ponoviti fotografiranje. Sem pa zato spoznal nekaj novega. Očisti objektiv vse nečistoče. Digitalni tehniki se ne da izogniti, zato je treba biti pozoren na nove težave, ki prihajajo. Ena izmed njih je tudi razpršenost svetlobe na leči objektiva zaradi prahu in drugih faktorjev. In ker tipalo drugače sprejema svetlobo kot film in ker se nato podatki še obdelujejo v fazi procesiranja, se vsaka napaka samo še potencira v nadaljnem postopku. Ne samo energija, bolj občutljive kamere, problemi s karticami za shranjevanje in vse možne težave v nadaljni obdelavi na računalniku. Tudi navaden prstni odtis na filtru ali leči objektiva vam lahko zagreni pogled na končni produkt, fotografijo.

V večih člankih bom opisal še drugačne težave in nova spoznanja. Marsikaj je drugače kot smo poznali iz film fotografije. Eno izmed zanimivih spoznanj je tudi to, da vam lahko samo pol zaslonke napačna ekspozicija drastično pokvari posnetek. In neverjetno, še na ostrini se pozna! O tem pa kdaj drugič.

 

Kjer je rdeč krog je lepo opazna neostrina, zaradi razpšene svetlobe, ki jo je povzročil prstni odtis na prvi leči. Manjša je goriščnica, večje in hitreje pride do težav. Velika globinska ostrina nam prinaša nove težave. Še sploh so opažene, ker z današnjimi kompaktnimi kamerami lahko fotografiramo samo nekaj cm oddaljeni od motiva, globinske ostrine pa imamo za pojem film fotografa nerazumljivo veliko. Toda goriščnice 7mm nam take možnosti omogočajo. Zahteva pa se velika čistost objektiva, saj tudi tipalo na drugačen način sprejema podatke o motivu kot pa film.

 

 

 

 

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com