Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Vivo X90 Pro v praksi - test

05.06.2023 00:04

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

V članku »fotofoni v fotografiji« sem zapisal; Fotofon že leta ni samo najbolj razširjena naprava za zajem slike. Mnogim fotografom je postal že druga kamera. Vlogerji fotofon izkoriščajo za svoje objave, da ne govorimo o IG fotografiji. Danes o kakovosti fotofonov za svoj namen nikakor ni več dvomiti.

Vsako podjetje, ki želi predstaviti pametni telefon v najvišjem razredu, bo dodalo največji poudarek na fotografijo in video. Zanimivo. Naprava nudi telefoniranje, uporabo različnih aplikacij, je že skoraj popolen računalnik v malem z več dodatnih tehnoloških rešitev, a vsi poudarjajo fotografske novosti.

Nič drugače ni pri proizvajalcu Vivo. Čeprav pri nas manj poznana znamka, sem na FotoPOTEP Indija videl daleč največ njihovih reklam.

Ko sem bral o prihodu novega Vivo X90 Pro, niti poznal nisem te znamke. Takoj sta me pritegnili dve stvari. Ima 1 palčno tipalo in sodelujejo s ZEISS. Zadosten razlog, da sem si ta fotofon želel na preizkus. Ob vprašanju o preizkusu, je hitro prišlo vabilo na predstavitev. Spoznal sem tehnične lastnosti in dobil Vivo X90 Pro na preizkus. Lahko ga bom vzel s seboj tja, kjer je kot nalašč za njega vse v barvah in detajlih. Odličnost barv obljublja ZEISS, zato je FotoPOTEP Indija kot nalašč za preizkus.

 

Vivo X90 Pro – osnovne lastnosti

Vedno poudarim, da za meni všečne motive izkoristim tudi fotokamero. Sem le fotograf stare šole in s fotokamero lahko dosežem več. Na FotoPOTEPih pa neizkušenim fotografom tudi povem, najprej naredi fotografijo s fotofonom. S tem jo imaš. Nato pa poizkusi narediti tehnično še boljšo s fotokamero.

Skratka. Fotofon je lahko danes tudi za fotografa odličen pripomoček za zajem slike.

Večkrat me sprašujejo o dodatnih načinih nastavitev pri fotofonu. Ponavadi so pod oznako PRO. Ampak sam te funkcije le redko kdaj izkoristim. Tako kot velika večina uporabnikov fotofonov, tudi sam uporabim klasično avtomatsko izbiro. Tako ali tako je podprta s številnimi algoritmi in danes že z umetno inteligenco (AI). Tiste dodatne PRO nastavitve lahko pomagajo, ampak potem sam že raje vzamem fotokamero v roke. Neizkušeni pa bo imel z njimi več težav, kot dobrodošlo pomoč.

Vivo X90 Pro pa ima eno nastavitev, katero sem vklopil. To je nastavitev ZEISS, ki poskrbi za bolj nevtralne barve in pri portretih za lepšo nesotrino ozadja (bokeh). Tu je ZEISS dodal svoje znanje in fotofonom Vivo dodal še višjo uporabno vrednost.

 

Tipala in objektivi

Na zadnji strani nudi tri kamere, na sprednji eno. Čeprav izgleda, da Vivo X90 Pro nudi 4 zadnje kamere, je četrta vstavljena samo v verzijo Vivo X90 Pro+, ki pa ni dobavljiva na našem trgu.

50.3 MP (f/1,8) 1-palčna glavna kamera (OIS)

50 MP (f/1,6) telefoto kamera z 2x optično povečavo (OIS)

12 MP (f/2,0) ultraširoka kamera s samodejnim ostrenjem (108° vidni kot)

32 MP (f/2,5) selfie kamera (podpora za HDR)

Vivo X90 Pro nima večjega optičnega zuma. Menim pa, da ga fotofon niti ne potrebuje, če nam je pomembna kakovost. Pomembno je, kako se obnese pri obdelavi barv, kontrasta in ostrine tudi, ko fotografijo predstavljamo na računalniškem zaslonu. Vemo, vsak fotofon odlično obdela sliko za svoj zaslon. Za kaj več?

 

Rokovanje in uporabniška vrednost

Zopet poudarjam. Fotofon gledam iz perspektive fotografiranja in ne kot celoto pametnega telefona.

Všeč mi je bilo, da je že v škatli dodan zaščitni ovitek. Prozoren in z na otip prijetno mehkim materialom. Večino drugih fotofonov sem na preizkus dobil brez dodatnega zaščitnega ovitka, ali pa so bili iz trdih, drsečih materialov. Mogoče bolje za zaščito, a za držanje v roki sem pri Vivo X90 Pro prvič dobil dober občutek v roki. Bistvo je, da ti fotofon ne drsi v roki. Še toliko bolj, če ga uporabljaš samo z eno roko.

Večkrat zapišem, da bi pri fotofonu rad, da mi v primeru fotografiranja ni treba skozi proceduro odklepanja. Ker sem fotofon Vivo X90 Pro uporabljal zgolj za fotografiranje, sem izklopil zaklepanje, a vseeno ne prideš samo s pritiskom na gumb na funkcijo fotografiranja. S tem izgubiš nekaj ključnih sekund ob hitrih motivih.

Ostale funkcije so si podobne s konkurenco. Le eno dobro lastnost bi še omenil. Baterija drži in drži. Tu sem bil res zadovoljen. Čeprav sem veliko fotografiral in zajemal video, mi tudi po dveh dnevih še ni bila panika glede energije. Res pa, da sem Vivo X90 Pro uporabljal samo za fotografiranje.

 

Vivo X90 Pro - kakovost slike

Tudi tu smo lahko hitro v dilemi. Uporabnik, ki fotografira samo s fotofonom, je z videno sliko na zaslonu hitro zadovoljen. V bistvu smo kar vsi. Saj fotografija na majhnem in ne tako kakovostnem zaslonu kamere nikoli ne izgleda tako lepo. Fotografija na fotofonu je že tako odlično obdelana, da je takoj primerna za spletne objave. V bistvu jo lahko komaj kaj obdelamo preko računalniškega programa. Tudi če zaidete v PRO nastvitev in uporabite RAW zapis, vam nikoli ne bo uspelo tako dobro obdelati fotografije.

Sam sem izbral klasičen 12M točkovni zapis. Zadostuje mi ne samo za internetne objave, ampak je dovolj tudi za A4 povečavo v reviji. 50M točk nimam kje uporabiti in v slabi svetlobi je slabša slika. Čeprav omogoča ločljivost videa 8K, je najbolj optimalna izbira ločljivosti 4K.

Veliko tipalo omogoča, da se več točk uporabi kot eno, uporabljeni so dobri algoritmi za obdelavo, zato so fotografije zajete v zelo slabi svetlobi in ISO 10.000+ vrhunske. Enako velja za video. Tu se Vivo X90 Pro res izkaže.

Držanje Vivo X90 Pro v roki, enostavne fotofunkcije in dobra kakovost tipala, objektivov ter obdelave slike, so mi omogočale kakovosten zajem. V bistvu sem Vivo X90 Pro uporabil za fotografiranje še večkrat kot do sedaj. Na fotopotepih sem kar nekako nehal uporabljati na kameri klasičen zum objektiv, recimo 24-105mm (ekv.35mm). Za te fotografije sem uporabil fotofon. Za daljšo goriščnico ali za namenske fotografije, še vedno uporabim fotokamero.

Z veseljem pa zapišem, da nam Vivo X90 Pro, da res kakovostno sliko in je v domeni zajema slike zelo konkurenčen najboljšim fotofonom.

 

Slabi svetlobni pogoji ISO 5000 in več

 

Vivo X90 Pro - Video zapis FotoPOTEP Indija

 

 

Vivo X90 Pro - za konec

Fotofon Vivo X90 Pro je pri nas premalo znan. V Aziji pa zelo prepoznaven. Z novim 1 palčnim tipalom in ZEISS podporo ima svoje prednosti. Na proti iz prejšnjega fotopotepa po Islandiji preizkušenim Samsung Galaxy S23 Ultra imam bolj realne tonske vrednosti, ko uporabimo funkcijo ZEISS. Brez nje imamo enako zasičene barve. Nekaterim odgovarja eno, drugim drugo. Fotografu bodo ne preveč zasičene barve najbrž bolj všeč. Huawei Mate P50 Pro nudi v slabi svetlobi še nekaj boljšo sliko, vendar so žal ti fotofoni v težavi glede Android podpore. Apple je sicer odličen v domeni fotofona, pa vseeno po moji oceni ne dajejo toliko poudarka na fotografijo kot Android tekmeci.

Vivo X90 Pro je odličen fotofon. Z najnovejšo tehniko tipala, procesorja, algoritmov in ZEISS podporo, je v samem vrhu. Pišem glede fotografije, ne druge tehnike v tem pametnem telefonu.

Če se odločate za dober fotofon, potem je lahko Vivo X90 Pro prava izbira. Kaj še več pričakujete od pametnega telefona za cca. 1200€, je pa vaša osebna izbira. Glede zajema fotografije in videa, nudi odličnost.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com