Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Huawei P20 Pro - Drugi preizkus

01.08.2018 20:09

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

Fotofon Huawei P20 Pro sem že imel na preizkusu meseca maja na FotoPOTEP Namibija. V glavnem testnem članku, ki je objavljen na e-Fotografija.si "Huawei P20 Pro - Fotofon z odliko", sem v zaključku zapisal...


Huawei P20 Pro, je meni kot zahtevnemu uporabniku fotografske opreme, prvi postavil vprašanje, ali res vedno potrebujem pravo fotokamero. Kakovost fotografij in videa je že tako dobra, da lahko povsem zadovoljuje za splet in druge predstavitve. In ne samo to.
V julijski tiskani reviji e-Fotografija (je že dosegljiva v PDF in tiskani obliki), bom objavil nekaj posnetkov iz Huawei P20 Pro v velikosti A5 in celo A4. Vem, da so posnetki za to povsem primerni.

Huawei P20 Pro je vsekakor fotofon, ki celo fotografu lahko nudi užitek v njegovem hobiju. Takrat, ko se ne gre za posnetek za posel ali nek "fetiš", delam samo s fotofonom, se da odlično izkoristiti tudi Huawei P20 Pro. Seveda, če se zavedamo njegove omejitve in za kaj nam bodo fotografije služile.
S fotografijami, ki so predstavljene zgoraj, sem bil povsem zadovoljen. Kaj pomeni kakovost in zadovoljstvo ob svojih fotografijah s fotofonom, se vse bolj spoznavam na mojih FotoPOTEPih (že najavljeni za 2018 / 2019). Nekatere sopotnice, ki v Namibiji niso imele za zajem drugega kot lastni fotofon, so bile s svojimi fotografijami več kot zadovoljne. Končno imajo fotografije, s kakovostjo so bile zadovoljne. Predvsem pa, tiste fotografije iz moževe prave fotokamere, tako ali tako nikoli ne dobijo. In tu je vrednost fotofona. Imeti svoje fotografije. Če so posnete s Huawei P20 Pro, so še kakovostne in omogoča soliden zum.

Od zdaj naprej se ne sprašujem več, zakaj gre nekdo z mano na FotoPOTEP, če pa izkorišča samo fotofon. Motive vsem pokažem v njihovi najlepši svetlobi, tehnika omogoča kakovosten zajem za svoj namen. In kogar kakovost iz fotofona v celoti zadovoljuje, ta v primerjavi spozna, do kje so za njegov pogled še zadovoljive uporabniške meje. Če kdo spozna, da je fotofon premalo, se odloči za pot v "pravo" fotografsko tehniko.

Vsem, katerim je fotofon glavni pripomoček za zajem slike vedite, da, če želite kakovostne fotografije in video, s Huawei P20 Pro nikakor ne boste zgrešili. Kaže neverjeten napredek pametnih telefonov v zajemu slike, katere spremljam že od leta 2002. Vsa ta leta me niso prepričali, da bi jih za kateri koli motiv kdaj uporabil namesto prave fotokamere. Danes vem, da bi s Huawei P20 Pro, lahko naredil marsikatero reportažo in objavo, ne da bi se vedelo, da nisem uporabil fotokamero. Vem pa. Brez sistemske kamere še vedno ne bom šel na konce, kjer bi želel od fotografije več. Mi bo pa fotofon lahko že odličen nadomestek druge kamere.

Huawei P20 Pro je trenutno na najvišji stopnici glede zajema fotografije med pametnimi telefoni. Prepričal je še mene, ki teh naprav ne izkoriščam za kaj več kot lastno informacijo. Od sedaj naprej bom marsikateri posnetek naredil tudi s fotofonom. Sicer si moram boljšega še kupiti. Bo to Huawei P20 Pro? Odločitev ne bi bila slaba!

Že čez mesec dni grem na FotoPOTEP Aljaska. Sem že povprašal ali je Huawei P20 Pro na voljo za ponoven preizkus.


 

 

Novi preizkus na FotoPOTEP Aljaska in Huawei P20 Pro

Mesec dni je mimo, prav tako FotoPOTEP Aljaska in ja, Huawei P20 Pro je bil zopet z menoj. Enostavno sem želel še bolj preizkusiti video in fotografije v RAW zapisu. Obenem sem s tem fotofonom že dobil napravo, s katero si lahko potovanje na lažji način dokumentiram. Vse do tega fotofona, na možnost fotografiranja z njim niti pomislil nisem. Seveda, za tisto več na FotoPOTEPu brez prave fotokamere ne gre. Nikoli si ne bi odpustil, da ne bi mogel bližje zajeti orle v letu ali medvede, ko lovijo ribe. Obenem imeti te fotografije v krepko boljšem tonskem zapisu.

Vendar vseeno. Kompaktno kamero sem brez težav zamenjal s Huawei P20 Pro in tako lahko na hitro naredim fotografijo ali video, za želene dokumentarne posnetke. Ob preizkusu, sem marsikdaj ob uporabi "prave" kamere naredil nekaj video kadrov ali fotografij še z Huawei P20 Pro.

Spoznal sem še enkrat, da zapis, katerega sem podal v prvem testu Huawei P20 Pro še kako velja.
"Vsem, katerim je fotofon glavni pripomoček za zajem slike vedite, da, če želite kakovostne fotografije in video s Huawei P20 Pro - Fotofon z odliko, nikakor ne boste zgrešili. Kaže neverjeten napredek pametnih telefonov v zajemu slike, katere spremljam že od leta 2002. Vsa ta leta me niso prepričali, da bi jih za kateri koli motiv kdaj uporabil namesto prave fotokamere. Danes vem, da bi s Huawei P20 Pro, lahko naredil marsikatero reportažo in objavo, ne da bi se vedelo, da nisem uporabil fotokamero."

 

Video repotaža s Huawei P20 Pro - FotoPOTEP Aljaska

O kakovosti video zapisa sem že podal mnenje v testu Huawei P20 Pro - Fotofon z odliko.

 

 

Fotografije FotoPOTEP Aljaska in Huawei P20 Pro

Tudi o kakovosti fotografij sem glavno mnenje podal že v prvem preizkusu Huawei P20 Pro - Fotofon z odliko. V brezplačni tiskani reviji e-Fotografija (julij-avgust št. 92), dosegljiva je tudi v PDF datoteki (prevzemi), sem fotografije iz Huawei P20 Pro predstavil v A4 in A5 velikosti. Brez težav in z zadovoljivo kakovostjo jih lahko objavite v fotoknjigi (več na predavanju o fotoknjigi 21. avgusta).

Tokrat sem veliko večino fotografij posnel samo v PRO načinu. Ta mene v tonskih vrednostih bolj zadovolji kot standardni način, ki uporablja dodatne možnosti obdelave slike. V PRO načinu vedno dobimo tudi RAW zapis iz katerega lahko bolje popravimo tonske vrednosti, ter ločljivost 40M točk in format 4:3. Čeprav sem mislil, da bo več razlike med JPEG in RAW, te ni v večji meri. Oziroma, res dobro moraš izkoristiti program Lightroom ali Camera RAW, da boš mogoče izkoristil še kaj več.

To je fotofon. Vendar Huawei P20 Pro mi že nudi fotografij, ki so vsaj meni namenjene za hitro dokumentarno fotografijo. Prednost ima, ker je vedno pri roki. Vsekakor mi lahko že v popolnosti zamenja kompaktno kamero, saj mi druga kamera v Huawei P20 Pro z goriščnico objektiva 80mm nudi dovolj.

Posnetek iz aviona, pogled na pokrajino Grenlandije.

Led v vodah arktičnega oceana. Mesec julij je, plošče za začno topiti.

Ob zalivu Turnagain v bližini največjega mesta na Alajski, Anchorage.

Ledenik Holgate. Kenai fjord nacionalni park, Seward.

Ledenik Meares Glacier. Prince William Sound, Valdez.

Na poti po deželi zlatokopov. Nam mavrica kaže kje je pot do rumene pogače?

Pristanišče Valdez. Okolici mesta zaradi vedno zasneženih visokih gora, domačini rečejo tudi aljaška Švica.

Kralj cest. Dalton Highway.

Tehnika majhne globinske ostrine. Muzej v mestu Anchorage.

Barvni pigmenti.

Pogled v nebo pred poletom.

Aljaška barvitost.

Tudi s Huawei P20 Pro se da. Le treba je priti dovolj blizu.

Jadranje.

Slikarsko platno. Blato prinešeno iz ledenikov.

ČB sprememba.

Meglice.

 

Za konec

Kot že omenjeno v prvem testu, še vedno velja, Huawei P20 Pro je trenutna najboljša fotokamera med pametnimi telefoni.

 

Povezani članek:
Glavni test / Huawei P20 Pro - Fotofon z odliko
FotoPOTEP Aljaska - vabljeni na naslednjega v juliju 2019

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com