Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Huawei Mate 50 Pro - odličnost v sliki

30.12.2022 19:13

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

O odličnosti fotofonov Huawei, pišem že od modela P20 Pro naprej. Moram reči, da se ni nič spremenilo. Še vedno jih dajem na najvišjo stopnico glede zajema fotografije.

To mi je v začetku leta pokazal model P50 Pro in sedaj tudi Mate 50 Pro. Zanimivo, oba fotofona sem preizkusil na Islandiji v zimskem času in ja, Mate 50 Pro je dobil še nekaj več na kakovosti zajema slike.

 

Tehnične lastnosti

Huawei Mate 50 Pro je odporen na škropljenje, prah, celo potopimo ga lahko do globine 1,5m.

Po mojem mnenju so se največje novosti v domeni fotografije zgodile s prihodom Huawei P20 Pro (test). Evolucijo je pripravila serija 30 (test Huawei P30 Pro), ko smo dobili periskopski tele objektiv.

Serija 40 (test Huawei P40 Pro) je dobila nadgradnjo v detajlih, ki so prinesli nekaj prednosti v kakovosti slike. Že preizkušeni Huawei P50 Pro (test) je ponudil še več s pomočjo XD Optics, stabilizacijo AIS Pro True-Steady Shot in dodano AI tehnologijo. Huawei Mate 50 Pro, pa je po mojem mnenju prinesel še več v smeri kakovosti zaslona, njegove zaščite, stabilizacije slike in nočni fotografiji.

Omenim naj še, da je vgrajena močnejša baterija odlična. Držala in držala je tudi na mrzlem FotoPOTEPu po Islandiji, kjer sem Huawei Mate 50 Pro preizkušal. Še toliko bolj je dobrodošel novi 66W polnilnik, ki baterijo polni izredno hitro. V pol ure imamo napolnjene vsaj pol baterije.

Huawei s svojo serijo P in Mate ni odkril revolucijo. Je pa že poznane rešitve iz klasičnih fotografskih kamer znal odlično tehnično pripraviti do najvišje mere, da so zelo uporabne v tankem fotofonu, kateri je vedno pri roki tudi za zajem slike.

Obenem so dodali že nove rešitve iz domene umetne inteligence, ki omogočajo še boljo obdelavo slike. Ta je povsem prilagojena odličnemu zaslonu.

 

Dilema za fotografa!

Veliki večini uporabnikov pametnih telefonov, je to edina naprava za zajem slike. Njim tehnični podatki o tipalih, povečavah in programskih rešitvah obdelave slike veliko pomenijo. Naslonijo se na proizvajalčeve zapise in tako ocenijo napravo glede kakovosti fotografije. Res je, da tehnični podatki lahko dajo neko oporo, ne pa končnega mnenja za koga je naprava odlična za uporabo. Najboljše naprave za vse nas tako ali tako ni. Imamo lahko najboljšo za naš osebni namen, željo... In kako sem sam kot uporabnik prave fotografske opreme dojel najnovejši Huawei Mate 50 Pro?

Že ob preizkusu P20 Pro sem zapisal v zaključku; “ Od sedaj naprej bom marsikateri posnetek naredil tudi s fotofonom!” Huawei Mate 50 Pro nam z novostmi še olajša delo in pokaže, da lahko postane glavno fotografsko orodje za domačo in spletno fotografijo?

Kot že omenjeno v članku in tako sem vedno poudarjal tudi pri preizkusih fotokamer. Imena, številke in dodatne programske možnosti same po sebi, še ne zagotavljajo kakovosti, kot tudi ne visoke uporabniške vrednosti. Prav tako ne reklamni zapisi ali fotografije, ki naprave vedno predstavijo v najbolj sladki izvedbi. Te zgodbe poznamo že iz predstavitev fotokamer. Da se vidi kakovost, morajo za njo stati najboljše tehnološke in uporabniške rešitve. Huawei je meni že z modelom P20 Pro nakazal, da mislijo resno in ponudijo v svojih fotofonih kar največ, za še boljše fotografije.

Huawei je pri objektivih umaknil ime Leica. Samo napis nikoli ne zagotavlja kakovosti. Tako, da iz te domene nisem opazil nobene razlike. Ključne so predstavljene drugje.

 

Tehnološke fotonovosti

Že pri Huawei P20 Pro so stavili na kombinacijo večih tipal in objektivov ter dodatnih tonskih in optičnih popravkih slike. S tem jim je v veliki meri uspelo stopiti korak pred konkurenco. Huawei je dodal rešitve, katere tistim z nekaj želje po še več, to tudi omogočijo.

Huawei P30 Pro je skočil še krepko stopnico višje z dodatnim objektivom za ekstremno široki kot in periskopskim objektivom, ki omogoča 5X-no optično povečavo. Obenem je poleg avtomatskih programov na voljo PRO možnost nastavitve zajema, kar pomeni, da fotograf sam lahko izbere glavne parametre in tako vpliva na končno fotografijo.

Huawei serija 40 Pro je prinesel večja tipala, ločljivost, svetlobno moč, hitrejše in boljše procesiranje slike. Huawei P50 Pro je prinesel nekaj drugačnosti. Večjo svetlobno moč v osnovnem objektivu ter krajšo goriščnico in več M točk v teleobjektivu in še širši ekstemno široki kot.

Huawei Mate 50 Pro nudi še več v domeni končne kakovosti slike na večjih področjih. Kamera na prednji ima 13M točk in zaslonko f/2.4. Na zadnji strani so nameščene 4 kamere: osnovna kamera nudi 50 M točk in višjo svetlobno moč f/1.4 z možnostjo dejanske spremembe zaslonke do f/4.

S tem so rešili težave pri kakovosti slike v močni svetlobi, saj ni elektronske omejitve, ampak realno omejevanje moči svetlobe, ki pade na tipalo. Telefoto kamera nudi 64 M točk, f/3.5, z možnostjo 3,5x optične povečave, s pomočjo periskopskega objektiva. Ultra širokokotna kamera ima 13 M točk in f/2.2.

Kot zapisano, ima telefoto kamera možnost 3,5x optične povečave, skupaj z digitalno povečavo lahko oddaljene objekte približate za 100x. Zajemanje videa v 4K ločljivosti je dandanes samoumevno. Tudi širokokotna 13M točk kamera na sprednji strani zajema video v 4K resoluciji. Pri Huawei poudarjajo, da za kakovost fotografij ni pomembna le dobra optika, pač pa tudi odlična programska oprema, ki popravlja napake in doda značilnost barv ter ostrino.

Za model P50 Pro so razvili sistem XD Optics, ki spozna objekt fotografiranja in z algoritmi pravilno obdela sliko. Recimo ve, da slikamo portret in vsi parametri se pri obdelavi prilagodijo temu motivu.

 

Tipala in objektivi

50 M točk, 23mm, f/1.4 – standardni objektiv

64 M točk, 90mm, f/3.5, telefoto, z možnostjo 3,5x optične povečave

13 M točk, 13mm f/2.2 'ultra' široki kot

13 M točk, f/2.4 prednja kamera

Vsak objektiv ima svoje tipalo, kar pomeni, da se uporabljajo štiri kamere. Pri vseh so večje spremembe glede na serijo 40. Na proti Huawei P50 Pro je nov osnovni objektiv z večjo svetlobno močjo (f/1.8 – f/1.4), s še boljšo optično stabilizacijo slike (OIS) in lasersko merjenim AF. 

Telefoto objektiv z optično spremembo goriščnice je pred leti izrinili iz uporabe klasične kompaktne kamere. Huawei se je že v P30 Pro odločil za pot, kot jo je v digitalnih kompaktnih fotokamerah predstavila Minolta daljnega leta 2002. Ta je v kompaktni kameri Dimage X, predstavila periskopski objektiv, ki je kljub daljšim goriščnicam omogočal ohišju obdržati kompaktnost.

 

Tehnične in programske rešitve za zajem slike

Huawei Mate 50 Pro omogoča fotografijo zajeti v polnem 4:3 in 16:9 formatu. Tu pa že pridemo do prvih razlik. Če želimo dobiti fotografijo s 50M točk, moramo delovati v formatu 4:3 in Pro načinu. Enako velja, če želimo fotografijo zajeti v RAW formatu. V Pro funkciji kamera tudi ne uporabi algoritmov za samostojen popravek fotografije glede na motiv. Je pa slika že obdelana glede na napake objektiva in delno v tonskih vrednostih.

Če sta Huawei stabilizacija slike in avtomatsko ostrenje že znana iz prejšnjih modelov, me je tokrat presenetilo delovanje v nočnem načinu. Vsekakor močan napredek tehnike in odgovor več, zakaj so kompaktne fotokamere izgubile svoj smisel uporabe.

 

Kakovost fotografije

Tu smo na tankem ledu. Odvisno je iz katere strani gledamo na kakovost. Smo samo uporabnik fotofonov, ali tudi pravih fotokamer. Iz zahtevnega fotografskega pogleda dileme ni. Oziroma na fotografijo fotografi gledamo iz višjih standardov in predvsem želimo tudi sami poseči v obdelavo slike. Po drugi strani je treba vsako napravo podati v pravi uporabniški predal.

Kompaktne kamere višjih razredov z 1 palčnimi tipali, brezzrcalne in DSLR, so v večji prednosti glede kakovosti zapisa. Pa ne toliko glede ogleda slike na računalniškem ali TV zaslonu. Razlika je opazna, ko želimo fotografijo popravljati v računalniškem programu. Fotografije iz Huawei Mate 50 Pro, če tudi so posnete v RAW, nimajo večje količine ohranjenih podatkov za dodatne tonske obdelave. JPEG datoteko se lahko komaj kaj dotaknete z drsniki za svetlost ali barve.

Vendar, Huawei Mate 50 Pro niti nima namena, niti je katerikoli fotofon sploh treba primerjati s pravimi fotokamerami, ki stanejo vsaj toliko ali krepko več kot Huawei Mate 50 Pro. Toda tudi fotografu lahko danes fotofon že zamenja kompaktno kamero. Le ekstremnih mega zum kompaktnih in sistemskih kamer nikoli ne bo mogel. Pa ne zaradi razlike v kakovosti fotografije, ta je vedno odvisna od potrebe zajete fotografije, ampak predvsem zaradi možnosti uporabe ekstremno dolgih goriščnic. In seveda pri brezzrcalnih ter DSLR kamerah, uporabe celotnega sistema in s tem njihove široke uporabniške vrendnosti. Kdor bo to še potreboval, mu bo fotofon le druga opcija, oziroma odlična možnost za zajeti družinske in spominske fotografije.

Huawei Mate 50 Pro želi in je po mojem mnenju trenutno najboljši med vsemi fotofoni. In to šteje. Ne glejmo fotofon v primerjavi s “pravimi” fotokamerami in vsemi potrebnimi dodatki, da se lahko prekaša v vseh pogledih fotografija iz fotofona. Huawei Mate 50 Pro največ nudi uporabnikom, ki fotografirajo samo s fotofonom, ali jim je edino ta pri roki pri želenem zajemu motiva. Fotografije so tudi več kot odlične za predstavitev na družabnih spletnih medijih. Zopet velja omeniti. Kakovost ocenjuje gledalec po svojem okusu. Če me na P40 Pro avtomatika, kot rečejo pri Huawei umetna inteligenca (AI) ni prepričala, je pri P50 Pro in še bolj pri Mate 50 Pro, meni že zadovoljiva. Ni več prezasičenih tonskih vrednosti in preveč vpliva AI tehnologije glede na motiv.

Ekstremno široki kot 13mm nam pride prav. Enako močan 3.5X optični telezum 90mm. Celo elektronski zum ni slab, če vidimo, da imamo ekstremno povečavo in še solidno kakovost zapisa. Jasno, »pravi« fotograf bo zamahnil z roko, on ima močan in težak teleobjektiv. Ampak, ko je pri roki samo fotofon, dolga goriščnica še kako prav pride.

V pomoč pride tudi OIS, optična stabilizacija slike. Pri fotografiranju severnega sija sem želel še kakšen posnetek narediti v ekstremnem širokem kotu 13mm. Pa sem hitro opazil, da tipalo za njim nima take kakovosti zajema kot tisti za osnovnim 23mm objektivom. Dobil sem povsem temno sliko.

 

Night Mode - fotografija

Posebej je treba omeniti nočni način fotografiranja. V tej avtomatiki kamera izbere dolg čas osvetlitve, v temi 5 sekund in zajame več posnetkov. Te kasneje umetna inteligenca združi in dobimo neverjetno fotografijo. Še toliko bolj neverjetno, ker jo lahko posnamemo iz roke. Optična stabilizacija in kasneje združevanje podatkov iz večih slik naredi čudo. Poizkusite to iz roke narediti s fotokamero. Oziroma, veste kaj pomeni navadnemu smrtniku zajeti fotografijo ponoči kar tako s pritiskom na gumb in celo ujeti v odličnosti plesočo svetlobo Severnega sija. Vsekakor odličen napredek in nova enostavna možnost do fotografij ponoči.

 

Kakovost videa

Video zapis je ločljivosti 4K. Ne samo za telefonski zaslon, tudi za YouTube, Tik Tok in FaceBook objave je odličen. Enako velja za ogled preko 4K projektorja, s katerim lahko predstavimo naše potovanje v pravi kino predstavitvi.

Na proti velikim video in fotografskim kameram, je kakovost zapisa iz Mate 50 Pro slabša. Vendar tudi tu velja, fotofon ima svojo uporabniško vrednost in svoje uporabnike, ki višje kakovosti ne potrebujejo. Seveda se razliko opazi šele v direktni primerjavi na računalniških zaslonih.

Kljub hvali glede izredne stabilizacije slike pri video, pa le te ni mogoče primerjati s tisto v fotokameri. Na proti fotokameri neprimerno držanje telefona in iztegnjene roke naredijo svoje. Kaj hitro se prikrade stresenost, ki je zahtevnemu gledalcu opazna in moteča.

Že Huawei P50 Pro mi je predstavil, kaj že zmore fotofon tudi v nočnih pogojih. Prvi fotofon, ki sem ga imel na preizkusu, da mi je tako odlično ujel severni sij. S Huawei Mate 50 Pro vsak lahko naredi spominsko fotografijo ali film, v zelo slabih svetlobnih pogojih.

 

Za konec

Kar takoj razčistimo. Govora je o fotografskem delu pametnega telefona in iz pogleda, da se ga velikokrat uporabi prav za fotografijo. Kdor želi več v domeni 5G, katerega Mate 50 Pro ne nudi in lažjega dostopa do vseh Andorid aplikacij, bo raje izbral napravo drugega proizvajalca. Sam se držim preizkusa pametnega telefona v domeni fotografije. Zato mu tudi podajam ime fotofon. So pa o drugih pomembnih lastnostih in želenih aplikacijah na spletu že opisali; "Ravno tako so poskrbeli, da so na voljo priljubljene finančne in bančne aplikacije, saj boste aplikacije svojih bank našli komitenti NLB, NKBM, Sparkasse in Intese Sanpaolo. Pa še to - Aplikacije Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn in Discord, najdete in namestite na svoj telefon v nekaj sekundah, če upoštevate preproste korake..."

Ko pa je pomembna fotografija? Že fotofon Huawei P20 Pro, mi je kot zahtevnemu uporabniku fotografske opreme prvi postavil vprašanje, ali res vedno potrebujem pravo fotokamero. Kakovost fotografij in videa je že tako dobra, da lahko povsem zadovoljuje za splet in druge predstavitve. In ne samo to. V tiskani reviji e-Fotografija sem objavil že več posnetkov s Huawei P različnih verzij v velikosti A5 in celo A4.

Že od P20 Pro preizkusa vem, da so posnetki za to povsem primerni. Novi Huawei Mate 50 Pro je vsekakor fotofon, ki celo »pravemu« fotografu lahko nudi užitek v njegovem hobiju. Takrat, ko se ne gre za posnetek za posel ali nek “fetiš”, se da odlično izkoristiti tudi Huawei P50 Pro. Seveda, če se zavedamo njegove omejitve in za kaj nam bodo fotografije služile. Večkrat rečem začetnim fotografom na FotoPOTEPih, ki si še niso na ti s funkcijami fotokamere. Najprej naredite posnetek s fotofonom in ga imate. Nato poizkušajte s fotokamero in njenimi nastavitvami narediti izboljšavo. Še toliko težje je ob uporabi Mate 50 Pro, ker že zelo dobro tonsko obdela sliko. Fotografijo s fotokamere moramo še sami obdelati v računalniškem programu.

Fotofon Huawei Mate 50 Pro sem preizkusil na FotoPOTEPu Islandija. Zanimivo, februarja sem prav tako na Islandiji preizkušal model P50 Pro. Oba fotofona sem z veseljem uporabljal za spominske fotografije in za spletne objave. Tudi za revijo so odlične. Jasno, za več bom sam še vedno raje uporabil fotokamero. Ampak vem, da Huawei Mate 50 Pro lahko zadovolji vse tiste, ki ne uporabljajo »prave« fotokamere, ali ne znajo dobro obdelati datoteke. FaceBook, Instagram, TikTok... so platforme, na katerih niti ne veš s katero napravo je bila fotografija zajeta. In v veliki večini so s fotofoni. Huawei Mate 50 Pro v tem sklopu definitivno kraljuje. Sicer pa, kdo še potrebuje ali objavlja večje fotografije na papirju. Vsi jih kažemo le še na spletu. Ne kakovost zapisa, prednost prave fotokamere je v možnem trenutku zajema in dodatnih nastavitev. Za vse ostalo je lahko Huawei Mate 50 Pro povsem dovolj. Razumljivo, kdor želi. Ni namen ali cilj prepričevati, da se »prave« fotoopreme ne potrebuje več. Niti nisem s tem namenom ne preizkušam fotofone, saj meni pomembne motive še vedno zajamem s fotokamero. Pač je s fotofonom fotografija prišla v vsak žep in kot že omenjeno, več kot 95% fotografij se naredi z njimi.

Tokrat me je močno presenetila kakovost zapisa iz roke, ki je nastala le ob svetlobi majhnega odboja od lune. Vendar le kamera s klasičnim 23mm objektivom na Mate 50 Pro, ima dovolj močno tipalo, svetlobno moč f/1.4, ter programsko rešitev za Night Mode. S fotokamero sem za severni sij uporabil osvetlitev 5 sekund in stojalo. Huawei P50 Pro je izbral 1 sekundo, novi Huawei Mate 50 Pro pri Night Mode funkciji izbere do 5 sekund. Rezultati so še boljši. Zaradi dobre stabilizacije in programskih rešitev združevanja večih fotografij, lahko fotografiraš iz roke. Do sedaj sem le še z enim fotofonom uspel narediti posnetek Aurore, a v krepko slabši kakovosti. Z ekstremno širokokotnim 13mm objektivom in njegovim tipalom v slabi svetlobi severnega sija nisem dobil drugega kot temo. Nam pa odlično služi pri boljši svetlobi. Preseneča tudi digitalni zum. Razumljivo, velika povečava ni vrhunska, je pa solidna za spominsko fotografijo. V vseh primerih se odlično izkaže tudi stabilizacija slike.

Na testu sem bil s fotografijami povsem zadovoljen. Kaj pomeni kakovost in zadovoljstvo ob svojih fotografijah s fotofonom, vse bolj spoznavam na mojih FotoPOTEPih. Nekatere sopotnice, ki na FotoPOTEPih nimajo za zajem drugega kot lastni fotofon, so bile s svojimi fotografijami več kot zadovoljne. Končno imajo svoje fotografije. Fotografij iz moževe prave fotokamere, tako ali tako nikoli ne dobijo. In tu je vrednost fotofona. Imeti svoje fotografije takoj pri roki za splet ali samo prikaz. Če so posnete s Huawei Mate 50 Pro, so še kakovostne in na voljo je ekstremno široki kot ozki kot zajema. Od zdaj naprej se ne sprašujem več, zakaj gre nekdo z mano na FotoPOTEP, če pa izkorišča samo fotofon. Tehnika omogoča kakovosten zajem za svoj namen. In kogar kakovost iz fotofona v celoti zadovoljuje v primerjavi spozna, do kje so za njegov pogled še zadovoljive uporabniške meje. Če kdo vidi, da je fotofon premalo, se odloči za pot v “pravo” fotografsko tehniko. Vsi, katerim vam je fotofon glavni pripomoček za zajem slike vedite, da, če želite kakovostne fotografije in video, s Huawei Mate 50 Pro nikakor ne boste zgrešili. Kaže neverjeten napredek pametnih telefonov v zajemu slike, katere spremljam že od leta 2002. Vse do Huawei P20 Pro, me fotofoni niso prepričali, da bi jih za kateri koli motiv kdaj uporabil namesto prave fotokamere. Zdaj že nekaj let vem, da bi lahko naredil marsikatero reportažo in objavo, ne da bi se vedelo, da nisem uporabil fotokamero. Z Mate 50 Pro in njegovim širokim kotom ter dolgo goriščnico pa še toliko lažje. Vem pa. Brez sistemske kamere še vedno ne bom šel na konce, kjer bi želel od fotografije več. Mi je pa fotofon že lahko odličen nadomestek druge kamere in predvsem služi za spominske fotografije, ter za predstavitev na spletnih družabnih omrežjih.

Brez dileme je Huawei Mate 50 Pro na najvišji stopnici glede zajema fotografije med pametnimi telefoni. Komur ni do prave fotokamere in bi rad imel najbolj napredni fotofon vedno s seboj, potem danes izbere Huawei Mate 50 Pro!

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com