Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Fotografiranje s fotofonom in tablico

16.12.2012 14:20

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Znanstvena fantastika?

»(članek z naslovom - Fotografiranje s telefonom - e-Fotografija 2002) Z mobilnimi telefoni je mogoče tudi fotografirati. Tehnologija, ki se skriva za tem, ni nič revolucionarnega, saj je že nekaj časa mogoče pošiljati digitalne fotografije v internet, ne da bi zato morali domov ali se oglasiti v net-cafeju. Postopek, pretežno rezerviran za novinarje in podobne profesionalce, je potekal takole: fotograf je moral biti opremljen z digitalno kamero, prenosnim računalnikom in mobilnikom s hitrim prenosom podatkov.

Najprej je ujel želeni motiv z digitalno kamero, nato pa prek takega ali drugačnega vmesnika prenesel sliko v prenosni računalnik. Z računalnikom je nato vzpostavil internetno povezavo prek mobilnega telefona in poslal sliko naslovniku kot prilogo e-poštnemu sporočilu. Ta zapleteni postopek je za lastnike novih mobilnikov preteklost. Srečneži na spodnji del telefona namestijo majhno in lepo oblikovano digitalno kamero in z nekaj pritiski na tipke se barvni zaslon telefona spremeni v iskalo. Pritisk na tipko zamrzne želeni motiv, z menijskim sistemom pa pošiljatelj izbere način pošiljanja. Slike je mogoče poslati prek e-pošte, saj je v telefon vgrajen e-poštni odjemalec, ali pa prek sistema za multimedijsko sporočanje (MMS). Pošiljanje prek e-pošte ima za fotografa nekaj prednosti, saj je prenos GPRS dovolj hiter, da telefon odpošlje sliko ločljivosti 640 X 480 točk v JPEG zapisu v približno treh minutah. Slika največje ločljivosti je pri prenosu velika približno 33 kB. Pri ceni 1,5 sit za kB prenesenih podatkov nas pošiljanje slike stane malo več kot 50 tolarjev. Digitalni nastavki so zaenkrat dovolj dobri za nezahtevne motive, res pa je, da ga ne odlikuje profesionalna kakovost. Slika v ločljivosti 640 x 480 je dovolj velika za pokrajinske motive, medtem ko ločljivost 320 x 240 komaj zagotavlja dovolj informacij za prepoznavo avtomobilske registrske tablice na 10 metrov. Nastavek samodejno ostri sliko, vendar se matrika

CCD ne more pohvaliti z verno reprodukcijo barv. Prvi mobilni telefoni z digitalnimi foto nastavki, pa nam kažejo še eno fotografsko pot. Mnogi poslovneži, si jo bodo lahko kmalu privoščili in zamenjali klasične. Kmalu lahko pričakujemo višje ločljivosti s tem pa prihod tehnologije med poslovneže. Ti ne bodo več uporabljali za njih velikih in nerodnih digitalnih fotokamer. Njim ni pomembna visoka kakovost fotografije, ampak hiter in enostaven postopek od proženja do fotografije«.

 

Uvod

Ne niste narobe prebrali. Niti članka niti naslova. Članek je star že 10 let in je iz prve številke revije e-Fotografija (revije e-Fotografija v PDF datoteki). In v tistih, še močno »film« časih, je bil zgoraj navedeni naslov še kako pravi. Kajti digitalna fotografija je bila takrat kot znanstvena fantastika. Kje je še to, so govorili in me »kamenjali«, ko sem osveščal, da hitro prihaja iz moje grafike, digitalno tudi v fotografijo. Po mnenju nekaterih poklicnih fotografov pa predvsem zavajal in filmu neopravičeno pisal temno prihodnost. In danes, po 10 letih? Analogna fotografija je samo še lepa nostalgija in domena ozkega »izraznega« kroga.


Na FotoPOTEPu po Toskani, sem načrtno zamenjal "prave" fotokamere za fotofon in tablico.

 

10 let po prvem članku v e-Fotografiji

Fotofoni! S prihodom pametnih telefonov in tablic, se največ fotografira prav z njimi. Ne s »pravimi« foto kamerami, ampak fotofoni in tablicami! Danes najmanj 50% fotografij posname mladina, ki samo »stisne« nekaj fotografij na telefon, eno izmed njih pošlje na splet in na njo pozabi takoj, ko ob fotografiji ni novih všečkov.
Mladi za arhiv niti ne fotografirajo. Le malo fotografij ostane na karticah pametnih telefonov, tablic, še manj se jih varnostno prenese na računalnik. Toda nič ne de. Fotografija je v 10 letih dobila tako širino, da se je ni dalo predvideti. Še vedno fotografija pove več kot 1000 besed, kot že pove članek »Slika je povsod razumljiva beseda«. Predvsem pa so nastale drugačne smernice, namen, zakaj fotografirati in kaj z vsemi fotografijami. In to predvsem na račun fotofonov. Te čudovite naprave, ki poleg telefoniranja, pisanja sporočil, fotografiranja in snemanja videa v visoki ločljivosti, omogočajo še vstop na splet in neverjetno množico dodatnih programskih možnosti. V bistvu nam ta zelo široko zmožna naprava omogoča vse in dobesedno postajamo odvisni od nje. Ali nismo že govorili, da bo vsak v sebi imel »čip«, da ga bo »veliki brat« lahko spremljal? Danes je pametni telefon in njegove aplikacije več kot to. Točno se ve, kje se nahajaš, katere aplikacije uporabljaš, kaj in kje kupuješ, kdo so tvoji prijatelji, kateri so tvoji hobiji... Popolnoma smo spremljani in to prostovoljno. Zanimivo pa, da želimo še več tehnike in tako tudi drugim še bolj odpreti vrata v svoje življenje, razmišljanje, dogodke. Torej kmalu bo v nas čip, za komunikacijo, fotografiranje preko očesa in spremljanje drugih. Na koncu, spremljanja nas samih!
Toda tako to je. Elektronika nas je popolnoma prevzela in brez nje, v našem načinu življenja ne gre več. Bolj pomembna je hitrost zajema, prenašanja sporočil, fotografij in drugim takoj predstaviti kaj smo naredili, kje smo... In tega napredka se ne da več ustaviti. Če zaostaneš, v glavi ostariš in se tega še niti ne zavedaš.


Hitrost prenosa fotografij na spletna omrežja je tista uporabna lastnost, ki je fotofon in tablice izstrelila med množice. V bistvo smo danes že vsi fotografi.

 

Leto 2012 in fotofoni - tablice

Apple je s svojimi iPhone naredil pravo množično revolucijo. Poleg njih še Samsung in samo do konca leta bosta dva njihova najnovejša izdelka med več kot 40 milijoni uporabniki. V najboljših letih se je letno prodalo okoli 130 milijonov digitalnih fotokamer. V zadnjih treh letih, kot tudi v letošnjem letu, je prodaja upadla za več kot 20%. Trendi kažejo, da se sedaj proda okoli 100 milijonov »pravih« fotokamer in številke še padajo. Toda veste koliko fotofonov se predvideva da bo prodano v letu 2012? Več kot 400 milijonov. In vsi ti novi kot starejši fotofoni (v letu 2011 jih je bilo prodanih 430 milijonov) imajo možnost zajema slike, ki že sedaj ni nič kaj slabša od klasičnih kompaktnih fotokamer. Edino kar manjka fotofonu je zum, izmenljiva goriščnica. Vendar je na voljo že kar nekaj optičnih dodatkov, oziroma zum je lahko tudi potuha in večkrat boste lahko brali, boljši je tisti zum v vaših nogah. Stopite bližje!
In sedaj so tu še tablice, preko katerih se vse več fotografira in snema video. Le teh bo v letošnjem letu prodano več kot 100 milijonov.
Kar pomeni, da bo v samo dveh letih kupljeno in uporabljano tudi za vsakdanje fotografiranje, preko 1 milijarde enot.
Torej vemo. Fotokamera je izgubila primat v vsakdanjem fotografiranju. Fotografijo, ki jo je leta 1888 med med širše množice pripeljal Kodak, je dobila povsem nove dimenzije.


V nekaj letih bodo fotofoni pridobili še nove neslutene možnosti.


Tablični računalniki omogočajo zajeti fotografijo kot HD video. So tudi odlični prikazovalniki fotografij. Hitro iskanje, pregled, popravki, odlična visokoločljiva slika (326 pixel per inch), da s prostim očesom sploh ne vidimo več točke na zaslonu), pošiljanje po spletu, itd. Vse več uporabnikov tablic jih uporablja kot zamenjavo za kompaktno fotokamero.

 

Bomo zamahnili z roko?

Komur je fotografija resen hobi ali celo profesionalno delo, vsekakor ne. Saj bodo »prava« foto podjetja še vedno izdelovala fotokamere za »pravi« namen. Zamisliti se morajo podjetja sama in prodajalci fotokamer. Kot je že nekaj let, je vse manj povpraševanja po klasičnih videokamerah, saj se lahko kakovostno zajame video s kompaktno fotokamero, fotofonom in tablico, je zdaj že tudi manj zanimanja za klasične kompaktne fotokamere. Fotofon ali tablica sta vedno pri roki in za družinsko, izletniško fotografijo za domači fotoalbum, bodo te fotografije povsem zadovoljive. Fotofoni in tablice pridobivajo neverjetne funkcije ter uporabniške zmožnosti za zajem, kot hitro obdelavo slike. In kar je še bolj pomembno, fotografije je z njimi tako enostavno deliti.


Spletna omrežja so doprinesla, da so fotofoni in tablice postale najbolj prodajane naprave za zajem slike. Z vse večjim in hitrim vstopom pametnih telefonov med uporabnike, tudi klasične kompaktne kamere izgubljajo svoj pomen.

 

Leto 2015!

Spet bo kdo zamahnil z roko in dejal, »Matjaž spet nekaj naklada«! Toda leta 2001 sem zapisal, »Leto 2008, film kaj je to!« Ja, so se smejali, negodovali, a besede so meso postale že kakšno leto prej. Nič drugače ne bo s kompaktnimi fotokamerami. Leta 2003 sem naredil prvi preizkus fotofona Sony Ericsson P-800 (članek je v 6. številki revije e-Fotografija), ko sem šel na Samsung foto konferenco v Stockholm. Takrat (l.2003) sem v zaključku članka zapisal:
»Brez mobilnega telefona zdaj ne gre več. Vedno ga nosimo s seboj. Če ima še možnost zajema slike, toliko bolje. Fotografije s sejmov, predavanj ali rezervnih delov, ki jih potrebujemo v podjetju, so lahko zelo hitro na telefonu ali računalniku sodelavcev. Za vse druge uporabnike pa so zaenkrat ti telefoni samo draga igrača. Torej odločitev je, kot vedno, na vaši strani.«

Proizvodnja in prodaja kompaktnih fotokamer že pada in bo še padala cca. 15% na leto. Današnje številke bodo v nekaj letih pri kompaktnih fotokamerah skoraj prepolovljene. Pri kamerah brez zrcala z izmenljivimi objektivi in DSLR pa bomo obstali na sedanjih številkah. Trenutno prodaja obeh sistemov še raste.
Kot danes izgubljajo svoj pomen video kamere, ga bodo v treh letih izgubile klasične kompaktne fotokamere. Predvsem tiste, ki so danes v cenovnih razredih do 150€. Zakaj bi poleg zmogljivega fotofona, ki je vsak trenutek pri roki kupovali še kompaktno fotokamero, za domače fotografije. Že danes te potrebe ni več.
Seveda, vsakomur se da povedati, da s »pravo« kompaktno fotokamero lahko dosežeš višjo kakovost! Toda že videno iz prehoda na digitalno. Kakovost izgublja na proti hitrosti in bolj prijazni uporabi. V nekaj letih bomo to sprejeli vsi, ki nam fotografija pomeni samo zajem za spomin.

Tiste, ki bo fotografija pritegnila bolj, pa bodo še vedno imeli na voljo zmogljive kompaktne kamere, brezzrcalne fotokamere z izmenljivimi objektivi in seveda tiste z izmenljivimi objektivi in zrcalom. V nekaj letih se bo že pri vseh zrcalnih kamerah umaknilo premakljivo ogledalo. Ostalo bo polprozorno ali film, kot ga danes že uporablja Sony in ga poznamo iz nekaj Canon (Pellix l.1965 - članek / Fototehnika skozi čas) analognih modelov. V večini hobi zrcalnih kamer se bo prizma umaknila TFT zaslonu v iskalu. Tudi tega poznamo že leta v kompaktnih kamerah, v kamerah DSLR ga že uporablja Sony. V najbolj zmogljivih profesionalnih kamerah, pa bo prizma zaradi svoje prednosti v svetlosti, hitrosti, ločljivosti in realnosti še ostala.

Leto 2017

Članek - Fotofoni - Najnovejše fotorešitve!

 


Če veš za kaj in kdaj, potem je fotografiranje s tablico nekaj posebnega. Na velikem zaslonu gledati motiv je nekaj, kar te kar potegne v fotografiranje ali snemanje videa.


Marsikomu fotofon omogoča prvi korak v fotografijo.


Ne zaspite in spoznajte široko uporabno moč fotofonov.


Fotofoni omogoča pred ali po fotografiranju kopico nastavitev za izboljšanje fotografije.


Apple iPad. Mala revolucija, ki močno vpliva tudi na fotografijo. Možnost fotografiranja, zajem HD videa, pregledovalnik fotografij, možnost obdelave slik, pošiljanje slik na splet, itd. obenem pa še zaslon visoke ločljivosti (326ppi), kar zadostuje, da se zaslonskih pik ne vidi več. Klasični računalniški zasloni imajo gostoto točk cca. 100, zato so točke dobro vidne, s tem pa slika, ki jo gledamo od blizu deluje raztrgano, točkasto.
Fotografija mnogim danes prikazuje nekoga, ki deluje kot novodobni Apple vernik. Toda sam sem prvi Apple računalnik Quadra 650 kupil že leta 1993 in Apple računalnike v svoji grafični dejavnosti uporabljam že vse od takrat.

 

Fotofoni in tablice v praksi

Ker pišem, svetujem, preizkušam, moram z novo tehnologijo »v štric«! Že leta 2003 sem preizkušal kakšne so zmožnosti fotofona - Sony Ericsson P-800 (članek je v 6. številki revije e-Fotografija). Marsikdaj si rečem, kaj ti je tega treba. Tako dobre kompaktne fotokamere imamo, danes pa so fotofoni dobili tolikšno moč in so že toliko razširjeni, da jih je treba že enakovredno vključiti med fotografsko tehniko.

Fotofoni imajo že povsem zadovoljivo ločljivost, pet, šest in več mega točk. Vemo že pri kompaktnih kamerah, da več točk ne pomeni višjo kakovost. In 5M točk več kot zadostuje tudi za A4 povečave. Seveda v kakovosti, kot jo zapiše telefon. Vemo! Večina, ki fotografira s fotofoni potrebuje samo zapisano informacijo tistega trenutka in prav nič več. Slike se ogledajo na zaslonih fotofonov in tablic, zanimive še preko spletnega omrežja in to je to. V ta namen so fotografije iz fotofonov in tablic več kot zadovoljive.


Lovljenje motivov po Tonskanskih "njivah".

V letu 2012 sem načrtno spremljal koliko se fotografira s »starimi« in »novimi« napravami za zajem slike. Bil sem na dveh večjih sejmih in obiskovalci v veliki večini uporabljajo fotofon. Na sejmu Photokina 2012 (članek - Svet slike), največjem fotografskem sejmu, so obiskovalci v rokah držali fotofone, da so zajeli fotografijo. Samsung, je imel na proti obisku pri fotofonih, pri fotokamerah opazno manjši odziv. Podjetje HTC, je bilo s svojimi fotofoni in tablicami, glavni partner sejma in opaženi so bili po celotnem sejmu. Torej se je tudi fotografska trdnjava Photokina spoznala z realnostjo in vedo, da so tu novi trendi, nove možnosti.

Na potovanjih je vse več popotnikov, ki fotografirajo s fotofoni in tablicami. Ker fotografiram, obdelujem fotografije, jih pripravljam za tisk, pišem o foto tehnologiji in prihodnosti, sem strpen do drugačnosti. Zato nikakor ne zamahnem z roko, ko vidim v rokah turistov namesto zmogljive kompaktne kamere, fotofon. Fotofon namesto kompaktne kamere postaja realnost, ki sem jo na Aljaski in kasneje v Toskani, osebno spoznal v vsej svoji širini.


Dogodki, koncerti... Hiter zajem s fotofonom in takojšen prenos slike na splet.

 

Vedite, pomembno je fotografijo imeti, ne kako tehnično odlična je. O tehnični odličnosti in primernosti fotografije se lahko pogovarjamo po zajemu, ne pred!
Bolje je imeti tehnično slabšo fotografijo, kot ne imeti je, ker je vaša "boljša" fotooprema ostala doma. Se strinjamo? Seveda to ne velja za vse zvrsti fotografije. Če vam kdo naroči fotografije, si želi kakovost in ne prineste "najboljših", ste izgubili delo ali verodostojnost.

 


 

Ob želenem nakupu fotokamere največkrat dobim vprašanje. Katera kamera je dobra, najboljša za nakup? Pogovori na forumih se velikokrat vrtijo v smeri, katera kamera je najboljša? Odgovor je lahko enostaven. "Najboljša" kamera je tista, ki jo imate v roki, ko se pripravlja trenutek, ki ga želite posneti!

Pomembno je, da imate možnost fotografirati. Pogoj za ujeti trenutek je zgolj "imeti" fotokamero, oziroma napravo z možnostjo zajema slike(fotofon, tablica) s seboj. Bolj napravo za zajem slike poznate, hitrejši ste v možnih spremembah, še boljši je lahko končni izdelek, vaša fotografija "trenutka"!

 


 

Fotofon ali fotokamera v slabih svetlobnih pogojih

Resen fotograf bo zamahnil z roko. Le kaj bom fotografiral s telefonom. Toda! Fotofon je vedno z nami, večja fotokamera ne. Če potrebujete fotografije samo za spomin, nam lahko sodobni fotofoni že lahko naredijo povsem solidne posnetke tudi v slabih svetlobnih pogojih. Za preizkus sem uporabil Apple iPhone in Nikon D7000. Rezultat? Seveda je na strani D7000, toda za koliko in komu je razlika pomembna je pa drugo vprašanje, na katerega si naj odgovori vsak sam. Še sam sem nad kakovostjo fotografije iz iPhone krepko presenečen. Bo potrebno narediti obsežen test med fotofoni in kompaktnimi fotokamerami.


iPhone vs. DSLR test!


iPhone


Nikon D7000. ISO 3200, 1/25 sek., f/4.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com