Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Kaj izbrati / Nasveti

 • Fetiš polnega formata – Full Frame / FF

  Za vse fotografe so različne možnosti izbire samo plus. Več konkurence doprinese k lažji in bolj ciljni izbiri za povsem lasten način fotografiranja. In to šteje bolj, kot nikakor pravilna teza, samo Full Frame je tisto pravo.

 • Brezzrcalne kamere so prevzele primat

  Smo na prelomnici in nikakor ni treba vsem v menjavo opreme. Toda poti nazaj ni več, zato gredo tudi kamere DSLR, oziroma kot rečemo zrcalne refleksne kamere med tiste zgodovinske.

 • “Najbolj” primerne kamere za fotografiranje divjih živali

  Predstavljene so po mojem mnenju najbolj primerne kamere za fotografiranje divjih živali, katere so danes na trgu. Ker večina fotografira iz hobija in predvsem več različnih tematik, se izbira fotokamere odvija drugače, kot, če ti je glavni del fotografiranja zgolj zajem divjih živali.

 • Preizkus univerzalne fotoopreme za FotoPOTEP

  Za hobi fotografa in tam, kjer ti je vsaka dodatna večja ter težka oprema odveč in si odvisen od javnih prevozov menim, da je kombinacija Nikon Z5 in Z 24-200mm f/4-6.3 VR dobra izbira, da se domov prinese tehnično odlično fotografije.

 • DSLR ali CSC? - Možne pasti ob izbiri

  Sistem CSC se je šele dobro začel razvijati. Sony nadaljuje svojo pot že s 3 in 4 generacijo Alpha kamer, Canon in Nikon sta komaj priključila, a naprej gresta s hitrimi koraki. Zato ne bodite nestrpni in, če ni treba ne prehitro vstopiti v CSC svet. Njegov pravi obraz in močan tehnološki napredek, se bo pokazal šele v dveh letih.

 • Canon R sistem - skorajšnje novosti EOS R5 in R6 ter RF objektivi

  Kameri EOS R5 in EOS R6, bosta prinesli novo tehnično kakovost. Novi RF objektivi pa f/11, neumno ne? Ne ni, nikakor! Je pa za današnje pojme svetlosti objektivov še kako nenavadno.

 • Fotokamera in nje prihodnost?

  Za upad prodaje se krivi fotofone. Ja res je, vsi ga uporabljamo. A za tisto več se še vedno potrebuje prava fotokamera.

 • Fujifilm GFX 100 - Fotokamera srednjega formata in potovanje

  Ko pogledaš sliko iz Fujifilm GFX 100 na računalniškem zaslonu je podobno, kot sem že zapisal v primerjavi 35mm in 120 filma. Kakovost zapisanih detajlov omogoča izredno ločljivost in močne tonske obdelave.

 • Olympus Tought TG6 - kjer fotofoni odpovedo

  Kamera Olympus Tough TG-6 je kot nalašč za vse, ki želijo imeti zajeto fotografijo tudi v bolj težavnih pogojih. Naj bo dež, sneg, kakšen padec na tla ali udarec v steno medtem ko plezamo, lahko potop v vodo, ali samo veter, ki na barki nosi morsko sol, v vseh teh pogojih in še kje, se bo odlično znašla.

 • Brezrcalne kamere so postavljene na pravo mesto

  Glede razreda CSC in njegove prave uporabniške vrednosti sem vedno zapisal. Treba je počakati še zadnja dva. Po predstavitvi Canon R in Nikon Z kamer, se je sistem CSC postavil na pravo mestu.

 • Brezzrcalni sistem CSC / Prihaja evolucija ali revolucija

  Nikon je za 23. avgust, uradno najavil predstavitev kamere CSC sistema polnega formata. Canon še ne. Toda najkasneje do prvega dne Fotokine, 26. septembra, bodo tudi njihove karte odkrite. Lahko celo, da bodo predstavili samo nove DSLR in bodo s CSC še počakali. Kaj pa, če bodo kot leta 1987 stopili na povsem novo pot in nadaljevali samo še s kamerami CSC?

 • Vtisi o FUJIFILM X-H1 + bežno o XF objektivih

  Peter Nose, uporabnik fotokamer Fujifilm, o najnovejši X-H1.

 • Kako v svet polnega 35mm formata (FF)?

  Ko danes želi fotograf vstopiti v svet polnega 35mm formata ima dve dilemi. Prva je samo ohišje. Druga, še večja in tista prava cokla ali sploh stopiti v ta svet, so "dragi" objektivi.

 • Fotokamere DSLR / CSC na našem trgu (avgust 2017)

  Oglejmo si na našem trgu prisotne sistemske kamere (avgust 2017). Še 40 let nazaj smo imeli ponudbo kamer SLR od toliko podjetij, da se jih niti našteti ne da. Danes imamo na trgu samo še štiri proizvajalce kamer DSLR, še tu je šel Sony povsem svojo pot in v kameri nima več zrcala niti prizme.

 • Nakup fotokamere / od Fotofona do DSLR

  Vsaka tehnika, razred opreme, ima svoje dobre in slabe lastnosti. Naj poudarim!
  Najboljše fotokamere za vse, ni! Zato pa obstajajo različni uporabniški razredi. V njih pa so lahko manjše razlike med kamerami posameznih podjetij, ali med modeli samimi.

 • Sistemske kompaktne fotokamere (CSC) in njihov začetek

  S prihodom sistema CSC in vse hitrejšega razvoja lahko rečemo, le kaj še v prihodnje ostane velikim? V štirih letih je ta sistem močno izpodrinil kamere DSLR v vstopnem in hobi, danes celo naprednem razredu.

 • Fotokamere DSLR / SLT / CSC (njihove lastnosti)

  V nadaljevanju bom oba razreda (DSLR in CSC) večkrat skupno poimenoval, kot »sistemska kamera«. Zakaj sistemska? Ker za njih obstaja dodatna oprema, s katero lahko našo kamero nadgradimo v sistem, ki nam omogoča tehnično bolj široko delovanje.

 • Fotokamera srednjega formata in potovanje

  Vem, da si bom kamero srednjega formata še izposodil za FotoPOTEP. Le morala bo biti ta "manjša" brez zrcala, kot je Fujifim GFX 50s. Za hitre motive, slabo svetlobo in fotografiranje za spomin, pa bo na FotoPOTEPih vedno z menoj še kamera DSLR ali CSC.

 • Kompaktne kamere z večjimi tipali / Najvišja linija

  Tisti, ki ima kamero DSLR si tudi želi kaj manjšega, kompaktnega in da ima odlično kakovost slike. Na filmskih kamerah je bilo to enostavno. V vse kamere smo lahko dali enak film. Za kakovost zarisa slike je skrbel samo objektiv.

 • Ultra zum kompaktne fotokamere / Klub 1200mm

  Vedno pišem. "Najboljše kamere za vse ni. Obstaja samo najboljša kamera za naš način fotografiranja!"
  Če vstopate v razred ultra zum fotokamer, potem že točno veste. Želite kamero, ki nudi dolgo, res dolgo goriščnico. Če te ne potrebujete, potem pojdite mimo teh kamer, saj vam bodo dolge goriščnice samo v napoto, kmalu tudi veliko in težko ohišje.

 • Kompaktne kamere z večjimi tipali (1 palec)

  Če se danes izbira najvišjo kakovost slike med kompakti z zum objektivi, potem ni dileme. Trenutno jo nudijo tri podjetja, pa še med temi sta v prednosti tisti dve, kateri sta v foto svet prišli z digitalnim zapisom.

 • Medsebojna primerjava resolucije oziroma ločljivosti fotografske opreme različnih generacij

  Namen tega članka je izvesti primerjavo dveh fotokamer, različnih generacij v enakih pogojih z istim objektivom pri enaki goriščni razdalji in zaslonki.

 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

 • Canon EOS 80D, EOS 77D in EOS 800D v primerjavi

  Razlike se skrivajo v podrobnostih. Vsak sam pa ve, jih potrebuje ali ne. Oziroma mu cena, da odgovor za eno ali drugo izbiro.

 • Kompaktne sistemske kamere (CSC) v bližnji prihodnosti

  Novosti znajo biti kmalu na trgu. Prve v letu predstavijo konec januarja ali februarja, nato pred poletjem in seveda, letos je Photokina. Proizvajalci stavijo na razred brezzrcalnih kamer, zato bo najbolj opazna predstavitev bazirala na njih.

 • Fotokamere DSLR na našem trgu (januar 2011)

  NAJBOLJŠE KAMERE ZA VSE NI! Obstaja samo najboljša kamera za naš način fotografiranja in naše želje ter zmožnosti. Če vam je prioriteta ime proizvajalca, sploh ne glejte v nasprotni tabor. Če imate cenovno mejo, razmislite ali dati celo manj za kamero in tako ostane še za dodatno bliskavico ali objektiv. Če...

 • Moja izbira opreme za eksotični fotopotep / Namibija
  Sam svoje resne fotoopreme niti nimam več. Zadnja fotokamera katero sem si kupil leta 2002 je bila Canon EOS D60. Kadar danes opremo potrebujem si jo izposodim od fotoponudnikov za preizkus in to je to. Vedno nekako razmislim, kaj bi mi v določenih pogojih lahko prišlo prav in predvsem bo delovalo, da bom domov prinesel potrebne fotografije.
 • Fotokamere DSLR na našem trgu (november 2009)
  NAJBOLJŠE KAMERE ZA VSE NI! Obstaja samo najboljša kamera za naš način fotografiranja in naše želje ter zmožnosti. Če vam je prioriteta ime proizvajalca, sploh ne glejte v nasprotni tabor. Če imate cenovno mejo, razmislite ali dati celo manj za kamero in tako ostane še za dodatno bliskavico ali objektiv. Če...
 • Predstavitev kompaktnih kamer na našem trgu (junij 2008)
  Kaj kupiti? Vsaka ima svoje dobre, kot slabe plati. Prav tako ima lahko vsak kupec svoje kriterije. Bistveno je, da se osredotočite na lastnosti, ki jih potrebujete. Če je to cena, enostavnost rokovanja, fotografiranje pod vodo, zunanje iskalo ali močan široki kot, to tudi iščite.
 • Fotokamere DSLR na našem trgu (maj 2008)

  Fotograf, ki si kupi kamero razreda SLR zato, ker misli, da je samoumevno, da bodo fotografije same po sebi višje kakovosti, pa je naredil veliko napako. Že pred tremi leti, po prihodu kamere Canon EOS 350 na trg, se je hitro videlo, da mnogi kupci niso bili kos njeni uporabi. Se kamere DSLR danes še obnašajo tako? Katere nam nudijo enostavno uporabo? Do kje je še njihova kakovost? Je njihova cena upravičena? Katere so glavne pasti kamer iz razreda SLR? Ali poznamo njihovo pravo uporabniško vrednost? Na ta in še ostala vprašanja vam bom poizkušal odgovoriti v naslednjem članku.

 • Kaj in kako izbrati v široki ponudbi fotokamer?

  V kompaktne kamere že prihajajo 12-milijonska tipala. V teoriji to pomeni, da iz njih lahko sliko povečate v prave plakatne velikosti. To ločljivost med kamerami DSLR za zdaj dosegajo le tri kamere. In ne samo to. Tipala v kamerah DSLR so občutno večja kot tista v kompaktnih, in če bi v kamero DSLR s tipalom polne velikosti formata 35 mm dodali tipalo s tako gostoto točk, kot jo imajo današnje 12-milijonske kompaktne kamere, bi kamera DSLR nudila že več kot 100 mio. točk. Tu tudi laik brez razlage lahko ugotovi, da je pri visoki kakovosti slike zelo pomembna tudi velikost točke na tipalu. Še enkrat več lahko vidimo, da je za kupca številka pomembnejša od končnega rezultata. Sam zato med kompaktnimi kamerami niti ne poudarjam več toliko kakovosti slike.

 • Zrcalno-refleksne kamere (DSLR) vstopnega razreda na našem trgu 2007

  Najboljše kamere ni in je nikoli ne bo. Vsaka ima nekaj lastnosti, ki si jih želijo nekateri izmed kupcev. In če ima želena kamera prav to potrebno lastnost, potem še toliko hvaljene druge lastnosti, ki jih ta kamera nima, izgubijo v celoti svoj pomen. Zato naj za konec še enkrat poudarim, da si izberite kamero za svoj način fotografiranja in globino svojega žepa. Pred nakupom preberite nekaj preizkusov, povprašajte več lastnikov kamer DSLR in se posvetujte s trgovcem. Čim več je mnenj in nasvetov, tem lažja je lahko vaša izbira. Sam sem vam želel s tem člankom podati širše, čim bolj nevtralno mnenje o kamerah in njihovih lastnostih. Zdaj je izbira kamere odvisna samo od vas. Verjamem, da boste izbrali pravo!

 • Kompakt proti DSLR / Vprašanje ob izbiri
  Ste se že kdaj spraševali zakaj vam digitalna foto kamera naredi slabe posnetke? Ste kamero že hoteli vrniti v trgovino ali ste jo nesli na servis, ker je z njo glede kakovosti slike nekaj narobe? Ste se že spraševali, kako je mogoče, da kompaktna kamera naredi "boljšo" sliko kot vaš dragi DSLR? Če je samo eden od odgovorov DA, potem si le preberite ta članek!
 • Kaj lahko tudi odloča pri izbiri opreme?
 • Nakup digitalne fotokamere po fazah
  Vsakomur je cilj dobiti najboljšo in najustreznejšo potrebam za čimmanj denarja. Kot vemo, pa so digitalni fotoaparati v primerjavi z analognimi kar nekajkrat dražji. Na splošno je fotografija kar drag hobi, zato je pametno poznati pot nakupa za čimboljšo izbiro.
 • Počakajmo na SLR kamere
  V času analognega razcveta fotografskih kamer sem zapisal preko 100 fotografskih člankov. Od preizkusov foto kamer, objektivov, filmov, stativov itd. Zelo malo pa je bilo preizkusov kompaktnih kamer.
 • Izbira kamere po točkah!

  Od nekdaj so se fotografi spraševali katero kamero v izbranem cenovnem in uporabniškem razredu kupiti. Kolikor je vprašanih toliko je lahko različnih odgovorov in nasvetov. A ena izmed možnih izbir in realnih ponudb se mi zdi med najbolj pristranskimi. To je izbira kamere po oceni v točkah. Leta 1997 sem v praksi preveril, kaj pomeni izbira kamere po točkah. Izbral sem najbolje ocenjeno in tisto najslabšo.

 

 

 

 

 

Kaj izbrati / Nasveti

 • Fetiš polnega formata – Full Frame / FF

  Za vse fotografe so različne možnosti izbire samo plus. Več konkurence doprinese k lažji in bolj ciljni izbiri za povsem lasten način fotografiranja. In to šteje bolj, kot nikakor pravilna teza, samo Full Frame je tisto pravo.

  11.09.2022 21:51
 • Brezzrcalne kamere so prevzele primat

  Smo na prelomnici in nikakor ni treba vsem v menjavo opreme. Toda poti nazaj ni več, zato gredo tudi kamere DSLR, oziroma kot rečemo zrcalne refleksne kamere med tiste zgodovinske.

  12.06.2022 11:23
 • “Najbolj” primerne kamere za fotografiranje divjih živali

  Predstavljene so po mojem mnenju najbolj primerne kamere za fotografiranje divjih živali, katere so danes na trgu. Ker večina fotografira iz hobija in predvsem več različnih tematik, se izbira fotokamere odvija drugače, kot, če ti je glavni del fotografiranja zgolj zajem divjih živali.

  05.05.2022 11:43
 • Preizkus univerzalne fotoopreme za FotoPOTEP

  Za hobi fotografa in tam, kjer ti je vsaka dodatna večja ter težka oprema odveč in si odvisen od javnih prevozov menim, da je kombinacija Nikon Z5 in Z 24-200mm f/4-6.3 VR dobra izbira, da se domov prinese tehnično odlično fotografije.

  12.11.2021 21:10
 • DSLR ali CSC? - Možne pasti ob izbiri

  Sistem CSC se je šele dobro začel razvijati. Sony nadaljuje svojo pot že s 3 in 4 generacijo Alpha kamer, Canon in Nikon sta komaj priključila, a naprej gresta s hitrimi koraki. Zato ne bodite nestrpni in, če ni treba ne prehitro vstopiti v CSC svet. Njegov pravi obraz in močan tehnološki napredek, se bo pokazal šele v dveh letih.

  01.09.2020 15:41
 • Canon R sistem - skorajšnje novosti EOS R5 in R6 ter RF objektivi

  Kameri EOS R5 in EOS R6, bosta prinesli novo tehnično kakovost. Novi RF objektivi pa f/11, neumno ne? Ne ni, nikakor! Je pa za današnje pojme svetlosti objektivov še kako nenavadno.

  25.06.2020 23:14
 • Fotokamera in nje prihodnost?

  Za upad prodaje se krivi fotofone. Ja res je, vsi ga uporabljamo. A za tisto več se še vedno potrebuje prava fotokamera.

  19.01.2020 00:29
 • Fujifilm GFX 100 - Fotokamera srednjega formata in potovanje

  Ko pogledaš sliko iz Fujifilm GFX 100 na računalniškem zaslonu je podobno, kot sem že zapisal v primerjavi 35mm in 120 filma. Kakovost zapisanih detajlov omogoča izredno ločljivost in močne tonske obdelave.

  05.10.2019 17:29
 • Olympus Tought TG6 - kjer fotofoni odpovedo

  Kamera Olympus Tough TG-6 je kot nalašč za vse, ki želijo imeti zajeto fotografijo tudi v bolj težavnih pogojih. Naj bo dež, sneg, kakšen padec na tla ali udarec v steno medtem ko plezamo, lahko potop v vodo, ali samo veter, ki na barki nosi morsko sol, v vseh teh pogojih in še kje, se bo odlično znašla.

  01.08.2019 17:52
 • Brezrcalne kamere so postavljene na pravo mesto

  Glede razreda CSC in njegove prave uporabniške vrednosti sem vedno zapisal. Treba je počakati še zadnja dva. Po predstavitvi Canon R in Nikon Z kamer, se je sistem CSC postavil na pravo mestu.

  10.10.2018 17:38
 • Brezzrcalni sistem CSC / Prihaja evolucija ali revolucija

  Nikon je za 23. avgust, uradno najavil predstavitev kamere CSC sistema polnega formata. Canon še ne. Toda najkasneje do prvega dne Fotokine, 26. septembra, bodo tudi njihove karte odkrite. Lahko celo, da bodo predstavili samo nove DSLR in bodo s CSC še počakali. Kaj pa, če bodo kot leta 1987 stopili na povsem novo pot in nadaljevali samo še s kamerami CSC?

  20.08.2018 12:49
 • Vtisi o FUJIFILM X-H1 + bežno o XF objektivih

  Peter Nose, uporabnik fotokamer Fujifilm, o najnovejši X-H1.

  22.06.2018 19:21
 • Kako v svet polnega 35mm formata (FF)?

  Ko danes želi fotograf vstopiti v svet polnega 35mm formata ima dve dilemi. Prva je samo ohišje. Druga, še večja in tista prava cokla ali sploh stopiti v ta svet, so "dragi" objektivi.

  19.08.2017 14:00
 • Fotokamere DSLR / CSC na našem trgu (avgust 2017)

  Oglejmo si na našem trgu prisotne sistemske kamere (avgust 2017). Še 40 let nazaj smo imeli ponudbo kamer SLR od toliko podjetij, da se jih niti našteti ne da. Danes imamo na trgu samo še štiri proizvajalce kamer DSLR, še tu je šel Sony povsem svojo pot in v kameri nima več zrcala niti prizme.

  13.08.2017 02:21
 • Nakup fotokamere / od Fotofona do DSLR

  Vsaka tehnika, razred opreme, ima svoje dobre in slabe lastnosti. Naj poudarim!
  Najboljše fotokamere za vse, ni! Zato pa obstajajo različni uporabniški razredi. V njih pa so lahko manjše razlike med kamerami posameznih podjetij, ali med modeli samimi.

  12.08.2017 17:10
 • Sistemske kompaktne fotokamere (CSC) in njihov začetek

  S prihodom sistema CSC in vse hitrejšega razvoja lahko rečemo, le kaj še v prihodnje ostane velikim? V štirih letih je ta sistem močno izpodrinil kamere DSLR v vstopnem in hobi, danes celo naprednem razredu.

  11.08.2017 13:51
 • Fotokamere DSLR / SLT / CSC (njihove lastnosti)

  V nadaljevanju bom oba razreda (DSLR in CSC) večkrat skupno poimenoval, kot »sistemska kamera«. Zakaj sistemska? Ker za njih obstaja dodatna oprema, s katero lahko našo kamero nadgradimo v sistem, ki nam omogoča tehnično bolj široko delovanje.

  03.08.2017 11:14
 • Fotokamera srednjega formata in potovanje

  Vem, da si bom kamero srednjega formata še izposodil za FotoPOTEP. Le morala bo biti ta "manjša" brez zrcala, kot je Fujifim GFX 50s. Za hitre motive, slabo svetlobo in fotografiranje za spomin, pa bo na FotoPOTEPih vedno z menoj še kamera DSLR ali CSC.

  29.07.2017 14:04
 • Kompaktne kamere z večjimi tipali / Najvišja linija

  Tisti, ki ima kamero DSLR si tudi želi kaj manjšega, kompaktnega in da ima odlično kakovost slike. Na filmskih kamerah je bilo to enostavno. V vse kamere smo lahko dali enak film. Za kakovost zarisa slike je skrbel samo objektiv.

  21.06.2017 22:51
 • Ultra zum kompaktne fotokamere / Klub 1200mm

  Vedno pišem. "Najboljše kamere za vse ni. Obstaja samo najboljša kamera za naš način fotografiranja!"
  Če vstopate v razred ultra zum fotokamer, potem že točno veste. Želite kamero, ki nudi dolgo, res dolgo goriščnico. Če te ne potrebujete, potem pojdite mimo teh kamer, saj vam bodo dolge goriščnice samo v napoto, kmalu tudi veliko in težko ohišje.

  12.06.2017 15:50
 • Kompaktne kamere z večjimi tipali (1 palec)

  Če se danes izbira najvišjo kakovost slike med kompakti z zum objektivi, potem ni dileme. Trenutno jo nudijo tri podjetja, pa še med temi sta v prednosti tisti dve, kateri sta v foto svet prišli z digitalnim zapisom.

  11.06.2017 17:43
 • Medsebojna primerjava resolucije oziroma ločljivosti fotografske opreme različnih generacij

  Namen tega članka je izvesti primerjavo dveh fotokamer, različnih generacij v enakih pogojih z istim objektivom pri enaki goriščni razdalji in zaslonki.

  02.06.2017 20:20
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  16.05.2017 19:27
 • Canon EOS 80D, EOS 77D in EOS 800D v primerjavi

  Razlike se skrivajo v podrobnostih. Vsak sam pa ve, jih potrebuje ali ne. Oziroma mu cena, da odgovor za eno ali drugo izbiro.

  24.03.2017 17:31
 • Kompaktne sistemske kamere (CSC) v bližnji prihodnosti

  Novosti znajo biti kmalu na trgu. Prve v letu predstavijo konec januarja ali februarja, nato pred poletjem in seveda, letos je Photokina. Proizvajalci stavijo na razred brezzrcalnih kamer, zato bo najbolj opazna predstavitev bazirala na njih.

  30.01.2016 13:55
Stran:
 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com