Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Samsung Galaxy S23 Ultra - test

22.04.2023 17:28

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Še tako zagrizeni »old boys« fotografi smo spoznali, da lahko kakšen posnetek naredimo tudi s pametnim telefonom – fotofonom. O mojem že 20 letnem spremljanju fotografiranja s telefonom, mnenju in testih sem več zapisal v članku - Fotofoni v fotografiji.

Ob vsaki novi predstavitvi katerega koli pametnega telefona, se vedno najbolj poudarja funkcija za fotografiranje.

Nič drugače ni pri najnovejšem Samsung Galaxy S23 Ultra. Pametni telefon S23 ima tri izvedenke. Klasično S23, S23 Plus in najbolj zmogljivo S23 Ultra. S23 Ultra ima iza standardnega objektiva novo 200M tipalo, druga dva 50M.

 

Samsung pametni telefon in fotografija!

Uvod in zapis iz testa Samsung Galaxy S9 (l. 2018)

Pred leti sem uporabljal Samsung S3 mini. Na to, da bi fotografiral z njim se niti spomnil nisem. In zgodila se je prva sprememba! V bistvu sem do sedaj pametnih telefonov za zajem slike, preizkusil le za vzorec. Enostavno mi niso bili dovolj dobri za zajem slike, da bi ga že želel resno preizkusiti, kaj šele uporabljati.

Šli smo na FotoPOTEP Bali-Flores-Komodo. Kot se za FotoPOTEP spodobi, smo imeli s seboj "prave" fotokamere. Kar pomeni, vsak kar nekaj krepkih kg te opreme. Tudi fotofon je bil že komu pri srcu in je z njim posnel kakšno fotografijo, ali video.

Ida in Andrej, vsakoletna gostitelja mojih FotoPOTEPov na Bali in Floresu, za Instagram objave redno obiskujeta najlepše lokacije na otokih in se fotografirata s fotofonom. Za predstavitev lokacije in svoje ponudbe nastanitev, še kako uporabno. Ob fotografiranju, jaz s pravo fotokamero, Andrej in Ida s Samsung Galaxy S9, sem ljubosumno škilil na zaslon njunega telefona. Tako lepe barve, velika slika, odlična ostrina...

Ti vrag, a sploh še rabim mojo veliko kamero? Ja prvič sem se vprašal, ali moram res vse fotografirati s fotokamero? In razlog tega vprašanja je bil prav njun fotofon Samsung Galaxy S9.

Že dolgo vem, da pogled na večji zaslon kot ga nudi fotokamera in predvsem že močno prilagojena slika za visoko ločljivi zaslon fotofona, poda drugo dimenzijo. Z njim lažje tudi kadriramo, vidimo moteče elemente, itd. Saj lahko iz moje fotokamere kasneje fotografijo še močno obdelam. Vendar, ali za internetni članek, FaceBook in Instagram, res rabim več? Čez mesec dni sem Galaxy S9 vzel na test, na FotoPOTEP Azorski otoki. (članek - Samsung Galaxy S9 - Fotofon s prepričljivo sliko)

 

Samsung Galaxy S23 Ultra

Nudi nam šest objektivov in posledično tipal. Spredaj je 12M (selfi) kamera, na zadnji strani jih je pet. (Goriščnice so zapisane ekvivalent 35mm tipalu)

23mm, 200M točk, f/1,7 - glavna kamera (OIS)

13mm, 12M točk, f/2,2 - ultraširoka kamera s samodejnim ostrenjem

70mm, 12M točk, f/2,4 - telefoto s 3x optično povečavo (OIS)

230mm, 12M točk, f/4,9 - telefoto z 10x optično povečavo (OIS)

Vemo. Več M točk ne prinaša več kakovosti. Omogoča pa drugačne tehnične rešitve. In fotofoni imajo glede na fotokamere veliko več odličnih programskih rešitev, za izkoriščanje podatkov. Algoritmi neverjetno dobro izpeljejo končno fotografijo v domeni barv, kontrasta, ostrine, stabilizacije, itd. 200M točkovno tipalo ni tu zaradi velikosti slike. Ampak se več točk uporablja za izračun ene (pixel binning), obenem se pri drobnih detajlih le ti lepše izpišejo. To kar moramo kasneje s programi obdelovati samo iz datoteke kamere, fotofon rešuje že v fazi obdelave slike. Torej so to tehnične programske rešitve, ki vsakemu omogočijo dobiti tehnično korektno sliko. Iz fotokamere imamo še kar nekaj dela na datoteki, da dosežemo višji nivo.

 

Preizkus (kako?)

Meni je fotofon, samo dodatek k fotokameri. Kar pomeni, da večino motivov za arhiv in lastno reportažo zajamem z njim. Še dolgo zame in mnogo »pravih« fotografov s fotokamero v roki, fotofon ne bo nikoli ena in edina naprava za zajem fotografije. Zato se pri preizkusu teh naprav ne poglabljam v zadnji pipetkarski detajl. Ne iščem čim boljših nastavitev ali celo RAW zajema, kot je to pri fotokamerah. Seveda, na hitro že preizkusim dodatne možnosti, da vem kako deluje in do kje je tehnologija že prišla. Vendar nikakor z namenom, da iščem rešitev za zamenjavo »prave« kamere. Fotofon preizkušam tako, kot ga velika večina uporablja. Vklop, uporaba osnovnih nastavitev, mogoče izbira točke ostrenja in osvetlitve preko touch screen funkcije in to je to. Če me motiv zanima bolj, bom za zajem izkoristil fotokamero.

Držanje fotofona je pomembno. Vendar robove naredijo bolj v smeri lepe oblike. Za fotografiranje, pa je pomemben občutek v roki. Da se ga dobro in trdno lahko drži, ter da s prsti ne silimo prehitro nad objektiv. Za vse fotofone je zelo priporočljivo je, da so v zaščitnem ovitku. Veliko lažje se jih drži v roki med fotografiranjem. Samsung Galaxy S23 Ultra ima gladko ohišje in oster rob, kar je za fotografiranje nerodno. Torej je zaščitni ovitek še kako dobrodošel. Rad bi, da bi vsi fotofoni omogočali, da se ne izklopi po nekaj časa iz uporabe do te mere, da rabiš ponovno tako ali drugačno logiranje. Dovolj bi bilo, da napravo zbudiš s pritiskom na gumb takoj v funkcijo zajema slike, enako kot pri fotokameri. Zdaj je preveč dela s prstnim odtisom, razpoznavanjem obraza, risanjem črt, izbiro funkcije kamere, itd, da naprava deluje.

Glede fotografiranje pa je s Samsung Galaxy S23 Ultra zelo enostavno. Izbereš funkcijo fotografija ali video, mogoče še bolj specifično kot portret, panorama, nočna fotografija, počasni posnetek... in pritisneš prožilec. Zaslon na dotik omogoča hitro izbiro AF točke in korekturo osvetlitve. To je to, kar se rabi za zajem. Pri obdelavi preko programov na telefonu, si lahko pomagamo s S Pen. Zame bolj kot za obdelavo z aplikacijo za obdelavo slike, je zanimiva funkcija, da lahko deluje kot daljinski prožilec.

Naložil sem tudi program Expert RAW. Še vedno velja. Ne moreš tako dobro popraviti vseh napak optike, kot to naredi že osnovna foto funkcija v S23 Ultra. Kljub 16 bitnemu zapisu (vemo teorija vse prenese), je skoraj nemogoče, da sam tako lepo obdelaš tonske vrednosti. Kdor potrebuje Samsung Galaxy S23 Ultra v tej meri, naj si raje vzame v roke dobro kompaktno fotokamero, katere datoteka omogoča večje dodatne popravke.

 

Samsung Galaxy S23 Ultra - Kakovost fotografije

Kot rečeno. Fotofon zame ni nikakršna zamenjava za fotokamero. Res pa je, da z njim na FotoPOTEPu zajamem že več fotografij kot s fotokamero. Take za spomin, arhiv, skupinske, da imajo še drugi kakšne fotografije in predvsem za hitro objavo le teh na spletnih medijih.

Naj še enkrat podam že zapisano. Fotofon preizkušam tako, kot ga velika večina uporablja. Vklop, uporaba osnovnih nastavitev, mogoče izbira točke ostrenja in osvetlitve preko touch screen funkcije in to je to. Če me motiv zanima bolj, bom za zajem izkoristil fotokamero in ne dodatne funkcije v fotofonu. Nekih opaznih razlik ne bo.

Se pa takoj opazi, da je Samsung Galaxy S23 Ultra iz višje serije fotofonov. Kdor misli, da lahko sam iz datoteke izpelje še več, ima na voljo RAW zapis. Le prenesti je treba brezplačno aplikacijo Expert RAW iz trgovine Galaxy Store. Ta ponuja številne ročne nastavitve in tudi astrofoto način. Če gledam na fotofon Samsung Galaxy S23 Ultra iz pogleda tistega, ki mu je fotografija zgolj zajem slike za domačo domeno in druge naprave za to niti ne uporablja, potem lahko rečem, da nudi veliko tako v tehničnem kot kakovostnem smislu. Tudi, če uporabiš povsem avtomatičen način, kar uporablja večina, je fotografija na zaslonu izredna. Enaka velja za tiste, ki jo bodo videli na spletnih družabnih omrežjih.

Smo pa bolj zahtevni fotografi, pri oceni kakovosti fotofonov na tankem ledu. Uporabljamo prave fotokamere in kakovost primerjamo z njimi. Vseeno pa je pomembno, da tudi fotografi damo vsako napravo v pravi uporabniški predal. Predvsem  bo moral vsak fotograf priznati, da fotografija na zaslonu fotofona Samsung Galaxy S23 Ultra žari. Da pritisneš na prožilec in dobiš tako odlično fotografijo v smislu ostrine in tonskih vrednosti, se včasih že vprašaš, ali mi bo to uspelo narediti iz datoteke fotokamere.

Seveda so kompaktne kamere višjih razredov z 1 palčnimi tipali, brezzrcalne in DSLR kamere, v večji prednosti glede kakovosti zapisa. Pa ne toliko glede ogleda slike na računalniškem ali TV zaslonu, mnogo več je informacij za nadaljno obdelavo. Vendar to terja dodatni čas in znanje. Razlika je opazna, ko želimo fotografijo popravljati v računalniškem programu. Fotografije iz Galaxy S23 Ultra, če tudi so posnete v RAW, nimajo večje količine ohranjenih podatkov za dodatne tonske obdelave. JPEG datoteko se lahko komaj kaj dotaknete z drsniki za svetlost ali barve.

Vendar, Galaxy S23 Ultra niti nima namena, niti je katerikoli fotofon sploh treba primerjati s pravimi fotokamerami, ki stanejo vsaj toliko ali krepko več kot Galaxy S23 Ultra. Danes lahko fotografu fotofon, oziroma je že, zamenja kompaktno kamero. Le ekstremnih mega zum kompaktnih in sistemskih kamer nikoli ne bo mogel. Pa ne zaradi razlike v kakovosti fotografije, ta je vedno odvisna od potrebe zajete fotografije, ampak predvsem zaradi možnosti uporabe dolgih goriščnic in kakovosti zapisa iz njih. Enako velja pri brezzrcalnih ter DSLR kamerah, katere uporabljajo sistem dodatne opreme in s tem njihove široke uporabniške vrednosti. Kdor bo to še potreboval, mu bo fotofon le druga opcija, oziroma odlična naprava za zajeti družinske in spominske fotografije.

Z dodatnimi objektivi/kamerami na Galaxy S23 Ultra imamo možnost daljših goriščnic. Omogoča tudi digitalni zum do 100X. Če poleg osnovnega 23mm objektiva, tudi širokokotni 13mm dobro deluje, so objektivi daljših goriščnic in fotografije iz njih slabše kakovosti. Vendar je spet vprašanje, kdo je danes poleg naprednih fotografov še tako zahteven, da mu možnost približevanja motiva ne bo všeč.

Fotofon Samsung Galaxy S23 Ultra naj fotograf ne primerja s fotokamero. Ve pa, da jo je včasih prezamudno ali brez potrebe uporabiti. Tu se lahko izkaže Samsung Galaxy S23 Ultra, kateri se lahko postavi med najboljše fotofone. In to pri teh napravah šteje. V prvi vrsti Samsung Galaxy S23 Ultra nudi odličnost uporabnikom, ki fotografirajo samo s fotofonom, ali jim je edino ta pri roki pri želenem motivu. Fotografije so tudi več kot odlične za predstavitev na družabnih spletnih medijih. Zopet velja omeniti. Kakovost ocenjuje gledalec po svojem okusu in lahko, da si bo zaradi zadostne količine točk izpisal velik plakat.

Slike na zaslonu fotofona Galaxy S23 Ultra so neverjetno všečne. Tudi na računalniškem zaslonu ni opaziti pretirane zrnatosti. Pri 13mm in 23mm objektivu/kameri je odlično zarisana ostrina detajlov.

Videoposnetki se lahko snemajo v ločljivosti 8K pri 30svs, pri Ultra HD ponuja največ 60svs. V načinu PRO se lahko izbere razmerij stranic 21:9.

Posnetki podpirajo HDR10+. V prid kakovosti je tudi dobra stabilizacija slike.

 

Vse spodnje fotografije so direktno iz Galaxy S23 Ultra, brez kakršnega koli tonskega popravka.

23mm kamera. V dobri svetlobi ni dileme. Tehnično zelo korektna slika tako v ostrini, kontarstu, barvah...

23mm kamera. Barve so nekoliko bolj zasičene, ampak večini tak pogled tudi odgovarja. Se spomnite Fujifilm Velvia filma, ki je kraljeval dolga leta v domeni krajinske fotografije. Krasile so ga prezasičene barve.

23mm kamera. Lepa modrina in ostrina.Na levi strani trizoba je ostro zarisan oddaljeni galeb.

23mm kamera.

23mm kamera.

23mm kamera. ISO 1000.

23mm kamera.

23mm kamera. Lahko si samo presenečen nad korektnostjo zapisa. Še toliko bolj, če pomisliš, da samo narediš škljoc, algoritmi popravijo fotografijo in takoj jo lahko dodaš med objave.

13mm kamera. V tem ultra širokem kotu ostrina, kot celoten zapis ostaja odličen. Na razpolago imamo samo 12M točk. Še vedno dovolj za vse spletne objave, Full HD predstavitve in A4 print.

23mm in 70mm

230mm in MAX digitalni zoom (2300mm)

Kit ob obali. 230mm

Digitalni zum, 2300mm

23mm, 230mm in digitalni zum

13mm

23mm

Zelo lepo zapisani detajli. Tu se ob dobri svetlobi izkaže 200M točk, ki zapišejo vsak detajl.

23mm

23mm

23mm

23mm / ČB

23mm

 

Samsung Galaxy S23 Ultra in nočna fotografija

Neverjetno je, kaj nam ta naprava omogoča zajeti. In to iz roke. Še par let nazaj smo imeli v slabi svetlobi temne posnetke. Danes? S pomočjo funkcije nočne fotografije posnamemo to, kar je pri fotografih domena samo izkušenih. Zdaj ima vsak možnost narediti fotografijo v zelo slabi svetlobi in spodnji posnetki so želja vsakogar, ki gre v zimskih mesecih na sever.

Na zimskem FotoPOTEP Islandija, je Severni sij zelo želen motiv. Še pet let nazaj ni bilo za pomisliti, da bi ga fotografirali drugače kot s fotokamero, stojalom in dobrim fotografskim znanjem. Že izostriti s kamero v neskončno je poglavje zase. S fotofonom pa uspe samo od sebe.

V članku "Fotofoni v fotografiji", sem podal prvi preizkus iz leta 2018 in posnetke Severnega sija s fotofonom. Od takrat naprej za boljše fotofone velja, da omogočajo vsakemu zajeti ta enkraten naravni pojav. In to niti ne slabo. Moraš biti že kar izkušen fotograf, s solidno opremo, da ti uspe boljše ujeti ga.

Vsako leto sem preizkušal nove fotofone in zajem v slabih svetlobnih pogojih je bil vse boljši. Prav veselil sem se FotoPOTEPa Islandija v začetku aprila, saj sem leto pred tem dvakrat preizkusil konkurenča fotofona. Ob najavi Samsung Galaxy S23 Ultra, so zelo poudarjali funkcijo Night Mode. V tej funkciji kamera zajema posnetke več sekund (do 6) in nato le te združi. Najbolj zanimivo je, da lahko fotografiramo iz roke. Pomaga optična stabilizacija in kasneje ob obdelavi slike še funkcija optimatizacije združevanja.

Potihem sem pričakoval še boljše rezultate od konkurenčnih fotofonov iz prejšnjega preizkusa. Rezultati so žal nekaj slabši, vendar se je iz pogleda navadnega uporabnika Samsung Galaxy S23 Ultra odlično odrezal. In kar je največ vredno, danes lahko vsak posname tak rezultat in ima ohranjene spomine iz tega enkratnega nočnega dogajanja.

Vsekakor pa sem kot fotograf naredil še nekaj posnetkov s fotokamero. Rezultati so boljši. A le "old boys" in novodobni napredni fotografi, še nosimo s seboj veliko kamero, objektive, stojalo... S fotofonom v žepu gre vse skupaj lažje in najbolj pomembno, samo prestaviš na funkcijo nočne fotografije, pritisneš prožilec, počakaš, da se na zaslonu konča odštevanje in že vidiš zajeto fotografijo na zaslonu. V nekaj sekundah jo že lahko objaviš na spletu.

Pomembno. Funkcija nočne fotografije, dobro deluje samo s standarnim 23mm objektivom.

Oko pri malo svetlobe, zelo slabo loči barve. Vid se osredotoči predvsem na svetlost. Zato komaj opazni Severni sij očesu ni viden, fotofon pa nam ga že zariše. Kadar je na severu jasno nebo in aplikacije za Severni sij kažejo možnost le tega, le naredite kakšen posnetek s fotofonom.

Iz izkušenj vem, da se na nebu nekaj dogaja. Dvignem fotofon, nastavim funkcijo nočnega posnetka in Aurora je zajeta.

Na nebu se dogaja. Zdaj tudi oko vidi. Samsung Galaxy S23 Ultra zajema motiv 6 sekund in nato združi posnetke.

Ko je efekt severne svetlobe najmočnejši, nebo pleše. Zelo dobro se ohrani ostrina zapisa klub 6 sekundam osvetljevanja tipala.

Iz pogleda fotografa, je tehnična kakovost slaba. Zato take motive raje fotografira s fotokamero. Tudi sam sem pripravil stojalo, kamero in poizkušal dobiti tehnično še boljši posnetek. Večkrat pa poudarim. Če imaš dober fotofon kot je Samsung Galaxy S23 Ultra, najprej zajami motiv z njim, nato poizkušaj s kamero narediti še boljšega. Vsi, ki pa uporabljate samo fotofon vedite, da Samsung Galaxy S23 Ultra zmore res veliko. Fotografijo Aurore lahko že v nekaj sekundah prenesete na spletne medije. Lajki in presenečeni komentarji so zagotovljeni.

 

 

Zaključek

Pustimo vse tehnikalije. Fotofon služi fotografu za hiter zajem fotografije. Tudi drugi uporabniki se v preveč nastavitev ne spuščajo. Fotograf v želji za tehnično boljše posnetke izkoristi fotokamero, drugi v večini primerov več niti ne potrebujejo. In tu pridemo do odlike Samsung Galaxy S23 Ultra. V klasičnem načinu zajema, nam da odlično sliko tako za zaslon fotofona, kot za objave na spletu. Bela je bela, barve niso preveč zasičene, so pa izrazite na zaslonu in same od sebe vabijo k ogledu slike. V dobri svetlobi nam Galaxy S23 Ultra naredi res vrhunsko fotografijo. Osebno sem še več kakovosti pričakoval v slabi svetlobi.

Night Mode je bil ob objavi Samsung Galaxy S23 Ultra kar opevan. Veselil sem se te funkcije, da bom z njo poizkusil ujeti Auroro na FotoPOTEP Islandija. In tudi sem jo. Vendar, sem po nekaj posnetkih raje vzel fotokamero. Ampak to je samo ta funkcija in na spletnih objavah so bile večini fotografije dobre. Ujeti Auroro s fotofonom, to je nekaj posebnega. Še par let nazaj, je bilo fotografiranje tega motiva domena le zelo izkušenih fotografov.

Da zaključim. Tisti, ki fotografira samo s fotofonom, z uporabo Samsung Galaxy S23 Ultra ne bo zgrešil. Kdor uporablja fotokamero, mu bo Galaxy S23 Ultra odličen pripomoček pri motivih, ki so namenjeni za spomin, arhiv, hiter prikaz na zaslonu in spletnih družabnih medijih. Večkrat rečem na FotoPOTEPih. Najprej naredi fotografijo s fotofonom, nato poizkusi narediti še boljšo s fotokamero. S tem osnovno fotografijo imaš. Za tisto več, pa boš uporabil datoteko iz fotokamere in program za obdelavo slike. A se včasih ujameš, da s fotokamero ni ostro, da zaradi majhnega iskala nisi dobro kadriral, itd. Ja, tudi fotografa lahko kdaj reši posnetek s fotofona. In verjemite. Samsung Galaxy S23 Ultra je v tem pogledu odličen.

 


Ali ste vedeli?

Samsung ni novinec v digitalni foto tehniki. Svojo prvo digitalno fotokamero Digimax 130, so predstavil že leta 2002. Do danes so naredili več kot 160 modelov kamer. Na Samsung predstavitvah sem bil dvakrat. Prvič leta 2003 v Stockholmu in leta 2006 na Siciliji. Če so nas na prvi konferenci še prepričevali, da mislijo resno, so leta 2006 s serijo NV že vse prepričali. Takrat so nam pokazali kamero DSLR iz serije GX. Govorilo se je, da bo Samsung kupil fotooddelek podjetja Pentax. V sodelovanju je prišla na trg Samsung kamera DSLR, povzeti Pentax ist. Kasneje z nakupom Pentaxa ni bilo nič.

Leta 2013 je Samsung predstavil prvo brezrcalno kamero z izmenljivimi objektivi, ki je uporabljala Android sistem. V letu 2014 smo vsi z nestrpnostjo pričakovali kamero Samsung NX1. Tehnični podatki so kazali odličnost na proti japonskim kameram. A žal so se pri Samsung odločili, da so stroški razvoja preveliki in se usmerili samo v pametne telefone.

Od vsega začetka ima Samsung lastna tipala, zaslone in večino elektronike. Danes so v samem tehnološkem vrhu. Ker se po svetu že največ fotografira s fotofoni in tablicami, je Samsung največji ponudnik naprav, ki omogočajo zajeti sliko. V letu 2022 so prodali 15 milijonov pametnih telefonov več, kot najbližja konkurenca.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com