Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Huawei P50 pro - Fotofon z odliko

28.03.2022 13:07

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Smo na strani, ki govori o fotografiji. Zato sem pametne telefone že pred leti preimenoval v fotofon. Ob vsaki novi predstavitvi katerega koli pametnega telefona, se vedno najbolj poudarja funkcija za fotografiranje.

Nič drugače ni pri najnovejšem Huawei P50 Pro, ki je nadgradnja prejšnjih P modelov. Oziroma to podjetje je tisto, ki pri teh napravah tako tehnološko, kot marketinško, najbolj poudarja fotografijo in video.

Že v prvi številki e-Fotografije iz daljnega leta 2002 je bil objavljen članek z naslovom “Znanstvena fantastika”. Bili smo še globoko v analogni fototehniki. Mnogi niti niso verjeli, da je digitalno že uporabno in, da bo v nekaj letih digitalna fotokamera zamenjala analogno. Zato leta 2002 pisati, da bo mobilni telefon zamenjal kompaktne fotokamere, je bilo še toliko bolj nerazumljivo. Leta 2003 sem preizkušal kakšne so zmožnosti takrat zelo naprednega fotofona - Sony Ericsson P-800 in test objavil v šesti številki revije e-Fotografija. Dileme ni bilo več. Vedel sem, da bo šel napredek tako hitro naprej, da sem kompaktnim fotokameram dal samo še 10 let časa, da bodo vodilne za zajem slike. In? V nekaj letih se je svet obrnil. Že desetletje, se več kot 95% fotografij naredi s fotofonom, kompaktne fotokamere nižjih razredov so izginile iz prodajnih polic. Fotografiranje s fotofonom je enostavno in najbolj pomembno, vedno je z nami. Fotografije lahko takoj pokažemo na zadovoljivo velikem in zelo kakovostnem zaslonu same naprave ali jih takoj pošljemo na splet. Obenem so proizvajalci pametnih telefonov v njih dodali več tehnoloških rešitev, ki omogočajo kakovost fotografije predstaviti na zaslonu do perfektnosti. Dodana je že AI (umetna inteligenca) tehnologija, ki sama popravi napake na fotografije ali hitro reši nam želene popravke.

Ni dileme, da so danes fotofoni odličen pripomoček za zajem slike vsem tistim, ki si želijo sami zajeti fotografije in jih imeti shranjene na fotofonu za lastni arhiv. Obenem imajo fotofoni vse več programskih pripomočkov za še boljši zajem slike. Huawei pametni telefoni so se osredotočili prav na to. In najbolj pomembno, fotofon je vedno z nami in pripravljen zajeti fotografijo, ter jo predstaviti na zaslonu. Prava fotokamera ob marsikaterem zanimivem motivu, žal čaka doma. Opažam, da mnogim začetnim fotografom kamera in njene nastavitve za zajem boljše fotografije dela težave. Fotofon pa čudežno zajemo dobro sliko, katero začetnik s kamero težko preseže. Še toliko bolj, ker je treba fotografijo iz kamere dodatno obdelati, da se dobi najvišjo tonsko kakovost.

Kakovost fotografij in videa iz sodobnega fotofona je že tako dobra, da jo lahko v visoki kakovosti pokažemo na TV zaslonih in projektorjih.

 

Huawei in sistemske težave?

Huawei se kljub prvim težavam ob ukinitvi operacijskiga sistema Android ni ustavil. Za trg izven kitajske se zaenkrat uporablja delovno okolje EMUI 12, ki deluje kot prilagodljiva verzija Android 11. Z novim telefonom si najbrž ne boste takoj na ti. Manjka kar nekaj Android znanih poti do inštalacije in uporabe predvsem Googlovih aplikacij. Določene je Huawei pripravil na novo, za druge je Huawei dodal svoj iskalnik Petal. Ta omogoča, da so vse znane aplikacije Facebook, Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Viber, Tinder, Booking, Netflix in Zoom delujoče.

Prav tako je na telefonu dostopna aplikacija Gspace, ki vam na enostaven način odpre pot do številnih Googlovih aplikacij, kot so Gmail, YouTube, Drive, Maps in druge.

Komur je pametni telefon pomemben v domeni objav fotografij in videa na spletnih omrežjih je to vsekakor odlična novica. Huawei je vedno bil odličen prav v fotografiji in dobesedno vreden poimenovanja fotofon. Nekaj novih programskih rešitev in nekaj drugačnih, pa nas po inštalaciji le teh niti ne motijo več.

 

Tehnične lastnosti Huawei P50 Pro

Zanimivo! Pred nami je pametni telefon, v katerem je oddajnik, sprejemnik, GPS, Wi Fi, več tipal; za gravitacijo, svetlobo, oddaljenost, prstne odtise, žiroskop, kompas in temperaturo barve svetlobe... Marsikaj sem še izpustil.

Če beremo strokovne revije za pametne telefone, ali marketinške najave od proizvajalca, preizkusov ali tehničnih opisov in primerjav teh pripomočkov niti ni. Govori in preizkuša se predvsem možnost zajema slike. In v večini primerov se podaja samo številke, opise kaj tehnologija zmore in koliko jo je. Pri njih dobite vse podatke o velikosti naprave, teži, velikosti zaslona, ceni..., itd., zato o teh v primerjavi na hitro. Proizvajalec nam tudi kaže prelepe fotografije, celo naslovnice za revije in spletne strani. Toda v večini primerov to ni domena prakse običajnega uporabnika pametnega telefona. Fotograf pa za resne potrebe tako ali tako uporabi fotokamero. Dobra postavitev in predvsem svetloba sta ključna. Kako pa je to v normalnih okoliščinah, ki jih ima večina uporabnikov pa pokaže le lastni preizkus.

Na proti P40 Pro ima novi P50 Pro nekaj novosti. Zmogljivejši je procesor, OLED zaslon je za malenkost večji, z več barvami ter višjo frekvenco osveževanja.

Tudi Huawei P50 Pro je odporen na škropljenje, prah, celo potopimo ga lahko do globine 1,5m.

Po mojem mnenju so se največje novosti v domeni fotografije zgodile s prihodom Huawei P20 Pro. Evolucijo je pripravil P30 Pro, ko smo dobili periskopski tele objektiv. Fotofon P40 Pro je nudil nadgradnjo v detajlih, ki so prinesle nekaj prednosti v kakovosti slike. Huawei P50 Pro nudi še več s pomočjo XD Optics, stabilizacijo AIS Pro True-Steady Shot in dodano AI tehnologijo.

Omenim naj še, da je vgrajena močnejša baterija, ki je držala in držala tudi na mrzlem FotoPOTEPu po Islandiji, kjer sem P50 Pro preizkušal.

Huawei s svojo serijo P ni odkril revolucijo. Je pa že poznane rešitve iz fotografskih kamer znal odlično tehnično pripraviti do najvišje mere, da so zelo uporabne v tankem fotofonu, kateri je vedno pri roki tudi za zajem slike.

 

Dilema za fotografa!

Veliki večini uporabnikov pametnih telefonov, je to edina naprava za zajem slike. Njim tehnični podatki o tipalih, povečavah in programskih rešitvah obdelave slike veliko pomenijo. Naslonijo se na proizvajalčeve zapise in tako ocenijo napravo glede kakovosti fotografije. Res je, da tehnični podatki lahko dajo neko oporo, ne pa končnega mnenja za koga je naprava odlična za uporabo. Najboljše naprave za vse nas tako ali tako ni. Imamo lahko najboljšo za naš osebni namen, željo...

In kako sem sam kot uporabnik prave fotografske opreme dojel najnovejši Huawei P50 Pro?

Že ob preizkusu P20 Pro sem zapisal v zaključku; “ Od sedaj naprej bom marsikateri posnetek naredil tudi s fotofonom!” Huawei P50 Pro nam z novostmi še olajša delo in pokaže, da lahko postane glavno fotografsko orodje za domačo in spletno fotografijo?

Kot že omenjeno v članku in tako sem vedno poudarjal tudi pri preizkusih fotokamer. Imena, številke in dodatne programske možnosti same po sebi, še ne zagotavljajo kakovosti, kot tudi ne visoke uporabniške vrednosti. Prav tako ne reklamni zapisi ali fotografije, ki naprave vedno predstavijo v najbolj sladki izvedbi. Te zgodbe poznamo že iz predstavitev fotokamer. Da se vidi kakovost, morajo za njo stati najboljše tehnološke in uporabniške rešitve. Huawei je že z modelom P20 Pro nakazal, da mislijo resno in ponudijo v svojih fotofonih kar največ, za še boljše fotografije.

To, da na Huawei ohišju pri objektivih piše Leica, nikakor še ne zagotavlja kakovosti. Že iz kompaktnih fotokamer vemo, da je to vse skupaj bolj marketinška poteza, ki pa mora vseeno predstaviti nekaj več. Konec koncev. Kolikor več za samo ime Leica pri Huawei plačajo, več tudi dobimo.

 

Tehnološke fotonovosti

Že pri Huawei P20 Pro so stavili na kombinacijo večih tipal in objektivov ter dodatnih tonskih in optičnih popravkih slike. S tem jim je v veliki meri uspelo stopiti korak pred konkurenco. Huawei je dodal rešitve, katere tistim z nekaj želje po še več, to tudi omogočijo.

Huawei P30 Pro je skočil še krepko stopnico višje z dodatnim objektivom za ekstremno široki kot in periskopskim objektivom, ki omogoča 5X-no optično povečavo. Obenem je poleg avtomatskih programov na voljo PRO možnost nastavitve zajema, kar pomeni, da fotograf sam lahko izbere glavne parametre in tako vpliva na končno fotografijo.

Huawei P40 Pro je prinesel večja tipala, ločljivost, svetlobno moč, hitrejše in boljše procesiranje slike.

Huawei P50 Pro prinaša nekaj drugačnosti. Večjo svetlobno moč v osnovnem objektivu ter krajšo goriščnico in več MP v teleobjektivu in še širši ekstemno široki kot.

Na zadnji strani so nameščene 4 kamere: 50 MP, f/1.8 je širokokotna, 64 MP, f/3.5, je telefoto, z možnostjo 3,5x optične povečave, 13 MP, f/2.2 je 'ultra' širokokotna, 40 MP, f/1.6 za črnobele fotografije. Kot rečeno, ima telefoto kamera možnost 3,5x optične povečave, skupaj z digitalno povečavo lahko oddaljene objekte približate za 100x. Zajemanje videa v 4K ločljivosti je dandanes samoumevno. Tudi širokokotna 13MP kamera na sprednji strani zajema video v 4K resoluciji. Pri Huawei poudarjajo, da za kakovost fotografij ni pomembna le dobra optika, pač pa tudi odlična programska oprema, ki popravlja napake in doda značilnost barv ter ostrino.

Za model P50 Pro so razvili sistem XD Optics, ki spozna objekt fotografiranja in z algoritmi pravilno obdela sliko. Recimo ve, da slikamo portret in vsi parametri se pri obdelavi prilagodijo temu motivu.

Tipala in objektivi

50 MP, 23mm, f/1.8 – standardni objektiv

64 MP, 90mm, f/3.5, telefoto, z možnostjo 3,5x optične povečave

13 MP, 13mm f/2.2 'ultra' široki kot

40 MP, 23mm, f/1.6 za črnobele fotografije

13 MP, prednja kamera

Vsak objektiv ima svoje tipalo, kar pomeni, da se uporabljajo štiri kamere. Pri vseh so spremembe glede na P40 Pro. V Huawei P50 Pro je nov osnovni objektiv. Sicer enako število točk 50MP, vendar z večjo svetlobno močjo, z optično stabilizacijo slike (OIS) in lasersko merjenim AF. Goriščnica je (ekv.35mm) 23mm, svetlobna moč je f/1,8. RGB tipalo za objektivom so zamenjali z RYYB že v P40 Pro, za še večjo občutljivost v slabi svetlobi.

Ekstremno širokokotni objektiv ima še širšo goriščnico (ekv.35mm) 13mm, svetlobno močjo f/2.2 in samo 13M točkovno tipalo. Fotograf bo ta objektiv z veseljem izkorist v pokrajinski fotografiji, ali pri fotografiranju skupin v prostorih.

Tretji objektiv je dodana vrednost fotofonov, ki so z njegovo uporabnostjo izrnili klasične kompaktne kamere. Huawei se je že v P30 Pro odločil za pot, kot jo je v digitalnih kompaktnih fotokamerah predstavila Minolta daljnega leta 2002. Ta je v kompaktni kameri Dimage X, predstavila periskopski objektiv, ki je kljub daljšim goriščnicam omogočal ohišju obdržati kompaktnost.

Huawei P20 Pro je nudil (ekv.35mm) 80mm optično goriščnico. Huawei P30 Pro (ekv.35mm) 125mm, f/3,4 in 8M točkovno tipalo. P40 Pro so dodali (ekv.35mm) 125mm, f3,4 in 12M točk. Novi Huawei P50 Pro ima krajšo goriščnico (ekv.35mm) 90mm, f3,5 in 64M točk. Obenem ima še 3.5X-ni optični zum in 7X-ni elektronski zum.

Tu je še 40MP kamera za ČB posnetke, z objektivom (ekv.35mm) 23mm, svetlobna moč je f/1,6.

Objektiv na sprednejm delu P50 Pro ima 13M točk, široki kot zajema in f/2.4.

 

Tehnične in programske rešitve za zajem slike

Huawei P50 Pro omogoča fotografijo zajeti v polnem 4:3 in 16:9 formatu. Tu pa že pridemo do prvih razlik. Če želimo dobiti fotografijo s 50M točk, moramo delovati v formatu 4:3 in Pro načinu. Enako velja, če želimo fotografijo zajeti v RAW formatu. V Pro funkciji kamera tudi ne uporabi algoritmov za samostojen popravek fotografije glede na motiv. Je pa slika že obdelana glede na napake objektiva in delno v tonskih vrednostih.

 

Kakovost fotografije

Tu smo na tankem ledu. Odvisno je iz katere strani gledamo na kakovost. Smo samo uporabnik fotofonov, ali tudi pravih fotokamer. Iz zahtevnega pogleda dileme ni. Oziroma na fotografijo fotografi gledamo iz višjih standardov in predvsem želimo tudi sami poseči v obdelavo slike. Po drugi strani je treba vsako napravo podati v pravi uporabniški predal.

Kompaktne kamere višjih razredov z 1 palčnimi tipali, brezzrcalne in DSLR, so v večji prednosti glede kakovosti zapisa. Pa ne toliko glede ogleda slike na računalniškem ali TV zaslonu. Razlika je opazna, ko želimo fotografijo popravljati v računalniškem programu. Fotografije iz Huawei P50 Pro, če tudi so posnete v RAW, nimajo večje količine ohranjenih podatkov za dodatne tonske obdelave. JPEG datoteko se lahko komaj kaj dotaknete z drsniki za svetlost ali barve.

Vendar, Huawei P50 Pro niti nima namena, niti je katerikoli fotofon sploh treba primerjati s pravimi fotokamerami, ki stanejo vsaj toliko ali krepko več kot P50 Pro. Toda tudi fotografu lahko danes fotofon že zamenja kompaktno kamero. Le ekstremnih mega zum kompaktnih in sistemskih kamer nikoli ne bo mogel. Pa ne zaradi razlike v kakovosti fotografije, ta je vedno odvisna od potrebe zajete fotografije, ampak predvsem zaradi možnosti uporabe dolgih goriščnic. In seveda pri brezzrcalnih ter DSLR kamerah, uporabe celotnega sistema in s tem njihove široke uporabniške vrendnosti. Kdor bo to še potreboval, mu bo fotofon le druga opcija, oziroma odlična možnost za zajeti družinske in spominske fotografije.

Huawei P50 Pro želi in je po mojem mnenju trenutno najboljši med vsemi fotofoni. In to šteje. Ne glejmo fotofon v primerjavi s “pravimi” fotokamerami. P50 Pro največ nudi uporabnikom, ki fotografirajo samo s fotofonom, ali jim je edino ta pri roki pri želenem zajemu motiva. Fotografije so tudi več kot odlične za predstavitev na družabnih spletnih medijih. Zopet velja omeniti. Kakovost ocenjuje gledalec po svojem okusu.

Če me na P40 Pro avtomatika, kot rečejo pri Huawei umetna inteligenca (AI) ni prepričala, je pri P50 Pro meni že zadovoljiva. Ni več prezasičenih tonskih vrednosti in preveč vpliva AI tehnologije glede na motiv.

Ekstremno široki kot 13mm nam pride prav. Enako močan 3.5X optični telezum 90mm. Celo 7X elektronski zum ni slab, če vidimo, da imamo ekstremno povečavo in še solidno kakovost zapisa. Jasno, fotograf bo zamahnil z roko, on ima močan in težak teleobjektiv. Ampak, ko je pri roki samo fotofon, dolga goriščnica še kako prav pride.

V pomoč pride tudi OIS, optična stabilizacija slike. Pri fotografiranju severnega sija sem želel še kakšen posnetek narediti v ekstremnem širokem kotu 13mm. Pa sem hitro opazil, da tipalo za njim nima take kakovosti zajema kot tisti za osnovnim 23mm objektivom. Dobil sem povsem temno sliko.

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - severni sij (iz roke)

ISO 204800, f1.8, 0.5 sekunde

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - severni sij (iz roke)

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - gora Kirkjufell

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - PORTRET način - ob slapu Seljalandsfoss

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - PORTRET način - ob slapu Skógafoss

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - PORTRET način - ob slapu Skógafoss

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - PORTRET način - ob slapu Skógafoss

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Islandija - standardni kot zajema in digitalni zum

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj
standardni kot zajema 23 in 90mm (zgoraj) digitalni zum (spodaj)

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - pogled iz Burj Khalifa

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - motiv iz EXPO

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - motiv iz akvarija

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - motiv iz tržnice zlata

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - motiv iz tržnice zlata

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - Miracle garden

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - Miracle garden

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - Miracle garden

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - Miracle garden

Huawei P50 pro - FotoPOTEP Dubaj - nad Slovenijo

 

Kakovost videa

Video zapis je ločljivosti 4K. Ne samo za telefonski zaslon, tudi za YouTube, Tik Tok in FaceBook objave je odličen. Enako velja za ogled preko 4K projektorja, s katerim lahko predstavimo naše potovanje v pravi kino predstavitvi.

Na proti velikim video in fotografskim kameram, je ostrina zapisas iz P50 Pro slabša. Prav tako tonske vrednosti. Tudi tu velja, fotofon ima svojo uporabniško vrednost in svoje uporabnike, ki višje kakovosti ne potrebujejo. Seveda se razliko opazi šele v direktni primerjavi na računalniških zaslonih.

Kljub hvali glede izredne stabilizacije slike pri video, pa le te ni mogoče primerjati s tisto v fotokameri. Na proti fotokameri neprimerno držanje telefona in iztegnjene roke naredijo svoje. Kaj hitro se prikrade stresenost, ki je zahtevnemu gledalcu opazna in moteča.

Nam pa Huawei P50 Pro predstavi, kaj že zmore fotofon tudi v nočnih pogojih. Prvi fotofon, ki sem ga imel na preizkusu, da mi je tako odlično ujel severni sij. S Huawei P50 Pro vsak lahko naredi spominsko fotografijo ali film, v še tako slabih svetlobnih pogojih.

Video zapis iz FotoPOTEP Dubaj.

Video zapis iz FotoPOTEP Islandija.

 

Za konec

Že fotofon Huawei P20 Pro, mi je kot zahtevnemu uporabniku fotografske opreme prvi postavil vprašanje, ali res vedno potrebujem pravo fotokamero. Kakovost fotografij in videa je že tako dobra, da lahko povsem zadovoljuje za splet in druge predstavitve. In ne samo to. V tiskani reviji e-Fotografija sem objavil že več posnetkov s Huawei P različnih verzij v velikosti A5 in celo A4. Že od P20 Pro preizkusa vem, da so posnetki za to povsem primerni. Huawei P50 Pro je vsekakor fotofon, ki celo »pravemu« fotografu lahko nudi užitek v njegovem hobiju. Takrat, ko se ne gre za posnetek za posel ali nek “fetiš”, se da odlično izkoristiti tudi Huawei P50 Pro. Seveda, če se zavedamo njegove omejitve in za kaj nam bodo fotografije služile. Večkrat že rečem začetnim fotografom na FotoPOTEPih, ki si še niso na ti s funkcijami fotokamere. Najprej naredite posnetek s fotofonom in ga imate. Nato poizkušajte s fotokamero in njenimi nastavitvami narediti izboljšavo. Še toliko težje je ob uporabi P50 Pro, ker že zelo dobro tonsko obdela sliko. Fotografijo s fotokamere moramo še sami obdelati v računalniškem programu.

Fotofon Huawei P50 Pro sem preizkusil na FotoPOTEPu Islandija. Z veseljem sem ga uporabljal za spominske fotografije in za spletne objave. Tudi za revijo so odlične. Jasno, za več bom sam še vedno raje uporabil fotokamero. Ampak vem, da Huawei P50 Pro lahko zadovolji vse tiste, ki ne uporabljajo »prave« fotokamere, ali ne znajo dobro obdelati datoteke. FaceBook, Instagram, TikTok... so platforme, na katerih niti ne veš s katero napravo je bila fotografija zajeta. In v veliki večini so s fotofoni. Huawei P50 Pro v tem sklopu definitivno kraljuje. Sicer pa, kdo še potrebuje ali objavlja večje fotografije na papirju. Vsi jih kažemo le še na spletu. Ne kakovost zapisa, prednost prave fotokamere je v možnem trenutku zajema in dodatnih nastavitev. Za vse ostalo je lahko Huawei P50 Pro povsem dovolj. Razumljivo, kdor želi. Ni namen ali cilj prepričevati, da se »prave« fotoopreme ne potrebuje več. Niti nisem s tem namenom preizkušal P50 Pro, saj sem meni pomembne motive še vedno zajel s fotokamero.

Tokrat me je močno presenetila kakovost zapisa, ki je nastala le ob svetlobi severnega sija. Vendar le kamera s klasičnim 23mm objektivom na P50 Pro, ima dovolj močno tipalo za slabo svetlobo. S fotokamero sem za severni sij uporabil osvetlitev 5 sekund in stojalo. Huawei P50 Pro je izbral 1 sekundo in fotografiral sem iz roke. Do sedaj sem le še z enim fotofonom uspel narediti tak posnetek, a v krepko slabši kakovosti. Z ekstremno širokokotnim 13mm objektivom in njegovim tipalom v slabi svetlobi severnega sija nisem dobil drugega kot temo. Nam pa odlično služi pri boljši svetlobi. Preseneča tudi digitalni zum. Razumljivo, velika povečava ni vrhunska, je pa solidna za spominsko fotografijo. V vseh primerih se odlično izkaže tudi stabilizacija slike. S fotografijami, sem bil povsem zadovoljen. Kaj pomeni kakovost in zadovoljstvo ob svojih fotografijah s fotofonom, vse bolj spoznavam na mojih FotoPOTEPih. Nekatere sopotnice, ki na FotoPOTEPih nimajo za zajem drugega kot lastni fotofon, so bile s svojimi fotografijami več kot zadovoljne. Končno imajo svoje fotografije. Fotografij iz moževe prave fotokamere, tako ali tako nikoli ne dobijo. In tu je vrednost fotofona. Imeti svoje fotografije. Če so posnete s Huawei P50 Pro, so še kakovostne in omogoča ekstremno široki kot ozki kot zajema. Od zdaj naprej se ne sprašujem več, zakaj gre nekdo z mano na FotoPOTEP, če pa izkorišča samo fotofon. Motive vsem pokažem v njihovi najlepši svetlobi, tehnika omogoča kakovosten zajem za svoj namen. In kogar kakovost iz fotofona v celoti zadovoljuje v primerjavi spozna, do kje so za njegov pogled še zadovoljive uporabniške meje. Če kdo vidi, da je fotofon premalo, se odloči za pot v “pravo” fotografsko tehniko. Vsi, katerim vam je fotofon glavni pripomoček za zajem slike vedite, da, če želite kakovostne fotografije in video, s Huawei P50 Pro nikakor ne boste zgrešili. Kaže neverjeten napredek pametnih telefonov v zajemu slike, katere spremljam že od leta 2002. Vse do Huawei P20 Pro, me fotofoni niso prepričali, da bi jih za kateri koli motiv kdaj uporabil namesto prave fotokamere. Zdaj že nekaj let vem, da bi lahko naredil marsikatero reportažo in objavo, ne da bi se vedelo, da nisem uporabil fotokamero. S P50 Pro in njegovim širokim kotom ter dolgo goriščnico pa še toliko lažje. Vem pa. Brez sistemske kamere še vedno ne bom šel na konce, kjer bi želel od fotografije več. Mi je pa fotofon lahko že odličen nadomestek druge kamere in predvsem služi za spominske fotografije, ter za predstavitev na spletnih družabnih omrežjih.

Brez dileme je Huawei P50 Pro na najvišji stopnici glede zajema fotografije med pametnimi telefoni. Komur ni do prave fotokamere in bi rad imel najbolj napredni fotofon vedno s seboj, potem danes izbere Huawei P50 Pro!

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com