Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Mobilni telefoni in fotografija (fotofoni)

Avtor:Matjaž Intihar
30.12.2005 11:29

Fotofoni, kot lahko tudi rečemo mobilnim telefonom z vgrajeno foto kamero, so postali sestavni del fotografije. Ker se trije predstavniki fotofonov že približujejo kakovosti za družinski foto album, bomo od sedaj naprej v e-Fotografiji pričeli tudi s predstavljanjem te tehnike. Samo mobilno telefonijo vam bodo predstavljali strokovnjaki iz spletne strani www.mobile.si. e-Fotografija pa bo fotofone preizkušala iz področja foto tehnike in kakovosti same fotografije.

 

 


 

 

Na slovenski trg so prispeli prvi mobilniki z dvema milijonoma točk in avtomatskim ostrenjem. Dva mobilnika so naredili inženirji SonyEricssona in enega inženirji pri podjetju Nokia. Prvo kar opazimo je velikost Nokie N-90 v primerjavi s SonyEricssonovima modeloma K750i in W800.

 

GSM in FOTOGRAFIJA

 

Leto 1888 je bilo prelomno za začetek množičnejšega fotografiranja. George Eastman je fotografom ponudil manjšo box kamero, v njej pa je bil svitek s filmom na katerega so lahko posneli 100 fotografij. Fotograf je v fotolaboratorij oddal film v razvijanje in izdelavo fotografij. Pričela se je doba fotoamaterstva. A samo še nekaj let nazaj, je bil sam pojem fotoamaterstva, fotografiranja in izdelave slik enak. Digitalne foto kamere niso bistveno spremenile razširjenost foto kamer med uporabniki. So še vedno previsokega cenovnega razreda, da bi bila foto kamera dosegljiva vsakemu. A tu so že resni konkurenti cenejšim foto kompaktnim  kameram. To so fotofoni.

 

Že v prvi številki revije e-Fotografija, julija 2002, je bil objavljen članek o možnosti fotografiranja z GSM telefoni. A vse do danes ni bilo na trgu tehnologije, ki bi nam nudila fotografijo po kakovosti vsaj primerljivo z najcenejšimi foto kamerami in po kakovosti primerno za družinski album. Časi se spreminjajo in tehnologija gre nezadržno naprej. Kakovost fotofonov je že dosegla raven, kjer lahko govorimo, da je za marsikoga velikost slike 10x15cm že zadovoljiva, predvsem pa je prišel tisti čas, ko že lahko z gotovostjo napovemo, da bo že od naslednjega leta naprej fotografija dobila povsem nov pomen. Fotografiral bo lahko vsak in kjerkoli. Predvsem pa, foto kamera (fotofon) bo vsepovsod naš sopotnik. Fotografi pa bomo že skoraj vsi. Od otrok v vrtcih, do najstarejših ljudi.

 

 

Nokia kot zunanjo pomnilno enoto uporablja Mini SD/MMC kartice, Sony Ericsson Memory Stick PRO DUO.

 

Fotofoni so prinesli povsem nov, zaenkrat še nepojemljiv trend v fotografiji. In če vemo, da gre rast fotofonov strmo navzgor, se za fotografijo res ni bati. Za leto 2008 se predvideva, da bo prodano cca. 800milijonv fotofonov. To je osem krat več, kot foto kamer. Toda napačno je mišljenje, da bodo fotofoni izpodrinili foto kamere. Tisti, ki bo od fotografije želel več, bo še vedno posegel po foto kameri. A ker nam fotofoni že nudijo zadovoljivo kakovost slike, bo sedaj v vsaki številki revije in na spletni strani e-fotografija.com, vse več preizkusov in člankov o fotofonih.

 

Prvi kratki preizkus

Na slovenski trg so prispeli prvi mobilniki z dvema milijonoma točk in avtomatskim ostrenjem. Dva mobilnika so naredili inženirji SonyEricssona in enega inženirji pri podjetju Nokia. Če začnemo z zunanjostjo. Prvo kar opazimo je velikost Nokie N-90 v primerjavi s SonyEricssonovima modeloma K750i in W800. N90 je preklopni telefon a je že v zaprtem stanju občutno večji kot K750i in W800. K750i in W800 sta po zunanjosti enako velika in enako oblikovana telefona z izjemo nekoliko drugačno oblikovane številčnice in razlike v barvi ohišja. K750i ima črno ohišje, W800 pa cilja bolj na mlajše uporabnike z belo - oranžno barvo ohišja. Teža je tudi močno na strani K750i/W800 modela (99gramov), N90 (173gramov). Nokia ima dva barvna zaslona, notranjega in zunanjega. Zunanji je povprečne kvalitete, notranji s kar 352 x 416 točkami ločljivosti pa je izjemno oster, barvit, dobro viden in verjetno eden najboljših zaslonov v mobilnih telefonih ta hip. Na vrhu telefona je velika izboklina v katero je "vpet" vrtljiv zaslon in vgrajena dvomiljonska kamera z bliskavico. Kamera se obrača za 315 stopinj, zaslon za 90 stopinj. Pri K750i/W800 sta zaslon in kamera fiksno vgrajena v ohišje in ju ni možno premikati. Zaslon je manjši kot pri N90 in ima tudi manjšo ločljivost. Oba mobilnika vsebujeta malce več kot 30MB integriranega pomnilnika (K750i/W800 - 38MB, N90 - 31MB), a kapaciteto pomnilnika lahko pri obeh razširite z zunanjo pomnilniško kartico. K750i/W800 uporabljata "svoje" MemoryStickDuo/Pro kartice (podpirata do velikosti 4GB), N90 pa uporablja RS-DV-MultiMediaCard. Vsi mobilniki imajo vgrajen MP3 predvajalnik glasbe (N90 tudi MPEG4 kodek za predvajanje video zapisa), W800 pa je posebno prilagojen MP3 predvajanju, saj lahko izbiramo med funkcijo telefona in MP3 predvajalnika, ali pa samo MP3 predvajalnik, brez vklopljenega mobilnika.

 

 

Oblikovna razlika med kamerama je mnogo manjša, kot uporabniška. K750i in W800 sta po zunanjosti enako velika in enako oblikovana telefona z izjemo nekoliko drugačno oblikovane številčnice in razlike v barvi ohišja.

 

Ker 2 milijona točk pri fotografiji že zadostuje povečavi natisnjene slike velikosti 10x15 cm, sem se odločil mobilnike temeljiteje preizkusiti ravno v načinu fotografiranja - ali je slika iz mobilnika že zadovoljivo kvalitetna za povečavo na 10x15 cm, ali je možno z mobilnikom delovati v slabših svetlobnih pogojih, je fokusiranje in odziv na sprožilcu zadovoljivo hiter, da ti ne uidejo vsi motivi, je bliskavica dovolj zmogljiva za osvetlitev motiva itd.

Najhitrejši način, da pripravimo mobilnik na fotografiranje pri K750i/W800 je, da odpremo zadnji pokrovček, kateri ščiti objektiv. Pri N90 lahko zarotiramo kamero za 90 stopinj, prižge se nam zunanji zaslon in lahko fotografiramo preko zunanjega zaslona, drug način pa je s polovičnim odprtjem mobilnika in zasukom zaslona za 90 stopinj. Ko smo enkrat v foto načinu pa že lahko spreminjamo raznorazne nastavitve. K750i/W800 imata meni v foto načinu enako oblikovan kot vsi Sony digitalni fotoaparati, kar pomeni, da je večina nastavitev hitro dostopnih in uporaba je sila enostavna. V nekaj klikih spremenimo ločljivost fotografije, nastavimo način fotografiranja (samosprožilec, panorama, zaporedno fotografiranje, raznorazni okvirji namenjeni predvsem igranju in zganjanju norčij), vklop/izklop makro funkcije, vklop nočnega načina fotografiranja, vklop LED diot (bliskavice), izbira ČB fotografije, sepija tona, negativa ali osončene fotografije, nastavitve WB in funkcije, ki doda v desni spodnji rob čas in datum narejene fotografije (za nekatere izjemno pomembna funkcija). Poleg vseh teh nastavitev lahko določimo tudi na kateri pomnilnik želimo, da se nam fotografija zapiše ali direktno v telefon ali na MemoryStickDuo/Pro pomnilni medij. K750i/W800 omogočata tudi video zapis v 3gp kompresiji. Med fotografiranjem lahko digitalno zoomiramo ali spreminjamo EV stopnje po 0.3 EV stopnjah.

Pri N90 lahko nastavljamo že vse zgoraj pri K750i/W800 opisane funkcije, razen zapis časa in datuma na sliko, ter EV stopnje se pomikajo po 0.5 EV.

 

 

Pri nokii N90 nas najprej preseneti njena velikost, saj je preklopni mobilnik dokaj velik ter tudi težak.

 

Vsi mobilniki imajo posebej postavljen sprožilec, kateri ima dve stopnji. Ko ga malce pritisnemo, nam mobilnik začne fokusirati, ko pa je motiv izostren se nam pokaže zelena pika/kvadratek in takrat lahko sprožilec pritisnemo do konca in s tem zajamemo posnetek.

Fokusiranje pri obeh mobilnikih traja približno enak čas (cca. polovico sekunde za vsak posnetek), zakasnitev na sprožilcu je nekaj desetink, tako, da hitro premikajoče motive raje izpustite pri fotografiranju ali pa si zapomnite, da morate imeti že prej izostreno točko, kamor se bo motiv pomaknil in računajte tudi na to, da morate še predno je motiv na zaslonu pritisniti na sprožilec.

K750i/W800 zelo lepo nastavi WB tudi pri močni sončni svetlobi, česar pri N90 ni bilo opaziti, saj fotografije obarva v rumeno. V notranjosti pa se glede WB bolje izrazi N90 saj v fotografiji nima rumenega odtenka barv kot SonyEricssona če fotografirate z bliskavico (pri delovanju bliskavice se avtomatsko nastavi čas zajema na 1/20 sek., s tem pa dobimo tudi veliko zajete svetlobe ambienta).

Bliskavica se med K750/W800 in N90 razlikuje v delovanju. K750i/W800 imata dve LED diodi, kateri morate vsakič ročno vklopiti, če želite imeti svetlobo bliskavice, N90 ima eno LED diodo in lahko določite način delovanja. Omogočena je avtomatska zaznava svetlobe, katera pove mobilniku, kdaj mora vklopiti bliskavico, lahko pa vi določite ali želite imeti vklopljeno ali izklopljeno bliskavico ob proženju. V bliskavici pa je največja razlika med K750i/W800 in N90. Medtem, ko pri K750i/W800 obe diodi neprestano gorita, se pri N90 vključi samo ob zajemu fotografije, kar je bolje, če gledate iz stališča porabe baterije, drugače pa ima neprestano gorenje diod druge prednosti. Ostrenje v slabih svetlobnih pogojih z N90 ni mogoče, saj ji nič ne pomaga pri osvetljevanju motiva, K750i/W800 pa bližnje motive v slabih svetlobnih pogojih izostri skoraj brez problema, saj sta vgrajeni diodi izjemno močni, ki pa ob pritisku zajema fotografije zasvetita še z močnejšo svetlobo. Tudi efekt rdečih oči je skoraj izničen, ker se zenice že ob prejšni svetlobi malce skrčijo zaradi svetobe.

 

 

Na vrhu telefona je velika izboklina v katero je "vpet" vrtljiv zaslon in vgrajena dvomiljonska kamera z bliskavico. Kamera se obrača za 315 stopinj, zaslon za 90 stopinj.

 

Na slikah si že lahko ogledate, da je kakovost vse višja. Zanimivost. Sony foto kamere nimajo slovenskih menijev. Fotofon jih ima. Seveda, tudi tiste fotografske (ISO, WB, pregled fotografij...)

Naslednjič pa več o primerjavi kakovosti in izpisu fotografij v polnem 10x15formatu.

Matjaž Intihar

 

Prožilec na kameri W800.

 

Diodi na W800, kateri služita za doosvetlitev motiva.

 

K750i/W800 imata dve LED diodi, kateri morate vsakič ročno vklopiti, če želite imeti svetlobo bliskavice.

 

Nokia N-90: V močni zunanji svetlobi ima mobilnik močne probleme z nastavljanjem pravilnega WB, tudi če v meniju prestaviš na sončni WB, boš dobil enake rezultate, kot z avtomatskim WB. Slike so rumene, ob robovih fotografije se opazijo temni robovi (vinjetiranje), nebo nima enakomerne barve. Ostrina fotografije je slabša kot pri obeh konkurentih. Enako kot pri foto kamerah. Ime na objektivu še ne zagotavlja kakovosti.

 

SonyEricsson K750i : Barve so pravilno zapisane, tudi WB je kamera pravilno zaznala, na nebu ni opaznih lis in ob robovih ni vidnih močnih napak objektiva.

 

SonyEricsson W800:Fotografija posneta z W800 je identična fotografiji posneta z K750i, kar priča, da mobilnika uporabljata po vsej verjetnosti enako tehnologijo, saj sta mobilnika sestavljena iz enakih komponent.

 

Nokia N-90.

 

SonyEricsson K750i

 

SonyEricsson W800

 

SonyEricsson K750i : Svetloba je prihajala samo iz njene leve strani skozi okno. 100ISO, 1/125 sekunde. Slika je lahko povečana na velikost 130x95mm. To je format, ki ga lahko še dosežemo z ločljivostjo 2m točk v grafičnem tisku ali v fotolaboratoriju. Fotografije sem naredil tudi na foto papir. Verjamem, da bi bile že za marsikoga primerne za v družinski album. Fotofoni so v kakovostni nekje tam kot pred leti cenejše 2M točkovne kamere.

 

Nokia N-90: Fotografija posneta v prostoru, kjer se je mešala svetloba halogenk in studijskih luči. Mobilnik je izjemno dobro prilagodil WB.

 

SonyEricsson K750i: Fotografirano z bliskavico in samo ob svetlobi luči, katere visijo nad mizami. ISO640 in 1/20 sekunde.

 

SonyEricsson K750i: Makro funkcija. Makro deluje od cca. petih centimetrov dalje. Fotografirano pri 1000ISO (tisoč ISO).

 

Mobilni telefoni nam omogočajo zaradi visoke občutljivosti tipal fotografirati tudi v slabih svetlobnih pogojih.

 

Kljub izredno majhnim lečam in tipalu, pa je kakovost fotografije za marsikoga že zadovoljiva. Z novimi fotofoni pa se bo kakovost slike samo še izboljševala. Posneto s fotofonom Nokia N-90 in povečava v polni ločljivosti za tisk ali foto osvetljevanje (300ppi) na velikost 10x13cm.

 

Slika v izredno slabih svetlobnih pogojih posneta s Sony Ericsson K750i. Povečava je narejena v polnem formatu dveh milijonov točk (10x13cm). Še za odtenek višjo kakovost bi dobili pri izpisu s tiskalniki ali v fotolaboratoriju. Fotofoni že vse bolj posegajo v domeno "snap shot" fotografije.

 

Mobilni telefon nam je vedno pri roki za fotografiranje. Z digitalno kompaktno kamero v večini primerov ni tako.

 


 

Mobilni telefoni (I.del)

 

Nokia N90 - fotoaparat v malem

Pri nokii N90 nas najprej preseneti njena velikost, saj je preklopni mobilnik  dokaj velik ter tudi težak. Že na prvi pogled opazimo dva zaslona, od katerega ima notranji ločljivost 352 x 416 pik, prikazati zna 262 tisoč barvnih odtenkov, ločljivost zunanjega pa znaša 128 x 128 pik ob prikazu 65 tisoč barvnih odtenkov. Za delo s telefonom se seveda uporablja večinoma notranji zaslon, na zunanjem pa se izpisujejo vse najpomembnejše informacije, kot so stanje baterije, signala ter informacije o klicu. Srce telefona je operacijski sistem Symbian, ki poleg vseh že vgrajenih funkcij (upravljalnik datotek, budilka, kalkulator, beležke, snemalnik zvoka...) omogoča nalaganje dodatnih aplikacij, ki nam uporabo mobilnika še približajo. Imenik telefona je odvisen od prostega pomnilnika, katerega je v osnovi 31 MB. Vsakemu kontaktu lahko priredimo več telefonskih številk kot tudi dodatnih informacij, ravno tako pa ne izostaja možnost nastavitve melodije ter prikaza slike vsakemu kontaktu. Poleg pošiljanja SMS in MMS sporočil imamo vgrajen tudi odjemalec elektronske pošte, preko katerega lahko pošiljamo in prejemamo vse vrste datotek. Vgrajen je tudi multimedijski pregledovalnik Real Player, ki omogoča predvajanje multimedijskih vsebin. Za glasbene navdušence bo razveseljiva predvsem možnost predvajanja mp3 datotek, ki jih lahko uporabimo tudi za zvonjenja. Dobro pa je N90 založena tudi s povezljivostjo, saj poleg protokola GPRS podpira tudi EDGE in UMTS, kar pomeni, da ji video klic ni tuj. Za pove­zovanje z drugimi naprava­mi je tu podatkovni kabel, infrardeči vmesnik in bluetooth. Žal ne bomo našli opozarjanja z vibrir­anjem, ravno tako pa so pri Nokii prvič spremenili polnilni priključek.

 

Sony Ericsson W800i in K750i

Povsem druga pesem pa sta K750i in W800i. Ker sta telefona funkcijsko enaka, bom opisal najprej skupne funkcije, na koncu pa še razliko med njima, ki je le v obliki in barvi ohišja ter dodatnemu, izboljšanemu predvajalniku glasbe pri modelu W800i. Oba sta oblikovana kot tablični telefon, na polovici katerega se razteza zaslon ločljivosti 176 x 220 pik, ki zna prikazati 262 tisoč barvnih odtenkov. Mobilnika nimata opera­cijskega sistema tipa Symbian, zato lahko dodatno naložimo le javanske aplikacije. Tako smo precej odvisni od vgrajenih aplikacij, pa naštejmo le najbolj pomembne. To so koledar, budilka, opomniki, predvajalnik glasbe in videa, radijski sprejemnik z RDS informacijami, štoparica, lučka ter igre. Za pregled nad datotekami je vgrajen še upravljalnik datotek datotek. S telefonoma lahko pošiljamo SMS, EMS in MMS sporo­čila, ravno tako jima ni tuje pošiljanje in prejemanje elektronske pošte s priponkami. Glede na nokio N90 je razlika le v pošiljanju EMS sporočil, saj le-teh kot standard Nokia nikoli ni podprla. Imenik telefona tu ni odvisen od prostega pomnilnika (pri obeh je notranjega pomnilnika na voljo 38 MB), pač pa je prostora za 500 kontaktov. Tudi tu jim lahko dodamo več vpisov ter priredimo lastno melodijo in sliko. Mogoče velja omeniti, da lahko celoten imenik pošljemo preko bluetootha, IR in SMS na drug telefon. Povezljivost tu malce šepa, saj se znata oba mobilca povezati le preko GPRS. Imata pa oba možnost povezovanja preko IR, bluetootha ali podatkovnega kabla. Slednji omogoča tudi polnjenje telefona preko USB priključka. Seveda nisem pozabil na možnost predvajanja mp3 datotek, vendar pa sem ta bonbonček pustil za konec. Kot sem že omenil, je razlika med K750i in W800i v zunanjem izgledu, spremenjenem predvajalniku glasbenih datotek ter priloženi programski opremi. Tako ima K750 i črno ohišje, ki deluje bolj poslovno in umirjeno, W800i pa ima ohišje v kombinaciji bele in bakrene barve, kar ga naredi privlačnega predvsem pri mlajši populaciji. Nadalje ima K750i priloženo spominsko kartico Memory Stick PRO DUO kapacitete le 64 MB, medtem ko so prodajnemu paketu W800i priložili kar 512 MB. Poleg tega so mu dodali tudi boljše slušalke z adapterjem, ki omogoča uporabo katerihkoli slušalk s 3,5 mm konektorjem. In za zaključek še bistvena razlika med mobilnikoma - to je logotip Walkman na modelu W800i. Ime je podedovano iz zgodovine podjetja Sony, ki je ta logotip vedno dodajal svojim mobilnim glasbenim predvajalnikom, marsikdo pa se še danes pod tem imenom spomni na prve prenosne kasetne predvajalnike, ki so bili popularni v 80-ih. Walkman ali predvajalnik glasbe svoje delo opravlja suvereno, hitrost delovanja pa je odlična. Pesmi imamo lahko razvrščene po različnih sklopih, avtorjih ali naslovu. Kvaliteta predvajanja glasbe je na vsiokem nivoju, kar smo preverili tudi s priklopom na večje ozvočenje. Dobra lastnost walkmana (W800i) je tudi ta, da ga lahko uporabljamo le kot predvajalnik glasbe, saj nas pred vklopom povpraša, ali se vklopi kot predvajalnik ali mobilnik. Seveda lahko glasbo poslušamo v obeh primerih. Naj za konec samo še dodam, da je Sony že vedel, kateremu mobilniku bo kot prvemu "posodil" svoj svetovno znan logotip Walkman.

 

 


 

 

Mobilni telefoni (II.del)

V današnjem času mobilnik ni več to, kar je bil na začetku, temveč mnogo več. Kje so časi, ko smo lahko preko telefona le telefonirali. Sedaj lahko poleg kratkega sporočila pošljemo prijatelju tudi sliko, zvočno beležko ali elektronsko sporočilo. Seveda se nabor funkcij tu ne ustavi, saj ima vsak mobilnik obilico možnosti lastnih nastavitev in s tem kar se da veliko mero personalizacije. In ravno tu prihajamo do, poleg fotoaparata, dokaj pomembne funkcije, predvajanje mp3 datotek. To nam omogoča imeti svoj prenosni "jukebox" vedno s seboj. Če pogledamo malenkost v zgodovino so prvi glasbeni mobilniki imeli precej skopo odmerjen pomnilnik, tako da razen naložene melodije ali dve niti nismo mogli imeti. Vse se je spremenilo z odločitvijo proizvajalcev, da poleg notranjega pomnilnika v mobilnik namestijo še dodatno režo za spominske kartice. Odločitev za tip kartice je seveda prepuščena proizvajalcu, zaradi čim večjega izkoristka pa se uporablja čedalje manjše kartice. Trenutno najbolj uporabljena je reža za SD in MMC kartice v vseh izvedbah (miniSD, SD, MMC, RS-MMC,...), potihoma ji na vrat diha TransFlash s Samsungom na čelu. Vse to dejansko vodi k enemu samemu cilju, to je uporabnikom ponuditi prenosni predvajalnik mp3 datotek. Prvi na tem področju je Sony Ericsson, ki je v navezi s Sonyem javnostu predstavil prvi Walkman med mobilniki, model W800i. Ime walkman je dobro znano vsem, saj je samo ime sinonim za prenosno glasbeno napravo. Saj verjetno še pomnite, ko je sosedov mulc imel walkman, o katerem smo nekateri samo sanjali. Poleg tega, da ima W800i vgrajen še odličen fotoaparat, je celoten izdelek primeren za velik krog uporabnikov. Ker smo W800i podrobneje predstavili že v prejšnji reviji, pa sedaj povejmo nekaj o drugem walkmanu Sony Ericssona, to je W550i. Za razliko od W800i le-ta nima dodatne reže za kartice, ima pa vgrajenega kar 256MB notranjega pomnilnika. Za nekatere premalo, za druge vrh glave dovolj. Vgrajena kamera je malenkost slabša kot pri W800i, saj zmore posneti sliko v ločljivosti 1,3 MP, pa tudi samodejnega ostrenja ne premore. Tudi oblika je samosvoja, povzeta iz prestižnega modela S700, odpira pa se nekako drsno s strani. S tem so tipkovnico dokaj dobro zaščitili pred poškodbami. Da pa na glasbenem področju ni vse črno in belo so poskrbeli tudi ostali proizvajalci, med katerim predjačita Finska Nokia in Korejski Samsung. Nokia je že predstavila model N91, ki ima vgrajenega kar 4 GB pomnilnika za melodije, za ostalimi fotofoni pa ravno tako ne zaostaja, saj ima vgrajeno kar 2MP kamero. Edina pomankljivost tega mobilnika je ta, da trenutno še ni na voljo končnim uporabnikom. So pa na voljo ostali njihovi mobilniki, kot so recimo pametna N70 ter N90, katero smo tudi že opisali v prejšnji reviji. N70 pa je nekako naslednica modela 6680, od katerega se razlikuje predvsem v drugačnem ohišju in vgrajeni kameri, ki zmore posneti slike z ločljivostjio 2 MP. Žal kamera ne omogoča samodejnega ostrenja in tako vsaj na tem področju zaostaja za pravimi fotofoni. Je pa glasbeno močna, saj njen operacijski sistem symbian omogoča nalaganje različnih predvajalnikov glasbe. Korejski Samsung je zanimiv, saj na našem trgu ni tako dobro zastopan kot ostali dve znamki, ima pa v svojem programu kar nekaj glasbenih telefonov. Že spomladi so na CeBitu predstavili model i300, ki ima vgrajenega 3GB spomina, poleg tega pa tudi kamero ločljivosti 1,3 MP. Žal ga nikoli nismo dobili na test, saj se na našem trgu ni prodajal. Je pa trenutno aktualen model Z500, ki je že mobilnik nove, 3G generacije. Ima vgrajene dve kameri, največja ločljivost slikanja znaša 1MP. Vgrajenega ima 55MB notranjega pomnilnika, kar pa ga naredi za glasbeno skrinjico je reža za kartice tipa TransFlash. Tako imamo lahko v žepu vse, kar potrebujemo pri recimo pohajkovanju po mestu ali gozdu. Samsung je tudi pionir pri vgradnji fotoaparata v mobilnik, saj so ravno tako na CeBitu predstavili mobilnik SCH-V770, ki ima vgrajeno kamero ločljivosti 7MP ter tri kratno optično povečavo. Naslednik je bil predstavljen ne dolgo nazaj in zmore posneti slike z za mobilnik že kar neverjetnih 8MP. Dejansko pa se sedaj poraja vprašanje, kaj si kupiti. Ali mobilni, fotoaparat in mp3 predvajalnik kot samostojno enoto, ali dejansko eno napravo, ki zmore vse.

Vsaj za fotofone bo potrebno še malenkost počakati, čeprav nezahtevnim uporabnikom že sedaj predstavljeni mobilniki povsem ustrezajo. Vse več pa je uporabnikov, ki se za predvajanje mp3 datotek odločajo za nakup katerega izmed predstavljenih modelov. Po kvaliteti predvajanja nič ne zaostajajo za samostojnimi enotami, je pa dobro, da si le omislite kvalitetnejše slušalke, saj so ponavadi prodajnemu kompletu priložene le osnovne. Če želite izvedeti več detajlov o predstavljenih modelih pa le obiščite našo spletno stran.

Zapisal: Dare Gliha

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com