Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

iPhone - mu bo uspelo enako kot iPod-u?

Avtor:Matjaž Intihar
02.10.2007 13:41

Žiga Intihar

Začelo se je z vzhičenim telefonskim klicem prijatelja, ki mi je hitel razlagat, da je s kotičkom očesa v enem izmed nakupovalnih centrov v Sloveniji uspel videti v Evropi uradno še nedostopnega iPhona.


iPhone, docking station in lična škatla. Poleg tega dobimo še slušalke in krpico za brisanje ohišja, saj je plastika na zaslonu »alergična« na prstne odtise. Še bolj pa lastnik telefona!

Apple je že v začetku leta z najavo njihovega prvega telefona povzročil pravi medijski bum. Telefon je prava mala multifunkcijska naprava, ki vključuje trenutno skorajda vso dostopno tehnologijo, zapakirano in predstavljeno na že znan eleganten Applov način.
No, od klica do obiska predajnega mesta ni minilo veliko časa. Ob prvem dotiku iPhona pa me je seveda zanimalo če le-ta deluje tudi v našem omrežju. »Mi nič ne vemo. Poizkusite!« je sledil odgovor.

 

Ko primeš telefon v roke si navdušen nad kvaliteto izbranih materialov, kakovostjo izdelave in presenečen nad gladkostjo, zaobljenostjo in številom gumbov na ohišju. Telefon je izjemno tanek a dokaj težak. To je posledica velike količine aluminija in kroma. Tudi plastika je iz kvalitetnega materiala.


iPhone odklenemo s pomikom prikazanega drsnika v desno


Prva stopnja iPhona, kjer izberemo, kaj želimo z njem početi

Kot vemo ima iPhone samo štiri tipke a zato ni funkcionalnost telefona prav nič okrnjena. Celo boljša je, kot pri običajnih telefonih. Telefon nima klasične tipkovnice, najboljše pri temu pa je, da je na novo razvit na dotik občutljiv LCD zaslon lahko zelo velik, kljub majhnim meram telefona. Preko na novo razvitega LCD zaslona upravljamo celotni telefon.


iPhone v funkciji telefona


Urejevalnika SMS besedil


Urejevalnika e-pošte

 

Da so se resno lotili izdelave iPhona govori tudi dejstvo, da niso kupili nobenega tujega operacijskega sistema, temveč telefon deluje kar na njihovem preverjenem Mac OS X sistemu (seveda predelanim za iPhone). Razlika se najbolje odraža v hitrosti delovanja telefona. Katero koli aplikacijo izberemo, v trenutku se bo le-ta odprla. Ko jo želimo zapreti, to storimo s pritiskom na edini gumb na sprednji strani ohišja – pod zaslonom – in aplikacija je v trenutku zaprta in telefon pripravljen na vklop druge.


Brskalnik je enak kot na Applovih računalnikih


Iskanje je povsem enostavno - zabeleži si tudi zadnje obiskane strani

 

Pri iPhone pa ne gre samo za telefon, temveč za novo ikono, ki vsebuje že kar kultni iPod in je tudi prvi telefon s polnim HTML brskalnikom Safari.


e-Fotografija.si spletni portal se prikaže enako kot v brskalniku Safari na računalnikih. Seveda se prikaže v pomanjšani obliki


A to ni problem, saj z raztegom dveh prstov po zaslonu povečamo celotno stran


Povečava je možna tudi preko 100%

Kaj je lepšega, kot nekje ležati, iz stereo zvočnikov ali priloženih slušalk ti igra najljubša glasba, obenem pa brskaš po celotnem internetu, enako, kot da bi se nahajal v pisarni za računalnikom – le da tukaj lagodno uživaš vsak trenutek. Če si ne zaželiš predvajati glasbe, se iPod predvajalnik glasbe spremeni v iPod Video in si ogledaš najnovejši film, ki se je komaj začel vrteti v kinotekah.


Tukaj izberemo v kakšnem načinu želimo iskati in kaj želimo gledati ali poslušati


iPhone v funkciji iPod-a


Vse skladbe naštete v albumu


iPhone v funkciji iPod Video predvajalnika. Vrti se film Die Hard


Ikone preko katerih upravljamo z filmom med predvajanjem. Film lahko gledamo v originalnem filmskem formatu ali ga raztegnemo skozi cel zaslon

 

Na iPhonu imamo tudi funkcije, ki jih v Applovih operacijskih sistemih zasledimo v funkciji "Dashboard".


Pregled gibanja borznih kotacij. Na mobilnik si lahko nastavimo vse delniške družbe, katere Yahoo finance osvežuje v svoji bazi podatkov


Pregled temperatur in vremena


Mesta si lahko izbiramo sami


Google maps poskrbi za to, da je tudi Slovenija zabeležena na iPhonu. Do aktivne karte dostopamo preko EDGE ali wi-fi povezave


Še pregled satelitske slike centra mesta Ljubljana


Zabeležena je vsaka ulica


V desnem spodnjem kotu si lahko prikličemo kateri koli aplikacijo želimo. Ikonca aplikacije sicer ni vidna a vsakič ko se dotaknemo skrajnega desnega robu, se ta aplikacija vključi

Tehnološko iPhone sicer ni najnaprednejši od vseh dostopnih telefonov, ni najmanjši, ni najlažji, anatomija baterije se nikakor ne more kosati z veliko večino telefonov (osebno mi je baterija zdržala skoraj dan intenzivne uporabe). Je pa telefon eden enostavnejših za uporabo, definitivno najelegantnejši, tehnološko v sami špici, predvsem pa je zelo želen predmet tako pri nas, kot v ostalem svetu. In če si ti ga uspe priboriti si v družbi, kot na cesti dostikrat povprašan če ga smejo videti od blizu in kako si uspel priti do njega.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com