Naročite se na enovice

http://osvoji-nagrado.si/igra/dobrodosli-v-vesolje-zabave/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Hitri nasveti

 • Poudarek na osebo s pomočjo globinske ostrine

  Predstavljen je primer, kako lahko z ostrenjem na določeno osebo in majhno ostrino po globini slike, podamo poudarek na točno določeno osebo.

 • Streseni posnetek / Bodite pozorni na čas osvetlitve

  Še vedno velja nepisano pravilo, da za ne streseni posnetek iz roke ne uporabljajte daljše čase osvetlitve od 1/60 sekunde. Če je ta daljši, dvignite občutljivost (ISO), odprite zaslonko. Vedno pa trdno primite kamero z obema rokama in nežno pritisnite na prožilec, brez hitrega giba prsta. Če uporabljate daljše čase od 1/60 sek., se lahko naslonite na drog, steno, postavite kamero na neki trden predmet,...

 • Fotografiranje na dopustu - osnovni nasveti

  Zmotno je mišljenje, da smo kupili tako dobro kamero, da bi morala znati sama od sebe posneti odlično fotografijo. Proizvajalci se danes trudijo v kamero dodati 100 in 1 rešitev, da bi vam poenostavili pot do kakovosti. Toda motivi so različni in programerji kot kamera preko avtomatskega ostrenja in svetlobne celice ne ve, kaj si želite, da bo dobro videti na fotografiji. Zato je treba za tisto več, marsikdaj poseči po dodatni nastavitvi. Ni težko, boste videli.

 • Domači servis in fotokamera / Kako fotografirati

  Ne malokrat se je že zgodilo, da se ob ponovni inštalaciji zunanjega diska vzame 14V, namesto 10V napajalnik, itd. Ste že želeli premakniti vaš HiFi ali TV? Dobro veste, koliko kablov je zadaj, koliko jih morate odklopiti in kasneje, to je tisto pravo vprašanje, priklopiti nazaj.

 • Doosvetlitev z brezžično bliskavico v močni dnevni svetlobi

  Ko je oseba ali predmet, katerega želimo fotografirati v močni senci, si lahko poleg odbojnika pomagamo z bliskavico. Z bliskavico lažje kontroliramo doosvetlitev, res pa, da mora biti blizu osebe ali predmeta, da ga osvetli glede na močno dnevno svetlobo.

 • Portret / Kontra luč / Fleš

  Eno večjih svetlobnih težav pri fotografiranju portreta, predstavlja direktna vpadna svetloba (kontra luč). Lahko od sonca, svetilke, direktne odbite svetlobe svetlih površin, vode... Kako lahko težavo s pomočjo bliskavice rešujemo?

 • Čiščenje sprednje leče ali filtra

  Izkušeni fotograf pogleda lečo ali filter, da se prepriča ali na njej ni večjih trdnih drobcev. Dahne na lečo ali filter in s čistim robcem, krpico, ali z delom majice očisti umazanijo. To je sicer »kavbojski« nasvet, a preizkušeno deluje. Pa vseeno. Za čiščenje bolj trdovratne umazanije uporabite...

 • Živa (mehka) voda - FotoNAMIG

  Na spletnih galerijah in v revijah, vidimo zanimive fotografije vode, ki so narejene drugače. Slika krajine je ostra, voda zamegljena in deluje mehko ter dinamično.

 • Fotografiranje ob slapu / Pršenje - FotoNAMIG

  Večina pohodnikov se rada ustavi ob slapu in ga fotografira. Če smo mu blizu in piha veter, imamo v nekaj sekundah opazne kaplje na prednji leči objektiva.

 • Prikaz - Globine / Velikosti - Hitri FotoNAMIG

  Pri fotografijah za prikaz dimenzij ni nujno potrebna izraznost, zlati rez, ampak predvsem vaja videti in zajeti elemente na želeni način za predstavitev. Ja pri takih fotografijah velja tista, “Vaja dela mojstra!”

 • Portret v protisvetlobi in bliskavica Hitri FotoNAMIG

  Digitalna kamera in "zastonj", takoj viden posnetek za analizo, nam je prinesel možnost hitrega učenja in preizkušanja. Vsaka kamera ima možnost uporabe bliskavice. Za doosvetlitev portreta v protisvetlobi zadostuje že tista vgrajena na kameri.

 • Predvidevanje dogodka - Hitri FotoNAMIG

  Smo pred zanimivim motivom. Ob opazovanju širšega plana smo mnenja, da nam lahko določen element, ki bo, ali prihaja v motiv, še izboljša izrazno moč fotografije.

 • 360 stopinjska panorama z več posnetki

  Poizkusite ta trik sami že doma, še preden vam ideja da željo fotografirati na tak način ob motivu, katerega ne boste več mogli fotografirati.

 • Portert - dveh oseb z dodanim elementom / Hitri FotoNAMIG

  Pri dveh portretih zna biti naš pogled razdvojen in težje se osredotočimo na glavni del motiva. Še toliko bolj, če imamo več motečega ozadja.

 • Prestavimo osebo - Hitri FotoNAMIG

  Dokler fotografiramo samo za naš domači fotoalbum smo premalo pozorni na večje napake. Ko nas drugi opomni na njih, postanemo vse bolj pozorni na njih in ob novih posnetkih naredimo ponovitve.

 • Bližinska fotografija in globinska ostrina - Hitri FotoNAMIG

  Ko je govora o bližinski in predvsem o makro fotografiji, je globinske ostrine zgolj za vzorec, saj fotografiramo iz neposredne bližine.

 • Več fotografij za isti motiv – Hitri FotoNAMIG

  Smo na zanimivi lokaciji, fotografiramo in fotografiramo. Šele doma ob pregledu fotografij se nam utrne ideja. Oziroma nas preleti, pa zakaj nisem fotografiral drugače.

 • Naše fotonapake pri premikajočih osebah - Hitri FotoNAMIG

  S fotokamero večkrat ulovimo "čudne" trenutke, kar ob proženju niti ne opazimo. Tudi pri teh motivih velja, prožite več. Torej ustrelite več zaporednih posnetkov, saj lahko kasneje izberemo posnetek z manj napak.

 • Portret / več posnetkov za pogled oči - Hitri FotoNAMIG

  Film je bil drag, ni se fotografiralo več posnetkov za isti motiv in kot po Murphyjevemu zakonu smo pritisnili prožilec, ko je oseba zamižala. Danes posnetek ni več strošek. Zato ob fotografiranju portreta le naredite več zaporednih posnetkov.

 • Majhen, a pomemben popravek - Photoshop NAMIG

  Že pred 12 leti sem ob prvih zapisih o programu Photoshop zapisal. Kdor bolje goljufa, boljši je. In model bo z vašo popravljeno sliko krepko bolj zadovoljen in tudi vi, boste v njegvovih očeh "boljši" fotograf.

 • Pravi trenutek v fotografiji

  Nič vam ne pomaga doma imeti "najboljšo" kamero in objektive, če le te v pravi kombinaciji z nastavitvami nimate pri roki, ko se zgodi "pravi" trenutek.

 • Fotografiranje in znana lokacija - Hitri FotoNAMIG

  S fotografijo želimo večkrat predstaviti tudi lokacijo. Tako že fotografija sama pokaže kje smo bili, fotografirali. Ste v Parizu? Brez, da je na fotografiji Eiflov stolp ne bo šlo.

 • Široki kot zajema pri bližnjih motivih I.

  S pomočjo tehnike večih posnetkov, si lahko odlično pomagamo zajeti celoten motiv, čeprav nam objektiv le tega ne zajame z enim posnetkom v celoti.

 • Kalkulator sončnih vzhodov in zahodov

  Ura sončnega vzhoda in zahoda, kjerkoli na svetu ste in v katerem koli dnevu tudi za mesece vnaprej. Da se lažje pripravite in ujamete najlepšo svetlobo za fotografijo.

 • Kako narediti izbor fotografij za odlično predstavitev?

  Najtežje delo, ki ga mora opraviti fotograf po fotografiranju in prenosu fotografij na računalniški trdi disk je sam izbor fotografij.

 • Barvni »štih« – Svetlobne težave v fotografiji

  Fotografiramo nek nam znan predmet ali recimo portret, takoj vemo kakšno barvo želimo. Problem lahko nastane, ko na predmet ali portret pada še odbita svetloba iz barvno drugačnega motiva in mešanje barv lahko doprinese napako v nam znani barvi.

 • Moje osebno mnenje in nasveti ob fotografijah

  V tem članku vam predstavljam svoj osebni pogled na fotografijo in moj način komentiranj. Moje osebno mnenje nikakor ni tisto, ki je nujno povsem pravilno, ali se ne da narediti še drugače. Je samo vam v pomoč za razmišljanja ali spoznanje, kako je narejeno.                       Matjaž Intihar

 • Fotografiranje ob vodi, snegu, belih površinah... (osvetlitev)
  Kadar fotografirate ob vodi, je veliko odbite svetlobe, ki zmoti svetlomer. Podobno je kadar fotografirate ob belih stenah, v protisvetlobo ali na snegu. Rešitev?
 • Fotokamera – Naš vodič po poteh in ulicah
  Fotografirajte zemljevid na ulici, ali še bolje, že doma si pripravite načrt kje boste potovali, hodili. Pripravite si načrt od letališča do hotela, ali od hotela do izbrane restavracije, muzeja. Lahko tudi do najboljših foto lokacij.
 • Doosvetlitev portreta z naravno odbito svetlobo (odbojnik) / Svetlobne težave v fotografiji
  Z odbojniki usmerimo svetlobo na točno določeni del motiva in poskrbimo za dodatno osvetlitev. Podobno kot z bliskavico, le da je svetloba odbita od odbojnika lahko močnejša.
 • Slika je povsod razumljen jezik / e-FotoPOTEP nasvet

  Poznate tisto, da fotografija pove več kot 1000 besed. Ne samo to. Fotografija je najboljši jezikovni prevajalnik.

 • Najboljša svetloba v prostoru / Svetlobne težave v fotografiji
  Glede pravilne tonske reprodukcije so prav portreti zelo težavni, ker nam je kožni ton poznan in si ne želimo, da ima svoj barvni navdih.
 • Osvetlitev iz ozadja / Svetlobne težave v fotografiji

  Še ne dolgo nazaj smo imeli v hobi fotografiji nepisano pravilo, da se v protisvetlobo ne fotografira. Če je bilo pravilo delno namenjeno portretni fotografiji, je iz današnjega pogleda še razumljivo. Kamere niso imele vgrajene bliskavice, le redki so imeli dodatno, film je bil drag in ni bilo vidno kaj smo posneli.

 • Fotokamera v vodi - "Kaj je s fotografijami?"

  Če vam kamera pade v sladko vodo, ni nujno, da bo izgubljena. Takoj vzemite baterijo iz kamere in kamero posušite. Kamero kot pomnilno kartico lahko sušite v pečici do 60 stopinj celzija.

 • Nasvet 1 - Osnovne nastavitve preko menija

  Predvsem v kompaktnih kamerah nižjih in srednjih razredov je dobro vedeti, da si lahko določene funkcije poljubno nastavimo, oziroma jih vklopimo ali izklopimo, ali povrnemo na izvorne nastavitve.

 • Registracija v Galerijo in Forum e-Fotografija

  Kako se registrirati v Galerijo ali Forum? Vprašanje, ki je danes večkrat izraženo.

 • Zaščita ohišja zrcalno refleksne kamere

  "Nekatere najbolj izpostavljene dele foto kamere tudi prelimamo s posebnim zaščitnim trakom, da bi njihova mladost, zanesljivost in robustnost trajala kar čim dlje." Takole je v tem zapisu zapisal naš priznani že več kot 20 letni fotograf Formule 1, ki dobro pozna kako se obdrži tehniko v dobri kondiciji. In zakaj je ta članek zanimiv? Kupiti rabljeno kamero na način, da pogledamo samo obrabljenost ohišja je lahko povsem napačen nakup.

 • Fotografske tegobe / Objektiv brez zaščite?

  Mnogi fotografi veselo puščamo objektiv na kameri brez zaščite. Po pogovoru s serviserjem fotografske opreme tega ne počnem več.

 • Pazi! Umazana leča na kompaktni kameri

  Vemo, da je predvsem pri dražjih izmenljivih objektivih pametno na objektiv priviti zaščitni filter.

 • Kupujete fleš - bliskavico? / Kaj pomenijo oznake...

  Kaj pomeni Vodilno število, Slave, FP, Sinhronizacijski čas.

 • Slovarček foto izrazov
  Spoznajte fotografsko izrazoslovje.
 • Zum / Digitalni ali Optični

  Približevanje motiva je večna želja fotografa. Poglejmo, optični ali digitalni zum?

 • "Problemi" z ostrino Canon DSLR EOS kamer

  Veliko se govori in piše o možni neostrini oziroma nepravilnem ostrenju s kamero EOS 10D in sedaj še s EOS 300D. In kaj je res.

 • Moja osebna ocena

  V tej rubriki bom predstavil predvsem svoje osebno mnenje o določeni foto opremi. Vendar moje osebno mnenje je lahko za drugače mislečega napačno ali pa se z njim ne strinja. Zato želim vedno poudariti, za kateri namen je oprema namenjena.

 

 

 

 

Hitri nasveti

 • Kako narediti izbor fotografij za odlično predstavitev?

  Najtežje delo, ki ga mora opraviti fotograf po fotografiranju in prenosu fotografij na računalniški trdi disk je sam izbor fotografij.

  22.09.2014 13:00
 • Barvni »štih« – Svetlobne težave v fotografiji

  Fotografiramo nek nam znan predmet ali recimo portret, takoj vemo kakšno barvo želimo. Problem lahko nastane, ko na predmet ali portret pada še odbita svetloba iz barvno drugačnega motiva in mešanje barv lahko doprinese napako v nam znani barvi.

  18.09.2014 12:53
 • Moje osebno mnenje in nasveti ob fotografijah

  V tem članku vam predstavljam svoj osebni pogled na fotografijo in moj način komentiranj. Moje osebno mnenje nikakor ni tisto, ki je nujno povsem pravilno, ali se ne da narediti še drugače. Je samo vam v pomoč za razmišljanja ali spoznanje, kako je narejeno.                       Matjaž Intihar

  14.06.2014 20:05
 • HDD disk in voda / Test diska Transcend StoreJet 25

  Test diska sem že opravil. Ker je odlično zaščiten, je bolje odporen na udarce, kot prah. Kaj pa se zgodi, če se naš disk potopi. Oziroma še boljše vprašanje. Če ga otrok zamenja za ladjico in se z njim igra v vodi.

  22.07.2013 12:36
 • Filtri v fotografiji - Kaj uporabiti in katere izbrati

  Ob nakupu filtra lahko naredimo napako, ker zaradi napisa »coated« izberemo cenejšega, nato pa ugotovimo, da je nanos proti odboju svetlobe samo na eni strani filtra. S takimi filtri izgubimo še vedno od štiri do pet odstotkov svetlobe. Zato se ob nakupu filtra iz nižjega in srednjega cenovnega razreda vedno pozanimajte, ali je antirefleksijski nanos na obeh straneh, v večini primerov na to kaže zapis MC (multi coated).

  10.09.2012 10:37
 • Polarizacijski filter - odličen fotografski pripomoček

  Kar v uvodu naj povem, da polarizacijski filter ni namenjen stalni uporabi kot lahko izkoriščamo zaščitne ali UV filtre. Polarizacijski filter ima ozko omejeno možnost uporabe in fotograf se ga nauči pravilno uporabljati na podlagi lastnih izkušenj. Predvsem pri hobi fotografih je vidno, da je polarizacijski filter trdno pričvrščen na objektiv tudi v pogojih, ki ne omogočajo izkoriščati njegovih zmožnosti in marsikdo niti ne ve, da ga je za določen efekt potrebno vrteti.

  01.09.2012 10:43
 • Fotografiranje ob vodi, snegu, belih površinah... (osvetlitev)

  Kadar fotografirate ob vodi, je veliko odbite svetlobe, ki zmoti svetlomer. Podobno je kadar fotografirate ob belih stenah, v protisvetlobo ali na snegu. Rešitev?
  04.07.2012 17:18
 • Odstranimo osebe iz motiva

  Fotografija ni več samo razmišljanje o motivu, predhodnem režiranju in na koncu pritisku na prožilec. Digitalna tehnologija nam omogoča več, opazno več. V bistvu že več kot desetletje pišem, »Misli digitalno«!

  08.05.2012 16:21
 • Fotokamera – Naš vodič po poteh in ulicah

  Fotografirajte zemljevid na ulici, ali še bolje, že doma si pripravite načrt kje boste potovali, hodili. Pripravite si načrt od letališča do hotela, ali od hotela do izbrane restavracije, muzeja. Lahko tudi do najboljših foto lokacij.
  18.04.2012 15:46
 • Doosvetlitev portreta z naravno odbito svetlobo (odbojnik) / Svetlobne težave v fotografiji

  Z odbojniki usmerimo svetlobo na točno določeni del motiva in poskrbimo za dodatno osvetlitev. Podobno kot z bliskavico, le da je svetloba odbita od odbojnika lahko močnejša.
  14.04.2012 15:44
 • Slika je povsod razumljen jezik / e-FotoPOTEP nasvet

  Poznate tisto, da fotografija pove več kot 1000 besed. Ne samo to. Fotografija je najboljši jezikovni prevajalnik.

  13.04.2012 15:50
 • Najboljša svetloba v prostoru / Svetlobne težave v fotografiji

  Glede pravilne tonske reprodukcije so prav portreti zelo težavni, ker nam je kožni ton poznan in si ne želimo, da ima svoj barvni navdih.
  29.03.2012 14:10
 • Osvetlitev iz ozadja / Svetlobne težave v fotografiji

  Še ne dolgo nazaj smo imeli v hobi fotografiji nepisano pravilo, da se v protisvetlobo ne fotografira. Če je bilo pravilo delno namenjeno portretni fotografiji, je iz današnjega pogleda še razumljivo. Kamere niso imele vgrajene bliskavice, le redki so imeli dodatno, film je bil drag in ni bilo vidno kaj smo posneli.

  24.03.2012 13:05
 • Fotokamera v vodi - "Kaj je s fotografijami?"

  Če vam kamera pade v sladko vodo, ni nujno, da bo izgubljena. Takoj vzemite baterijo iz kamere in kamero posušite. Kamero kot pomnilno kartico lahko sušite v pečici do 60 stopinj celzija.

  23.04.2011 19:48
 • Oznake na objektivih pri kamerah DSLR

  Sistemi ostrenja v objektivu so znani že iz analognih časov in kaj bistvenega se do sedaj ni spremenilo. Poznavanje določenih principov, s katerimi objektiv doseže pravilno nastavitev ostrine pa so lahko zelo pomembni pri izbiri objektiva, glede na namen uporabe.

  29.12.2009 11:42
 • Nasvet 1 - Osnovne nastavitve preko menija

  Predvsem v kompaktnih kamerah nižjih in srednjih razredov je dobro vedeti, da si lahko določene funkcije poljubno nastavimo, oziroma jih vklopimo ali izklopimo, ali povrnemo na izvorne nastavitve.

  18.07.2009 10:12
 • Registracija v Galerijo in Forum e-Fotografija

  Kako se registrirati v Galerijo ali Forum? Vprašanje, ki je danes večkrat izraženo.

  08.07.2009 10:20
 • Kako ravnati z baterijami?

  V današnjih časih smo v svojem zasebnem in službenem življenju neprestano obkroženi z raznoraznimi »tehnološkimi« pripomočki in napravami od mobilnega telefona, MP3 predvajalnika, digitalnega fotoaparata, prenosnega računalnika pa do preproste stenske ure. Vse te naprave za svoje delovanje potrebujejo vir energije v obliki baterije.

  16.04.2009 07:21
 • Fotografija in turizem (nove možnosti za fotografa)

  K meni je prva ponudba sama od sebe prišla leta 2002. V lastni režiji sem šel v Oslo na konferenco preizkuševalcev fotografske opreme. Med iskanjem hotela v lokalni turistični agenciji sem v elektronski pošti dodal tudi povezavo do svoje spletne strani. Naključje, sreča ali želja po fotografijah prav iz zimskega obdobja je prinesla prvo ponudbo. V zameno za vaše fotografije je bivanje v hotelu brezplačno, je pisalo ob koncu odgovora na moje povpraševanje.

  05.09.2008 19:04
 • Zaščita ohišja zrcalno refleksne kamere

  "Nekatere najbolj izpostavljene dele foto kamere tudi prelimamo s posebnim zaščitnim trakom, da bi njihova mladost, zanesljivost in robustnost trajala kar čim dlje." Takole je v tem zapisu zapisal naš priznani že več kot 20 letni fotograf Formule 1, ki dobro pozna kako se obdrži tehniko v dobri kondiciji. In zakaj je ta članek zanimiv? Kupiti rabljeno kamero na način, da pogledamo samo obrabljenost ohišja je lahko povsem napačen nakup.

  30.04.2006 17:55
 • Fotografske tegobe / Objektiv brez zaščite?

  Mnogi fotografi veselo puščamo objektiv na kameri brez zaščite. Po pogovoru s serviserjem fotografske opreme tega ne počnem več.

  30.03.2006 16:06
 • Pazi! Umazana leča na kompaktni kameri

  Vemo, da je predvsem pri dražjih izmenljivih objektivih pametno na objektiv priviti zaščitni filter.

  24.03.2004 21:05
 • Kupujete fleš - bliskavico? / Kaj pomenijo oznake...

  Kaj pomeni Vodilno število, Slave, FP, Sinhronizacijski čas.

  12.01.2004 20:18
 • Slovarček foto izrazov

  Spoznajte fotografsko izrazoslovje.
  05.01.2004 16:43
 • Zum / Digitalni ali Optični

  Približevanje motiva je večna želja fotografa. Poglejmo, optični ali digitalni zum?

  08.10.2003 21:19
Stran:
 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com