Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

HDD disk in voda / Test diska Transcend StoreJet 25

Avtor:Matjaž Intihar
22.07.2013 12:36

O tem disku sem že napisal osnovni test "Transcend StoreJet 25H2 in H3 – Disk za fotografa na terenu". Pred tedni mi je odlično služil na FotoPOTEPu po Namibiji, kjer sta droben puščavci pesek in prah iz makadamskih cest največji sovražnik foto in računalniške tehnike. Vendar trdi disk je domov prišel z vsemi varovanimi podatki. Posnel sem preko 8000 fotografij in že so shranjene na novih pomnilnih enotah.

Ker disk Transcend StoreJet, zaradi svoje zasnove gumiranega ohišja in notranjega vpetja v silikonsko gumo, udarce lepo absorbira, mu tudi prah ter droben pesek ne prideta do živega. Zato se je zastavilo naslednje vprašanje kako se bo disk obnašal potem, ko ga bom dodobra namočil v vodi. Hvala ekipi Transcend, da je tudi njih zanimal ta preizkus in, da so bili pripravljeni zamenjati disk, če bo odpovedal poslušnost ter se bodo s tem podatki izgubili v vodi.

Tu so poletni meseci in ob jezerih, rekah, bazenih, je lahko z nami tudi računalniška oprema. Predvsem na daljših FotoPOTEPih, imamo s seboj vedno tudi dodatne manjše prenosne diske in Transcend StoreJet sem že dodobra preizkusil tudi v manj prijaznih krajih sveta. Ker so ti diski namenjeni shranjevanju podatkov v bolj neprijaznih razmerah, se nam še prej kot potopitev lahko zgodi, da ga bo dobil dež, ali ga polijemo s kakšno tekočino. Za vse, ki radi potujete in fotografirate je tu kot nalašč preizkus, kaj ko se nam "utopi" disk z vsemi našimi podatki.

Diska na prvem testu (članek) nisem odpiral v celoti. Torej nisem pogledal kako je iza plastičnega ohišja zaščiten za vdor vode. Na novem testu sem ga dal v vodo, naredil nekaj posnetkov in bo kar bo.

Po prvih posnetkih je disk pritegnil pozornost in v otroških rokah je postal igrača. Kot nalašč za posneti video.


Za ogled videa klikni na sliko ali text!

Po nekaj minutni potopitvi diska, sem odstranil gumasto zaščito in iz odprtine za kontakt kabla je izteklo kar nekaj kapelj vode.

Prva ugotovitev! Disk ni neprodušno zaprt, saj v njega pride voda. Bo še deloval?

Disk sem pustil sušiti v senci dve uri in ga nato neučakan priklopil na računalnik. Priporočam, da naredite tako kot sem storil kasneje. Disk sem v celoti odprl in posušil.

Po priklopu pa nestrpno čakanje na ikono diska. Končno se je prikazala, dela!

Doma sem disk v celoti odprl. Plastično ohišje držijo skupaj trije vijaki in nato gre kljub zatičem ob celotnem robu ohišja lepo narazen. V notranjosti je bilo še nekaj drobnih kapelj in na manjšem delu plastike kondenz. Po bolj podrobnem ogledu sem videl, da voda brez težav pride v notranjost tam, kjer je kontakt za kabel. Če bi na to mesto dodal nekaj silikonskega lima, v notranjost voda ne bi prišla. Toda le ta očitno ni vplivala na kontakte na vezju. Vendar, če bi disk padel v slano vodo, bi bilo vsega hitro konec. Saj disk sam in podatki, tako kot na kartici ne bi bili uničeni (članek: Fotokamera in pomnilne kartice v vodi). Toda kontrolno vezje pa bi bilo.

Ko sem odprl disk v celoti, sem ga še uro sušil. Lahko bi ga dal kot druge tehnične naprave v pečico na 60 stopinj. Toda toplo poletno sonce, veter, so tudi v senci v popolnosti posušili disk. Po enem tednu le ta še vedno deluje in kot pomnilne kartice verjamem, da bo povsem normalno deloval tudi naprej.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com