Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Portert - dveh oseb z dodanim elementom / Hitri FotoNAMIG

30.03.2016 13:35

Avtor: Matjaž Intihar

Komentar

Na eni fotografiji sta predstavljena dva portreta. Pri dveh portretih zna biti naš pogled razdvojen in težje se osredotočimo na glavni del motiva. Še toliko bolj, če imamo več motečega ozadja. Zato se raje odločamo za predstavitev ene ali treh oseb in več. Dve osebi sami po sebi delita fotografijo in naš pogled skače iz enega na drugega. Z dodatnimi elementi kot roke, ali kot v tem primeru večji kos odpadlega lubja drevesa, dva portreta povežemo.
Obenem nam dodaten element podajo še zgodbo, Afrika. Portretiranca sta afričana, že nekaj generacij so v Namibiji.

Namig

V primeru dveh oseb je dobro da imata pogled usmerjen v isto smer. Če ne, je delitev med njima še večja. V tem primeru je njun direkten pogled v kamero, katerega še bolje izrazi direktna svetloba bliskavice, ki doda bele pike v očeh. Fotografirano je v prostoru z nekaj ambientalne svetlobe, katero sem namerno izničil s kratkim časom in nizkim ISO. Tako sem se izognil z žarnicami osvetljenimi motečimi elementi v ozadju portretov.

Tehnika

Nikon D3X, Nikkor 24-70mm f/2.8, JPEG
1/125sek - za manj vpliva svetlobe v ambientu
f/2.8
ISO 100 - za manj vpliva svetlobe v ambientu
Bliskavica - SB-800 / iTTL
goriščnica 38mm - širši kot, da sem bližje portertom in lahko s kartkim časom in nizkim ISO dovolj osvetlim obraza
WB - Auto
Matrix - merjenje svetlobe po celotni površini v segmentih
EV 0 - brez korekture
Format - JPEG
Adobe RGB - da lahko tudi v JPEG bolje upravljam z barvami

Obdelava - Photoshop

Fotografija je malenkost rezana. S pomočjo funkcije Levels je delno popravljen kontrast. Pomanjšano na 1200pik širine, ostreno v Lab načinu, shranjeno v JPEG, kompresija 10.

O motivu

Fotografirano na FotoPOTEP Namibija 2010. Markus in Marines sta brata. Družina Nel ima farmo na njej pa vzdržujejo geparde, katere ranjene ali izgubljene najdejo na drugih farmah kjer delajo škodo. Farma Otjitotongwe je odprta tudi za turiste. S skupinami sem bil že nekajkrat pri njih, kjer lahko tudi božama te velike hitre mačke. Ob večerih se oba rada pridružita k našemo ognju in povesta kaj o njihovem načinu življenja. In ker se imata za afričana, sem jima z veseljem naredil skupno fotografijo in, da ni klasičen portret dodal še njuno Afriko.

Več o fotografiji, tehniki, motivu, lahko vprašate na elektronski naslov (VSTOPI) ali napišete komentar v spodnjem delu članka "okno za komentarje".

Stran z vsemi FotoNAMIGi

 
Avtor: Matjaž Intihar


 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com