Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Naše fotonapake pri premikajočih osebah - Hitri FotoNAMIG

Avtor:Matjaž Intihar
24.09.2015 13:37

 

Ob hitrem gibanju oseb, le delno spremljamo vse faze premikanja telesa. Bomo prožili v pravem trenutku? Tudi pri teh motivih velja, prožite več. Torej ustrelite več zaporednih posnetkov, saj lahko kasneje izberemo posnetek z manj napak. S fotokamero večkrat ulovimo "čudne" trenutke, kar ob proženju niti ne opazimo. Na spodnjih fotografijah so primeri, kot da so osebe brez okončin, kar deluje neskladno in moteče. Zato naredite več zaporednih posnetkov ali ob pogledu na fotografijo, če je možno naredite ponovitev.
Fotografi smo se učili od slikarjev in kiparjev. Kip ni nikoli rezan na okončini sami.

Počakamo, ali rečemo samo za manjši premik noge in moteč rez pregiba izgine.

V tem primeru je noga na obeh slikah enako rezana v kolenu. Vendar nam na desni sliki senca lepo doda manjkajoči del noge.

V zaporednem fotografiranju lahko med več fotografijami poiščemo bolj zanimiv posnetek. V tem primeru manjka zadnji osebi cela noga in roka, ki sta skriti za prvo osebo. Vendar nam na tej sliki skrito, celo poda zanimanje, interes in večjo všečnost fotografije, trenutka.

Še en primer, ko se v določenem polažuju telesa med gibanjem zgodi moteči trenutek.

Torej fotografirajte z več posnetki istega moteva, ki je v gibanju. Z nekaj prakse gre lažje, predvsem pa hitro spoznamo, da velikokrat z enim posnetkom brez ponovitve nikakor ne bo šlo in naslednje vaše fotografije bodo bolje uspele.

 

HITRI FotoNAMIG

Pri motivih premikajočih oseb je priporočljivo, da fotografirate v hitrem zaporednem fotografiranju, kar nam omogoča vsaka kamera. Če želite delovati z več zaporednimi posnetki, lahko na kameri uporabite slikovno avtomatiko za šport. Pri tej avtomatiki se pri večini kamer avtomatsko vklopi funkcija zaporednega fotografiranja. Samo držite prožilec in kamera sproži nekaj posnetkov v sekundi. Ob uporabi kreativnih programov pa lahko sami nastavimo delovanje z večimi posnetki v sekundi. Ni nujno da delujete s pet ali več posnetki v sekundi. Tudi če nastavite na tri ali štiri posnetke v sekundi bo povsem dovolj in pomnilnik se ne bo prehitro zapomnil. Z več posnetki se pri tej hitrosti gibanja ne zgodi velik premik, pomnilnik, kot pomnilna kartica pa se hitro zapolnita in kamera začne delovati upočasnjeno.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com