Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Kako ravnati z baterijami?

16.04.2009 07:21

Mitja Eržen

V današnjih časih smo v svojem zasebnem in službenem življenju neprestano obkroženi z raznoraznimi »tehnološkimi« pripomočki in napravami od mobilnega telefona, MP3 predvajalnika, digitalnega fotoaparata, prenosnega računalnika pa do preproste stenske ure. Vse te naprave za svoje delovanje potrebujejo vir energije v obliki baterije.

Baterije v osnovi ločimo na primarne t.i. nepolnilne baterije in na sekundarne oz. akumulatorske baterije. Med primarne baterije spadajo alkalne-mangan, cink-ogljik, cink-oksid, litijeve vrste baterij katere, po tem, ko se izpraznejo ne smemo ponovno polniti.

Med sekundarne baterije oz. akumulatorske baterije pa uvrščamo vse tiste vrste baterij katere se lahko ponovno polnijo. V to skupino sodijo nikelj-kadmijeve baterije (NICD), nikelj-metal-hidridne baterije (NIMH), Li-ION baterije, Li-Polymer baterije, svinčene baterije oz. akumulatorji, ... . V zadnjih dveh letih pa so proizvajalci baterij razvili baterijo katera je v osnovi kombinacija med primarno in sekundarno baterijo, gre za kombinacijo alkalne in nikelj-metal-hidridne baterije. Te baterije se na tržišču pojavljajo pod različnimi blagovnimi znamkami od ANSMANN maxE, Sanyo Eneloop do Varta Ready 2 Use in so že napolnjene in pripravljene za uporabo.

Ravnanje in uporaba nepolnilnih baterij je zelo enostavna. Pred prvo uporabo jih ni potrebno polniti, ampak jih enostavno vstavimo v napravo in naprava je pripravljena za delovanje. Po preteku življenjske dobe jih enostavno zamenjamo z novimi.

Postopek ravnanja in uporabe akumulatorskih baterije pa je, ne glede na vrsto le-teh bistveno drugačen. Zaradi pojava imenovanega samopraznjenje je potrebno vse vrste akumulatorskih baterij pred prvo uporabo napolniti. Izjema pri tem so baterije narejene po najnovejši tehnologji, ki združuje lastnosti alkalnih in nikelj-metal-hidridnih baterij, pri katerih je stopnja samopraznjenja približno 2% mesečno. Stopnja samopraznjenja pri ostalih vrstah akumulatorskih baterija pa je odvisna od tehnologije uporabljene v bateriji in znaša nekje od 10 - 30% mesečno. Čas polnjenja je odvisen od kapacitete baterij ter od vrste oz. zmogljivosti polnilnika in se giblje nekje od 15 minut od 24 ur ali več. Akumulatorske baterije bodo dosegle svojo maksimalno kapaciteto po približno 3-5 ciklih polnjenja / praznjenja.

Življenska doba akumulatorskih baterije je odvisna od načina in pogojev uporabe. To pomeni, da lahko dosežejo do 100 od 1000 ali več ciklov polnjenja / praznjenja. Običajne NiMH baterije v idealnih pogojih uporabe dosežejo 500 do 600 ciklov polnjenja / praznjenja. To pomeni, da ob normalni uporabi (dva cikla polnjenja / praznjenja na teden) zdržijo približno pet let. Dejavnikov kateri močno vplivajo na življenjsko dobo oz. števila doseženih ciklov polnjenja / praznjen je veliko. Eden vplivnejših dejavnikov je polnilnik. Kvaliteta polnilnika močno vpliva na življensko dobo baterij. V praksi se kvaliteta polnilnika najhitreje izrazi v ceni. Cenejši polnilniki zagotavljajo osnovno polnjenje brez vgrajenih kakršnih koli zaščit za baterije. Pri takšnih polnilnikih mora uporabnik največkrat izračunati čas polnjenja za vstavljene celice, saj v nasprotem primeru pride do pojava imenovanega prenapolnjenje. To pa pripelje do občutnega zmanjšanja kapacitete baterij in števila ciklov oz. življenske dobe. Čas polnjenja za NIMH akumulatorske baterije se lahko izračuna s pomočjo formule:

čas polnjenja (h)=1.4 (polnilni faktor) * mAh (kapaciteta)
                                            polnilni tok (mA)

 

Dražji polnilniki so običajno mikroprocesorsko nadzorovani in opremljeni z večkratnimi zaščitami baterij od -?V nadzora (nadzor na napetostjo baterije), časovnega stikala do temperaturnega stikala.

 

V primeru, da akumulatorskih baterij dalj časa ne boste uporabljali jih je pred shranjevanje potrebno napolniti. Za samo shranjevanje uporabite suho in hladno mesto. Baterije ne smejo biti izpostavljene direktni sončni svetlobi. Za zagotavljanje optimalnega shranjevanja je potrebno baterije vsakih 10 mesecev skladiščenja ponovno napolniti. Baterije skladiščene na takšen načini bodo potrebovale vsaj 5 ciklov polnjenja / praznjenja, da bodo spet dosegle svojo maksimalno kapaciteto.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com