Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotografiranje na dopustu - osnovni nasveti

02.07.2018 17:20

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Tu sta meseca, ko večina odide na zasluženi dopust. Obenem pa mnogi prav v teh dneh bolj razgibajo svoje fotokamere. Ne malo ljubitelskih fotografov s svojimi fotografijami iz izletov, potovanj ali dopusta ni zadovoljnih. Slike so neostre, presvetle, pretemne, ni videti oseb in obrazov, portreti imajo rdeče oči, posnetki v temnih prostorih so brez detajlov, barv in predvsem so močno zrnati.

 

 


 

Dobra dopustniška fotografija? O tem motivu lahko razplavljamo na 100 in 1 način. Enostavno zamahnemo z roko ali iščemo zgodbo v njem. Glavni del motiva, kot svetloba kažeta nekaj več. Vse ostalo je namen fotografije, občutek ob iskanu motiva in ali je avtorica s fotografijo zadovoljna in dosegla svoj namen.

 

Katera je dobra fotografija?

Enostavno povedano, dobra je tista, ki služi svojemu namenu. Če ste z vašo fotografijo kraja kjer ste dopustovali zadovoljni in je za vas povsem zadovoljiva v vašem fotoalbumu, potem je dobra. Če je vaša tašča zadovoljna s fotografijo na kateri jo drugi komaj spoznajo in je namenjena njej, potem je dobra. Ko vas fotografirajo za osebno izkaznico, ste zadovoljni s sliko in le ta zadostuje tehničnim pogojem, potem je tudi ta dobra. Torej, dobra fotografija je tista, s katero zadovoljimo tiste katerim je namenjena. Od gledalca in njegovega fotografskega znanja pa je odvisno kako hitro je zadovoljen s fotografijo. Večkrat bi ob pregledu fotoalbumov podal kakšno dobronamerno kritiko, naredi drugače!

 


Prva napaka! Obraz otroka je v senci in zato premalo razpoznaven. Napotek, ki velja, če to ni vaš otrok, ko ste ga veseli ob njegovi igri, ujeli na posnetek v točno tem trenutku. Za starše ima fotografija povsem drugačen pomen (čustveni naboj), kot za druge gledalce, ki lahko vidijo več, predvsem tehničnih pomankljivosti.

 

Toda zakaj bi se vtikal v "dobro" fotografijo, ko ti mamica še preden pogledaš album že pove, kako lepe slike otrok ji je posnel fotograf. Da ne bom preveč oseben, bom podal nekaj osnovnih nasvetov za vse tiste, ki si želite od fotografij več. Oziroma zapisal bom nekaj glavnih napotkov, kako lahko pri naslednjem fotografiranju izkoristite nova spoznanja.


Tu bo osvetlitev obraza že boljša. Vendar pazite na ozadje! Lahko da je točno v kadru še manj ostra, lahko celo na sliki moteča glava drugega otroka.

 

Izkoristimo fotokamero

 

Zmotno je mišljenje, da smo kupili tako dobro kamero, da bi morala znati sama od sebe posneti odlično fotografijo. Proizvajalci se danes trudijo v kamero dodati 100 in 1 rešitev, da bi vam poenostavili pot do kakovosti. Toda motivi so različni in programerji kot kamera preko avtomatskega ostrenja in svetlobne celice ne ve, kaj si želite, da bo dobro videti na fotografiji. Zato je treba za tisto več, marsikdaj poseči po dodatni nastavitvi. Ni težko, boste videli.

 

Pravi trenutek v fotografiji

 

Nič vam ne pomaga doma imeti "najboljšo" kamero in objektive, če le te v pravi kombinaciji z nastavitvami nimate pri roki, ko se zgodi "pravi" trenutek. Ob želenem nakupu fotokamere največkrat dobim vprašanje. Katera kamera je dobra za nakup? Pogovori na forumih se velikokrat vrtijo v smeri, katera kamera je najboljša?

Odgovor je lahko enostaven. "Najboljša" kamera je tista, ki jo imate v roki, ko se pripravlja trenutek, ki ga želite posneti! Več v članku (Pravi trenutek v fotografiji)

 

Avtomatika AUTO


Zelena avtomatika (AUTO) in slikovne avtomatike (SCENE). V ozadju kreativni programi P, Av - A, Tv - S, M. Katerega uporabiti? Vse je odvisno od vašega poznavanja kamere in uporabniških lastnosti določenih programov. Na začetku fotografske poti začenjamo z zeleno avtomatiko. Kmalu spoznamo slikovne programe in ob dodatnih izkušnjah, tečajih, učenju uporabljamo kreativne nastvitve, ki omogočijo v celoti izkoristiti tehniko.

 

Imate odlične svetlobne pogoje? To je močna sončna ali malo difuzna svetloba skozi oblake in motivi z ne preveč izrazitimi kontrasti. Če ja, potem vam bo popolna avtomatika z oznako AUTO, ali pa je narisana kakšna rdeča, zelena, modra ikona, povsem dobro opravila svoje delo. To je tista po domače in nekdaj znana iz film fotokamer "trotel ziher" avtomatika. Tudi če želite biti sami na sliki in prosite manj izkušene, da vas fotografirajo jim nastavite kar to avtomatike. Težje bodo zgrešili že sam fokus.

 

Voda, morje, reke

 

Ko ste ob vodi in fotografirate vašo drago, moža ali otroke vam zna popolna avtomatika malo zagosti. Ste mogoče že opazili, da so vaše fotografije ko ste fotografirali osebo v bližini vode ali v njej temnejše kot bi si želeli.
Voda je sicer kar lepo ujeta, ampak osebe, osebe, ali so dovolj razpoznavne? Avtomatika, ki je pod ikono morja nam pomaga do boljše fotografije. Upošteva, da so možni močni odboji od vode, korigira osvetlitev in osebe so posledično bolj razpoznavne.
Bolj izkušeni bo uporabil programsko nastavite A (Av) in za zasičenost barvnih tonov in izničevanje odbojev od vode izkoristil polarizacijski filter (članek - Polarizacijski filter / Kako ga uporabiti, katerega izbrati).

 

Pokrajina

 

Ste ljubiteljica, ljubitelj, pokrajine, pohodništva, gorništva? Avtomatika "pokrajina" upošteva, da želite čimveč ostrine po globini slike, da se manj upošteva svetloba zgornjega dela slike, kjer je v večini primerov svetlo nebo, bliskavica je izklopljena, saj so ti motivi oddaljeni in barve dobijo večjo zasičenost.
Bolj izkušeni bo uporabil programsko nastavite A (Av) in za zasičenost barvnih tonov izkoristil polarizacijski filter (članek - Polarizacijski filter / Kako ga uporabiti, katerega izbrati).

 

Portret

 

Večkrat fotografirate portret? Potem izberite to avtomatiko. Merjenje svetlobe se osredotoči na center, pri nekaterih kamerah se avtomatsko vključi možnost zajeti več posnetkov zaporedoma. Kamera poizkuša obdržati tem bolj odprto zaslonko, da bi bilo čim manj ostrine po globini slike in s tem neopaženo moteče ozadje. Barve niso zasičene in procesiranje se prilagodi bolj tonom kože. Kamere z možnostjo funkcije razpoznavanja obrazov le to vklopijo, mogoče imate celo kamero za razpoznavanje nasmeškov in s tem proženju ob njem in pri nekaterih je še funkcija razpoznavanja zaprtih oči, kamera vas opozori na njih in seveda efekt rdečih oči ob uporabi bliskavice.
Bolj izkušeni uporabite programsko nastavitev A (Av), odprite zaslonko (majhna številka), izberite srednje goriščnice med 50 in 100mm!

 

Makro

 

V avtomatiki "makro" kamera upošteva, da boste fotografirali bližnje motive. Čas osvetlitve bo, če bo le mogoče kratek in ostrine po globini slike je ob dobri svetlobi prav tako več.
V makro fotografiji potrebujemo kratke čase osvetlitve, globinske ostrine je zelo malo. Dobra "močna" svetloba je še kako dobrodošla. (Članek o Makro fotografiji)

 

Neoster posnetek

 

Če imate na vaši kameri nastavljeno ostrenje z več točkami se lahko zgodi, da kamera izostri tam, kjer si vi tega ne želite. Bodite pozorni kje na zaslonu ali v iskalu se pokaže točka kjer je kamera izostrila. Več o avtomatskem ostrenju si lahko preberete v članku "Avtomatsko ostrenje - AF".

 

Ostrina vmes

 

Predvsem ko fotografirate dve ali več oseb se vam lahko zgodi, da kamera izostri med njimi. Tudi tu bodite pozorni kje kamera s kvadratkom označi izostritev. Poizkusite se v načinu ostrenja z eno, centralno točko. Kamero premaknete, da bo centralna točka na obrazu ene izmed oseb, izostrite, držite prožilec do polovice, da je izostritev zaklenjena, se premaknete v želeni kader in prožite. Več o avtomatskem ostrenju si lahko preberete v članku "Avtomatsko ostrenje - AF".

 

Stresen posnetek

 

Večina tudi izkušenih fotografov niti ne verjame, da imajo med svojimi fotografijami veliko stresenih posnetkov. Ko malo bolj povečaš sliko je večinsko mnenje, da je objektiv neoster. Toda le dobro stojalo in samoprožilec, ter kratek čas osvetlitve so lahko zagotovilo, da se za neostro sliko lahko obrnemo na objektiv. Za dopustniške fotografije bodite pozorni predvsem na sledeče. Čas osvetlitve imejte, če je le mogoče vsaj 1/60 sekunde in ne daljšega. Če kamera nudi funkcijo stabilizacije slike jo vklopite.
Članek (Streseni posnetek - Pazite na čas osvetlitve)

 

WB - korektura bele barve

 

Kamere nam že od vsega začetka nudijo možnost spremembe barvne temperature in tako lahko korigiramo naš posnetek. Toda v kopici nasvetov in mnenj si mnogi nikoli niso prav na jasnem zakaj izbrati katero izmed nastavitev in kako močno bi si z drugačno nastavitvijo lahko izboljšali svoje fotografije.
Hobi fotografu AWB (avtomatska korektura bele) služi v 95% povsem odlično. Kako?
Avtomatika razpozna barve in oceni motiv. V hobi fotografiji boste le redko prišli do tako slabih fotografij, da bi morali poseči po dodatni korekturi. Če pa že, le te obstajajo. Toda bodite previdni. Vsaka nastavitev ima svoj točno določeni namen. Več v članku (WB - korektura bele "barve" nje veselje in bojazen)

 

Bliskavica / fleš - za naše boljše fotografije


Brez uporabe bliskavice tudi pri sončnih zahodih dobimo samo temne silhuete portreta. Tehnika doosvetlitve z bliskavico je enostavna. Manj izkušeni izkoristite slikovno nastavitev za fotografiranje portreta z bliskavico (slika portreta in lučke v ozadju). V zeleni avtomatike bo lahko kazalo še toliko svetlobe zaradi direktnega sonca, da se bliskavica niti ne bo vklopila.
 Za kreativno izbiro nastavite kamero na program P, vklopite bliskavico, izostrite na portretu in naredite preizkusni posnetek. V večini primerov bo treba za temnejši, barvno bolj zasičeni del neba uporabiti korekturo osvetlitve v -.

 

V dopustniški fotografiji je lahko bliskavica odličen pripomoček, da bližnji del motiva ni pretemen. Torej bliskavico na vaši fotokameri uporabite za doosvetlitev motiva. Zmotno je mišljenje, če fotografiramo v sončnem vremenu, da je takrat bliskavica brezpredmetna. Odlično lahko pomaga, da izničimo sence na obrazu, ali da doosvetlimo motiv v senci.
Večina fotokamer nudi tudi možnost korekture moči bliska. Moč svetlobe iz bliskavice lahko zmanjšamo ali povečamo in s tem dosežemo kakovostnejšo osvetlitev. (Članek - Portret, kontra luč, fleš)

 

Rdeče oči

 

Tudi o tem efektu je bil napisan poseben članek (Efekt rdečih oči). Zato na kratko. V slabih svetlobnih pogojih so naše zenice močno odprte in odboj bliska iz očesa prinese rdeči piki v očesih. Ta efekt lahko skoraj vedno izničite s pravilno nastavitvijo bliskavice, ki pred proži svetlobo pred glavnim bliskom. Če pa že pride do efekta rdečih oči nič hudega. Danes ga lahko enostavno odstranite že z osnovnimi računalniškimi programi.

 

ISO - nastavitev občutljivosti tipala

 

Veliko naših družinskih fotografij je posneto v prostoru pri slabši svetlobi. In če uporabljate popolno avtomatiko AUTO, nam kamera dvigne občutljivost samo do določene meje, nato pa se trudi narediti posnetek ali z dodano bliskavico ali pri procesiranju podatkov izkoristi vse dobljene podatke in poizkuša narediti dobro fotografijo. Toda v večini primerov dobimo sliko z malo barvami, z malo kontrasta in grobim zrnom. Poizkusite sami izbrati občutljivost. Izberite v slabih svetlobnih pogojih ISO 1600 ali ISO 3200. Popolna avtomatika bo večinoma izbrala samo ISO 800. (Članek - Fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih)

 

Korektura osvetlitve

 

Odlično orodje za našo boljšo fotografijo. Zaslon na naši kameri je naš najboljši učitelj. Na zaslonu lahko solidno ocenimo ali so tonske vrednosti na fotografiji pravilno zapisane. So obrazi presvetli ali pretemni, so glavni deli motiva v senci pravilno zapisani, ali smo izgubili pomembne tonske vrednosti? Je sneg bel ali siv? Ob pogledu na sliko na zaslonu se lahko hitro odločite za nov posnetek s korekturo. Vse kamere nam omogočajo funkcijo korekture ekspozicije pod oznako +/-. Če nimate že na kameri gumba za hitro izbiro te funkcije, jo poiščite v meniju kamere. Z uporabo te funkcije boste kaj hitro ugotovili, da so lahko vaše fotografije višje kakovosti. Izkušeni fotografi znajo že pred posnetkom izbrati korekturo osvetlitve. Zapomnite si. Če je veliko bele (svetle) površine ali imate močno svetlobo direktno v kamero boste skoraj v vseh primerih morali narediti korekturo v +. Če je več temnih delov, ali zeleno ozadje (za svetlomer je zelena zelo temna) boste morali izkoristiti korekturo v -. Seveda pa je veliko odvisno od tega, kaj želite, da je pravilno osvetljeno. Torej, spoznajte možnost korekture ekspozicije za vaše boljše fotografije.

 

D-Lighting, iContrast / ali popravek močno kontrastnih motivov

 

Nekatere kamere nam omogočajo funkcijo s katero lahko pri močno kontarstnih motivih ohranimo risbo v temnih kot svetlih delih motiva. V domeni družinsko/popotniške fotografije to funkcijo le imejte vklopljeno.
V računalniških programih pa za posvetlitev pretemnih delov na sliki uporabite funkcijo Shadow (kako obdelati fotografijo video).

 

Vivid

 

Fotografirate rože, pokrajino, barvito arhitekturo, v močno oblačnem ali celo deževnem vremenu vaše fotografije pa so vedno premalo tonsko izrazite. Manjka zasičenih barv. Vklopite funkcijo "vivid" in barve bodo zažarele. Ne smete pa pozabiti vklopljeno funkcijo ko fotografirate portrete. Vaši portretiranci bodo kaj hitro izrazito rdečih tonov.

 

Makro

 

Ne pozabite, da nam danes vse kompaktne kamere omogočajo fotografirati iz velike bližine. Tako lahko naše fotokamere izkoristimo za makro fotografijo. Kar naenkrat se vam lahko odpre nov fotografski svet in dobra popestritev ob lovljenju raznih žuželk, ali samo majhnih delčkov večjega dela motiva. (Članek o Makro fotografiji)
 

Samosprožilec

 

Želite biti tudi na slikah? Vaša kamera vam nudi možnost samoproženja. Vendar ne pozabite, da ga zopet preklopite na normalni način delovanja, da se vam pri naslednjem motivu ne zgodi, da vam že ubeži, preden bo kamera sprožila.

 

Digitalni zum

 

Vemo že, slika z njim je vidno slabša. Vendar vsaj imamo jo. Priporočam pa, da ga pozorno uporabljate. Vse prevečkrat nam zum zaide v polje digitalnega zuma. Ali veste, da na zaslonu vaše kompaktne kamere vidite pozicijo goriščnice (W-T) in kdaj zaidete v digitalni zum? Če vam je digitalni zum prej v napotoko kot korist, ga lahko preko funkcije menija tudi izklopite.
Članek (Zum - Digitalni ali optični)

 

Format

 

Ko prenesete vse vaše posnetke iz pomnilniške kartice na računalniški trdi disk ali kakšen drug shranjevalni medij je treba narediti na kartici prostor za nove posnetke. Uporabite funkcijo "Format". Pred odhodom na izlet, potovanje, dopust..., prenesite podatke iz kartice na računalniški trdi disk in priporočam, da naredite še dodaten arhiv na DVD medij. Nato pa uporabite preko menija funkcijo FORMAT in ne DELETE. Formatiranje kartice opravi še zapis nove zapisovalne tabele in slike (datoteke), se zapisujejo po vrstnem redu. Fotografu ne priporočam, da po fotografiranju in pregledu fotografij tiste ne všečne briše iz kartice s funkcijo DELETE. Ne malokrat se je že zgodilo, da je zaradi zapisa datoteke na izpraznjena mesta na koncu prišlo do zapisa CARD ERROR, ko smo želeli podatke prenesti v računalnik. Posamezne slike, datoteke brišite le v primeru, če vam zmanjkuje prostora na kartici in ni druge možnosti. Vsekakor pa je vedno priporočljivo, da s seboj vedno vzamete dovolj spomina, t.j. pomnilnih kartic. Danes jih dobimo za zelo razumljivo ceno in ni več opravičila, da nam zmanjka pomnilnika.

 

Fotokamera – Naš vodič po poteh in ulicah

 

Prav zanimivo je videti fotokamero obešeno za vratom, medtem ko si popotnik še vedno zapisuje vozni red in kraje ob začrtani poti. Premalo se razmišlja, da je digitalna kamera prinesla nove možnosti, ki nam lahko olajšajo tudi tisto, kar si v analogni dobi niti zamišljali nismo. Kjerkoli ste, fotografirajte tisto kamor se želite vrniti. Recimo hotel, vstopno in izstopno postajo v podzemni železnici, turistično naselje ali ulico. Če ste pohodnik, fotografirajte na vaši poti in ne boste se izgubili ob vračanju.
Več v članku (Fotokamera - Naš vodič po poteh in ulicah)

 

Spominska fotografija

 

Na dopustu se vedno fotografirajte pri znanih lokacijah in predvsem pri napisih, da se boste čez leta lahko spomnili kje ste bili ob fotografiranju.
Kje smo že lovili ribe in imeli odlično izhodišče za ledenike, kite, orke...? Seward! Ne pozabite si na sliko pripisati "spomin". V "pravih" turističnih krajih že poskrbijo, da je napis in reklama za njih nekje blizu.
(Članek - Spominska fotografija)

 

V nadaljevanju še nekaj nasvetov ob fotografijah!

 


Naj vas dež ne prisili, da skrijete vašo fotokamero. Le te zdržijo veliko in predvsem tudi motivi v dežju so lahko zanimivi.

 


Star trik! Ko greste na izlet, potovanje ali dopust in želite obiskati ter fotografirati najboljše lokacije si oglejte razglednice. Te nudijo prav to. Sicer lahko že malo kičasto, vendar poiščite drugačno svetlobo, pa bo.

 


Kadar fotografirate osebe, portret izkoristite vse možnosti in vaše znanje. Eksperimentirajte, glejte modne revije, izkoristite pripomočke, kot korekturo osvetlitve, fleš in seveda dobro svetlobo. Vsak se želi na fotografiji videti drugim in sebi všečno, zato ga tako tudi fotografirajte. Ne obstaja beseda "fotogeničen". Obstaja samo slab ali boljši fotograf.

 


Fotografirate sončni zahod! Ne uporabljate ZELENE avtomatike ali AWB (avtomatsko korekturo bele barve). Dobili boste sicer dokaj naravne barve, vendar sončni zahod mora za naše pojmovanje "dobre" fotografije, žareti, imeti bolj zasičene barve. Večina kompaktnih kamer ima poseben slikovni program za fotografiranje sončnega zahoda/vzhoda. Pri drugih kamerah izberite WB (korekturo bele) v nastavitev oblačno ali senco, kjer bo efekt toplih barv še bolj poudarjen.

 


V primeru močne sončne svetlobe uporabite bliskavico za doosvetlitev senc. Zelo dobrodošla rešitev pri fotografiranju portreta, ko je zaradi visoke direktne svetlobe veliko senc pod očmi, nosim, brado...
Nasvet. Ker bliskavica pri dnevni svetlobi nima veliko moči, bodite blizu samemu motivu. (Članek - Portret, kontra luč, fleš)

 


Pri fotografiranju ob vodi je veliko odbite svetlobe, ki lahko zmoti svetlomer. Če so naši posnetki pretemni, uporabite korekturo osvetlitve v + (gumb +/-). Če delujete v slikovnih programih, uporabite program na katerem je narisana plaža/sneg (v obeh primerih kamera zaradi veliko odbite svetlobe uporabi korekturo). Več v članku  (Fotografiranje ob vodi, snegu, belih površinah)

 


V močni svetlobi uporabite bliskavico, da portert ne bo imel premočnih senc pod očesi, nosom, brado. Prav tako so zaradi doosvetlitve bolje izražene oči. Vendar pozor, bodite blizu motiva! Več v članku: 
(Članek - Portret, kontra luč, fleš)
 

 

Drugi fotografski nasveti...  http://www.e-fotografija.si/nasveti,67.html

 

Podajte v komentarju, za kateri fotografski motiv si želite več nasvetov?

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com