Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony Xperia Z3 - Fotofon z dobro sliko

07.04.2015 13:56

Že na začetku lahko mirno rečem, da je to trenutno najboljši možen smartphone na tržišču. Zakaj?
Perfekcija se začne že pri dizajnu in uporabljenih materialih, saj je zelo hitro jasno, da ni bilo nič prepuščeno naključju ali ceneni izbiri. Obroba iz aluminija, izstopa le lepo poudarjeni srebrni gumb za vklop in izklop. Gumba za nastavitev glasnosti in sprožilec za fotoaparat delujejo bolj prikriti, saj so enake barve kot obroba. Sony Xperia Z3 kljub svojemu »krhkemu izgledu« (spredaj in zadaj pleksi steklo) preseneti s svojo odpornostjo na udarce oz. padce, ter dejstvom, da je naprava tudi vodoodporna (na globini enega metra, cca. 30 minut).

Zunanji izgled nekoliko pokvari edino (sicer dokaj diskreten) priključek za polnjenje aparata na podstavku. Najbolj genialno pri celotnem oblikovanju je po mojem mnenju postavitev stereo zvočnikov; nahajata se namreč v istih režah kot zvočnik in mikrofon za telefonske pogovore. To pomeni konec akrobacij z različnimi optimalnimi prijemi aparata, da bi karseda najmanj prekrili predvajanje zvočnika in končno lahko uživamo ob kvalitetnem predvajanju multimedijskih vsebin na 5,2 inčnem IPS LCD zaslonu.

Odzivnost aparata je neverjetna – 4-jedrni 2,5 GHz procesor v kombinaciji s 3 GB RAM spomina se odraža v neoviranem multi-taskingu in hitrih procesih. Vse, ki ste že razočarani nad zmrzovanjem Androidnega operacijskega sistema na SAMSUNG napravah, lahko pomirim, da se vam to z Xperio ne bo dogajalo (zato, ker tu proizvajalec ni dodajal dodatkov kot je SAMSUNG-ov Touch Wizz). Ima pa povezavo s Sony pametno uro (SmartBand SWR30 - pametna ura test)

20,7 MB fotoaparat dostavi to, kar obljublja ta številka: neverjetno dobre fotografije in videoposnetke. Če koga slučajno razočara prvi posnetek je to zato, ker so nastavitve primarno nastavljene na nižjo kakovost (zaradi varčevanja s prostorom). Z malo spremembo lahko nemudoma snemamo tudi videe ločljivosti 4K (najbolj uporabno za vse srečneže, ki že imate doma SONY-jev 4K LCD TV). Ob tem je še ogromno dodatnih nastavitev fotografije/posnetkov.

Zagotovo boste nekaj minut časa zapravili tudi za fotografijo fantazijske resničnosti, kjer lahko za izbrano prizorišče posnamete fotografije z prednastavljenimi prizori. To izgleda nekako takole, da z rahlim kotom posnamete prizorišče, kjer aparat določi par točk, na katere nastavi prizor. Eden izmed prednaloženih prizorov je tudi sprehod T-Rex dinozavra okrog vulkanskega ognjenika in vse skupaj izgleda kar zanimivo, ko se odvija v vam znanem prostoru.
Preseneti tudi vzdržljivost baterije, saj kljub večji uporabi multimedije do naslednjega polnjenja mine veliko časa (na testih zdrži v povprečju 85 ur). Z drugimi številkami to pomeni, da bo aparat z veseljem igral glasbo 130 ur, oziroma bil v pripravljenosti 730 ur ali 16 ur telefonskih pogovorov.
Skratka, če bi bil danes pred nakupno odločitvijo, bi definitivno izbral Xperio Z3, ker je me je povsem prepričala. Zamenjal bi edino barvo, saj se na črni preveč poznajo prstni odtisi.

Avtor: Tine Lenarčič

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com