Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Huawei P40 Pro – Kralj fotofonov

12.08.2020 18:03

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Smo na strani, ki govori o fotografiji. Zato sem pametne telefone že pred leti preimenoval v fotofon. Ob vsaki novi predstavitvi katerega koli pametnega telefona, se vedno najbolj poudarja funkcija za fotografiranje.

Nič drugače ni pri najnovejšem Huawei P40 Pro, ki je nadgradnja P30 Pro. Oziroma, to podjetje je tisto, ki pri teh napravah tako tehnološko, kot marketinško, najbolj poudarja fotografijo in video.

Že v prvi številki e-Fotografije iz daljnega leta 2002 je bil objavljen članek z naslovom "Znanstvena fantastika" (revije e-Fotografija v PDF datotekah). Bili smo še globoko v analogni tehniki. Mnogi niti niso verjeli, da je digitalno že uporabno in, da bo v nekaj letih digitalna fotokamera zamenjala analogno. 

Zato leta 2002 pisati, da bo mobilni telefon zamenjal kompaktne fotokamere, je bilo še toliko bolj nerazumljivo. Leta 2003 sem preizkušal kakšne so zmožnosti takrat zelo naprednega fotofona - Sony Ericsson P-800 in test objavil v šesti številki (revije e-Fotografija v PDF datotekah). Dileme ni bilo več. Vedel sem, da bo šel napredek tako hitro naprej, da sem kompaktnim fotokameram dal samo še 10 let časa, da bodo vodilne za zajem slike. In? V nekaj letih se je svet obrnil.

Že desetletje, se več kot 90% fotografij naredi s fotofonom, kompaktne fotokamere nižjih razredov so izginile iz prodajnih polic. Fotografiranje s fotofonom je enostavno in najbolj pomembno, vedno je z nami. Fotografije lahko takoj pokažemo na zadovoljivo velikem zaslonu same naprave ali jih pošljemo na splet. Obenem so proizvajalci pametnih telefonov v njih dodali več tehnoloških rešitev, ki omogočajo kakovost fotografije približati kompaktnim fotokameram.

Ni dileme, da so danes fotofoni odličen pripomoček za zajem slike vsem tistim, ki si želijo sami zajeti fotografije in jih imeti shranjene na fotofonu za lastni arhiv. Obenem imajo fotofoni vse več programskih pripomočkov za še boljši zajem slike. Huawei pametni telefoni so se osredotočili prav na to. In najbolj pomembno, fotofon je vedno z nami in pripravljen zajeti fotografijo, ter jo predstaviti na zaslonu. Prava fotokamera ob marsikaterem zanimivem motivu, žal čaka doma.

Kakovost fotografij in videa iz sodobnega fotofona je že tako dobra, da jo lahko v visoki kakovosti pokažemo na TV zaslonih in projektorjih. Fotografije sem si ogledal na odličnem projektorju ločljivosti 4K, Optoma UHD40 (članek - 4K ločljivost za domači kino) in nobeden od gledalcev ni omenil, da vidi katera fotografija je iz fotofona in katera iz fotokamere.

 

Tehnične lastnosti Huawei P40 Pro

Na začetku naj omenim, da je na voljo tudi izvedba Huawei P40 Pro +. Plus prinaša glede fotofona 10x-ni optični zum.

Zanimivo! Pred nami je pametni telefon, v katerem je oddajnik, sprejemnik, GPS, Wi Fi, več tipal; za gravitacijo, svetlobo, oddaljenost, prstne odtise, žiroskop, kompas in temperaturo barve svetlobe... Marsikaj sem še izpustil.

Če beremo strokovne revije za pametne telefone, ali marketinške najave od proizvajalca, preizkusov ali tehničnih opisov in primerjav teh pripomočkov niti ni. Govori in preizkuša se predvsem možnost zajema slike. In v večini primerov se podaja samo številke, opise kaj tehnologija zmore in koliko jo je. Pri njih dobite vse podatke o velikosti naprave, teži, velikosti zaslona, ceni..., itd., zato o teh v primerjavi na hitro.

Na proti P30 Pro ima novi P40 Pro nekaj novosti. Zmogljivejši je procesor, nudi že 5G kompatibilnost, OLED zaslon je za malenkost večji in še bolj ločljiv. Glavno novosti nam je že predstavil Huawei v članku (10 novih tehnologij v P40 Pro).

Tudi Huawei P40 Pro je odporen na škropljenje, prah, celo potopite ga lahko do globine 1,5m.

Po mojem mnenju so se največje novosti v domeni fotografije zgodile s prihodom Huawei P20 Pro. Evolucijo je pripravil P30 Pro, ko smo dobili periskopski tele objektiv. Najnovejši fotofon P40 Pro pa je nadgradnja v detajlih, ki pa prinašajo nekaj prednosti v kakovosti slike.

Huawei s svojo serijo P20, P30 in zdaj P40 ni odkril revolucijo. Je pa že poznane rešitve iz fotografskih kamer znal odlično tehnično pripraviti, da so uporabne v tankem fotofonu, kateri je vedno pri roki tudi za zajem slike.

 

Dilema za fotografa!

Veliki večini uporabnikov fotofonov, je to edina naprava za zajem slike. Njim tehnični podatki o tipalih, povečavah in programskih rešitvah obdelave slike veliko pomenijo. Naslonijo se na njih in tako ocenijo napravo glede kakovosti fotografije. Res je, da tehnični podatki lahko dajo neko oporo, ne pa končnega mnenja za koga je naprava odlična za uporabo. Najboljše naprave za vse nas tako ali tako ni. Imamo lahko najboljšo za naš osebni namen, željo...

In kako sem sam kot uporabnik prave fotografske opreme dojel Huawei P40 Pro?

Že ob preizkusu P20 Pro sem zapisal v zaključku; " Od sedaj naprej bom marsikateri posnetek naredil tudi s fotofonom. Sicer si moram boljšega še kupiti. Bo to Huawei P20 Pro? Odločitev ne bi bila slaba!"

Mi bo po preizkusu Huawei P40 Pro z novostmi še olajšal pot in pokazal, da lahko postane glavno fotografsko orodje za domačo in spletno fotografijo?

Kot že omenjeno v članku in tako sem vedno poudarjal tudi pri preizkusih fotokamer. Imena, številke in dodatne programske možnosti, same po sebi še ne zagotavljajo kakovosti, kot tudi ne visoke uporabniške vrednosti. Prav tako ne reklamni zapisi, ki naprave vedno predstavijo v najbolj sladki izvedbi. Te zgodbe poznamo že iz predstavitev fotokamer. Da se vidi kakovost, morajo za njo stati najboljše tehnološke in uporabniške rešitve. Huawei je že z modeloma P20 in P30 nakazal, da mislijo resno in ponudijo v svojih fotofonih kar največ, za še boljše fotografije.

To, da na Huawei ohišju pri objektivih piše Leica, nikakor še ne zagotavlja kakovosti. Že iz kompaktnih fotokamer vemo, da je to vse skupaj bolj marketinška poteza, ki pa mora vseeno predstaviti nekaj več. Konec koncev. Kolikor več kot samo za ime Leica plačajo, več tudi dobijo.

 

Tehnološke fotonovosti v Huawei P40 Pro

Že pri Huawei P20 Pro so stavili na kombinacijo več tipal in objektivov ter tonskih in optičnih popravkih slike. S tem jim je v veliki meri uspelo stopiti korak pred konkurenco. Huawei je dodal rešitve, katere tistim z nekaj želje po še več, to tudi omogočijo.

Huawei P30 Pro je skočil še krepko stopnico višje z dodatnim objektivom za ekstremno široki kot in periskopskim objektivom, ki omogoča 5X-no optično povečavo. Obenem je poleg avtomatskih programov na voljo PRO možnost nastavitve zajema, kar pomeni, da fotograf sam lahko izbere glavne parametre in tako vpliva na končno fotografijo.

Kot že omenjeno, Huawei P40 Pro je nadgradnja P30 Pro, ki prinaša nekaj dodatnih novosti.

 

Tipala in objektivi - fotokamere

Še vedno ima vsak objektiv svoje tipalo, ki pa je večje kot v P30 Pro, kar prinaša še višjo tehnično kakovost slike.

V Huawei P40 Pro je nov osnovni objektiv z optično stabilizacijo slike (OIS). Goriščnica je (ekv.35mm) 23mm, svetlobna moč je f/1,9. RGB tipalo za objektivom so zamenjali z RYYB, za še večjo občutljivost v slabi svetlobi. Ločjivost je povečana na 50M točk.

Širokokotni objektiv ima goriščnico (ekv.35mm) 18mm, svetlobno močjo f/1.8 in 40M točkovnim tipalom. Fotograf bo ta objektiv z veseljem izkorist v pokrajinski fotografiji, ali pri fotografiranju skupin v prostorih. V P40 Pro so pri tem objektivu popravili večje napake aberacije ob robovih, ki jih je kazal P30 Pro.

Tretji objektiv je dodana vrednost fotofonov, ki so z njegovo uporabnostjo izrnili klasične kompaktne kamere. Huawei se je že v P30 Pro odločil za pot, kot jo je v digitalnih kompaktnih fotokamerah predstavila Minolta daljnega leta 2002. Ta je v kompaktni kameri Dimage X, predstavila periskopski objektiv, ki je kljub daljšim goriščnicam omogočal ohišju obdržati kompaktnost.

Huawei P20 Pro je nudil (ekv.35mm) 80mm optično goriščnico. Huawei P30 Pro (ekv.35mm) 125mm, f/3,4 in 8M točkovno tipalo.

P40 Pro ima (ekv.35mm) 125mm, f3,4 in že zadovoljiv 12M točk.

Objektiv na sprednejm delu P40 Pro ima 32M točk, goriščnico (ekv.35mm) 26mm in f/2.2.

Na P40 Pro imamo še en objektiv za funkcijo HUAWEI Time-of-Flight (ToF). Ta podpira lasersko samodejno ostrenje, tudi v faznem načinu in pomaga pri sistemu stabilizacije z AI OIS. ToF s pomočjo laserja ustvarja 3D sliko, ki je nato tudi v pomoč v portretnem načinu, pri efektu zamegljitve ozadja.

Da poenostavim, Huawei P40 Pro ima večjo ločljivost za vsakim objektivom kot P30 Pro.

 

Tehnične in programske rešitve za zajem slike

Huawei P40 Pro omogoča fotografijo zajeti v polnem 4:3 in 16:9 formatu. Tu pa že pridemo do prvih razlik. Če želimo dobiti fotografijo s 50M točk, moramo delovati v formatu 4:3 in Pro načinu. Enako velja, če želimo fotografijo zajeti v RAW formatu. V Pro funkciji kamera tudi ne uporabi algoritmov za samostojen popravek fotografije glede na motiv. Je pa slika že obdelana glede na napake objektiva in delno v tonskih vrednostih.

 

Kakovost fotografije

Tu smo na tankem ledu. Odvisno je iz katere strani gledamo na kakovost. Smo samo uporabnik fotofonov, ali tudi pravih fotokamer. Iz zahtevnega pogleda dileme ni. Oziroma na fotografijo fotografi gledamo iz višjih standardov. Po drugi strani je treba vsako napravo podati v pravi uporabniški predal.

Kompaktne kamere višjih razredov z 1 palčnimi tipali, brezrcalne in DSLR, so v večji prednosti glede kakovosti zapisa. Pa ne toliko glede ogleda slike na računalniškem ali TV zaslonu. Razlika je opazna, ko želimo fotografijo popravljati v računalniškem programu. Fotografije iz Huawei P40 Pro, če tudi so posnete v RAW, nimajo večje količine ohranjenih podatkov za dodatne tonske obdelave. JPEG datoteko se lahko komaj kaj dotaknete z drsniki za svetlost ali barve.

Vendar, Huawei P40 Pro niti nima namena, niti je katerikoli fotofon sploh treba primerjati s pravimi fotokamerami, ki stanejo vsaj toliko ali krepko več kot P40 Pro. Toda tudi fotografu, lahko danes fotofon že v večini zamenja kompaktno kamero. Le ekstremnih mega zum kompaktnih in sistemskih kamer nikoli ne bo mogel. Pa ne zaradi razlike v kakovosti fotografije, ta je vedno odvisna od potrebe zajete fotografije, ampak predvsem zaradi možnosti uporabe dolgih goriščnic. In seveda pri brezzrcalnih ter DSLR kamerah, uporabe celotnega sistema in s tem njihove široke uporabniške vrendnosti. Kdor bo to še potreboval, mu bo fotofon le druga opcija, oziroma odlična možnost za zajeti družinske in spominske fotografije.

Huawei P40 Pro želi in je trenutno najboljši med vsemi fotofoni. In to šteje. Ne glejmo fotofon v primerjavi s "pravimi" fotokamerami. P40 Pro največ nudi uporabnikom, ki fotografirajo samo s fotofonom, ali jim je edino ta pri roki pri želenem zajemu motiva. Fotografije so tudi več kot odlične za predstavitev na družabnih spletnih medijih. Zopet velja omeniti. Kakovost ocenjuje gledalec po svojem okusu in lahko, da si bo zaradi zadostne količine točk izpisal velik plakat.

Avtomatika, kot rečejo pri Huawei umetna inteligenca (AI), mene osebno ni prepričala. Tu naj omenim, ker toliko omenjajo umetno inteligenco pri razpoznavanju motivov, da so funkcijo razpoznavanja motivov uporabljale kompaktne fotokamere že v film časih. Fotografije katerim pomaga umetna inteligenca v Huawei P40 Pro, so za moj pogled vajenega fotografij iz fotokamer prezasičene z barvami že na zaslonu fotofona. Lahko da si drugi žele prav to, zato pravim, da je lahko ocena kakovosti stvar želja in okusa. Ob pogledu na računalniškem zaslonu so mi preostrene, a po drugi strani, če jo samo prenesete na spletne družabne strani, je ravno taka prava. Odlična je tudi nastavitev Portret, ki nam lepo zameglji ozadje.

Je pa zanimivo, da prav za Leica kamere njeni lastniki pravijo, da kako znajo upravljati s procesiranjem barv. Po drugi strani pa opažam, da je velika večina željna zasičenih, všečnih barv in Huawei najbrž stavi na to karto. Sicer pa, kdor zasičenih barv ne želi, lahko uporablja Pro nastavitev.

Ko kadriramo pokrajino, vključujemo prednji plan, ali smo v manjših prostorih, pride zelo prav ekstremno široki kot 18mm. Fotografu je lahko moteč zamik slike zaradi napake leč na robovih. Uporabniki fotofona pa tega niti opazili ne bodo.

Pri uporabi periskopskega objektiva in goriščnice 125mm, sem iz fotografskega pogleda pogrešal višjo kakovost zapisa, predvsem ostrino in na koncu boljšo stabilizacijo slike. Vendar na proti elektronski povečavi, kot jo uporabljajo drugi fotofoni je kakovost zapisa boljša.

Bistveno je, da se z nastvitvami goriščnic spoznaš in jih začneš izkoriščati. Tu je glavna prednost Huawei P40 Pro na proti konkurenci.

 

Kakovost videa

Video zapis je ločljivosti 4K. Ne samo za telefonski zaslon, tudi za YouTube, FaceBook in Instagram objave je odličen. Enako velja za ogled preko 4K projektorja Optoma UHD40 (članek - 4K ločljivost za domači kino), s katerim lahko predstavite vaše potovanje v pravi kino predstavitvi.

Na proti video in fotokameram, je ostrina zapisa slabša. Prav tako tonske vrednosti. Tudi tu velja, fotofon ima svojo uporabniško vrednost in svoje uporabnike, ki višje kakovosti ne potrebujejo. Seveda se razliko opazi šele v direktni primerjavi.

Kljub hvali glede izredne stabilizacije slike pri video, pa le te ni mogoče primerjati s tisto v fotokameri. Na proti fotokameri neprimerno držanje telefona in iztegnjene roke naredijo svoje. Kaj hitro se prikrade stresenost, ki je zahtevnemu gledalcu opazna in moteča.

 

Za konec

Predlani mi je fotofon Huawei P20 Pro, kot zahtevnemu uporabniku fotografske opreme, prvi postavil vprašanje, ali res vedno potrebujem pravo fotokamero. Kakovost fotografij in videa je že tako dobra, da lahko povsem zadovoljuje za splet in druge predstavitve. In ne samo to.

V reviji e-Fotografija sem objavil več posnetkov s Huawei v velikosti A5 in celo A4. Že od P20 Pro preizkusa vem, da so posnetki za to povsem primerni.

Huawei P40 Pro je vsekakor fotofon, ki celo fotografu lahko nudi užitek v njegovem hobiju. Takrat, ko se ne gre za posnetek za posel ali nek "fetiš", delam samo s fotofonom, se da odlično izkoristiti tudi Huawei P40 Pro. Seveda, če se zavedamo njegove omejitve in za kaj nam bodo fotografije služile.

S fotografijami, ki so predstavljene zgoraj, sem bil povsem zadovoljen. Kaj pomeni kakovost in zadovoljstvo ob svojih fotografijah s fotofonom, se vse bolj spoznavam na mojih FotoPOTEPih. Nekatere sopotnice, ki v Namibiji niso imele za zajem drugega kot lastni fotofon, so bile s svojimi fotografijami več kot zadovoljne. Končno imajo svoje fotografije. Fotografij iz moževe prave fotokamere, tako ali tako nikoli ne dobijo. In tu je vrednost fotofona. Imeti svoje fotografije. Če so posnete s Huawei P40 Pro, so še kakovostne in omogoča ekstremno široki kot zajema ter ozki kot.

Od zdaj naprej se ne sprašujem več, zakaj gre nekdo z mano na FotoPOTEP, če pa izkorišča samo fotofon. Motive vsem pokažem v njihovi najlepši svetlobi, tehnika omogoča kakovosten zajem za svoj namen. In kogar kakovost iz fotofona v celoti zadovoljuje, ta v primerjavi spozna, do kje so za njegov pogled še zadovoljive uporabniške meje. Če kdo spozna, da je fotofon premalo, se odloči za pot v "pravo" fotografsko tehniko.

Vsem, katerim je fotofon glavni pripomoček za zajem slike vedite, da, če želite kakovostne fotografije in video, s Huawei P40 Pro nikakor ne boste zgrešili. Kaže neverjeten napredek pametnih telefonov v zajemu slike, katere spremljam že od leta 2002. Vsa ta leta mene fotofoni niso prepričali, da bi jih za kateri koli motiv kdaj uporabil namesto prave fotokamere. Danes vem, da bi že s Huawei P20 Pro, lahko naredil marsikatero reportažo in objavo, ne da bi se vedelo, da nisem uporabil fotokamero. S P40 Pro in njegovim širokim kotom ter dolgo goriščnico pa še toliko lažje.

Vem pa. Brez sistemske kamere še vedno ne bom šel na konce, kjer bi želel od fotografije več. Mi je pa fotofon lahko že odličen nadomestek druge kamere.

 

Zaključek

Brez dileme, Huawei P40 Pro je na najvišji stopnici glede zajema fotografije med pametnimi telefoni. Komur ni do prave fotokamere in bi rad imel najbolj napredni fotofon vedno s seboj, potem izbere Huawei P40 Pro!

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com