Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Skriti tečaji

 

 

 

 

Skeniranje filmov in fotografij - predavanje / 20. september

Avtor: Matjaž Intihar

V naših fotoalbumih je veliko ČB fotografij izpred 50 in več let, katere so zajeli še naši dedki. Vsi, ki ste še iz dobe analogne fotografije, imate shranjenih kopico barvnih fotografij, negativnih filmov ali diapozitivov.

Vse več se vas odloča, da boste stare fotografije in filme prenesli v digitalno obliko. Nekateri samo kot arhiv, mogoče kot kopijo vam želenih fotografij katere hranijo v originalu drugi, ali pa bi iz fotografij na papirju naredili fotoknjigo. Analogne fotografije na papirju ali filmu je treba prenesti v digitalno obliko s pomočjo skenerja.

Prav prenos analognih fotografij v digitalno datoteko danes postavlja zelo pogosto vprašanje, kako?

Sam sem skenerje spoznal že leta 1976 v svojem poklicnem grafičnem delu in me spremljajo še danes. Predstavil vam bom skenerje različnih skupin in kakovosti, z nekaterimi bodo poskenirali nekaj fotografij in filmov za praktični preizkus in spoznali njihovo kakovost. Kakšno sliko ali diapozitiv lahko za preizkus in ogled doma, kaj zmore skener prinesete s seboj. (ne pozabite na ključek)

Za tiste bolj zahtevne pa še kakšna beseda ali odgovor o posebnosti datotek in priprave za kar najboljši iztis.

Podal bom nekaj zakonitosti o RGB in CMYK barvnih modelov. Kalibriranju, skenerja zaslona in pripravi profila zaslona, za podoben ogled, kot nam ga da tiskovina. Ter še o formatih JPEG, TIFF, PSD, EPS in PDF.

Brezplačno predavanje bo: 20. septembra, ob 18h,
VSTOP PROST prijave niso potrebne (lokacija predavalnice)

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com