Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro / Ko se originali zamislijo II.

Avtor:Matjaž Intihar
05.10.2011 10:07
Stran:

Do sedaj sem pri Sigma objektivih vedno zapisal, da Sigma ve, da je lahko uspešna samo, če na trgu sodeluje s posebnimi objektivi. Torej objektivi, kjer Nikon ali Canon niti ne želita močno delovati. Predvsem pa želi Sigma nuditi objektive, ki so neka posebnost, oziroma po domače povedano, niso želeli dregati v osje gnezdo in se bosti z velikimi.
Toda vedno se nekje začne. Sigma 50mm f/1.4 ali 30mm f/1.4 osnovni enogoriščni, ter oba makro 70mm in stari 105mm objektiva niti niso neka posebnost v resni profesionalni fotografiji. Toda z objektivom Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM (test) so pri Sigmi že nakazali več. V preizkusu tega 85mm Sigma objektiva sem prvič zapisal naslov, »ko se originali zamislijo«.

Zdaj je tudi med makro objektivi Sigma pokazala svojo predrznost in moč.
Odločno so vstopili med originala, Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro (cca. 970€) in Nikon 105mm f/2.8 AF-S G IF-ED VR Micro (cca. 850€). Sigma pa svojega novega Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro za 750€. Ta objektiv je namenjen tudi Canon in Nikon uporabnikom.
Sigma kot neodvisni proizvajalec objektivov, ki nudi nastavke za kamere vseh znamk, je poleg Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM (test) sedaj dregnila v osje gnezdo še s 105mm makro objektivom. Ne Canon kot Nikon nista zadovoljna s to potezo. Sigma se nevarno bliža v njihovo kraljestvo optično odličnih in dražjih objektivov.
Fotografi pa smo zadovoljni. Za opazno manj denarja je Sigma ponudila po tehničnih lastnostih odličen objektiv.


Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro v primerjavi velikosti z brezrcalno kamero Olympus PEN z izmenljivimi objektivi.

Videz, velikost, teža
Po eni strani so pri Sigma presenetili. Nekaj zadnjih objektivov je bilo na zunanjem delu ohišja močneje matirano. Pri Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro je enako kot pri 85mm f/1.4 gladko, vendar iz plastične osnove in mehko matirano. Ker je širok gumasti zum obroč narezan, gladki del objektiva tudi na začetku spoznavanja z objektivom ni moteč. Gladka nežno matirana površina nam da občutek topline in objektiv nam je všečen v rokah.
Ko objektiv Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro držiš v roki veš, da je v njem kar nekaj stekla. Objektiv je dolg kar 127mm in je od vseh treh najdaljši (od Canon za 4mm, Nikon 11mm). Premer celega objektiva je 78mm, premer za filter 62mm (Canon 67mm, Nikon 62mm).
Teža objektiva je 725g in je malenkost težji od Canon (625g) ter Nikon (720g).

Konstrukcija, izdelava
Objektiv je odlično grajen. Zunanjost ni tista do sedaj klasična Sigma, saj ni močna mat trdna plastika, ampak kot že zapisano mehko matirana plastika z narezano trdo gumo za premik obroča za ostrenje. Na objektivu so še trije gumbi za preklop med AF in ročnim ostrenjem, delovanjem območja ostrenja (polno od 31cm in omejeno od 45cm), ter stabilizacijo slike OS (Optical Stabilizer). Stabilizacija deluje v horizontalni in vertikalni smeri (1) in samo v vertikalni (2). Na objektiv lahko dodamo še priloženo zaslonko svetlobe.
Objektiv je sestavljen iz 16 leč, ki so razporejene v 11 skupin. Ena izmed leč je posebej brušena SLD (Super Low Dispersion), ki skrbi za čim manjšo razpršitev barv. Ena leča je hibridna (združeno steklo in plastični optični element) asferična, prešana pri visoki temperaturi (mold element). Objektiv s tako ekstremnimi lečami, posebnim brušenjem in tehnološko sodobnimi materiali ter obdelavo dosega dobre optične rezultate. Zaslonka ima 9 lamel. Najbolj zaprta zaslonka je f/22. Najbližja oddaljenost od motiva je 31cm.

Bajonet
Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Sigma se je odločila, da ta objektiv nameni z bajonetom za Sigma, Canon in Nikon kamere.

Ostrenje
Sigma je imela takoj za Canon hitro in tiho ostrenje. Za to ne preseneča, da je HSM ostrenje vgrajeno tudi v ta objektiv. Oziroma prav zaradi tega načina ostrenja sploh lahko konkurirajo drugim 105mm makro objektivom. Leče v objektivu preko katerih se vrši ostritev so velike, s tem posledično težke in brez teh motorčkov je ostrenje zelo počasno. Že sedaj hitrost ostrenja ni na najvišjem nivoju. Podobno pa je tudi pri konkurenci. Toda ti makro objektivi tako ali tako niso namenjeni športni in hitri reportažni fotografiji. Za vse ostale namene pa je hitrost ostrenja zelo zadovoljiva. Ostrenje deluje preko notranjih leč in se dolžina objektiva med njim ne spreminja.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com