Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro / Ko se originali zamislijo II.

Avtor:Matjaž Intihar
05.10.2011 10:07
Stran:

Zaključna ocena
Sigma je že z objektivom Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM (test) močno stopila na žulj Canon, Nikon in Sony. Vsi trije veliki so svoje objektive izdelali v visoki kakovosti, s hitrim ostrenjem in seveda posledično visoko ceno. Tudi Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro v kakovosti zapisa ne zaostaja veliko, če sploh. Prav tako nudi dovolj hitro ostrenje in predvsem bolj prijazno ceno.
Napredni fotograf, ki mu je tudi cena pomemben faktor, bo ob nakupu makro objektivov z goriščnico okoli 100mm in visoko svetlobno močjo krepko razmislil, ali ne bi namesto originala raje izbral Sigmo.
Menim, da napake ne bo naredil. Kot pri drugih dražjih objektivih je pomembno, da se preizkusi med enakimi vsaj dva, še preden se ga kupi. (Nasvet pred nakupom obkjektiva ��" Preizkusite ga!) Še bolje tri primerke in izbere se najboljšega za svoj način fotografiranja. Ne preizkušati objektive pri vseh zaslonkah in vseh oddaljenostih od motiva. Izberite tistega, ki pri vaših najbolj uporabljenih zaslonkah in oddaljenosti od motiva najbolje riše.
Pri teh dražjih objektivih se zaradi ekstremnih velikosti leč in želje po kakovosti najbolje opazi, kako različno lahko deluje objektiv od objektiva.

Objektiv Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro se je na preizkusu dobro izkazal. Sam sem ga uporabil za več namenov in namenoma tudi kot portretni objektiv. Menim, da je tudi tej zvrsti fotografije namenjen. Vedeti je treba, da so v makro kot portretni fotografiji pri tej goriščnici uporabne tudi najbolj odprte zaslonke. Globinske ostrine je pri tej goriščnici in f/2.8 res samo za vzorec, vendar je za izraznost ali posebne želje lahko še kako uporabna. Zato je še kako dobrodošlo, da objektiv odlično riše že pri najbolj odprti zaslonki. Odlično deluje vse tja do f/16, kar pride zelo prav tudi v studijski fotografiji.
Sigma je naredila odličen, zelo konkurenčen objektiv v vseh pogledih. Če potrebujete makro objektiv z nekaj daljšo goriščnico, obenem pa še odličen portretni objektiv in nimate denarja za original v žepu, se boste s Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro, sigurno seznanili. In prav je tako. Ta objektiv je vreden svojega denarja, zato ni čudno, da sta oba velika zopet jezno pogledala nad Sigma, ko je objektiv prišel na police trgovcev. Ali bo tudi vaš, pa je kot vedno vaša odločitev.


Na Sigma objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DC (Digital Crop) oznaka da gre za objektiv, ki je prirejen za APS-C format
DG (Digital) oznaka, da je objektiv prirejen tudi za kamere polnega 35mm formata
EX (Exterior) opozarja da ima objektiv najvišjo kakovost leč
OS (Optical Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
HSM (High Speed Motor) hitri in tihi ultrasonični motorček za ostrenje
IF (Inner Focus) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
ASP (Aspherical) ��" posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
APO (Apocromatic) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
Macro ��" bližinski posnetki, vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com