Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Foto Namig

 

 

 

 

Popotništvo / Izleti / e-FotoPOTEP

08.03.2014 10:23

 
Avtor: Matjaž Intihar

V zadnjih 50 letih je v celotni veji fotografije najbolj razširjena prav popotniška fotografija. Danes so sicer primat fotokameram vzeli pametni telefoni z možnostjo zajema slike, vendar vseeno, največ se fotografira prav takrat, ko prestopimo domači prag. In smo že na izletu, raziskovanju okolice, potovanju, sam temu rečem kar FotoPOTEP.
Z nami je vedno fotokamera, pa čeprav v obliki in ohišju telefona.
Popotniška fotografija je malo samosvoja. Fotografiramo ljudi, pokrajino, arhitekturo, vendar to ni v sklopu posamezne tehnike ali motiva samega. V popotniški fotografiji želimo pokazati neko celoto, narediti predstavitev. Zato ni nujno, da se vsakemu motivu posvetimo 100 odstotno. Včasih je pomembno zajeti, da kasneje lahko pokažemo, se spomnimo.

Velja: KDOR FOTOGRAFIRA VEČ VIDI IN SI S POMOČJO ZAJETEGA TUDI VEČ ZAPOMNI!

Kamera - osnovne nastavitve

V popotniški fotografiji je toliko različnih motivov, da ima vsak svoj tehnični izbor funkcij. V bistvu lahko rečemo, da se ukvarjamo s pokrajino, portreti, detajli, makro in podvodno fotografijo. Ni da ni, zato nam bodo nasveti iz drugih tem še kako prav prišli (vsi Kratki Fotonasveti - Fotonamig). Vse o tehniki, fotokameri in nastavitvah (Knjiga FOTOKAMERA)

Katero kamero, objektiv, nastavitev izbrati?

Ni možnega odgovora. Uporabljamo lahko fotofon ali najdražjo kamero DSLR. Popotniška fotografija ima 100 in 1 možnost izbire in vsaka je lahko prava. Seveda v smislu uporabnika, saj vsak sam zase najbolje ve, za kaj bo fotografije iz potovanj izkoristil. Vseeno pa je nekaj nasvetov od drugih tem zelo uporabnih.
Pa vseeno! Fotofonu manjka ozki kot zajema. Torej motiva ne moremo približati. Zato se ne malo popotnikov odloča za "pravo" fotokamero z večjim razmerjem goriščnic. To nudijo mega zum kamere z razmerjem od 1 : 10 pa vse do 1 : 50.
Pri kamerah DSLR mnogi radi izkoristijo mega zum objektive od 18-200mm ali 18-250mm. Tisti najbolj zahtevni pa se z opremo, velikostjo in težo niti ne obremenjujejo. Vedo kaj od opreme želijo in to tudi vzamejo s seboj na FotoPOTEP.

 (članek - Objektivi in njihove osnovne optične lastnosti)
 (članek - Globinska ostrina v krajinski fotografiji)
 (članek - Streseni posnetek / Bodite pozorni na čas osvetlitve)
Stojalo - ni potrebni, je pa tudi v tej veji fotografije potrebno paziti na stresenost slike.
Filter - Polarizacijski (članek), sivi (ND) s prehodom (članek) 

Kompozicija in postavitev glavnih elementov

Kdor želi več od fotografije, bo tudi v popotniški fotografiji predstavil več in bolje. Torej pazil tudi na kompozicijo. (Knjiga KOMPOZICIJA SLIKE).
Komur pa je popotniška fotografija zgolj hobi, naj se raje osredotoči na trenutek. Torej najprej ujemite zanimivo na potovanju, v naslednjem posnetku pa lahko prav s postavitvijo oseb, linij, stavb dodate še več.

Nazaj na osnovno stran Moj Foto Namig (vstopi)


 

1. / Na pašo / Namibija

Komentar

V popotniški fotografiji zelo radi zajamemo drugačnost. Doma želimo pokazati kje smo bili, kaj smo doživeli in kako izgleda svet iza našega praga.
V tej fotografiji sem želel prikazati prav to. V jutru, otroci ženejo koze na celodnevno pašo.

Namig

Pri tej fotografiji sem za prednji plan izkoristil koze, ki tečejo izven ograde. Obenem sem jih ujel še v diagonali, ki nakazuje globino. Fotografirano je v nasprotni svetlobi, ki še bolj poudari prah in s tem gibanje, hitrost. Deček je na sliki tisti glavni element, ki nam nakazuje, da ni fotografirano doma.

Tehnika

Nikon D7100, Nikkor 16-35mm f/4, RAW, ura 7.30h
1/400sek - fotografirano iz roke, za nestresen posnetek
f/6.3 - pri 16mm dovolj za globinsko ostrino po celotnem polju
ISO 100 - glede na čas in zaslonko, iz roke
16mm - najširši možen kot zajema
AWB - dnevna svetloba
Matrix - merjenje svetlobe po celotni površini v segmentih (vedno uporabljam v popotniški fotografiji)
EV 0 - posnetek nisem čakal, zato sem ga z že nastavljenimi parametri
Adobe RGB - da lahko tudi v JPEG bolje upravljam z barvami

Popravki? - Nasveti

Če bi... Poznamo, vedno obstaja če! Toda to je fotografija v akciji. Si bil ali ne v določenem trenutku na tem mestu. Vse se odvija hitro in nimaš druge možnosti, kot da izbereš pozicijo in na hitro narediš nekaj posnetkov. V bistvu sem imel še srečo, da je fant bil v kadru.
Vsekakor pa bi sam še raje videl, če bi dobil na levi še malo več zajetega motiva in celo senco fanta v sliki.

Obdelava - Photoshop

Fotografijo sem rezal samo zgoraj. Preko funkcije Levels, je popravljen kontrast in s funkcijo Shadows malo osvetljen temni del slike, da je obraz malo bolje viden. Pomanjšano na 750pik, ostreno v Lab načinu, shranjeno v JPEG, kompresija 10.

O motivu

Fotografirano v himba vasi na severu Namibije. Ob prvih sončnih žarkih himbe počasi odstirajo vrata svojih blatnih kolib. Otroci gredo k kozam, jih molzejo in tako imajo zajtrk. Nato pa jih je peljejo iz varnega s suhimi vejami ograjenega kolišča na pašo.

Več o fotografiji, tehniki, motivu, lahko vprašate na elektronski naslov (VSTOPI) ali napišite komentar.

 
Avtor: Matjaž Intihar

Nazaj na osnovno stran Moj Foto Namig (vstopi)

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com