Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus Tought TG6 - kjer fotofoni odpovedo

01.08.2019 17:52

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

V celostni ponudbi fotografskih kamer imamo tudi take, za povsem specifične pogoje. To so kamere, ki omogočajo fotografirati v dežju, mrazu, pod vodo, blatu, prahu, nekatere so zaščitene proti udarcem in s tem prilagojene fotografiranju povsod tam, kjer kamere ne moremo vse skozi trdno držati ali jo hraniti v varni, mehki fototorbi.

Danes, ko že vsi fotografirajo s fotofoni, nam kamere z zaščitenim ohišjem prinesejo možnost, da fotografiramo kjer fotofoni odpovedo. Ne želimo jih izpostavljati vodi, udarcem, mrazu...

Ljubitelji potapljanja na dah, plezalci, jadralci, padalci, vseh drugih vodnih športov ali potepanja po prašnih poteh in puščavi ter mokrih vlažnih predelov sveta ali prostorov, so že spoznali, da jim le zaščitene kamere omogočajo domov vedno prinesti posnetke. S kamerami brez dodatne zaščite v zahtevnih pogojih niti fotografirali ne bi.

 

In ob prvi priliki, ko se zgodi nekaj zanimivega se zaveš!

»Adrenalin se preliva po krvi od trenutka, ko vodič zavpije: “Gremo!” Voda lije po obrazu; nekaj je potu, nekaj delčkov razbesnele reke, ki se ob skalnih čereh razpeni in sili k višku. V gumijastem čolnu se gara! Šele potem, ko se čoln na mirnem delu reke na sipini umiri, se počasi umirja tudi napetost. Pogledaš navzgor po reki, po prevo­ženi poti in potihem zakolneš: “Mejduš!”

In ne zaradi napetosti in veselja po prevoženih brzicah, ampak ob dejstvu, da imaš doma dobro fotokamero z zmogljivo kartico in s polnimi baterijami. Kako prav bi prišel digitalec v teh enkratnih trenutkih. Ob lastnih napakah se največ naučimo, spoznamo. No, za drugič bomo vedeli, da obstajajo fotokamere katere je vredno in predvsem za njih varno v takih trenutkih vzeti s seboj. ”Mejduš, pa take posnetki bi mel!”

Kamere z zaščito kot je Olympus Tought TG-6, niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

Lahko da ste samo ljubitelj dežja in kot Gene Kelly plešete po lužah. Bi radi fotografirali svoje občutke v takih pogojih? Nič bolj enostavnega. Kamera za pod vodo je v takih razmerah kot najboljši plesni čevelj.

Ste vneti jadralec, vam je slan vlažen morski veter že večkrat prinesel sol v vašo kamero, ki je šla zato "rakom žvižgat". Tudi za vas se najde dober veter v digitalni obliki.

Kajakaši in kanuisti si lahko zabeležijo, za katero skalo jih je obrnilo pod vodo. Kje jih je čakala vodna past, ali fotografirajo čudovito pokrajino ob njihovih brzicah, ki avtomobilistu ali pohodniku ni vidna. O, ta zaščitena digitalna kamera je kot dobro veslo, bo rekel kanuist.

Ste gasilec ali samo veliko fotografirate v nemogočih vlažnih ali prašnih prostorih. Res je škoda dragega digitalca, ki bi ga voda hitreje uničila kot ogenj. Da ne govorim, kako uničujoča sta vlaga in prah za elektronske kontakte. Tudi za vas se najde sredstvo, ki bo omogočilo posneti potek gašenja, s tem zabeležiti dogajanje in hkrati odvrniti prah od vitalnih elektronskih delov.

Morda se potapljate, eni samo dokler zdrži duša po enkratnem vdihu, spet drugi z jeklenkami malo globlje. Če nimate s seboj fotokamere, vam nič ne pomaga razlagati s kako veliko ribo ste se srečali na štiri oči.

Ste ekstremni plezalec in si ne zabeležite posnetkov v steni, ker se bojite, da boste z vašo kamero udarili v steno, če bo pripeta na vas. Tudi za še tako trdo steno se najde rešitev.

Leta 1990 sem moral fotografirati spust po Soči. Vsi udeleženci so morali dobiti svojo adrenalnsko fotografijo. Pomagal sem si z dvema zaščitenima Canon AS-1. Seveda še na film. Celo pot sem moral zajeti z le 72 posnetki.

 

Zaščitene kompaktne kamere prinašajo nov nemir prav med adrenalina željne hobi fotografe. Včasih nihče od udeležencev niti pomislil ni, da bi na rafting vzel vodotesno kamero. Ali, da bog ne daj, mu pade iz rok na trda tla.

Za test sem že pred leti prvo Olympus kamero z zaščitenim ohišjem (mju 720) nekajkrat spustil na tla. Še vedno deluje!

 

Tudi pred potopom v vodo je bila fotokamera zadnja v mislih. Zdaj je z zaščiteno digitalno kamero vse to mnogo bolj preprosto.

Da me ne bo kateri izmed izkušenih potapljačev in dobrih podvodnih fotografov kdaj za nogo povlekel v globine, moram opozoriti, da ne trdim, da smo z digitalcem kar takoj dobri v izrazni podvodni fotografiji. O tem nas je opozoril že naš odlični podvodni fotograf Borut Furlan v članku: »Malo drugačen pogled na podvodno fotografijo«! Govorim o fotografiranju pod vodo kot o eni od možnosti, ki je sedaj dosegljiva večini. Kar tako, malo za hec, kar je z digitalizacijo fotografija v večini primerov tudi postala. Ena sama zabava, hec, veselje in fotografija za spomin.

Olympus Tought TG6 je kot nalašč za prva podvodna raziskovanja, ali da jo date otrokom v roke.

 

V digitalnem svetu kompaktnih fotokamer je Olympus najbolj aktiven med kamerami za ekstremne pogoje. Na začetku bolj z dodatnimi ohišji za kompaktne kamere, nato pa s serijo kamer za ekstremne pogoje. V testu prve kamere Olympus za ekstremne pogoje, Olympus mju 720SW (leto 2006-test) sem zapisal.

»Glede na celoten pregled kamere lahko rečem, da je Olympus mju 720SW prava kamera za fotografe, ki dlje časa preživijo ob rekah, jezerih, morju, bi radi s kamero fotografirali tudi pod vodo in obenem se ne bodo bali, da bi kamera padla na tla jadrnice, ali na kakšen kamen ob reki. Primerna je tudi za vse tiste, ki bi radi s kamero fotografirali v visoki vlagi, dežju, snegu. Kot nalašč je tudi za vse, ki radi plezajo v stenah gora in med tem tudi fotografirajo. Sedaj ni več bojazni, da če imate kamero okoli vratu in če z njo udarite v steno, da bi kamera nehala delovati. Nekaj prask najbrž bo na ohišju, a štejejo samo dobre fotografije.« 

Najnovejša izmed Olympus ekstremnih kompaktnih kamer je model Tough TG-6. V bistvu se veliko ne razlikuje od prehodnice TG5 (zaslon z večjo ločljivostjo, WB nastvitve za video), zato posebnega preizkusa niti ne potrebuje. Modeli Touhg so se že močno izkazali in nudijo vrh kompaktnih kamer z zaščitenim ohišjem.

Olympus Tough TG-6 ima tipalo s 12M točkami, občutljivost je ISO 100 – 12800. Razpon goriščnic je od 25 do 100mm. Objektiv ni periskopski, kar ima svoje prednosti pri kakovosti zarisa. Svetlobna moč je odlična f/2 – 4,9. Prav svetlobna moč v širokem kotu, daje tej kameri odlično prednost.

Na voljo je več pripomočkov za dodatno zaščitenost ohišja, luči za fotografiranje pod vodo, dodatne predleče, ...

 

Kot dodatno opremo lahko pred objektiv nastavimo LED obročno lučko, ki nam lahko s stalno osvetlitvijo odlično služi v makro fotografiji. Zaslon je nov, velikosti 3 palce in ločljivosti 1M točk. Časi osvetlitve so od 4 sekund, do 1/2000 sekunde. V zaporednem snemanju lahko zajamemo 20 posnetkov v sekundi. Programi osvetlitve so iAuto, Program Auto in dodatna odlična možnost je kreativni program A (nastavitev zaslonke). Video zapis je 4K s 30 slikami v sekundi. Vgrajen je WiFi, GPS, manometer, termometer in NFC brezžični protokol. Kot dodatna oprema sta še fish-eye in tele predleča. Kamera Tough TG-6 je podobnih mer kot konkurenčne kamere 113x66x32mm in s težo 340g.

Kamera ima oznake: Waterproof 15m, Shockproof 2,4m, Freezeproof -10C.

Olympus nudi še dodatno ohišje, ki omogoča potop do globine 45m.

 

Kamera Olympus Tough TG-6 je kot nalašč za vse, ki želijo imeti zajeto fotografijo tudi v bolj težavnih pogojih. Naj bo dež, sneg, kakšen padec na tla ali udarec v steno medtem ko plezamo, lahko potom v vodo, ali samo veter, ki na barki nosi morsko sol, v vseh teh pogojih in še kje se bo kamera Olympus Tough TG-6 odlično znašla. Pri nas jo dobite za ceno okoli 450€.

Olympus Tough TG6 je na preizkus posodil 3A foto/video servis

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com