Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Zgodovina fotografske opreme / Asahi Pentax

Avtor:Matjaž Intihar
30.04.1999 19:42

Zgodovina fotografske opreme

 

Ideja se mi je porodila ob obisku sejma FOTO STIK (1998). Ugotovil sem, da se fotografi poosebljamo vsak s svojo priljubljeno fotografsko znamko. Prepričan sem, da o novejših kamerah in primerjavah med njimi veste skoraj vse. O zgodovini in prispevku k razvoju fotografskih kamer pa vemo bolj malo.

 

 

 

Asahi Pentax zagotovo nima najdaljše fotografske zgodo­vine. Na predstavitvi kamer Pentax smo se veliko pogo­varjali o zgodovini in nap­rednosti podjetja. Na mnogo vprašanj nisem vedel odgo­vora, zato sem jih poiskal. Po pregledu vseh podatkov o kamerah Pentax pa sem nad mnogimi podatki presenečeno ugotovil, da so vseskozi vodilni pri uveljavitvi novih znanj v fotografiji. Zato  glede na nji­hovo 80-letno tradicijo v prvem članku predstavljam podjetje Pentax.

 

ZAČETEK (1919)

Asahi pomeni “orientalski, vzhodni”, popolno ime podjetja, o katerem pišemo, pa je ‘Asahi Kogaku Goshi Kaisha’. Ustanovil ga je Kumao Kajiwara v novembru leta 1919 v predmestju Tokia, imenovanem Toshima. Njegov cilj je bila proizvodnja stekel za očala, ki so jih takrat večinoma uvažali iz Nemčije.

Kmalu se je ustanovitelj podjetja povezal s podjetnikom Saburo Matsumoto, ki je s svojim kapitalom omogočil razširitev področja delovanja in s tem začetek približevanja fotografiji.

Leta 1923 so začeli s proizvodnjo objektivov za kinematografske projektorje. V letu 1931 so razširili proizvodnjo na fotografske objektive za podjetji MOLTA in KONISHI, zdaj znani pod imenom Minolta in Konica.

V letu 1938 so z najugodnejšo ponudbo pridobili posel za japonsko vlado v tekmi s podjetjem Nippon Kogaku (zdaj znanim kot NIKON), za katero so pričeli izdelovati optično namerilno opremo za vojsko. Vsa Asahijeva produkcija se je usmerila v izdelovanje tovrstnih naprav.

S koncem druge svetovne vojne je Asahi spet začel s civilnim programom in izdelovanjem majhnih daljnogledov, imenovanih Jupiter, ter fotografskih objektivov.

Velik korak naprej je bila odločitev, da ne bodo več zgolj dobavitelji objektivov, temveč da jih bodo sami vgrajevali v svoje fotoaparate. Medtem ko so drugi japonski konstruktorji posnemali takrat znane evropske fotoaprate, kot so Leica, Contax in Rolleiflex, se je Asahi podal v izdelavo 35mm kamer z izmenljivimi objektivov.

 

SISTEM ASAHIFLEX

Ko so v petdesetih letih načrtovalci Asahi Optical izbirali ime za svoj prvi zrcalnorefleksni fotoaparat, niso potrebovali veliko domišljije, kajti takrat je bilo v navadi, da so izdelovalci svojim fotoparatom za imenom podjetja dodali končnico flex (Canonflex, Contaflex, Focaflex, Ikoflex, Kalloflex, Leicaflex, Mamiyaflex, Minoltaflex, Olympusflex, Praktiflex, Samocaflex, Semflex, Skyflex, Walzflex, Wrayflex...), zatorej je aparat dobil ime Asahiflex.

Asahiflex je prvi japonski zrcalnorefleksni fotoparat, katerega primerki so prišli v prodajo na začetku leta 1952.

 

 

 

AsahiFlex I

 

ASAHIFLEX I

Je bil prvi zrcalnorefleksni fotoaparat, proizveden na Japonskem. V tem času so evropski trg preplavljale znamke Alpha, Exacta, Practiflex, Rectaflex, Zenit....

Številčenje prve kamere Asahiflex I, se začne z 26101, kar pomeni da je bila kamera izdelana 26. 10. 1951.

 

AsahiFlex IIB

 

ASAHIFLEX IIB

V prodajo je model prišel novembra leta 1954 in nadomestil prejšnji model z imenom ASAHIFLEX IA.

Z modelom ASAHIFLEX IIB so uvedli trajno vračanje zrcala, kar predstavlja temelj v zgodovini zrcalnorefleksnih 35mm fotoaparatov.

Generacija ASAHIFLEX se je zaključila leta 1957.

 

USPEŠNA GENERACIJA ASAHI PENTAX

Leta 1957 so inženirji podjetja ASAHI razvili in predstavili svetu prvi zrcalnorefleksni fotoaparat z vgrajeno pentaprizmo in navojem M42. Pentaprizma je omogočila gledanje motiva skozi iskalo v smeri motiva in s tem olajšala fotografiranje pri močni svetlobi. To veliko prelomnico v razvoju fotoaparatov so označili z novim imenom ASAHI PENTAX. Ime PENTAX se je uveljavilo za vse uspešne fotoaparate te tokijske hiše.

Obstajajo različne interpretacije glede izvora imena. Po interpretaciji Asahi Optical Co. je ime zlitje besed pentaprizma in končnice flex.

 

ASAHI PENTAX (1957)

Je eden najbolj inovativnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov tega obdobja, ki je imel kar nekaj karakteristik, ki so postale stan­dard na področju proizvodnje zrcalno­refleksnih fotoaparatov. ASAHI PENTAX je tudi prvi zrcalno­refleksni fotoaparat z vzvodom za napenjanje v desno.

 

ASAHI PENTAX S (1958)

Pomeni nadaljevanje prejšnjega modela. Novost pa je delitev osvetlitvenih časov po stopnji, kakršno poznamo zdaj. B, T, X, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500.

 

Asahi Pentax K (1958)

 

ASAHI PENTAX K (1958)

Na trg so ga poslali komaj mesec po predhodnjem modelu.

Izboljšava je bila v najkrajši času osvetlitve (1/1000). Z modelom K so prišli na trg objektivi serije TAKUMAR.

 

OBJEKTIVI AUTO TAKUMAR (1958)

Ime so dobili po svojem projektantu Takumi Kajiwari, ki je bil sorodnik ustanovitelja podjetja in priznan fotograf. Objektivi TAKUMAR, izdelani pred modelom ASAHI PENTAX K, so imeli ročno nastavitev zaslonke. Leta 1958 so izdelali model AUTO TAKUMAR, ki je že omogočal nastavitev ostrine pri odprti zaslonki. Serija je obsegala deset izmenljivih objektivov M 42 z razponom goriščne razdalje od 35mm do 1000mm.

 

RAZŠIRITEV PRODAJNE MREŽE (1959)

Asahi je začel razširjati prodajo določenih izdelkov v ZDA. Zaradi tega se je do leta 1959 poskušal povezati z različnimi podjetji, vendar neuspešno, dokler ni sklenil ekskluzivno pogodbo s podjetjem HONEYWELL. To leto je bilo prelomno za Asahi, kajti organizirali so distribucijsko mrežo po vsem svetu in reorganizirali obrtniški način proizvodnje v masovno proizvodnjo, zaradi česar se je stopnja rasti močno povečala. Saburo Matsumoto je v New Yorku leta 1959 razglasil sporazum o distribuciji pod okriljem HEILAND-a, ki je bil del elektronskega giganta Honey­well. V tem obdobju so se na trgu pojavljali fotoaparati z imenom HONEYWELL PENTAX.

 

ASAHI PENTAX METALICA IN ASAHI PENTAX SPOT - MATIC

Ta dva izjemno zanimiva prototipa so predstavili na Fotokini leta 1960.

 

ASAHI PENTAX METALICA (1960)

Je prvi zrcalnorefleksni fotoaparat z vgrajenim copal square vertikalnim zaklopom s kovinskimi lamelami, po čemer je model dobil ime. S tem modelom so uvedli bajonetni sistem pritrditve objektivov na fotoaparat.

 

ASAHI PENTAX

SPOTMATIC (1964)

Njegova izdelava se je začela leta 1964. Marsikdo ga pozna pod imenom K2 SPOT - EYE. Bil je prvi zrcalnorefleksni 35mm fotoaparat na svetu z vdelanim TTL svetlomerom, ki je bil povezan in v odvisnosti s časom in zaslonko. Svetlomer je upravljal CdS foto celico. Odlikuje se po najkrajšem ekspozicijskem času 1/2000 in sinhronizacijskem času 1/125.
 

ZRCALNOREFLEKSNI FOTOAPARAT SREDNJEGA FORMATA 6X7  (1968)

Predstavili so ga na Fotokini leta 1968. Je prvi zrcalnorefleksni fotoaparat srednjega formata s pentaprizmo na svetu. Po videzu je podoben povečanemu 35mm fotoaparatu, obdržal pa je tudi njegovo preprostost, hitrost in učinkovitost. Ima izmenljivo pentaprizmo in prenešene A objektive, ki omogočajo prenos informacij o vrednosti zaslonke na ohišje, kar je značilnost njegovega 35mm sorodnika. Model 67 se je uveljavil predvsem v svetu mode in glamurja anglosaksonskih dežel, kjer so ga uporabljala mnoga zveneča imena, med njimi vsem znani Sam Haskins, David Bailey, Terence Donovan. Po tridesetih letih je še vedno aktualen v novi preobleki Pentaxa 67II, predvsem zaradi svoje enostavnosti in priročnosti glede na srednjeformatno kamero.

 

 

TAKUMAR OBJEKTIVI S SMC LEČAMI

Leče so se na trgu pojavile marca 1971. Uporabljali so prve SMC (Super Multi Coated ) leče na svetu, kar je bil še en vrhunski dosežek podjetja ASAHI. Odlikujejo se po kar 99,7 odstotni prepustnosti svetlobe, ki je enaka za vse na film občutljive valovne dolžine; ter po tem, da preprečujejo razsprševanje svetlobe.

Te objektive so izdelali v obdobju tehničnega in komercialnega sodelovanja Pentaxa in Carla Zeissa.

 

ASAHI PENTAX ES (ELECTRO SPOT MATIC)

Novost pri tem modelu, ki so jo svetu predstavili leta 1972, je prioriteta zaslonke in avtomatika časa. (Na zdajšnjih fotoaparatih oznaka A).

 

 

NOVA SERIJA K (1975)

Sestavljajo jo štirje fotoaparati (Asahi Pentax K2, Asahi Pentax K2 D - MD, Asahi Pentax KM ter model K1000) in 26 objektivov.

Značilnost teh objektivov je A bajonet. S tem so rešili problem merjenja svetlobe pri odprti zaslonki in posredovanje informacije o vrednosti zaslonke. Objektivi te serije omogočajo najbolj zaprto zaslonko f/22 (dotlej f/16). Premer objektivov je s prejšnjih 49 mm prešel na 52 mm.

Model K2 je uporabljal SPD (Silicijevo foto diodo) za merjenje svetlobe namesto prejšnje CdS (Kadmijeve celice). S tem so zamenjali na premočno svetlobo preobčutlive CdS celice. SPD celica pa je imela tudi hitrejši odzivni čas. Model K2 ima elektronsko krmiljen vertikalni zaklop.

Model K1000 so najprej proizvajali na Japonskem, kasneje pa se je proizvodnja preselila V Hong Kong in na Kitajsko. Ta model so izdelovali več kot 20 let in ga je moč na azijskih trgih dobiti še zdaj.

 

NOVI PENTAXOV BOOM - SERIJA M (1976)

Preteklo je le leto dni od serije K, ko je Pentax znova presenetil fotgrafsko javnost, tokrat s predstavitvijo dveh najmanjših zrcalnorefleksnih fotoaparatov na svetu.

 

 

 

 

PENTAX MX IN ME

S prihodom serije M so se odločili izpred imena Pentax izbrisal besedo Asahi.

Prvič si ju je bilo moč ogledati na Fotokini leta 1976. Zaradi zanesljivosti in bogate dodatne opreme so PENTAX MX razvrstili med profesionalne fotoaparate.

Merjenje svetlobe so izvedli z novim tipom fotocelice GPD (gallium photo diode), prikaz vrednosti pa je z LED diodami.

PENTAX ME je za razliko od modela MX bolj preprost in kompakten aparat. Uporabljal je samo avtomatsko nastavitev časa osvetlitve z ročno nastavitvijo zaslonke.

 

PENTAX AUTO 110 (1979)

Je prvi in edini zrcalnorefleksni fotoaparat, ki uporablja filme formata 110. Zanj je Pentax ponudil 6 objektivov z goriščnicami od 18 - 50 mm, med njimi zoom objektiv 20 - 40 mm. Slaba kakovost filmov formata 110 ni omogočala izrabiti vseh dobrih lastnosti tega posebneža. Zasnovali so ga z namenom, da fotoaparat približajo nežnejšemu spolu.
 

 

 

PENTAX LX - SANJE PROFESIONALCEV      

Predstavili so ga leta 1980. Bivši uporabniki modelov K1000, ME in MX so postali navdušeni pristaši tega modela. Z modelom LX je Pentax prav gotovo prestopil v višji razred. Serija se odlikuje po bogati dodatni opremi. Pri modelu LX je moč izbirati med avtomatiko in ročno nastavljivostjo osvetlitve. Velika je občutljivost svetlomera pri nizkih stopnjah svetlobe - 6 EV, kar ustreza 125 sekundam pri zaslonki 1,2 ob uporabi filma ISO 100. LX so zasnovali za fotografe, ki fotografirajo v izredno težkih razmerah (temperaturne razlike, vlaga, možnost udarcev...).

 

OBJEKTIVI SERIJE STAR

Razvili so jih v  obdobju sodelovanja z nemškim podjetjem Carl Zeiss. To je malo znano poglavje v Pentaxovi zgodovini, ki pa se je že zaključilo, ker Pentax ni hotel izgubiti dela svoje identitete.
 

 

PENTAX ME - F

Svetu so ga predstavili na pariškem salonu leta 1981. V zgodovini fotografije je zapisan kot prvi zrcalnorefleksni fotoaparat z avtomatskim ostrenjem. Ob razvoju tega fotoaparata je bil Pentax daleč pred vsemi, vendar pa je zaradi visokih razvojnih stroškov in neizpopolnjene tehnologije (prepočasen AF) utonil v pozabo.

 

 

 

 

 

645 IN 645N

 

Zrcalnorefleksni fotoaparat srednjega formata 645 je bil svetu predstavljen 15 let po modelu 76. Imenoval se je 645. Opremljen je bil s super A objektivi. Leta 1997 so predstavili izpopolnjen model 645N, ki si je zaradi svoje edinstvenosti, avtomatskega ostrenja, prislužil mesto v muzeju pionirske tehnologije JC II.
 

 

 

 

 

SERIJA P

 

Predstavili so jo leta 1985 in vsebuje prvi fotoaparat, ki zazna DX kodo.
 

 

 

 

 

KOMPAKTNI ZOOM FOTOAPARATI (1986)

 

Leto 1986 je bilo na področju amaterske fotografije prelomno. Pentax je prvi na svetu predstavil kompaktni fotoaparat z zoomom, ki je segal do 70 mm. Imenoval se je PENTAX ZOOM 70. S tem se je začela nova doba v amaterski fotografiji.

 

 

 

ZRCALNOREFLEKSNI AF FOTOAPARATI II. GENERACIJE (1987)

 

SFX je bil razvit kot odgovor na Minoltin model AF 7000. SFX ga je prehitev v hitrosti ostrenja. Imel je že vgrajen IR iluminator, ki mu je omogočal ostrenje pri slabih svetlobnih pogojih.
 

 

 

 

 

 

 

 

SERIJA Z

Predstavili so jo leta 1991 in vsebuje modele: Z10, Z1, Z20, Z50P, Z1 SPECIAL EDITION, PENTAX Z1 - P, PENTAX Z70.

S serijo PENTAX Z se konča zgodovina podjetja PENTAX, kajti serija MZ (MZ 50, MZ 10, MZ 5n, MZ 3), ki je nasledila serijo Z, je še vedno v proizvodnem programu.

Zdaj je Pentax edini proizvajalec, ki v svojem programu ponuja celoten asortiman fotografskih kamer od kompaktnih, 35mm zrcalnorefleksnih, APS kamer in kamer srednjega formata.

 
 

 

 

Pentax nikoli ne miruje. Razvoj gre naprej in letos je njihov kompaktni zoom z goriščnico do 200mm osvojil laskavi naslov fotoaparata leta. Prav tako tudi srednjeformatni model 645n.

 

 

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com