Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Svetilka OLIGHT S10 Baton / Odličen fotografov pripomoček

06.06.2013 10:42

Matjaž Intihar

Mogoče bo kdo podvomil v branje tokratnega preizkusa. Le kaj ima mala svetilka skupnega s fotografijo. Še res je! Baterijska svetilka OLIGHT S10 Baton ni namenjena doosvetljevanju motiva. Pomaga pa nam lahko v večerni fotografiji izostriti motiv, kot pogledati na funkcije kamere ali v našo fototorbo, kjer iščemo želeno opremo.

 

OLIGHT S10 Baton

Kompaktnost, robustnost...

 

Velika svetilka Led Lenser X21 nam je že pokazala kako lahko svetilka pomaga fotografu. Poimenoval sem jo kar »sonce v roki«!. OLIGHT S10 Baton pa ima drugačen namen. V dolžino meri samo 70,5mm, premera ima 23mm, brez baterije je težka vsega 42g. Ohišje je iz nerjavečega jekla, ni gladka, da bi nam zaradi majhnosti drsela iz roke, ima nastavek za pritrditev na kapo, žep, vrvico, trak… in odlične specifikacije glede svetilnosti ter varčevanja z energijo. Na spodnjem delu je še dovolj močan magnet, da svetilka obstane na kovinskem delu stojala. Seveda tudi na drugih kovinskih površinah, recimo z magnetom pritrjena na avtu.


Na zgornji strani je bel gumast gumb za vklop/izklop. Če gumb držimo eno sekundo, se spremeni moč svetilnosti.

 

Kot vse sodobne svetilke uporablja LED tehnologijo. Cree XM-L LED dioda ima v tej svetilki svetilnost 320 lumnov. Baterija omogoča 4 stopnje svetilnosti, 320 / 70 / 5 in 0.5 lm (lm je lumen, enota za svetlobni tok). Z novo baterijo CR 123A v povprečju z njo lahko delujemo 320 lm (1h 30min) / 70 lm (7h 30min) / 5 lm (4dni 12ur) in pri 0.5 lumna (15dni). Baterijo CR 123A poznamo že iz 70 let. Vgrajevali so jo v prve kamere, ki so imele že več elektronskega vezja. Med prvimi Canon AE-1. Zato te baterije ne bo težko dobiti za rezervo. Niti drage niso. V naših specializiranih trgovinah sem zasledil ceno okoli 4 evro za kos.


Baterija CR123A nam kljub svoji majhnosti nudi napetost 3V in kapaciteto 1500mAh.

 

Če na svetilko pogledamo iz povsem fotografskega stališča, jo bomo tako ali tako uporabljali občasno zvečer in baterije nisem iztrošil po mesecu dni kar redne uporabe niti toliko, da bi opazil na svetilnosti.


Šele pri tej fotografiji si znamo predstavljati kompaktnost svetilke.

 


Kljub majhnosti pa zaradi kovinskega ohišja, svetilka zagotavlja odlično trpežnost.

 


Na spodnjem delu svetilke je kovinska zaponka, katero lahko zataknemo za srajčni žep, jo damo na trak fotokamere ali na kapo in imamo ob svetenju proste roke.

 


V večernem času se izkaže svetilka kot odličen fotografski pripomoček. Na kameri vedno s težavo najdemo nastavitvene gumbe in funkcije.

 


V slabi svetlobi kamera vedno težko izostri. svetlika ima dovolj moči, da pomaga AF sistemu.

 


Pri bližnjih motivih lahko svetliko izkoristite tudi za osvetlitev in fotografiranje.

 

Svetilka ima na zadnjem delu magnet. Tudi na karbonskem stojalu lahko najdemo manjši železni delček. V primeru tega stojala navoj za pritrditev dvižne palice.

 

Za konec

Svetilka OLIGHT S10 Baton je lahko odlična fotografova sopotnica. Lahko jo imamo zataknjeno v fotografski torbi ali za trakom kamere. Ob delu si jo lahko nastavimo na kapo ali v žep fotografskega suknjiča, da jo imamo takoj pri roki. Za iskanje gumbov na kameri zadostuje že najnižja moč, pri OLIGHT jo imenujejo kar »moonlight«.

Ker je svetilka izredno robustna, kakovostna in predvsem majhna, menim, da je odlična za vse, ki večkrat fotografirajo v temnih pogojih in iščejo nastavitve na kameri ali želijo doosvetliti motiv, da bo kamera izostrila želeni del motiva.

Obenem ima svetilka tudi druge bolj znane uporabne možnosti. Služi še za vse druge namene, saj je zadosti močna in vzdržljiva. Brez težav nam pomaga tudi pri večernem kolesarjenju, hoji ali, ko ponoči v avtu, šotoru, temnem prostoru ali okolici iščemo želeno stvar. Svetilka OLIGHT S10 Baton je pravi izdelek za širok namen uporabe, med njimi tudi za fotografa. Krasi pa jo kompaktnost, odlična izdelava, trdnost, svetilnost in varčnost z energijo.

Svetilke OLIGHT je za test posodilo podjetje VTE d.o.o.

avtor: Matjaž Intihar

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com