Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

SONY CyberShot DSC-G1 / TV - zaslon med kompakti

Avtor:Matjaž Intihar
16.08.2007 21:06
Stran:

 


Tudi če kamero ob pomembnem trenutku date v roke neznanemu fotografu, bo avtomatika dobro opravila svoje delo. Levo Felipe Massa dirkač Ferrarija, desno avtor članka, ki je prepustil zajeti enkraten moment neznanemu fotografu in kameri Sony DSC-G1.

Sony je spet pokazal posebneža med kompakti. Oblika, zaslon, predvajalnik mp3, 2 GB notranjega spomina, odpiranje kamere s pomikom v desno, povezava WiFi. V osnovi pa je kamera še vedno namenjena predvsem preprosti uporabi, brez dodanih najnovejših funkcij.

G1 je povsem novi koncept kamere, ki pa malenkostno spominja na Sony serijo N, s to razliko, da je G še drznejši, elegantnejši in zanimivejši.

S sprednje strani niti ni videti kot kamera, ko pa ga pogledamo z zadnje strani, ne vidimo drugega kot ogromen 3,5-palčni zaslon in velik kromiran napis SONY. Preseneti nas, da je večina gumbov na desni strani ohišja. Šele ko pogledamo kamero od zgoraj, nam postane jasno, da je treba prestaviti pomični gumb in odpreti kamero s potegom v desno, da se samodejno vključi. Tukaj pa nas preseneti zaslon s kar 921.000 točkami, ki je resnično briljanten. Obenem pa se prikažejo še vsi potrebni gumbi za upravljanje kamere.

Gumbov je sicer malo in tudi veliki so dovolj, a kaj, ko novi koncept zahteva drugačno postavitev, in čeprav ste seznanjeni z drugimi Sony kamerami, boste s kamero G1 imeli kar nekaj težav, preden se navadite na povsem drugačno ergonomijo gumbov in nove spremenjene menije.

G1 je poseben tudi zaradi kar dveh gigabajtov spomina v kameri. To pa je predvsem zaradi tega, ker kamera omogoča tudi poslušanje glasbe mp3. Poleg kamere v kompletu dobite še slušalke in "docking station", da nanjo brez težav naložite vaše najljubše datoteke mp3.


2GB notranjega spomina je več, kot ima večina današnjih fotografov spomina na pomnilnih karicah.

Povezava Wi-Fi omogoča, da izmenjavate fotografije med kamerami. Mogoča je izmenjava že posnetih fotografij, ki so shranjene v notranjem spominu ali na kartici MemoryStickDuo, oziroma z neposrednim prenosom fotografij iz kamere v kamero v trenutku, ko je fotografija posneta. To pomeni, da z eno kamero fotografirate na nekaj metrov oddaljeni lokaciji in v trenutku, ko fotografijo naredite, se ta prenese v drugo kamero na drugi lokaciji.

Način zajema fotografij je lahko povsem samodejen, pri čemer samo pritisnete sprožilec, drugo pa opravi kamera. Programska avtomatika "P" že dovoljuje določene posege v nastavitve, a ni možnosti za nastavljanje časa osvetlitve in zaslonke (kot je že v navadi pri mini kamerah). Kamera pa ima veliko scenskih nastavitev, v katerih bo uporabnik fotografiral različne motive, od visoke občutljivosti vrednosti ISO brez vključene bliskavice, dolgega časa osvetlitve, vključno z bliskavico, pokrajinskega načina, fotografiranja snega, fotografiranja na plaži, kjer se poudari barva neba, do fotografiranja ognjemeta. Kamera ima vgrajen periskopski objektiv, ki se ne pomika iz ohišja. Ima trikratni optični zum.


Kamera nam na njeni levi strani omogoča priklop slušalk. količina njenega notranjenega spomina omogoča shraniti veliko količino glasbenih datotek.

V današnji poplavi kamer s sedem in več milijoni točk se zdi DSC-G1 s šestimi milijoni malce skopuški, a za družinski album in izreze število točk povsem zadovoljuje.

Zanimivo pri kameri je to, da ko naredimo fotografijo, se ta ne pokaže na zaslonu niti za sekundo ali dve kot v drugih kamerah. Če si želimo ogledati fotografijo, moramo nujno v način "playback", v katerem si lahko ogledamo prav vse fotografije in albume.

Kamera namreč vsak dan naredi svoj album, ki pa jih lahko združujemo ali razčlenimo. Vsaki sliki ali albumu lahko dodamo še naslov, odvisno ode tega, ali gre za športni album, album z otroki, s prijatelji itd. Ko albume označimo, jih lahko s funkcijo "search" (išči) tudi najdemo in pogledamo samo določeno tematiko slik. Te fotografije si lahko ogledamo s funkcijo "Slide Show", ki ji lahko dodamo tudi glasbo iz glasbenega albuma, različne učinke za prehajanje med fotografijami itd. Vsako že posneto sliko lahko obračamo po 90 stopinj ali ji spremenimo ločljivost na 6, 3, 2 milijona točk ali na resolucijo VGA. Prav tako je poskrbljeno, da lahko fotografije prenašamo tako iz MemoryStickDuo v notranji spomin in tudi nasprotno.


Glavna odlična lastnost kamere. kar 3.5 palca velik zaslon z neverjetno ločljivostjo 921.000 točk. Slika na zaslonu je zares briljantna.

Zajem videa je kot vedno pri Sony v formatu MPEG4, s to razliko, da kamera G1 zajema zvok v načinu stereo.

Kamera sicer ni najhitrejša, ni najmanjša in najlažja za uporabo, a kdor si bo želel imeti posebno kamero z edinstvenim zaslonom, tega ne bo pogrešal. Predvsem pa so kupci Sony kamer iz posebnih razredov precej drugačni od klasičnih fotografskih kupcev. Na kameri mora pisati Sony, napis Carl Zeiss jim da še dodatno potrditev, zaslon je tako ali tako trenutno nekaj posebnega, prav tako za fotografske pojme čudno postavljeni gumbi. A danes, v digitalni dobi, je treba vedno gledati na fotokamero iz več strani. Seveda fotokamera ni namenjena širokim množicam uporabnikov, za kar poskrbi že cena. Vendar uporabnik, ki želi biti drugačen in pokazati novo tehnologijo ter prikazovati slike neposredno iz kamere, in to še v povezavi z glasbo, bo z G1 vsekakor zadovoljen.


Da kamero vklopimo moramo odpreti drsna vratca.


Po vklopu se nam pokažejo prve informacije na zaslonu.


Lastnosti katerih večina nima. MPEG 4 video zapis in WLAN brezžični prenos.


Zaradi posebnosti zaslona in dodatnih možnosti so gumbi na dokaj neprimernih mestih.


Dodatna vrednost kamere. napis carl Zeiss.


Li-Ion baterija in Memory Stick pomnilna kartica.


Kamero lahko direktno priklopimo na različne elektronske naprave.


Kamero lahko direktno preko manjše konzole povežemo s TV ali računalnikom. Ali pa samo polnimo baterijo.


Pregled naših fotografij je mogoč na več načinov.


Pregled fotografija ali video zapisa. Zaradi velikosti in izredne ločljivosti zaslona si lahko slike in filme v odlični kakovosti ogledujemo kar preko zaslona kamere.


Želite poslušati glasbo?


Si želite izmenjevati posnetke preko drugih kamer?


Tiskanje ali pošiljanje slike v izpisovalne enote.


Podatke si lahko izmenjujete med notranjim spominom, spominsko kartico ali med direktnim priklopom kamere na računalnik.


Sony je spremenil grafiko nastavitev ob zajemu fotografije.


Močan poudarej pri tej kameri je na izmenjavi glasbe, slik in video zapisa.
Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com