Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony 12-24mm f/2.8 G Master™

07.07.2020 16:06

Sony je danes predstavil vznemirljivo novost v svoji ponudbi objektivov polnega formata. To je ultra širokokotni zoom objektiv FE 12-24mm F2.8 GM (model SEL1224GM) z veliko odprtino zaslonke. Kompakten in vsestranski objektiv je idealen za fotografiranje pokrajine, zvezdnatega neba in arhitekture, obenem pa nudi izjemno mobilnost športnim fotografom, ki želijo fotografirati z izjemno širokimi koti. Novinec je del vrhunske serije objektivov G Master, kar pomeni izjemno kakovost slike vse do ultra širokega kota pri goriščni razdalji 12 mm in stalni odprtini zaslonke F2.8. Vse skupaj zaokrožuje še čudovit učinek mehkega ozadja (bokeh).

Predstavitev objektiva FE 12-24mm F2.8 GM pomeni, da se Sonyjeva ponudba objektivov serije G Master zdaj razteza vse od 12 mm do 200 mm. Ob tem pri goriščni razdalji 12 mm nudi najbolj širokokoten zoom objektiv na svetu z zaslonko F2.8. S takšno goriščno razdaljo lahko fotograf poudari razdaljo in ustvari dinamične perspektive, ki presegajo vidni kot človeškega očesa, kar odpira vrata novim načinom ustvarjalnega izražanja. 

»Neverjetno navdušeni smo nad predstavitvijo objektiva FE 12-24mm F2.8 GM, saj verjamemo, da se bodo fotografi in snemalci, ki uporabljajo Sonyjev sistem Alpha, zaljubili vanj,« je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. »Za nas je pomembno, da še naprej premikamo meje v fotografski panogi. Zdaj smo razpon objektivov serije G Master s stalno zaslonko F2.8 razširili do 12 mm. Navdušeni smo nad rezultati novih kreativnih možnosti, ki jih nudi ta tehnološko dovršen in visoko zmogljiv objektiv.«

Objektiv FE 12-24mm F2.8 GM se ponaša z inovativno zasnovo, ki omogoča izvrstno kakovost slike od roba do roba skozi celoten razpon goriščne razdalje. Opremljen je s tremi izjemno natančnimi elementi XA (Extreme Aspherical), vključno z največjim elementom XA, ki je bil kadarkoli narejen za objektiv, namenjen fotoaparatom serije α™ (Alpha™). Ti elementi XA skupaj z ostalimi asferičnimi elementi učinkovito zmanjšujejo astigmatizem ter ukrivljenost polja vse do robov slike. Dodatno so tukaj še trije stekleni elementi ED (Extra-low Dispersion) ter dva steklena elementa Super ED, ki učinkovito zmanjšujejo kromatsko aberacijo ter s skupnim delovanjem omogočajo jasno sliko od roba do roba.

Plavajoč mehanizem ostrenja razdeljuje skupino leč za ostrenje v dve neodvisno upravljani skupini. S tem zagotavlja izjemno zmogljivost pri bližinskem ostrenju in kar najboljšo ostrino pri vseh razdaljah fotografiranja. Poleg tega pomaga dosegati stalno najmanjšo razdaljo ostrenja, ki znaša 0,28 metra skozi celoten razpon goriščne razdalje. Zaradi zasnove z notranjim ostrenjem se dolžina objektiva med ostrenjem ne spreminja, spremembe težišča pa so minimalne. Tako je objektiv v roki vedno optimalno uravnotežen. 

Značilen učinek mehkobe ozadja (bokeh), ki je odlika vseh Sonyjevih objektivov serije G Master, so inženirji dosegli z natančnim uravnavanjem lastnosti sferične aberacije, tako med zasnovo kot med postopkom izdelave. Izjemno natančna površinska obdelava elementov XA ob tem učinkovito zmanjšuje učinke čebulnega obročka. Skupaj z okroglo odprtino zaslonke z 9 lističi še dodatno izboljšuje že tako vrhunski videz mehkobe ozadja.

Objektiv FE 12-24mm F2.8 GM ima vgrajene štiri originalne linearne motorje XD (Extreme Dynamic) z visoko hitrostjo in visokim potiskom, ki zagotavljajo združljivost s hitrostjo in zmogljivostjo obstoječih ter tudi bodočih fotoaparatov. Vsako skupino leč poganjata dva motorja, zaradi česar je samodejno ostrenje hitro in natančno. Novi algoritmi za upravljanje medtem povečujejo odzivnost sistema linearnih motorjev XD ter omogočajo brezhibno sinhronizacijo med obema skupinama leč za ostrenje. Dodaten rezultat vsega tega je tudi izjemno tiho delovanje z minimalnimi tresljaji.

V objektivu FE 12-24mm F2.8 GM je bil prvič uporabljen povsem nov premaz Nano AR Coating II, ki ga je mogoče enakomerno nanesti na velike elemente objektiva ter močno ukrivljene površine elementov. Novi premaz zmanjšuje notranje odboje svetlobe ter zmanjšuje odbleske in svetlobne artefakte. Rezultat je jasna in ostra slika kljub širokemu kotu. Poleg tega zagotavlja jasnost in kontrastnost po celotni površini slike tudi v zahtevnejših svetlobnih razmerah.

 

Filmsko ustvarjanje

Stalna največja odprtina zaslonke F2.8 skozi celoten razpon goriščne razdalje zagotavlja nespremenjeno osvetlitev med spreminjanjem goriščnice. Povedano drugače, hitrost zaklopa in občutljivost ISO se med zoomiranjem pri snemanju videoposnetkov ne spreminjata. Takšna možnost snemanja s širokim kotom 12 mm in stalno zaslonko F2.8 prinaša neomejene ustvarjalne možnosti. Če objektiv uporabljate s fotoaparatom formata APS-C ali z nastavitvijo pogleda Super 35, je objektiv na najbolj širokokotnem delu goriščnice ekvivalenten 18-milimetrskemu objektivu, kar je zelo uporaben razpon goriščne razdalje za filmsko ustvarjanje.

 

Profesionalno upravljanje

Objektiv FE 12-24mm F2.8 GM, ki tehta le 847 gramov, nudi številne funkcije za profesionalno upravljanje. Te so: prilagodljiv gumb za zadržanje izostritve, stikalo za preklapljanje med načini ostrenja ter obroča za zoomiranje in ostrenje, ki sta nameščena tako, da je upravljanje z njima med fotografiranjem kar najbolj priročno. Ročno ostrenje z linearnim odzivom medtem zagotavlja, da se obroč za ostrenje neposredno odziva tudi na najmanjše premike. S tem lahko fotograf spremembe izostritve izvede natančno in v hipu. Objektiv je odporen na prah in vlago, sprednja leča pa je prevlečena s fluorovim premazom, ki odbija vodo, maščobo in ostale nečistoče. To pomeni, da je s sprednje leče lažje očistiti tudi prstne odtise. Držalo za filtre na zadnji strani omogoča vstavljanje standardnih ploskih barvnih in ND-filtrov, kar pomeni še več možnosti za ustvarjalno izražanje. Vzorec za izrezovanje ploskih filtrov je priložen.

 

Cene in razpoložljivost

Objektiv FE 12-24mm F2.8 GM bo v Evropi na voljo od avgusta 2020 dalje po predvideni maloprodajni ceni približno 3.300 evrov.

 

Za več podrobnosti o izdelku obiščite spletno stran https://www.sony.si/electronics/objektivi-za-fotoaparate/sel1224gm

Sony Slovenija

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com