Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Sony, (Minolta) 70-200mm f/2,8 G in Carl Zeiss 24-70mm f/2,8 ZA kombinacija

Avtor:Matjaž Intihar
30.03.2009 23:58

S kamero Alpha 900 (test A900) je tudi Sony vstopil v razred kamer s tipalom polnega formata in visoko ločljivostjo. Tipalo v kameri A900 premore kar 24M točk. Zaradi velikosti tipala polnega filmskega formata (24x36mm) in visoke ločljivosti, kamera potrebuje tudi vrhunske objektive. Kot je znano, je Sony povzel tehnologijo in inženirje fotoodelka nekdaj zelo priznanega proizvajalca Minolta. Minolta je že v filmski dobi imela nekaj vrhunskih objektivov. Med njimi je bil tudi 70-200mm SSM G, s svetlobno močjo f/2,8.

Sony objektiv je povzet po originalnem Minolta objektivu in njihovi zlati seriji z oznako G. Že takrat je bil cenjen kot eden najboljših objektivov v tem zum razredu. Sony je dodal samo še ime in nekaj lepotnih popravkov. Oznaka SSM pove, da ima objektiv ostrenje preko motorja v objektivu. V praksi pokaže, da ni tako hiter kot objektiva konkurenčnih podjetij, v kakovosti zapisa pa jima je povsem konkurenčen.

Ob prevzemu Minolte je Sony napovedal, da bodo tako kot za njihove profesionalne video kamere, tudi za fotokamere še naprej sodelovati s podjetjem Carl Zeiss. Sodelovanje je rodilo vrhunski zum objektiv Carl Zeiss 24-70mm f/2,8 ZA. Da je objektiv res produkt tega renomiranega proizvajalca in da ne nosi samo njegovo ime pove že dejstvo, da je težak kar 955g, dolg 111mm in premera 83mm. Objektiv je izdelan zelo robustno, v ohišju pa je skritih 17 leč, ki so združene v 13 skupinah. Dve od leč sta posebej prirejeni za popravek sferične aberacije, dve za disperzijo svetlobe. S tem objektivom je kamera Sony A900 dobila zelo visoko in cenjeno dodatno vrednost. Če je bila v analogni dobi kamera Contax med fotofili priljubljena zaradi Zeiss objektivov, se danes to kaže tudi pri kamerah, na katerih se sveti ime Sony. S tema dvema objektivoma je kamera A900 popolna kombinacija. Res, da je cena kompleta za večino fotografov astronomska, vendar za njo dobimo zelo veliko. Prav serija objektivov Sony G in Carl Zeiss ZA, postavljata Sony foto opremo na najvišjo uporabniško in kakovostno stopnico. Kameram Sony manjka samo še nekaj več hitrosti, bolj kakovostna slika pri višjem ISO in širša paleta objektivov Zeiss in serije G, pa bo kmalu konkurenčna vodilnima tudi za "prave" fotografe.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com