Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotografiranje na snegu ob vodi, belih površinah... (osvetlitev)

04.02.2017 10:38

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

V dobi filmske fotografije je bilo veliko več družinskih fotografov zadovoljnih s svojimi na počitnicah zajetimi fotografijami ob vodi. Danes imajo zmogljivo digitalno tehnologijo, vendar težave in dvome, le kaj je s kamero narobe, ko pa so bile s poceni analogno posnete kakovostnejše fotografije. Nič ni narobe z digitalno kamero. Vedeti je treba, da smo film odnesli v fotolaboratorij in fotolaborant je vse naše fotografije pravilno obdelal in prenesel na papir. Danes si na zaslonu žal ogledamo ne do všečnosti našega očesa obdelano fotografijo. Če pa boste vašo kartico odnesli v fotolaboratorij, da vam izdelajo slike, ali jih sami popravite v računalniškem programu bo enako kot včasih. Fotografije bodo všečne. Vendar imamo za naše boljše fotografije na razpolago še dodatne trike (fotolaboranta, računalniški program) že kar v naši kameri. Kadar fotografirate na snegu, ob vodi, je veliko odbite svetlobe, ki zmoti svetlomer. Podobno je kadar fotografirate ob belih stenah, v protisvetlobo... Rešitev?

(za hitrejšo in pravilno spoznavanje fotokamere in njenih nastavitev vam je na voljo nova fotografska knjiga z naslovom FOTOKAMERA)

1. Slikovna avtomatika

Na vaši kameri poiščite slikovni program za fotografiranje na plaži, ob vodi, snegu na močnem soncu...


Programska slikovna avtomatika za fotografiranje na snegu bo poskrbela, da bo kamera upoštevala korekturo osvetlitve zaradi močnih odbojev od snega, vode, belega peska ali skal.

 

 

2. Napredne kamere

Izkoristite možnost korekture osvetlitve z gumbom (meni) +/-. Korekturo dodajajte v plus (+), po potrebi.


Normalna izbira nastavitev kamere. EV 0


Izbrana korektura. EV +1 2/3.
Če delujete v programskih nastvitvah P, S (Tv), A (Av), v primeru fotografiranja ob močni odbiti svetlobi od snega, vode, belega peska, skal, uporabite nastvavitev korekture osvetlitve EV (gumb na kameri ali preko menija).


Brez korekture


Izbrana korektura. EV +1.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com