Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Sigma SD14 - posebnež med kamerami DSLR

Avtor:Matjaž Intihar
12.05.2007 20:24

Sigma nam je zaradi objektivov že več let dobro znano ime. V zadnjih letih pa je vse prepoznavnejša po tem, da na veliko napove svoje nove kamere. Predvsem tipalo Foveon in napačno razlaganje njegove tehnologije ter previsoko mnenje o njegovi superiornosti so sprožili precej prahu in jim naredili veliko dodatne reklame.

Na sejmu Photokina smo SD14 že videli. Zdaj je že na prodajnih policah in prve kamere so tudi pri nas že dobile zadovoljne lastnike. Res pa je, da če uporabljate kamere Sigma, morate malo drugače razmišljati. Predvsem se morate zavedati, da je fotografiranje konjiček in da si kupite tisto, ki vas v danem trenutku zadovoljuje. Kamere Sigma so v pristopu do kamer malo drugačne. Pri njih na prvem mestu ni hitrost dela. Modeli nam do zdaj niso omogočali niti pretvorbe v zapis JPEG v sami kameri. Preračunavanje podatkov in shranjevanje sta potekala zelo dolgo. Kameri SD14 so zdaj dodali to možnost, a je še vedno precej počasna. Vendar pa, če fotografirate šport (le koliko je takih hobi fotografov), potrebujete hitro kamero. Če fotografirate za užitek, pa izberite kamero, ki vas prepriča tudi glede filozofije delovanja.

Prednost kamere Sigma SD14 je predvsem v tem, da je nekaj posebnega in, predvsem z vso slavo tipala Foveon, namenjena ljubiteljem tehnične fotografije. Zelo malo je učinka "moire", ločljivost pa je zelo dobra, seveda, dokler nam trimilijonsko tipalo omogoča gledati sliko brez interpolacije. Kamera ima veliko dodatne opreme, med drugim tudi lastnih objektivov. Škoda je le, da je nanjo mogoče nastaviti samo originalni nastavek SIGMA. Še več zanimanja za kamero bi bilo, če bi bilo omogočeno dodajanje objektivov z drugimi nastavki, ko že Sigma nudi objektive za vse glavne proizvajalce SLR-kamer. Vendar se ve. S tem bi si bolj škodovali kot pa pridobili, saj le tako še naprej dobro prodajajo svojo ponu­dbo iz glavne de­javnosti, objektive.

Če primerjam SD14 s prejšnjimi modeli, je že držanje kamere v roki krepko izbo­ljšano. Celotno ro­kovanje z njo je boljše, še vedno je takoj za zadnjim delom objektiva filter IR, ki notranjost kamere dodatno ščiti pred prahom. Kmalu bomo videli, ali bo Sigma vztrajala na svoji poti kot proizvajalec kamer. Najprej nam morajo na trgu ponuditi že obljubljeno kompaktno kamero DP-1, ki uporablja enako tipalo kot SD14 in fiksni 28-milimetrski objektiv. Če v svetu kamer DSLR ne želite biti enaki večini, potem je za vas Sigma SD14 že zaradi tega prava izbira.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com