Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM - Originali, kje ste?

Avtor:Matjaž Intihar
06.03.2013 11:57
Stran:

Objektiv Sigma 35mm f/1.4 DG HSM je bil predstavljen na lanskem sejmu Photokina, kjer je Sigma predstavila novo strategijo izdelave objektivov. Poudarek je na kakovosti in predvsem končni kontroli. Obenem so dodali nove materiale tako za ohišje objektivov kot med samimi lečami. Objektive so razdelili v tri skupine;
C (Contemporary - sodobne)
A (Art - izrazne)
S (Sport - šport)

 

Objektiv Sigma 35mm f/1.4 DG HSM spada v skupino A (Art), zato je na njemu tudi črka A. Oznaka DG pomeni, da je poleg kamer APS-C formata, primeren tudi za kamere polnega 35mm formata. HSM, da ima hitri motor za premikanje leč pri ostrenju.

 

Uporabljeni so novi materiali, kot TSC, FLD, SLD. Svetlobna moč je odlična f/1,4 in prav zaradi tega je objektiv v skupini Art, ki naj bi omogočal večjo izraznost. Objektiv je sestavljen iz 13 leč, ki so postavljene v 11 skupin. Štiri leče so SLD (Special Low Dispersion), ena je FLD (F Low Dispesion), ki ima podobne lastnosti kot fluoritna leča. Dve leči sta asferični, ki poskrbita, da ima objektiv lahko manj leč. Objektiv je na proti Canon in Nikon 35mm f/1.4 konkurenci manjših dimenzij. Premer objektiva je 77mm, dolžina 94mm, premer filtra je 67mm, teža objektiva 665g. Najmanjša zaslonka je f/16. Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel. Najmanjša možna oddaljenost od objektiva je 30cm. Ostrenje poteka preko hitrega in tihega HSM motorčka.

 

Uporabnost / Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Že oznaka A (Art) pove, da je objektiv namenjen naprednim fotografom, ki znajo iz takega objektiva potegniti več v kreativnem smislu.
Odličen je za vse, ki s kamero polnega 35mm formata želijo več kreativnosti z rahlim širokim kotom. Obenem velika svetlobna moč f/1.4 in zaslonka z devetimi lamelami, omogočata odlično neostrino ozadja (bokeh).
Uporabniki kamer z APS-C tipalom pa so dobili odličen »normalni« objektiv, zelo primeren tudi za bližnje portrete.

 

Hitro in tiho ostrenje (HSM)

Velike in težje leče zahtevajo močan in hiter premik, da bo ostrenje trenutno. S pomočjo HSM obročnega motorčka je to mogoče.


Vedno poudarjam. Ni pomembno kakšne zapise dodajajo lečam, objektiv naj poda kakovost. In prav zanimivo je, da je Sigma predstavila "umetne" leče, ki zamenjujejo do sedaj uspešne klasične izdelke. Pa vseeno so dosegli vrhunsko kakovost. Je to zaradi odlične končne kontrole? Fluorit v lečah še vedno da svojo moč, toda če druge leče ne dosegajo visoke kakovosti, le te ne bo. Sam menim, da je prav ustrezna homogenost leč zaradi kontrole tisto pravo. Upam, da se Sigma zaradi večjega povpraševanja, ne bo odrekla kontroli leč in njihovih skupin. To bo zopet izziv za Canon in Nikon, ki sta ravno na kontroli naredila napako in njihovi objektivi nihajo od boljših in slabših.

 

Optična zmogljivost

Objektivu Sigma 35mm f/1.4 DG HSM so med klasična stekla dodali dve ASP (aspherical) stekli, ki sta na robovih zaradi barvnih odklonov posebej brušeni, zaradi tega pa je lahko v objektivu manj leč, da popravljajo napake prejšnjih leč. Zanimivo, da so v objektiv dodali štiri SLD (Special Low Dispersion) leče in ne nove ELD (Extraordinary Low Dispersion), ki po njihovem opisu še izboljšuje korekcijo kromatske aberacije. Toda drugačne konstrukcije objektiva imajo drugačne zahteve.
V objektivu je še ena FLD (F Low Dispesion) leča, ki ima podobne karakteristike kot fluoritna. Ima večjo prepustnost in boljšo spektralno korekcijo kot navadno steklo.
Po prvih tehničnih preizkusih ima objektiv Sigma 35mm f/1.4 DG HSM izredno ločljiv na proti konkurenci. Izgleda da je Sigma resno vzela besede na predstavitvi in objektivom dodala samo najboljše.

Ohišje objektiva

Novo je ohišje objektiva, ki je sedaj iz materiala "TSC (Thermally Stable Composite) ((termično stabilen kompozit))". TSC ima manjšo razliko v razteznosti pri večjih temperaturnih spremembah. Obenem ohranjanje trdnost notranjega tubusa, v katerem so leče. V primerjavi s prejšnjimi materiali kot polikarbonat, ki se pri cenejših objektivih še vedno uporablja v večini, ima TSC večjo prožnost za približno 25%. Ker so toplotna krčenje ohišja objektiva majhna, imajo kovinski deli, ki prispevajo k visoki kakovosti proizvodnje izdelka še boljšo oporo. TSC material zaradi svoje trdnosti omogoča uporabiti tanjše stene objektiva kot obročev za ostrenje in zum. S tem objektiv pridobi na kompaktnosti in teži.

 

Manj odsevov in bleščanja

Z dvostranskimi premazi leč »Super Multi-Layer« se pripomore k zmanjšanju odsevom in bleščanja direktno vpadne svetlobe ter tako zagotavlja visoko kontrastne slike. Priloženo je tudi senčilo za manj škodljiv vpliv direktnih žarkov na segrevanje leč in še dodatno preprečuje notranje odboje.

 

Bajonet (nastavek za objektiv)

Nastavek za priključitev na kamero je iz kovine. Objektiv ima nastavke za Canon, Nikon, Pentax in Sony kamere APS-C formata.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com