Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C – Test

18.04.2016 23:08

Avtor: Matjaž Intihar

Sigma že nekaj zadnjih let stoji na stopnici odličnih objektivov. Obenem želijo ponuditi hobi in naprednim fotografom objektive, ki so nišni v določenih razredih. Trg brez zrcalnih kamer (CSC) je vse večji. Sony, Panasonic, Olympus so že dolgo ponudniki teh kamer in pri Sigmi vedo, da se tudi za te kamere išče specifične objektive.
Sigma je leta 2012 spremenila strategijo in objektive razdelila v tri kakovostne skupine. Obenem so dodali nove materiale tako za ohišje objektivov kot med samimi lečami. Objektive so razdelili v tri skupine;
C (Contemporary - sodobne)
A (Art - izrazne)
S (Sport - šport)

Objektiv Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C so predstavili pred dvema mesecema. Namenjen je Sony kameram z E bajonetom in kameram micro4/3, katerih ponudnika sta Olympus in Panasonic.

Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C spada v skupino C (Contemporary), zato je na njemu črka C. Čeprav imam občutek, da ne zaradi optičnih lastnosti, kot to, da objektiv nima oznak za oddaljenost in še kakšen pripomoček kot hitro ostrenje (HSM), stabilizacijo (OS).
Oznaka DC pomeni, da je namenjen kameram APS-C formata. Oznaka DN pa, da je prirejen za kamere CSC, katere imajo manjšo razdaljo med zadnjo lečo in tipalom. Objektiv je posledično lahko manjši in lažji, glede na tiste novejše, ki so namenjeni za kamere DSLR.
Objektiv Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C kaže svojo drugačnost in magnet predvsem s svetlobno močjo. Ta je "sanjska" f/1,4 in kljub goriščnici 30mm nudi odlično možnost kontrole globinske ostrine.

 

Goriščnica, velikost, teža

Na Sony kamerah je ekvivalent 35mm goriščnice, 45mm. Na Olympus in Panasonic kamerah, 60mm.
Dolžina objektiva je 73,5mm, premer 66mm. Teža 264g. Objektiv nikakor ni kratek. Vendar mu velikost poda svetlobna moč in sodobna konstrukcija s kar devetimi lečami.

 

Konstrukcija, izdelava

Objektiv Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C, je sestavljen iz 9 leč, ki so postavljene v 7 skupin. Ena leča je asferična in ena dvo stransko asferična.
Ohišje objektiva je iz trdne plastične mase in aluminija, z dobro površinsko strukturo in v roki deluje prijetno.
Obroč za ostrenje je z veliko površino in lepo vrtljiv. Drugih nastavitev objektiv nima. Torej je brez stabilizacije slike (kar za Olympus niti ni potrebno), ali preklopnika med ročnim in AF ostrenjem.
Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel. Najbolj zaprta je f/16. Minimalno možno ostrenje je od 30cm. Sončna zaslonka je dodana. Navoj za filter ima premer 52mm.

 

Bajonet (nastavek za kamero)

Bajonet je kovinski in zelo natančno izdelan. Objektiv Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C, je na voljo za Sony E bajonet in micro4/3 (Olympus, Panasonic).

Ostrenje

Možno je ročno kot avtomatsko ostrenje. V objektivu je koračni (step) motor, ki je primeren tudi za video AF ostrenje. Ostrenje je hitro in natančno.

 

Kakovost slike

Objektiv Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C je optično odličen. V ločljivosti brez težav zadovolji potrebe visoko zmogljivih tipal tudi pri povsem odprti zaslonki.
Vidi se, da ima sodobno konstrukcijo in kakovostne leče. Kljub 30mm goriščnice in prirejeni zasnovi za kamere CSC, je dolg kot recimo stari Canon 50mm f/1.2 L. Nova konstrukcija leč je prirejena za sodobna visoko občutljiva tipala in brez dodatnih leč ter posledično dolžine ne gre.
Globinsko ostrino se zaradi visoke svetlobni moči odlično korigira. Popačenja, kot kromatska aberacija niso izraženi. Ostrina in kontrast sta nadpovprečna. Pri f/1.4 bokeh (neostrina ozadja), ni povsem enak kot smo ga vajeni pri boljših objektivih iz razreda DSLR. Zarisni (razpršni) krogi so močno opaženi pri bližnjih močno kontrastnih motivih (kot spodnja slika drevesnega lubja), s tem pa ni popolne mehkobe v prelivanju neostrine. To je edino nekaj slabša plat tega objektiva. Pri malo bolj oddaljenih in ne preveč kontrastnih motivih, ter že pri f/1.8 razpršnih krogov ni več opaziti.

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Olympus OM-D E-M 1, 1/1000sek., f/2.0, ISO 200

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Olympus OM-D E-M 1, 1/3200sek., f/2.5, ISO 200, EV -2/3

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Olympus OM-D E-M 1, 1/5000sek., f/1.4, ISO 200

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Olympus OM-D E-M 1, 1/1600sek., f/2.2, ISO 200

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Olympus OM-D E-M 1, 1/60sek., f/8, ISO 200

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Olympus OM-D E-M 1, 1/200sek., f/7.1, ISO 200, EV -1

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Panasonic GH-4, 1/8000sek., f/1.4, ISO 100

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Panasonic GH-4, 1/8000sek., f/1.4, ISO 100​

Sigma 30mm f/1.4 DC DN, Panasonic GH-4, 1/8000sek., f/1.4, ISO 200​

 

Za konec

Objektiv Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C je povsem nišni objektiv. Uporaba je zaenkrat skrčena na Sony E bajonet in micro4/3. Toda, to je to. V vsakem razredu poiskati nove vrzeli, katerih originali ne pokrivajo.
Sigma je v zadnjih letih na poti k ponudbi enogoriščnih objektivov, ki močno mešajo štrene celo originalom. Zdaj je na tem, da imajo enogoriščni objektivi tisti, večini želeni fetiš svetlobne moči. In f/1.4 je mnogim nekaj posebnega pa čeprav, bi bilo lažje narediti enako dober ali celo boljši objektiv z f/1.8 in tudi ceneje.
Objektiv Sigma 30mm f/1.4 DC DN - C je nekaj posebnega. Glede na optično kakovost in svetlobno moč je zelo zanimiva cena 399€. Imam občutek, da so ga dali v serijo C samo za to, da so lahko postavili prijazno ceno, saj za nišni objektiv že tako ali tako težko dobiš kupca.
Kdor ima Olympus, Panasonic ali Alpha E bajonet kamero, pa menim, da se mu znajo zasvetiti oči. In uporabnik po mojem mnenju nikakor ne bo razočaran.

 

Na Sigma objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DC (Digital Crop) oznaka da gre za objektiv, ki je prirejen za APS-C format
DG (Digital) oznaka, da je objektiv prirejen tudi za kamere polnega 35mm formata
EX (Exterior) opozarja, da ima objektiv najvišjo kakovost leč?
OS (Optical Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
HSM (Hyper Sonic Motor) hitri in tihi ultrasonični motorček za ostrenje
IF (Inner Focus) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
ASP (Aspherical) posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
APO (Apocromatic) posebno brušene leče na robovih za popravek barvnih odklonov
SLD (Special Low Dispersion) za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
FLD (F Low Dispesion) leča, ki ima podobne karakteristike kot fluoritna. Ima večjo prepustnost in boljšo spektralno korekcijo kot navadno steklo
ELD (Extraordinary Low Dispersion) najnovejše steklo, ki še izboljšuje korekcijo kromatske aberacije
TSC (Thermally Stable Composite) material zaradi svoje trdnosti omogoča uporabiti tanjše stene objektiva kot obročev za ostrenje in zum. S tem objektiv pridobi na kompaktnosti in teži.
Macro - bližinski posnetki, vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com