Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Samyang 35mm f/1.4 AS UMC / Mnenje

Avtor:Matjaž Intihar
26.11.2012 14:48

Ko fotograf pogleda v naslovu opisana številčna tehnična podatka, kar malo zastriže z ušesi. Če še zapišem, da v testih pohvalijo ta objektiv in da stane manj kot 400€, ter da je dobavljiv za Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus, Panasonic, Fujifilm, Samsung, bo zanimanje še večje. Podatek, da je primeren za polnoformatne 35mm kamere, pa vas lahko že pripelje k največji meri zanimanja zanimanja.
Mogoče malo zmoti samo ime Samyang. Deluje korejsko, kitajsko? In res, to je korejska znamka objektivov. Ste najbrž že malo ohlajeni? No, na nekaterih njihovih objektivih piše tudi Rokinon, kar pa malo povleče na znane, stare, cenjene, a žal že v pokoju Rokkor objektive od Minolte.
Toda ne še obupati. Opišem še malo več in, če ne drugega, boste za temi objektivi vsaj malo pokukali po spletu in pogledali njihovo ponudbo. V prihodnosti, pa se bo o njih še slišalo.
Samyang Optics Company je korejsko podjetje, ustanovljeno leta 1972. Torej nimajo neke nemške ali japonske foto tradicije. Začeli so s ponudbo objektivov za nadzorne kamere in se počasi preusmerili še med ponudnike objektivov za fotokamere.
Vse objektive izdelajo v tovarni v Masanu. Izdelujejo zum in enogoriščne objektive, take s fiksno in variabilno zaslonko. V letu 2004 so se združili z japonskim izdelovalcem objektivov za nadzorne kamere Seikou.
In še kot zanimivost. Samyang objektivi se prodajajo tudi pod znamkami kot Walimex, Opteka, Rokinon in nekdaj zelo znanim Vivitar, pa najbrž še pod kakšnim eksotičnim imenom.

 

 

Samyang 35mm f/1.4 AS UMC

Povrnimo se k objektivu. Ime je znano, goriščnica tudi, prav tako svetlobna moč. Na APS-C kot 35mm kamerah je ta goriščnica želena, svetlobna moč, pa kar skače iz povprečja. Oziroma za Canon 35mm f/1.4, bomo pri nas odšteli celih 1500€. Ohoho, hvalijo ga in še poceni je!
Toda pametni se vpraša kje je zanka. Res, da je objektiv korejski. Toda ne iz severne Koreje ampak iz južne, kjer je Samsung doma. Zakaj je lahko tako velika razlika v ceni.
Mogoče sta zadnji dve oznaki zavajajoči. AS, nas približa k mnenju, da je to oznaka za avtomatsko ostrenje. UMC pa za hitri in tihi motorček v objektivu. Toda, ne. Tu se skriva nižja cena. Objektiv nima avtomatskega ostrenja!
Objektiv Samyang 35mm f/1.4 AS UMC je sestavljen iz 12 leč, v 10 skupinah. Dolg je 111mm, premer je 83mm, premer filtra 77mm in teža 660g. Najbližje možno ostrenje je do 30cm, zaslonka ima kar osem lamel.

 

Mnenje

Objektiv Samyang 35mm f/1.4 AS UMC je posebnež med objektivi. Za malo denarja nudi lahko veliko. Seveda ga bodo mnogi odpisali, ker ima samo ročno ostrenje. Toda v širokem kotu ročno ostrenje ni tako težavno kot pri daljših goriščnicah. Res pa je, da lahko pri f/1.4 zgrešimo zelo, zelo malo.
Vsekakor obstaja dilema. Kdor si želi objektiv z odprto zaslonko in mu ročno ostrenje ni prevelika težava si bo ta objektiv zaželel. Izkoristil ga bo tudi tisti fotograf, ki si prav tak objektiv želi le občasno in si ne bo kupoval dragih AF objektivov.
Samyang je nakazal neko drugo pot, kot nam jo že leta predstavlja ZEISS s svojimi MF objektivi za digitalne kamere DSLR. ZEISS ohranja visoko ceno, Samyang je fotografom pokazal, da se da tudi drugače.
Torej, če ne drugega si zapomnite ime Samyang. Zna biti, da bodo kmalu izdelali AF objektive in za hobi fotografijo bodo znali biti zanimivi ter mešati štrene predvsem Sigma in Tamron objektivom.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com