Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Quadralite brezžični sistem bliskavic

19.10.2017 16:41

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Ko se fotograf močneje poda v fotografijo, odkriva različne motive ter svetlobne pogoje. Kmalu spozna, da brez dodatne svetlobe marsikdaj ne gre in pomisli na bliskavice. Manjše so že vgrajene v glavo fotokamere in nam lahko pomagajo doosvetliti motiv. Vendar je njihova moč osvetlitve majhna in svetloba je toliko blizu optične osi objektiva, da v temnih pogojih hitro pride do efekta rdečih oči, oziroma sence na spodnjem delu slike, katero ob zaslombi svetlobe poda objektiv.

Dodatne bliskavice so močnejše, vendar je njihova težava še vedno v tem, da nam nudi nastavljena na kamero le direktno svetlobo. Zato so brezžične bliskavice vse bolj želene.

Toda v hobi fotografiji smo zopet v dilemi. Ali nam originalne bliskavice višjih razredov, z možnostjo brezžičnega delovanja in posledično višjo ceno res upravičijo nakup?

Tu k hobi fotografu pridejo na proti neodvisni proizvajalci. Pisal sem že o bliskavici Genessis Stroboss 58C (članek - Kot original, a z nižjo ceno). Zdaj je to podjetje združilo moči s še enim proizvajalcem bliskavic Quantum in dobili smo bliskavice Quadralite. Nudijo veliko funkcij, široko uporabnost, brezžičnost in tisto zelo pomembno, prijazno ceno.

Na aprilskem FotoPOTEPu po Namibiji sem si v posebnih svetlobnih pogojih pomagal z brezžično studijsko bliskavico Profoto B2 (članek - bliskavica za teren). Ta je namenjena profesionalnim fotografom.

Pred leti sem na FotoPOTEPih že uporabljal brezžično originalno bliskavico Nikon SB-900 in Olympus FL-50.

Tokrat sem si zaželel nekaj manjšega, lažjega, predvsem pa možnost uporabe dveh bliskavic v brezžični povezavi. Obenem nam bodo bliskavice iz ponudbe za hobi fotografa in enostavne za uporabo, saj jih bom izkoriščal na kameri Nikon D5600 (test sledi), ki je tudi namenjena hobi fotografu.

 

Quadralite Stroboss 36

Zaradi daljšega FotoPOTEPa, sem za preizkus izbral bliskavico z manjšo težo, Quadralite Stroboss z vodilnim številom 36. Več kot dovolj bo moči, za dva tri metre oddaljene portrete v slabi svetlobi in v notranjosti majhnih blatnih koč. Bliskavice Stroboss so na voljo z nastavki za Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus in Sony fotokamere.

Bliskavica tehta zgolj 200g. V višino meri 95mm (z glavo usmerjeno naravnost). Glava bliskavice lahko rotira za 270° v horizontalnem položaju, ter 97° v vertikalni osi, kar je pomembno predvsem takrat, ko imamo kamero fiksno na kameri. Če z bliskavico želimo delovati v brezžičnem načinu, uporabimo Navigator X oddajnik (2,4Ghz).

Bliskavico Quadralite Stroboss 36 se lahko nastavi na Slave mode in jo lahko prožimo s pomočjo Navigator X oddajnika.

Proženje se lahko izkoristi v treh programih. Prvi je TTL, ki omogoča avtomatično ekspozicijo motiva glede na izbrani program na fotokameri (avtomatika, pol avtomatika). Drugi način je ročni način (manual) (M) - omogoča reguliranje bliskavice v 7-f stopnjah s pomočjo +/- 1/3 EV. Tretja opcija je (Multi), omogoča zajem fotografij pri daljših ekspozicijah.

Bliskavica Stroboss 36 ima prav tako funkcijo High-Speed Sync, ki omogoča uporabo bliskavice s hitrostjo zaklopa do 1/8000 sekunde.

Poleg tega podpira zelo kratke čase bliska do 1/20000 (pri minimalni moči). Bliskavica deluje znotraj zoom območja 24-105mm v avtomatičnem kot tudi ročnem načinu. Za dosvetljevanje večjih površin (15mm) se lahko uporabi široki difuzor, ki se povleče (kot tudi bela plošča) iz bliskavice.

Bliskavico se lahko uporablja za nadzor oziroma master funkcijo, za ostale Quadralite bliskavice: Pulse Pro X, Altas 600, Atlas 600 TTL, Reporter 360 TTL, Stroboss 60, kot tudi druge Stroboss 36 bliskavice.

Priložen je prav tako difuzor (mehčalec svetlobe), ki je uporaben pri portretni fotografiji, kadar je glava bliskavice usmerjena direktno v subjekt.

V kompletu so priložene še sani, da bliskavica stoji na želenem mestu in priročna torbica za shranjevanje.

Quadralite Stroboss 36 deluje z dvema AA baterijama. Pri polni moči lahko bliskavico s polnimi baterijami sprožite do 210 krat. Predel za bateriji ima tudi USB vhod, ki omogoča nadgradnjo programske opreme preko Quadralite Firmware upgrade orodja.

V kompletu dobimo:
- Quadralite Stroboss 36
- zaščitna torbica
- difuzor
- sanke (stojalo)

 

 

Quadralite Stroboss 36 - V praksi

Če delujemo samo z eno bliskavico nastavljeno na kameri, je uporaba bliskavice in nastavitev glavnih funkcij zelo podobna kot pri originalnih bliskavicah. Če uporabljamo od te nastavljeni na kameri še dodatno, ji moramo samo dodati funkcijo "slave".

Če želimo uporabiti več bliskavic z brezžičnim nastavljanjem in proženjem, potrebujemo kontrolno enoto. Navigator X, kot bliskavice je zelo enostavno postaviti v delujočo celoto. Gumbi so dovolj veliki, funkcije pa razumljive. Ni potrebe po preveč nastavitvah, da se sistem združi v delujočo celoto. Ko enkrat nastavimo skupino, izberemo želeni kanal, vklopimo sinhronizacijo in že lahko preko Navigator X nastavitev kontroliramo vse izbrane bliskavice.

Sam sem imel v ozadju postavljeno bliskavico na saneh, drugo sem premikal v roki. Večinoma sem izkoriščal TTL nastavitev. V nekontroliranih pogojih, sem nastavil na ročno M nastavitev in izbiral moč bliskavice.

V bistvu je vse skupaj enostavno, če delujete na neprimikajočem motivu, oziroma je lahko več improvizacije, če imamo premikajoč motiv.

Vsekakor pa mi je sistem Quadralite nudil veliko in lahko sem v nepredvidljivi situaciji kontroliral svetlobo. Glede na ceno sistema dveh bliskavic (cena ene bliskavice je cca. 95€) in konrolne baze Navigator X (cca. 55€), je lahko sistem odlična odskočna deska v področje fotografije, kjer nam je dodatna svetloba v veliko kreativno pomoč.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/160sek., f/6.3, ISO 200, EV 0
Bliskavica nastavljena na kamero, za doosvetlitev oseb v močni senci.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/80sek., f/5.6, ISO 800, EV 0
Bliskavica iz roke, levo spodaj, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/80sek., f/5, ISO 800, EV 0
Bliskavica iz roke, spredaj spodaj in druga iz višine v spot osvetlitvi na obraz, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/80sek., f/5.6, ISO 400, EV 0
Bliskavica iz roke, spredaj spodaj za ognjišče in druga iz višine na obraz, uporabljen Navigator X.

Dve Stroboss 36 bliskavici in eno Nikon SB-700 sem uporabil pri fotografiranju otrok, ki so plesali v krogu. V tem primeru je delovanje z bliskavicami močno nekontrolirano, saj se objekti premikajo. Bilo je veliko eksperimentiranja s svetlobo bliskavic. Z vklopom, izklopom katere od njih, močjo in predvsem prikanja bliskavice v roki naprej in nazaj. Vedno sem imel eno Stroboss 36 bliskavico v roki.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/60sek., f/4,5, ISO 400, EV 0
Bliskavica iz roke, spredaj spodaj in druga iz višine iz leve smeri, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/15sek., f/6.3, ISO 400, EV -2/3
Bliskavica iz roke, spredaj zgoraj, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/15sek., f/6.3, ISO 400, EV -2/3
Bliskavica iz roke, spredaj spodaj in druga iz višine iz leve, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/60sek., f/4.5, ISO 400, EV -2/3
Bliskavica iz roke, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/60sek., f/4.5, ISO 400, EV -2/3
Bliskavica iz roke, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/60sek., f/4.5, ISO 400, EV -2/3
Bliskavica iz roke, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/15sek., f/6.3, ISO 400, EV -2/3
Bliskavica iz roke, uporabljen Navigator X.

Stroboss 36, Nikon D5600, Nikkor 10-20mm, 1/80sek., f/4.5, ISO 400, EV 0
Bliskavica iz roke, uporabljen Navigator X.

 

Za konec

Majhnost, nizka teža, uporaba samo dveh baterij in široka uporabnost, mi je dala možnost uporabe sistema na FotoPOTEPu. Doma večji sistemi ne delajo težav. Ko pa nosiš fotoopremo s seboj dlje časa, je majhnost in lahkost sistema še kako pomembna. Če je na koncu sistem kot celota še uporaben in cenovno dostopen, je odličetev o njegovi izbiri še kako enostavna.

Quadralite nam ponuja sistem, ki je še kako zanimiv, da si lahko tudi hobi fotograf omogoča široko uporabno luč. Sistem pa ni neuporaben tudi za profesionalno uporabo. Nižja cena in odličnost, nam daje možnost, da ga uporabljamo tudi v pogojih, ko nam je škoda tehnično bolj zapletenega in dražjega.

Komplet Quadralite je na test posodilo podjetje FotoKLIK
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

Bi radi bolje spoznali program Photoshop:
- Vsi članki o programu Photoshop
- Tečaji programa Photoshop

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com