Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Pentax X70 in njegov test na terenu

08.07.2009 09:34
Stran:

Franci Vrtačnik (foto: Rok in Franci Vrtačnik)

Le vprašanje časa je bilo kdaj bo tudi Pentax posredoval trgu fotokamero iz skupine ultra zum (naprednih kompaktnih) fotokamer. Zgodilo se je! Končno! Privrženci omenjene blagovne znamke smo za nekaj časa spet potolaženi. Tem bolj, ker je na voljo testiranju že tudi najnovejši SLR aparat K7. In še bi lahko naštevali.

Pred opisom ohišja in delovanja kamere X70, naj navedem nekaj suhoparnih podatkov, ki so na voljo na spletnih staneh. Še prej pa. Test vzemite iz mojih oči, saj sem že dolgoletni zadovoljni uporabnik Pentax fotokamer. Kar pa ne pomeni, da želim biti pristranski ali celo navijaški.

Pentax X70 je 12 Mtočkovna fotokamera z možnostjo nastavitve določenih formatov slikanja (3/2, 16/9, 1/1,7Mpixel,...). CCD element je dimenzij 6,16 x 4,62 mm, površine 0.28 cm2. Gostota slikovnih senzorjev na CCD elementu je 42 MP/cm2 (za primerjavo je gostota na NIKON D3 full frame 36 x 24 mm, površine 8.64 cm2, ozirma 1,4 MP/cm2). Snemanje filma je možno z največjo resolucijo do 1280*760 (15fps), ISO območje je nastavljivo med 50-6400, AF deluje v devetih točkah, zaklop deluje v območju 4sek ��" 1/4000sek. Aparat je zmožen posneti rafal do 11 posnetkov/sek., pri resoluciji 5M (2592 x 1944 pix.).

Ohišje je lahko, kompaktno, ki skupaj z baterijo in SD spominsko kartico tehta borih 410 g in je dimenzij 110 mm x 83 mm x 90 mm. Baterija resnično ne prispeva k teži, saj je lahka, majhnih dimenzij, kar bi lahko pomenilo, da z njo ne bomo napravili mnogo posnetkov. V že omenjeno majhno ohišje baterije so stisnili kapaciteto 925mAh (3,5 Wh) pri 3,7V. S temi lastnostmi baterije je možno napraviti med 100 in 150 posnetki. Proizvajalec navaja, da je pod optimalnimi pogoji možno z enim polnjenjem posneti med 170 in 200 posnetkov. Vsekakor je potrebno vzeti s seboj na pot napolnjeno rezervno baterijo. Primerno je tudi, da je v nahrbtniku poleg tudi polnilnik (D-BC92) akumulatorjev. Tako lahko na potovanjih med postanki v restavracijah napolnimo akumulatorja.


Izgled ohišja Pentax X70.

Ohišje je kot se za ta razred spodobi oblikovano bolj za otroške roke, kot za nas, ki smo vajeni težjih SLR aparatov z dodanimi gripi. Tudi delo z njim je otročje lahko. S pritiskom na tipko se aparat vklopi, tako da izrine objektiv, ki obenem odvrže pokrov objektiva. Le ta obvisi na vrvici. Čas v katerem se to zgodi je tako kratek, da o tem nima smisla govoriti.

Na sprednji strani je v primerjavi z ohišjem mogočen objektiv z vsemi potrebnimi napisi. Objektiv zmore 24 kratni zoom, v območju 4,6-110 mm (26-624mm - ekv. 35mm).


26mm (Objektiv zmore 24 kratni zoom, v območju 4,6-110 mm (26-624mm - ekv. 35mm).


624mm Objektiv zmore 24 kratni zoom, v območju 4,6-110 mm (26-624mm - ekv. 35mm).

Svetlobna jakost objektiva je spremenljiva v območju 2,8-5. Objektiv je zgrajen iz 14 elementov v 11 grupah (4 asferične leče in 3 ED leče). Na sprednji strani je ob objektivu še visoko svetilna LED dioda, ki nam po potrebi med ostrenjem dodatno osvetli objekt. V tem primeru je možno v sobi izostriti in fotografirati v popolni temi. Na zadnji strani je ekran dimenzij 2,7 palca z ločljivostjo 230.000 točk, ki je prevlečen s protirefleksnim nanosom. Podobno kot pri kamerah SLR lahko posnetek opazujemo ali iščemo kader tudi na primernem in uporabnem elektronskem iskalu (EVF - ločljivost 200.000 točk). EVF nima korekture dioptrije očesa. Za preklop med ekranom in iskalom je tipka "EVF/LCD", nameščena levo od iskala. Desno od iskala je tipka "DISP" s katero določimo informacije, ki jih bomo spremljali na preje omenjenih zaslonih. Izberemo si lahko čist ekran ali ekran z mrežo, ki ga deli na tretjine. Naslednji pritisk nam na ekranu pokaže vse potrebne podatke kot so histogram, zaslonka, čas zaklopa, ISO vrednost, način merjenja svetlobe, področje ostrenja, preostanek prostora na spominskem mediju (33,6 MB internega spomina ali SD/SDHC kartica), kvaliteta posnetka in izravnavanje beline.

Omembe vreden je na zadnji strani ohišja še večfunkcijski kolešček s katerim s palcem nastavljamo določene nastavitve, se pomikamo med meniji, izvajamo fokusiranje na pregledovanju posnetkov,...

Tipka "mode" je namenjena izbiri določenih scenskih nastavitev aparata, oziroma predprogramiranih tematskih avtomatik. Naj med 20 nastavitvami naštejem le nekatere, in sicer; pokrajina, portreti, osebe ponoči, gibajoče se osebe v slabi svetlobi, fotografiranje na snegu, panorama,... Pri vsaki izbiri načina fotografiranja aparat na monitorju izpiše prednosti izbranega motiva. Čemu služijo vse te prednastavitve aparata? Naj razložim na enostavnih primerih. Aparatu povemo, da fotografiramo objekte na snegu, v močni odsevni svetlobi. Kamera bo upoštevala pogoje in nastavila korekture. Podobno se dogaja pri načinu slikanja otrok. Vemo, da so otroci nemirni in jih je težko izostriti. Aparat usmerimo na nemirnega otroka, delno pritisnemo sprožilec, aparat si zapomni objekt, ki ga mora izostriti. Točka ostrenja (otrok) se premika in aparat jo ostri med premikanjem. Pri načinu slikanja hrane aparat poudari kontrast in nasičenost barv. Pri nastavitvi na način "muzej" se ne bo sprožila bliskavica, saj jo je v muzejih in podobnih ustanovah pogosto prepovedano uporabljati.

S tipko z oznako rože (focus mode) si nastavimo šest načinov ostrenja. Več ali manj jih poznamo že iz prejšnjih oziroma konkurenčnih modelov. Omembe vreden je predvsem zadnji način, ko si določimo na katerem delu kadra nam bo aparat avtomatsko ostril. Funkcija je prenesena iz kamer SLR.

S tipko s katero izbiramo način proženja (drive mode) lahko izbiramo med osmimi načini proženja. Naj omenim osmi način, ki je prav tako privzet iz kamer SLR. Z njim nastavimo takoimenovan "bracket". Kamera nam naredi tri posnetke. Prvi je normalno osvetljen, drugi je podosvetljen, tretji je preosvetljen. Nivo kompenzacije si nastavimo sami. Od treh posnetkov si seveda izberemo tistega, ki se nam zdi najprimernejši.

S tipko za nastavitev interne bliskavice (flash mode) si pri dvignjeni bliskavici izberemo sedem načinov delovanja bliskavice. Kompenzacijo bliskavice nastavimo v meniju.

S tipko "meni" nastavljamo globalne nastavitve aparata. V meniju imamo dva zavihka, in sicer; (Rec. Mode) s po štirimi oziroma (Setting) s tremi stranmi. Med kopico nastavitvami, ki jih najdemo tudi na aparatih podobnega razreda, proizvedenih pri konkurenci, bi izpostavil nastavitev takoimenovanega zelenega gumba. Omenjeni gumb ima dve vlogi. Lahko je v vlogi zelene tipke, ali pa iz SLR Pentaxovih kamer privzete "Fn" tipke. Omenjena tipka omogoča takojšen dostop do štirih ključnih nastavitev aparata in to posebej za snemanje filmov in fotografiranje. Katere bodo te hitre nastavitve si določimo v meniju. Omenim naj še nastavitve kot so možnost detekcije zaprtih oči portretirancev, možnost vključitve digitalnega zooma (6,25 X), nastavitve, ki si jih aparat zapomni pri vklopu, itn.. Naj spomnim, da je v meniju "Setting" na tretji strani nastavitev "Reset" s katero povrnemo vse nastavitve na privzete tovarniške nastavitve. Po tem ukazu je v meniju potrebno le nastaviti kvaliteto posnetkov na tri zvezdice in aparat je pripravljen za delo. Z ukazom "Delete all" izbrišemo hkrati vse posnetke. Z ukazom "Format" formatiramo medij. Poznavalci priporočajo uporabo te funkcije po vsakem delnem brisanju ali kopiranju posnetkov.

Na vrhu ohišja so tipke za vklop/izklop kamere, za kompenzacijo zaslonke/ekspozicije, vzvod za približevanje/oddaljevanje kadra ter sprožilec. Pomemben je vrtljivi funkcijski gumb s katerim si nastavimo najosnovnejše nastavitve aparata kot je prioriteta zaslonke, prioriteta zaklopa, povsem ročni način, programska avtomatika, takoimenovana zelena avtomatika, "USER" način s katerim si shranimo določene lastne nastavitve. S tem gumbom vključimo snemanje kamere, fotografiranje športa in možnost "digitalne" umiritve posnetka. Slednje je brez praktične vrednosti, le komercialna prednost pred konkurenco. Aparat ima namreč zelo učinkovit način umiritve posnetka "CCD Shift", prenesen iz Pentaxovih SLR kamer. O tem pa več v nadaljevanju, ko bi predstavili posnetke, posnete z aparatom X70.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com