Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Panasonic S1H (poudarek na video)

23.07.2020 10:49

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Panasonic je začel skupaj z Olympus kot prvi razvijati svet brezzrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi (CSC). Odprti m4/3 sistem se je zdel odlična nova možnost za vstop med napredne fotografe.

Panasonic, kot močna družba v elektroniki in PRO video, je z nami že vse od začetka digitalne tehnike. V tistem obdobju so veliko sodelovali z Leico, ki je na Panasonic kamere dodala svoje ime. S to legendarno znamko sodelujejo še danes.

Prvi preizkus digitalne fotokamere Panasonic DMC-F1 (test) sem naredil že leta 2003.

Da Panasonic misli zelo resno in išče nasvete, odgovore ter menja drugih, sem spoznal leta 2007, ko je glavni razvojni inženir g. Michiharu Uematsu obiskal naš DIWA Awards test lab v Oslo.

Predstavil je njihove prototipne kamere brez imena in vedenja zakaj so namenjene. Ob pregledu večje kamere vidim, da ima izmenljiv objektiv in novost, elektronsko iskalo kot v prvih hibridnih kamerah iz leta 2004 (članek: Hibridne kamere / Digitalni klub »8 milijonov«).

G. Uematsu se ni mogel izogniti vprašanju kako, da v kameri, ki izgleda kot DSLR ni "pravega" iskala. Na koncu smo lahko odvili še objektiv in, ja, ni bilo zrcala, prizme, niti zaklopa. Poudaril je, čez čas bodo imele vse kamere samo še EVF iskalo. To je bil moj prvi stik s kamero sistema CSC, ki mi je takrat podal dvom, da bo EVF iskalo zamenjalo prizmo v vseh fotokamerah.

Leta 2017 sva z g. Michiharu Uematsu ponovno razpravljala o novih možnostih sistema CSC.

 

Panasonic je oktobra 2008 s kamero G1 kot prvi predstavil CSC kamero in presenetil. Kakovostno kompaktno ohišje, tipalo iz sistema 4/3 in možnost menjave objektiva.

Ni pa bilo zrcala, medlice in prizme. Pridobili so krajši prostor med zadnjo lečo in tipalom (svetlobni jašek), zmanjšali objektive, velikost ohišja in težo. Na trg je prišel sistem kompaktnih sistemskih kamer, katerega osnovo danes izkoriščajo tudi drugi.

Sistem m4/3 pa ima svoje težave, katere izhajajo že od samega začetka. To je majhno tipalo, ki je 2X manjše od polnega formata. Posledično ima malo slikovnih pik in najhitreje izražen šum pri višji izbiri občutljivosti. Vseeno pa je Panasonic našel tržno nišo in svoje GH kamere močno usmeril v video. Video snemalci so kamero sprejeli in Panasonic si je odrezal zadovoljiv tržni delež.

Toda razvoj gre naprej. Sony je postal v sistemu CSC močan igralec s polnim formatom. Zdaj sta se pridružila še Canon in Nikon. Panasonic ni spal in na začetku leta 2019 so s kamero S1 tudi oni vstopili v svet polnega formata. Sodelovanje z Leico jim je olajšalo delo. Prevzeli so njihov L bajonet, ki omogoča uporabo Leica objektivov.

Kmalu smo dobili po vzoru Sony še dve kameri. Model S1R z višjo ločljivostjo in S1H, ki je dobil 6K video z 10 bitnim zapisom.

 

Panasonic S1H

Ko kamero primeš v roke si presenečen. Velika je, ampak res velika, saj to je le kamera brez mehanike in dolgega svetlobnega jaška. Od svojih dveh sester je v vseh treh dimenzijah pridobila okoli cm (151 x 114 x 110 mm).

Takoj je opazna globina kamere. Nekaj doprinese vrtljiv zaslon in opaziš reže ob njem. Za tipalom je sistem za hlajenje, ki pomaga obdržati tem bolj hladno tipalo ob dolgem snemanju videa.

Spomnil sem se začetkov odličnega fotografa iz smeri digiskopije Marjana Cigoja. Bili smo v Bavarskem gozdu, sedi na vsem kamperjem znani hladilni torbi, pred njim pa kompaktna kamera in na njej spektiv. In v torbi ni bila ohlajena pijača. Ampak dodatna kamera, katera je imela ohlajeno tipalo. In jih je menjal, ko je menil, da se je tipalo na uporabljeni kameri že preveč segrelo in je vse skupaj vplivalo na kakovost. Ja bilo je leta 2007 in tehnika je lahko zahtevnemu še kako zagodla.

Torej Panasonic je poskrbel, da se s segrevanjem tipala kakovost slike ne bi slabšala.

LUMIX S1H je bila prva fotokamera na svetu z možnostjo snemanja videa v ločljivosti 6K/24p (3:2). Omogoča kinematografsko zmogljivost z V-Log/V-Gamut z več kot 14-stopenjskim dinamičnim razponom, 10-bitnim snemanjem Cinema v ločljivosti C4K/4K 60p/50p in neomejenim časom snemanja zaradi na novo razvitega in vgrajenega načina hlajenja tipala. Prirejena je tudi za uporabo anamorfnega objektiva. In za kamero je na voljo že množica PRO dodatkov.

V ločljivosti 6K pri 10 bitih sem posnel nekaj kadrov in fotografij. Hitro ugotoviš, da je to res kamera za video in predvsem tisti PRO video. Stojalo in poznavanje vseh video veščin, predvsem pa raznih formatov zapisa s katerimi si omogočiš kasnejšo odlično obdelavo zapisa.

Tu ni dileme, zapis videa je vrhunski. V 4K imamo možnost zajeti 400Mbps podatkovnega toka, kar bo zadovoljilo tudi Netflix.

Ker je možnosti glede ločljivosti in raznih kodekov res obilna, ima kamera možnost da jih omejite in imate tako na voljo samo vam uporabne in želene.

Objektivi omogočajo kakovosten zapis in dobro rokovanje. Njihov OIS sistem je združjiv s stabilizacijo preko tipala. Za kamero S1H so na uporabo tudi Leica video objektivi. Tu so tudi priključki za zunanje zaslone, mikrofon in spet kopica možnosti za upravljanje prenesene iz profesionalne video opreme.

Kar me je pri tej kameri presenetilo je bilo EVF iskalo. Ima 5.7M točk in 120Hz osvežitev. To pa nudi tudi fotografu vajenega boljšega iskala s prizmo že skoraj zadovoljiv pogled in oko mu je tudi hvaležno.

 

Zaključek

Iz fotografskega pogleda je težko ocenjevati kamero, ki je namenjena predvsem video. Panasonic je edini konkurent Sony, ko govorimo o Holivud tehnologiji. Z njihovo tehnologijo je bil posnet film Avatar. Zato ni dileme, da je kamera S1H zadovoljiva tudi za zahtevne. Kamera ima veliko drobnih elementov, ki ji dvigujejo vrednost. Od sistema hlajenja, dvojne stabilizacije, meni je prilagojen za hitro delo in poleg dobrega tipala kodeki omogočajo odlično nadaljno obdelavo.

Vse te lastnosti pa imajo svojo ceno. Pri nas boste kamero Panasonic S1H dobili za okoli 4000€. Iz fotografskega pogleda je to zelo visoka cena. Iz videa pa nikakor. In ker tu pokaže svojo vrednost, jo bo znal oceniti in predvsem uporabiti le vrhunski snemalec. Njim je kamera Panasonic S1H tudi namenjena.

Panasonic s kamero S1H odlično vrednost m4/3 GH5 kamere prenaša v še višji uporabniški svet. Za fotografa se ve. Na voljo ima model S1 s 24M točkami (cca.2200€) in S1R s 47M točkami (cca. 3400€). S polnoformatnimi kamerami S, se je Panasonic vključil v svet velikih. Kar je vsekakor dobrodošlo v času, ko je ponudnikov opreme res malo. Če je Panasonic v video povsem konkurenčen in prepoznaven, pa se bo moral fotografom še bolje predstaviti. Za kar pa bo potreben čas in konkurenčnost z novimi modeli.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com