Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Panasonic Lumix GH5 II / kamera iz najvišje CSC stopnice

06.12.2021 13:28
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Panasonic fotografu ni več neznano ime. Že leta 2003 sem predstavil prvi test kompaktne fotokamere Panasonic DMC F1. Kamera je bila pravo presenečenje in osvežitev na takrat dokaj klasičnem fotografskem trgu. Ve se, digitalna tehnologija ni več domena mehanskih delov ampak napredne elektronike. In tu ima Panasonic ogromno izkušenj. Panasonic praznuje 20 letnico vstopa med proizvajalce fotokamer. Vstopili so tudi med ponudnike polnega formata. Še vedno pa so bolj kot po fotografiji znani v video. Videografi so se prav zaljubili v predhodnico GH5. Z novo GH 5 II jim Panasonic nudi še več.

 

Panasonic Lumix GH5 II

Verzija GH1 je prišla na trg leta 2009. Panasonic je bil prvi, ki je povzel Olympus 4/3 sistem. Panasonic nekako na tri leta postavi na trg izboljšani model njihove najbolj napredne kamere. In ker podjetje ni klasično fotografsko, trgu da več drugačnih rešitev. V serijo GH Panasonic daje svojo napredno tehnologijo iz profesionalnega video sveta. Nič drugače ni pri novi Panasonic Lumix GH5 II.

 

Ohišje - Lumix GH5 II

Veliko je 138,5 x 98,1 x 87,4 mm, težko 727g z baterijo in kartico. V bistvu je povsem enakih mer in teže kot predhodnica GH5. Kljub temu, da je v kameri 4/3 tipalo, ohišje ni majhno in lahko, kar pa nikakor ni moteče. Zame celo odlično, saj se to ohišje odlično drži v roki. Zmogljiva napredna kamera ni nujno, da je majhna. Majhnost pomeni slabše držanje v roki in posledično hitrejše stresenost posnetka in težje upravljanje z gumbi. Kdor želi manjše ohišje lahko izbere kamero Panasonic iz serije GX.

Ohišje Lumix GH5 II je iz trdne magnezijeve zlitine. Držalo je za CSC kamero veliko, kar ji da še dodaten plus, ko z njo dlje časa delujemo.

Na kameri je 25 gumbov in za mene osebno je to boljša kamera glede ergonomije in postavitve gumbov za glavne, večkrat potrebne nastavitve.

 

Tehnika - Lumix GH5 II

Kamera Lumix GH5 II ima novo tipalo 4/3 formata s protirefleksno zaščito (AR), z ločljivostjo 20M točk, procesorjem Venus je enako kot v polnoformatni kameri. Ločljivost ni več nek nujen podatek, vendar je zaloga točk vedno dobrodošla. Vseeno pa ima Lumix GH5 II povsem dovolj točk tudi za večje povečave. Kdor želi več, bo kakovostno povečavo dosegel s funkcijo Super Resolution v Photoshop ali Lightroom.

Občutljivost tipala je od ISO 200 do ISO 25.600, razširljiva do ISO 100. Obenem nudi še AUTO nastavitev kar hobi fotografu lahko odlično pomaga, da ne bo stresenih posnetkov, ali da mu kamera v programski nastavitvi S, drži želeni čas osvetlitve.

Zaslon je vrtljiv, velikosti 3 palca in nadpovprečne ločljivosti 1.85M točk. Iskalo je EVF (elektronsko) s 0.76X-no povečavo in ekstremno ločljivostjo 3.6M točk. Pokritost motiva preko iskala je 100%. Časi osvetlitve so od 60sek., do 1/8000sek., (elektronsko 1/16000sek.) sinhronizacija je 1/250 sek. Kamera zmore zajeti 12 posnetkov v sekundi.

Stabilizacija slike v objektivu (O.I.S.) in preko tipala (IBIS) je usklajena. Odlično deluje tudi pri goriščnici 400mm.

Za shranjevanje kamera uporablja SD pomnilne kartice (2X). Predvsem zaradi 4K videa je še kako dobrodošla možnost uporabe dveh kartic in preko HDMI prenos v zunanje medije. Zelo pozitivno je tudi to, da kamera uporablja večjo baterijo (16W, 2200mAh) in da je možno polnjenje le te preko USB-C priključka. Lumix GH5 II ima tudi WI-Fi povezavo. Omogoča prenos podatkov, kot kontroliranje kamere na daljavo.

 

Delovanje kamere

Ostrenje je hitro in deluje že tudi s pomočjo AI tehnologije. Zaslon in dodatne nastvitve preko njega so odlične. Meni je obsežen in klasičnemu fotografu z veliko manj znanih funkcij, a fotograf "elektronik" jih bo z veseljem premikal. Ja filozofija, ki jo ima Panasonic ni povsem usklajena s klasičnimi foto ponudniki, vendar prav zaradi tega ima svoje kupce in zveste uporabnike. Se mi zdi pravilno, da gre Panasonic naprej s svojo vizijo.

 

Uporabniška vrednost kamere

S kamero Panasonic Lumix GH5 II se da lepo delovati. Od zmogljivih kamer CSC mi je najboljša v ergonomiji. Dobro se jo drži v roki, je hitra in natančna v delovanju. Mikro 4/3 sistem omogoča majhnost objektivov. Tu se pozna večja prednost te kamere, saj imate lahko objektiv z ozkim kotom, pa je glede na polnoformatne kamere še vedno kompakten. Že na preizkusu kamere Panasonic Lumix GH5 sem uporabljal predvsem tiste, kateri nudijo ime Leica in odlično svetlobno moč.

Panasonic ima že lep izbor dodatnih objektivov. Ker je kamera v enakem m4/3 sistemu kot Olympus, lahko uporabite tudi te objektive. Ker ima Panasonic Lumix GH5 II poleg optične stabilizacije (O.I.S.) tudi stabilizacijo slike preko tipala, so vsi Olympus objektivi še bolj uporabni.

Kamera Panasonic Lumix GH5 II je namenjena vsem tistim, ki imajo radi v roki občutek pravih kamer in kompaktne objektive z najboljšim zapisom in svetlobno močjo. Kakovost fotografije je vse tja do ISO 1600 povsem konkurenčna. Krajše goriščnice (recimo 42,5mm ima enak kot zajema kot na polnoformatni kameri 85mm) nam doprinesejo možnost uporabe daljšega časa. Če upoštevamo še dvojno stabilizacijo, nam ISO dlje časa ni treba dvigniti in izgubi se nekaj težav zaradi več šuma.

Popotni fotograf pa je s kamero Lumix GH5 II in kompletom objektivov dobil odlično kakovost foto in predvsem video zapisa ter kompaktnost.

 

Kakovost fotografije in videa

Ločljivost ni velika, vendar povsem zadovoljiva tudi za večje povečave. V JPEG načinu je fotografija že močneje obdelana. RAW zapis nam omogoča lastni poseg v korekturo.

Ker na manjšem tipalu (izrez 2X) niso pretiravali s točkami, je tudi šum še solidno kontroliran.

 

4K video / poglavje, ki Lumix GH5 II postavi pred konkurenco

V domeni videa, je kamera v tem cenovnem razredu krepko pred konkurenco. Panasonic Lumix GH5 II ima vse mogoče ločljivosti in kodeke, katere dobro poznajo samo "pravi" video snemalci. Se pozna, da je Panasonic z vrhunskimi video kamerami vpet v video tehnologije za filmski svet Holywooda. Že kamero Lumix GH5 sem z veseljem uporabljal za zajem fotografije in videa, v domeni reportažne in popotniške fotografije. Moram reči, da me je video zapis s to kamero močno presenetil in dobil sem nek drugačen občutek glede kakovosti zapisa brez uporabe stojala. Dvojna stabilizacija slike ima svojo prednost.

Pri snemanju v 4K ni izreza ampak je na voljo polen format. 4K zapis vzame precej prostora na kartici. Okoli 160MB vam zapolni 10 sekund videa. 64GB kartica je zato nujna izbira in predvsem uporabiti morate tiste najhitrejše. Če sem uporabljal kartico s hitrostjo zapisa 60MB/s se mi je večkrat prekinilo snemanje. S kartico hitrosti 90MB/s nisem imel težav.

Če tudi boste kadre uporabili za FHD video, je bolje snemati v 4K. Zaradi zgoščevanja točk bo manj šuma in, če imamo v 4K barvni način 4:2:2, se v FHD približamo 4:4:4. Lumix GH5 II zajema v 10-bitnem načinu 4:2:2 in podatkovnim tokom 200Mb/sek. S programskim dodatkom V-Log L, lahko krepko posežemo v korekturo tonskega zapisa. Podobno kot fotograf uporablja RAW format zapisa.

Možno je zajemanje v 4K s 60 slikami v sekundo. Podprt je tudi anamorni način snemanja v 6K, 200Mb/sek., in 30svs.

 

Za konec

Panasonic s kamero Lumix GH5 II nadaljuje tradicijo 4/3 sistema. Ker z manjšimi objektivi lahko nudijo kompaktnost, so te kamere prevzele marsikaterega prej zagrizenega DSLR fotografa, da je vstopil v svet kamer CSC.

Panasonic s kamero Lumix GH5 II nudi visoko tehnologijo. V konkurenci z ostalimi ima kamera Lumix GH5 II toliko samo svojih lastnosti, da je drugačna. Večje ohišje bo všeč vsem tistim, ki radi dobro držijo ohišje v rokah. Odlično EVF iskalo, visokoločljivi OLED zaslon, hitre funkcije in lahko dosegljive glavne nastavitve, postavijo za mene to kamero na visoko stopnico. Še toliko bolj, če nas kot fotografe zanese v svet video zapisa. Večkrat sem že zapisal, da bodo z leti klasična fotografska podjetja dobila močno konkurenco v podjetji iz elektronike.

Kamera Panasonic Lumix GH5 II mi je potrdila, da je tudi v kamerah CSC z manjšimi tipali še vedno lepa prihodnost in, da so tehnološko povsem na ravni kamer polnega formata. Predvsem so široko uporabna in imajo svojo prednost v širokem sistemu dodatne opreme, ki je zelo kompaktnih mer.

Skratka! Za ceno cca. 1600€ (ohišje GH 5 II in objektiv 25mm f/1.7), Panasonic nudi veliko. Še toliko bolj za tistega, ki rad pogleda tudi v svet videografije.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com