Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus OM-D E-M1 / Prava nadgradnja

Avtor:Matjaž Intihar
07.11.2013 16:10
Stran:

Olympus je na začetku leta 2012 predstavil kamero, ki je razširila koncept njihovega lastnega mikro 4/3 sistema. Že samo ime OM in oblika, sta kamero v mislih postavili nekam nazaj, mnogim že znane čase. V 70-tih je bilo ime OM nekaj posebnega, sinonim za majhnost v svetu kamer DSLR.

In poleg že znanih kompaktnih sistemskih kamer sistema m4/3 z imenom PEN, smo dobili retro kamero Olympus OM-D E-M5 (test). Kamera je na zunaj zelo podobna analogni OM in takoj je dobila svoje privržence. Predvsem ljubitelji Olympus kamer, ki so že uporabljali njihov digitalni E sistem, so kamero hitro posvojili. Na proti že znanim kameram PEN, je OM-D E-M5 imela iskalo. Sicer elektronsko (EVF), vendar je bilo mnogim zadovoljivo.

OM-D E-M5 je želela prikazati kompaktnost v merah in primerljivost s kamerami DSLR. V marsikateri primerjavi ji je uspelo, vendar je imela za širšo množico možnih uporabnikov tudi pomankljivosti. Prav kompaktnost je kar klicala po dodatnem držalu, ki pa je doprinesel do podvojitve nekaterih gumbov.

Inžinerji niso počivali in razvoj je prinesel novost, ki kameri dodaja prav tisto, kar se je pri predhodnici pogrešalo. Prednost sistema m4/3 je v kompaktnosti, vendar v kompaktnosti celotnega sistema, samo ohišje, pa je lahko tudi nekaj večje. Večje v smislu, da bo na proti pravim kameram DSLR še vedno konkurenčno v kompaktnosti in teži.

Nova kamera OM-D E-M1 je pridobila nekaj mm, gramov in večje držalo. S pomočjo manjših objektivov pa je sistem še vedno dovolj kompakten in ima svoj "pravi" namen.


Držalo je večje in kamero se lepo drži v roki. Vrtljiv gumb kot prožilec sta postavljena ergonomsko. Ob objektivu sta dva funkcijska gumba, katerima lahko nastavimo izbrano funkcijo.

 

Ohišje

Olympus je s predhodnico E-M5 presenetil predvsem z "retro" obliko na OM-1 in njej podobnimi merami. Vendar v današnjem svetu kamer je majhnost lahko tudi slabost. In pri DSLR kamerah se je dobro držanje v roki še kako prijelo. E-M5 je imela svoj namen in odlično marketinško potezo iz pogleda spominov "retro". Toda kamera je bila premajhna in dodatno držalo je bilo obvezno. Pri kameri E-M1 so majhnosti in "retro" obliki dali opazno manj povdarka.
V merah 130x94x64mm ohišje ni več tako majhno kot nekdaj analogna OM-1 in predhodnica OM-D E-M5 (122x89x43mm). Vendar prav večja mera ohišja doprinese k boljšemu držanju kamere v roki. Zdaj so opazno povečali držalo, kar je zelo dobrodošlo, saj smo morali na res majhni predhodnici za lažje držanje kamere uporabiti dodatno držalo. Tudi prožilec in nastavitveni kolesi, so pri E-M1 ergonomsko bolje postavljeni.

Teža kamere 497g je še vedno nizka. 
Ohišje je iz magnezijeve zlitine, zaščiteno na vlago, prah, dežne kaplje. 
Glede rokovanja s kamero in nastavitvami rabimo nekaj časa, da se navadimo na samosvojo Olympus filozofijo. Še na proti predhodnici je pri nastavitvenih gumbih več sprememb. Vendar bo uporabnik hitro spoznal nastavitve in ga samosvojost v postavitvi le teh ne bo dolgo motila.

Tehnika

Kamera Olympus OM-D je iz sistema mikro 4/3. Ta je v razredu kompaktnih kamer z izmenljivimi objektivi. Imenujemo jih tudi kompaktne sistemske kamere (CSC).

V bistvu je Olympus pri kamerah OM-D združil DSLR lastnosti in elektronska pomagala. Po obliki kot uporabniški vrednosti je to kamera iz pogleda DSLR. Glede majhnosti, kompaktnosti, elektronskega iskala (EVF) pa ostaja v svojem razredu. Le s to razliko, da jo EVF iskalo postavlja na najvišjo stopnico brez zrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi. Iskalo so močno prenovili na proti predhodnici. Ima visoko, skoraj še enkrat višjo ločljivost 2.4M točk. Iskalo je svetlo, pokriva 100% motiva in zaradi sklopa leč z res veliko producirano sliko. Velikost pogleda na motiv preko EVF iskala v tako majhni kameri je res za pohvaliti. Večina APS-C kamer DSLR nam nudi manjšo sliko. Tudi to novo EVF iskalo pa še ni za primerjati s klasičnimi iskali z medlico in prizmo (stekli), a je dovolj uporabno. Če si vajen pogleda preko medlice in prizme, gre zamera samo opaznemu zamiku, neostrini zarisa slike ob premiku kamere in previsokemu kontrastu slike. Se pa EVF iskala uporabnik navadi, saj te kamere ne bomo uporabljali za hitre reporterske namene in ročno ostrenje.
 Zaslon velikosti 3 palce ima 1.037.000 točk, je OLED tehnologije in občutljiv na dotik. Preko dotika lahko izbiramo mesto ostrenja in prožimo.


Zadnji del kamere je pregleden. 3 palce veliki visokoločljiv zaslon in glavni izbirni gumbi. Desno ob iskalu je preklopni gumb, preko katerega lahko izberemo dvojno funkcijo vrtljivima gumboma na vrhnjem delu kamere.

 


Zaslon je premičen po vertikali. Gumbi na zadnjem delu kamere, kot drugi so iz kakovostnih materialov in zaščiteni za vdor vlage, peska...

 

Tipalo je CMOS in nudi solidnih 16M točk. V hobi fotografiji se več niti ne potrebuje. Vendar tu se vidi, da manjše tipalo glede kakovosti še ne zmore leteti z mega točkami, kot posledično tudi ne konkurirati pri visoki občutljivosti (ISO). In to je bil tudi razlog zatona osnovnega 4/3 sistema. (V opombo. Že s kamero OM-D E-M5, objektivom 75-300mm in 16M točkami sem uspel z mnogimi detajli in ostro, izpisati plakat velikosti 50x70cm).
Kamera OM-D E-M1 zmore zaporedno snemati s kar 10 posnetki v sekundi brez AF in s 6.5 posnetka z AF.
E-M1 nudi 1/8000 sekunde in sinhronizacijski čas za bliskavico kar 1/320 sekunde. Tudi ti dve lastnosti sta izboljšani glede na predhodnico.


Vrhnji del kamere je pregleden in z res kakovostnimi gumbi. Olympus je vedno znal svoje najboljše kamere prav s kakovostjo ohišja postaviti na še višjo stopnico. Vrtljiv gumb za programe lahko s sredinskim gumbom zaklenemo. Na gumb ON/OFF in njegovo postavitev se je treba navaditi. Meni moteče in, da bi kamera takoj delovala bolj namenjena zahtevnim fotografom pa je, da preko gumbov ni takojšnjega (vidnega) dostopa do ISO, WB, korekture bliskavice, JPEG/RAW in ločljivosti...
HDR funkcija je na samem gumbu, je pa redko izkoriščana. Prav tako je manj potrebna nastavitev na desnem Fn2 gumbu, kjer je narisana krivulja za korekturo svetlih, temnih delov. Saj lahko gumboma Fn1 in Fn2, ter gumboma pri objektivu dodamo lastne nastavitve preko menija. Vendar zakaj odkrivati toplo vodo, če že poznamo in znana proizvajalca to s pridom izkoriščata, katere izmed nekaj osnovnih nastavitev fotograf takoj potrebuje pri roki. No, bistveno je, da možnost samonastavitve želenih funkcij preko hitrih gumbov obstaja. Ostalo so nianse, za katere predvidevam, da bodo pri Olympus dodali z novimi kamerami OM, razreda.

 

V ohišju kamere je novi kar 5-osni sistem stabilizacije slike. Sam neke opazne razlike do drugih sistemov stabilizacije nisem opazil. Deluje odlično. Če me je pri predhodnici motilo, da se njegovo delovanje ob vklopljeni kameri vseskozi sliši, se pri E-M1 sistem po sprostitvi prožilca izklopi.
V kamero je vgrajena brezžična povezava (Wi-Fi). Kamero lahko kontroliramo, prožimo, preko pametnega telefona ali tablice.

 

Meni in nastavitve

Meni je v slovenščini. Nudi dovolj dobro preglednost in enostavnost. Za tiste bolj zahtevne pa obstaja okno »Custom Menu«, kjer se skriva 100 in 1 nastavitev, preko katere lahko določamo celo smer vrtenja ostritve, spreminjamo funkcije različnim gumbom, itd.

Funkcija, ki je zelo dobrodošla vsem tistim uporabnikom kamero, ki bodo z njo delovali dlje časa in si lastnosti gumbov prenastavili po lastnih željah.


Osnovne nastavitve preko zaslona. Kamera nudi izredno širino nastavitev preko menija na zaslonu.

 


Meni je v slovenščini. Je zelo obsežen in bogat z razno raznimi lastnimi nastavitvami. Večino nastavitev mnogi najbrž ne bodo nikoli izkoriščali. Bolj tehnični fotografi pa bodo z veseljem posegli po njih. Imamo pa možnost določene nastavitve celo skriti, da nas pri vsakdanjem delu ne motijo.

OM-D E-M1 nudi možnosti tudi za najbolj zahtevne. Prav tako ima kamera nastavitve, ki predvsem vabijo in jih le redko kdaj izkoriščajo.

 


Že posnete slike lahko urejamo. Nova pa je možnost brezžične povezave kamere s pametnim telefonom in tablico, preko posebne aplikacije pa z njima kontroliramo kamero in prožimo. Danes ni nič več čudno, če kamero postavimo na stojalo, mi pa prožimo oddaljeni od kamere. Nekateri gredo še celo dlje. Kamero postavimo na zanimivo lokacijo, uporabniku na drugem koncu sveta pa omogočimo, da fotografira in mu pošljemo fotografije. Še kako dobrodošlo na lokacijah, kjer je fotograf moteči element. Recimo na safariju. Na želeno lokacijo postavimo kamero, se umaknemo in, ko pride žival preko zaslona telefona, tablice, računlanika spremljamo kader in prožimo.

 


Pod tem oknom se skriva 100 in 1 dodatna nastavitev.

 

 

Ali veste koliko zdržijo Olympus kamere v praksi?


Mraz in krepke minus temperature Olympus kameram ne pridejo do živega.
Video kamere v snegu in mrazu na... e-Fotografija YuTube http://youtu.be/xmTsbZc5qHQ

Na ohišje iz magnezija lahko stopite. Da ne poškodujete parketa, podstavite blago!
Video, preizkus trdnosti ohišja na e-Fotografija YouTube http://youtu.be/-bmTo2UE2Oc

 

Stran 2: Olympus OM-D E-M1 / Kakovost fotografije!

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com