Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
11.07.2014 14:01
Stran:

Olympus odločno stopa naprej. Za kamere PEN (test kamer PEN E-P3, E-PL3, E-PM1) in predvsem OM-D (test kamere OM-D EM-1 in test kamere OM-D EM-5), odločno dodajajo nove objektive.
Poleg že preizkušenih M.ZUIKO Digital 12mm f/2.0,  M.ZUIKO Digital 45mm f/1.8 in M.ZUIKO Digital 17mm f/1.8 sem preizkusil še M.ZUIKO Digital 75mm f/1,8. (Vsi testi objektivov so predstavljeni na strani OBJEKTIVI)

Z enogoriščnimi objektivi z odlično svetlobno močjo, Olympus nudi tudi bolj zahtevnim fotografom dovolj izbire. V najavi so že novi. Toda osredotočimo se na M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8, ki že na zunaj in s tehničnimi karakteristikami kaže, da nudi to kar potrebuje tudi bolj zahtevni fotograf. Glede na manjše tipalo sistema m4/3 goriščnica ima kot zajema 150mm, ekv. 35mm razredu. Kar ga niti ne postavlja med klasične portretne objektive, ampak je že krepko med teleobjektivi. V praksi se izkaže odlično v recimo ulični fotografiji, ko bolj na skrivaj lovimo portrete in ne želimo biti opaženi z veliko kamero in dolgimi objektivi. S pomočjo odprtih zaslonk pri že kar dolgi goriščnici, z objektivom M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8, že močno kontroliramo ostrino po globini slike.

Videz, velikost, teža

Objektiv M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8 ohranja kompaktnost kljub veliki svetlobni moči. Dolg je samo 69mm, premera ima 64mm. Težak je 305g. Premer za filter je 58mm.

Konstrukcija

Ohišje objektiva M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8 je kovinsko, notranja vodila so iz kombinacije aluminija in trdne plastike. Ne samo materiali in izdelava, tudi detajli objektiva so odlično zaključeni. Obroč za ostrino lepo teče.
Objektiv je sestavljen iz 10 leč, ki so postavljene v 9 skupin. Tri leče so namenjene kontroli čim manjši razpršitvi svetlobe (ED), dve z visokim lomnim količnikom (HR) pa za visoko kontrolo kromatske aberacije. Zaslonka je sestavljena iz kar 9 lamel in poskrbi za lep mehak zaris ozadja.

Bajonet

Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan.

Ostrenje

Avtomatsko ostrenje deluje preko mikro motorja v objektivu. Ker je sklop leč za ostrenje še dovolj lahak, je ostrenje hitro in tiho.
Obroč za ročno ostrenje teče odlično in z ravno pravim odporom. Objektiv omogoča najbližje ostrenje iz oddaljenosti 84cm.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com