Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Olympus E-510 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
04.08.2007 21:08
Stran:

Poleg kamere Olympus E-410 (že objavljeni test), o kateri sem že predstavil podrobnejši preizkus, nam je Olympus v vstopnem razredu DSLR ponudil še eno kamero. Če je Olympus E-410 nadgradnja modela E-400 (že objavljeni test) in ji na zunaj povsem podobna, je Olympus E-510 veliko večja nadgradnja modela E-500 (že obajvljeni test). Sta si pa obe kameri E-410 kot E-510 medsebojno veliko bolj sorodni kot sta si bili predhodnici.

 

V preizkusu kamere Olympus E-410 sem poudaril, da je primerna predvsem za vse tiste fotografe, ki si želijo majhno, lahko ohišje, všečno obdelano fotografijo že takoj iz kamere in z njo delovati tako, da že sama avtomatika zajema in obdelave slike pomaga v tolikšni meri, da dodatnih nastavitev niti ne potrebujejo.

E-410 pa vsekakor ni za tiste, ki bi radi uporabljali kamero DSLR, a si ne želijo majhne kamere, niti si ne želijo, da jim vsak posnetek kontrolira kamera. Prav za te fotografe so se pri Olympus odločili narediti model E-510. Kamera je predvsem na mestu desne reko podaljšana, zaradi večjega držala jo lažje držimo v rokah, preko gumbov na kameri lažje pristopamo do največkrat želenih nastavitev in poleg že znanega čiščenja tipala (DustProtection) ter predogleda slike na zaslonu (LivePreview) so ji dodali še stabilizacijo slike (IS) preko tipala. Tako je danes Olympus E-510 edina kamera, ki v vstopnem razredu DSLR nudi vse tri všečne, marketinško lahko razumljive in tudi uporabne lastnosti.

 

Če ste prebrali preizkus o kameri Olympus E-410, potem vam že v uvodu lahko poudarim glavne razlike med kamerama. Prva je že samo ohišje. Olympus E-510 je za kar 6,5mm širša. Ohišju E-510 so dodali še držalo in jo je kar za 15mm več v globino. S tem ima desna roka opazno več prostora, kot v celoti boljši oprijem.

Druga takoj opazna preko napisa na prvi strani IS (Image Stabilization) je nova lastnost pri Olympus. Stabilizacija slike se je že izkazala kot zelo dobrodošla pomoč fotografu. Olympus se je odločil za pot, ki jo je kot prva uvedla Minolta. To je sistem stabilizacije preko tipala. Tretja na začetku manj opazna različnost pa je v nekaj dodatnih funkcijskih gumbih in več nastavitvah preko menija. Obe možnosti so prenesene že iz kamere E-500.

Že tu lahko na kratko podam prvi zaključek. Olympus je s kamero E-510 ponudil fotografu dodatno izbiro, če mu izredno majhna E-410 ne sedi dobro v roki in kamero potrebuje za drugačne namene. Prav tako nam s pomočjo dodatnih gumbov olajša prenastavljanje glavnih funkcij, kar je zelo dobrodošlo za naprednjejšega fotografa, ki zna dodatne možnosti izkoristiti. Za vse, ki bi radi delovali z dodatnimi objektivi z daljšimi goriščnicami ima kamera še pomoč za izničevanje tresljajev. Z vsemi temi lastnostmi je E-510 postavljena ob bok kameram višjega vstopnega razreda Canon EOS 400D, Nikon D40x, Sony Alpha 100. Ohranja pa lastnost kot smo jo spoznali že pri E-410, odlično obdelano fotografijo že v samem procesu v kameri.

 

Še preden nadaljujem z opisom kamere in njenih funkcij bi rad opozoril na že nekaj časa znano dejstvo. Marsikateri kupec digitalne kamere je nad njo po nakupu razočaran, ker njegova kamera ne omogoča kakovostne fotografije, enostavne uporabe, celo z njegovo kamero je nekaj narobe saj na drugi določene funkcije delujejo, na njegovi pa ne, itd. Vse bolj opažam in zato tudi opozarjam, da se z vašo kamero dobro spoznajte preko navodil in v praksi. Marsikatera nastavitev preko AUTO in slikovnih programov ne deluje, saj za večino skrbi avtomatika. Veliko gumbov ima možnost nastavljanja več funkcij, katere lahko upravljate preko nastavitev v meniju. Tudi kakovost slike iz kamere DSLR ni samo po sebi umevna. Kameri je treba nastaviti marsikatero nastavitev preko menija ali vsaj pravilno izbrati čas osvetlitve in zaslonko, da dobimo tehnično bolj kakovostno fotografijo. Če želite »pravo« kakovost pa brez uporabe računalnika in programa za obdelavo fotografij ne bo šlo. Že v tem preizkusu, predvsem pa v posebnem članku »kako rokovati s kamero DSLR« vam bom poizkusil olajšati rokovanje s kamero in njenimi nastavitvami.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com