Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Olympus E-3 / Prve fotografije

Avtor:Matjaž Intihar
02.11.2007 12:54
Stran:

Svoje prvo menje o kameri Olympus E-3 sem si že ustvaril in ga tudi že podal takoj po prvem dnevu druženja s kamero. Zato o samem ohišju in rokovanju s kamero ni treba več veliko povedati vse do takrat, ko bo na daljšem preizkusu tista prava kamera iz prodajnih polic. (Prva predstavitev kamere...KLIK)

Oblikujem pa si mnenje že iz tistega prvega fotografskega občutka. Res, da je kamera še predprodukcijska in so nas na to tudi opozorili. Kar pomeni, da bodo vse do začetka prodaje kamere še poizkušali doseči s popravki programskega dela, še višjo kakovost fotografije. Kamero sem preizkušal v dokaj neugodnih fotografskih pogojih. Bilo je močćno oblačno z malo svetlobe, saj z manj kot ISO 400 skoraj nisem fotografiral, oziroma skozi cel dan so bile deževne plohe. Obenem pa smo se gibali tudi v prostorih z umetno svetlobo in v večernem času poizkušali ujeti posebnost in čar nočne fotografije. Kot nalašč za preizku kamere, ki naj bi bila namenjena zahtevnim hobi fotografom in profesionalnim uporabnikom.

Že ob prvem preizkusu sem spoznal, da bo zaradi zelo slabe dnevne svetlobe poseči po vsaj ISO 400 in vklopiti stabilizacijo slike. Olympus E-3 ima stabilizacijo slike v ohišju preko tipala. Promocijsko sporočilo trdi, da nam IS omogoča delovati v 5 stopenj nižjih časih.
Še predno pa sem začel s fotografiranjem sem pregledal celoten MENI in nastavitve kamere nastavil na meni najbolj uporabne. Pregled in nastavitev parametrov je pomembna tudi za to, da fotografiramo s tistimi, ki so za naš način fotografiranja najbolj primerne in da uporabljamo glavne nastavitve enake skozi celoten preizkus določenega motiva ali same tehnike.

Če sta ohišje in njegova uporabniška vrednost taka, da o njem nikakor ne gre izgubljati besed in da dosega oziroma v določenih elemntih presega celo konkurenčna iz krepko višjih prodajnih polic, pa lahko pri kameri najdemo še kakšno dodatno prednost oziroma kje tudi minus. Seveda glede na določeno enako konkurenčno lastnost, vendar bo zopet treba pogledati tudi iz strani cenovne in uporabniške smeri. Še enkrat naj poudarim, da sem preizkušal predprodukcijsko kamero in da je razen v primerjavi velikosti iskala nisem primerjal s konkurenčnimi SLR kamerami. Zato naj bo ta opis samo kot prvo merilo ali nek začetek k kasnejšemu zaključku ob preizkusu prave produkcijske kamere.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com