Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikkor 14-24mm f/2.8 G ED / Gospod široki kot

Avtor:Matjaž Intihar
23.03.2015 22:53
Stran:

Ko se fotograf začenja spoznavati s fotografijo, ga najprej vedno začara svet ozkega kota. Teleobjektivi so nek začetni občudovanja vreden pojav. Vse se nam močno približa, izgleda nam zanimivo. Želimo še več in več mm. Vendar kaj kmalu spoznamo, da nam lahko tisto zanimivo, drugačno perspektivo in pogled na samo fotografijo doda predvsem široki kot. In, ko spoznamo moč le tega, kaj hitro pridemo do želje po ekstremnih širokokotnih goriščnicah. Večina kit zum objektivov začenja svojo široko goriščnico pri kotu zajema okoli 84 stopinj. V pogledu polnega formata je to 24 mm goriščnica. Na kamerah z manjšimi tipali začenjamo pri 18mm, kar je prevedeno v 35mm jezik zgolj 28mm dolga goriščnica. Za tiste, ki žele več v širokem kotu, nudijo podjetja še krajše goriščnice. Poznamo (članek o diagonalnih in linearnih objektivih). V ekstremnem širokem kotu imamo dve vrsti objektivov. Tiste, ki popačijo sliko v okrogli perspektivi in jih imenujemo diagonalni (fish eye), ter linearne, ki sliko na robovih razpotegnejo, vendar linije ostanejo ravne.

Toda, da imamo ekstremne široke kote zajema, moramo v vidni kot vsaj 100 stopinj. To pa nam prinašajo goriščnice 16mm ali manj (članek: Ekstremno širokokotni objektivi). Seveda govorim za polni format. Pri kamerah z manjšimi tipali smo na goriščnicah 10mm ali manj.
Pri kratkih goriščnicah je drugače kot pri dolgih. Tu vsak mm manj šteje in nam res predstavi opazno širši kot zajema.

Tokrat predstavljam ekstremni linearni zum objektiv, ki je že daljnega leta 2007 navdušil vse željne ekstremnih goriščnic. Začne se pri 14mm in kot zajema je kar 114 stopinj. Seveda, pa ta objektiv ne odlikuje samo kratka goriščnica 14mm, Sigma ima linearni objektiv z 12mm. Objektiv Nikon 14 – 24mm f/2.8 G ED je bil takoj spoznan kot optično vrhunski. S svetlobno močjo f/2.8 nudi še dodatno prednost. Je pa velik, težak in seveda, močno namenski objektiv. Vendar, kdor si ga od Nikon uporabnikov želi, naj ga brez razmisleka doda v svojo fototorbo.

Goriščnica, velikost, teža

Nikon AF-S NIKKOR 14 - 24mm f/2,8 G ED FX je dolg 131,5mm, premer ima 98mm in težak je točno 1kg.

Konstrukcija, izdelava

Objektiv AF-S NIKKOR 14 - 24mm f/2,8 G ED FX je sestavljen iz 14 leč, ki so postavljene v 11 skupin. Tri leče so asferične, ki poskrbijo za tem manjšo sferično aberacijo. Dve leči sta ED, ki poskrbita za tem manjši barvni odklon. Svetlobna moč je f/2.8, kar je še kako dobrodošlo pri fotografiranju iz roke v slabših svetlobnih pogojih.

Ohišje objektiva je iz magnezijeve zlitine in aluminja, z dobro površinsko strukturo in v roki deluje zelo robustno. Na objektivu je gumb za premik med ročnim in AF ostrenjem ter obroča za ostrenje in premik goriščnic. Tu je tudi skala s prikazom oddaljenosti.

Za tem manjše odboje direktne svetlobe je na notranjem delu prednje leče proti refleksijski premaz z nano kristali (N). Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel. Najbolj zaprta zaslonka je f/22. Minimalno možno ostrenje je od 28cm. Sončna zaslonka je vgrajena. Objektiv nima navoja za filtre.

Bajonet (nastavek za kamero)

Bajonet je kovinski. Objektiv AF-S NIKKOR 14 - 24mm f/2,8 G ED FX je primeren tudi za kamere crop (DX) formata. V tem primeru ima najširši kot zajema 90 stopinj, oziroma, kot bi na kameri polnega formata (FX) uporabljali 21mm objektiv. Za lažji priklop objektiva na kamero, je na njemu bela pika. Ta je tudi na ohišju kamere.

Z dodatnimi nastavki, ta objektiv z veseljem uporabljajo tudi video snemalci pri novem 4K formatu.

Ostrenje

Možno je ročno kot avtomatsko ostrenje. V objektivu je hitri in tihi SWM motorček. Ostrenje je hitro in natančno.

 
Avtor: Matjaž Intihar

(Na strani  2 - Kakovost slike)

Stran:
 

Komentarji

Rado

13.04.2015 16:37

Zelo lepe fotke!
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com