Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D7100 / Prava ponudba - Test

Avtor:Matjaž Intihar
31.07.2013 21:27
Stran:

Uvod

Trend hitre menjave modelov kamer DSLR v posameznih razredih se je že ustavil. Lahko rečemo, digitalne revolucije je konec. Proizvajalci nam sedaj namenjajo zamenjavo modela kamere DSLR, na približno vsaki dve leti ali celo več.

Toda vedno so lahko tudi izjeme. Nikon je dve leti čakal z zamenjavo za Nikon D90 (test). Toda nekaj je zmotilo Nikon, da je že po letu in pol predstavil zamenjavo za Nikon D7000 (test). Mogoče jim je Canon z novo cenovno politiko pri še vedno odlični Canon EOS 7D (test), zmešal nekaj štren. Še toliko bolj, ker so Nikon uporabniki že močno nestrpni, eni pa so celo že obupali nad zamenjavo za Nikon D300s (test). To kamero so predstavili že za digitalne razmere daljnega leta 2009.

Nikon D7000 nekako ni zadovoljila naprednih fotografov, ki bi si želeli nekaj novega. Več njih je čakajoč prestopilo v svet polnega 35 formata, na kameri Nikon D600 (test) ali D800 / D800e (test). Toda vseh željnih, ki bi zaradi objektivov ostali na APS-C formatu z D7000 pri Nikon niso zadovoljili. In Nikon je kaj hitro predstavil nov odgovor. Kamero Nikon D7100 so toliko prenovili, da se je ob predstavitvi že začelo govoriti, da je to zamenjava za D300s. No to ni bilo to. Pa ne v samih tehničnih rešitvah. Samo ohišje ni tisto, ki bi kamero postavilo na še višjo stopnico. Vendar je z D7100, Nikon nekako pomiril strasti in kdor ostaja na APS-C formatu je malo stisne zobe, če tudi še čaka in čaka na info, da prihaja Nikon D400.

Po vseh teh mesecih čakanja pa kaže, da želi Nikon zahtevne napredne fotografe čim hitreje popeljati v FX svet kamer DSLR (članek - Kako vstopiti v svet polnega formata?), nato pa jim bo dal na voljo zmogljivo D400, kot drugo kamero. Hobi fotografi pa bodo z veseljem poprijeli za D7100.

 

Novosti

Nikon D7100 nudi zdaj že znano tipalo s 24M točkami. Vendar so šli tehnološko še naprej. Kot pri D800e pred tipalom ni več optičnega, nizko pasovnega filtra. Zato so lahko fotografije s še bolj ločljivim zapisom, posledično ostrino.
Tudi silikonska zaščita pred prahom in vodo je enaka kot pri D800. AF je z 51 točkami. 15 izmed njih je križnih, katere so bolj občutljive.
Zaslon je velik 3.2 palca in ločljivosti 1.2M točk. Iskalo pokriva 100% motiva z 0.94X-no povečavo.

 

Ohišje

Kamera Nikon D7100 na zunaj niti ni veliko spremenjena glede na predhodnico Nikon D7000. Postala je malo večja (136x107x76mm). Zanimivo pa, da je za 15g lažja (765g)

Notranjost ohišja je delno iz magnezijeve zlitine in delno iz polikarbonatov ter odlično zaščiteno s silikonsko gumo. Kot smo pri Nikon vajeni je ohišje odlično izdelano. Tudi sama postavitev funkcijskih gumbov ostaja skoraj enaka. Kdor bo prešel iz Nikon D90 in še toliko bolj iz D7000 na Nikon D7100, si bo s to kamero kaj hitro na ti.

Opazna razlika na ohišju glede na D7000 je samo na zadnjem delu kamere. Lock gumb je zdaj okoli štirifunkcijskega gumba.

Prvi občutek držanja ohišja v roki, dostop do nastavitev preko gumbov kaže, da je Nikon D7100 s tistim pravim občutkom, ki ga potrebuje hobi in napredni fotograf. V ergonomiji je bil Nikon vedno odličen (razočarali so me samo z D600 in D800), zato s pomočjo dobro oblikovanega izbočenega dela (držalo), kamera dobro leži v roki. Višina kamere je ravno pravšnja, da jo moška dlan objame še tudi z mezincem, trdi gumasti del pa poskrbi da nam kamera ne leze iz roke in da nimamo občutka držanja plastike v roki.

Na kameri je večina nastavitvenih gumbov za funkcije, ki so izkušenemu hobi in naprednemu fotografu znane ter uporabne. Njihova postavitev je stvar okusa oziroma vajenosti posameznika. Začetni uporabnik Nikon kamer DSLR se mora z njimi dodobra spoznati. Pri funkcijskih gumbih sem pri D7000 opozoril, da bi lahko edino gumb za premik med programskimi nastavitvami bil bolj kakovosten. Glede na celoto ohišja in ostalih nastavitvenih gumbov mi je deloval kot najslabši člen in je prelahko vrtljiv.
Pri D7100 je sedaj v sredini programskega gumba, gumb z zaporo. Tako da ga je treba za premik med programi pritisniti, da programe lahko menjate. Bravo!

 

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu v trenutku (če nimate vklopljeno funkcijo čiščenja tipala ob vklopu) pripravljena na delovanje. Po pritisku prožilca je predvsem od osvetljenosti motiva, objektiva in njegove hitrosti ostrenja odvisno kako hitro boste ujeli posnetek. Z objektivom Nikon AF-S DX NIKKOR 18-105mm F/3,5-5,6 G ED VR (test objektiva) ali Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm F/3,5-5,6 G ED VR (test objektiva), je izostritev počasnejša, s tem pa tudi možnost hitrega zajema motiva. Kar pomeni, da bo treba za hitre motive ali trenutni ulov izbrati objektiv s hitrejšim ostrenjem. Sicer kratica AF-S pri Nikon pomeni, da objektiv uporablja hitri in tihi motor za ostrenje. Hitrost je pogojena še z boljšo tehnologijo, predvsem pa težo leč katero mora pri ostritvi premikati. Že znana Nikon objektiva 16-35mm VR (test objektiva) in 16-85mm VR (test objektiva) bosta opazno hitreje izostrila motiv. Ker nam kamera nudi nastavitev pomembnih funkcij preko gumbov na njej, smo tudi v samem rokovanju z njo in nastavitvah lahko hitri. LCD zaslon na zgornjem delu kamere nam omogoča še hiter in stalen pregled nad trenutno izbranimi nastavitvami.

- Vsi NIKON kit objektivi (članek)

Baterija

Baterija je enaka kot v D7000, D600 in D800. Je toliko zmogljiva, da se ni za bati, da bo baterija kaj hitro izdihnila. Tudi v hladnih zimskih razmerah boste brez težav fotografirali cel dan. Hitreje gre energija v primeru, če boste snemali video zapis. Če ne fotografirate ravno 1000 in več posnetkov na dan, ali ne snemate 10 in 10 minut video zapisa, potem vam ni več treba razmišljati o rezervni bateriji. Če pa ste popotnik izven utečenih poti bogate z električnimi vtičnicami pa boste rezervno baterijo še vedno potrebovali.

Na FotoPOTEPu sem imel poleg D7100, še D800e in eno rezervno baterijo. Baterija v kameri mi je brez težav zagotavljala za dva dni fotografiranja.

 

Nastavitve na kameri

Kamera Nikon D7100 je bogata z nastavitvenimi gumbi. Ne ustrašite se jih, če ste še neizkušeni z nastavitvami. Še vedno lahko uporabljate samo najbolj osnovne nastavitve in za večino gumbov vam je lahko malo mar. Ko pa bolje spoznate kamero, nastavitve in njihove zmožnosti, oziroma jih že poznate, potem so možnosti nastavitev preko gumbov še kako dobrodošle. Do vseh glavnih lahko pridemo v trenutku. Seveda, če smo se s kamero že dodobra spoznali.

 

Iskalo

Nikon se je že z D7000 odločil narediti novo veliko potezo. Tudi v kamero hobi razreda so dodali iskalo, ki ima 100% pokritost motiva. Ker dajem D7100 ne samo v hobi razred ampak tudi že v naprednega, je kar prav da ima 100% pokritost motiva. Iskalo je svetlo, veliko, z vsemi glavnimi informacijami, z možnostjo vključitve linij in z 0.94x-no povečavo motiva.

Zaslon

Zaslon je velikosti 3.2 palca in s kar 1.2M točkami. Nudi odlično vidljivost motiva ob načinu predogleda preko zaslona, kot samega pregleda fotografije ali drugih informacij.

Nikon, je do sedaj vse zaslone zaščitil še z dodatno plastiko, kar predvsem hobi fotografom veliko pomeni. Čeprav se ne dogaja pogosto, da bi se zaslon opraskal ali kako drugače zaradi močnega pritiska uničil, pa je onemogočiti poškodbo mnogim hobi fotografom ljubše kot paziti in se bati, kaj če se zgodi? Tudi sama vidljivost slike na zaslonu se bistveno ne poslabša zaradi dodane plastike.

Vendar pri D7100 te plastike ni več. Nič ne de. Mene osebno je vedno motila, še nikoli pa se mi ni zgodili da bi ob uporabi katerikoli kamere poškodoval zaslon. Niti raze še nisem naredil.

 

Stran:
 

Komentarji

slovenec

20.02.2014 14:35

z d7100 sem zelo zadovoljen. priporočam ga vsem, ki se želijo resneje ukvarjati z fotografijo.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com